Skocz do zawartości

Wzmacniacz do PYLON DIAMOND 30

Kam2

Recommended Posts

2 minuty temu, ufo27 napisał:

Pytanie czy gdy slucham piosenke i testuje 4 kolumny za 5tys ktore brzmia prawie tak samo

To ja się pytam na jakim gatunku muzycznym. Nie sądzę, by na jakiś instrumentalnych utworach, czy jazz bandach z niewielkimi składami grało to tak samo. Chyba, że salka kiszka akustyczna.

4 minuty temu, ufo27 napisał:

Pytanie czy gdy slucham piosenke i testuje 4 kolumny za 5tys ktore brzmia prawie tak samo ale  jedna kolumna brzmi gorzej bo brakuje basu i jest jazgot ale kosztuje 22tys i ma super technologie itp  to co to oznacza? Ze to ta audiofilska neutralnosc i tak jest prawdziwie albo zla realizacja plyty ? Skad mamy wiedziec jak co ma brzmieć ? Bo chyba trzeba byc debilem zeby sugerowac sie cena....wiec chyba tylko indywidualna ocena pod wlasne ucho ? Ja wyznaje preferencje bo nie wiem jak mam rozumiec referencje kto ja ustala ?

Dobre kolumny zagrają każdą muzykę dobrze. Jak jest jazgot to dziadostwo a nie kolumny. Jak brakuje basu to również jest dziadostwo.

2 minuty temu, ufo27 napisał:

Ja slucham tylko lata 70-90 rock i metal i kolumny ktore mialem zawsze inaczej prezentowaly te utwory bardziej lub mniej jazgotu.Bas kijem w karton lub w deske.Teraz jest w miare ok ale szukam czegos wiecej wierze ze gdzies tam czekaja na mnie te jedyne ukochane kolumny.....

To zapraszam na odsłuch mam na sprzedaż.

Jak się spodobają to bierz.

20221021_182342.jpg

Przed chwilą, Nie wszystko wiedzący napisał:

Dobre kolumny zagrają każdą muzykę dobrze. Jak jest jazgot to dziadostwo a nie kolumny. Jak brakuje basu to również jest dziadostwo.

No wlasnie ale moze ten utwor ma tak brzmiec ? Skad mam wiedziec ? Moze tamte kolumny za 5tys graly nie prawdziwie narzucając swój charakter...

Ale gleboko uwazam tak jak piszesz ze dziadostwo jak tak gra.

Raczej 

1 minutę temu, ufo27 napisał:

No wlasnie ale moze ten utwor ma tak brzmiec ? Skad mam wiedziec ? Moze tamte kolumny za 5tys graly nie prawdziwie narzucając swój charakter...

Wiesz co raczej autor nie miał na myśli jazgotu. To raczej wina sprzętu.  Nawet Anna Jantar potrafi dobrze zabrzmieć. Nie idźmy tą drogą że słuchamy najgorszych nagrań to tego z youtube 

6 minut temu, Artur Brol napisał:

Trzeba by tutaj chyba zdefiniowac co to jest olbrzymia różnica.

Dla każdego z nas to będzie co innego.

Może tak być Artur, bo dla Ciebie to np. tylko inna "prezentacja". 

A dla kogoś innego w tej innej prezentacji, to też inny bas, inna średnica i inne wysokie i wtedy w tej "inności" widzi tą lepszość.

O gustach się nie dyskutuje. Każdy woli trochę inny dźwięk ale jak jest jazgot czy brakuje basu to najczęściej wina sprzętu albo akustyki albo jedno i drugie. 

Jazgot to najczęściej dziadowy głośnik wysokotonowy.

Tu jest prosta zasada. Idziesz słuchasz jak się podoba to bierzesz do siebie o znowu słuchasz. Jak się podoba to kupujesz.

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Może tak być Artur, bo dla Ciebie to np. tylko inna "prezentacja". 

A dla kogoś innego w tej innej prezentacji, to też inny bas, inna średnica i inne wysokie i wtedy w tej "inności" widzi tą lepszość.

Może i pewnie jest.

Dokładnie,  ta lepszość to nic innego jak inność.

Jednak wciąż będę się upierał, że nie wiele tej inności w produktach audio.

14 minut temu, Artur Brol napisał:

Może i pewnie jest.

Dokładnie,  ta lepszość to nic innego jak inność.

Jednak wciąż będę się upierał, że nie wiele tej inności w produktach audio.

Pomyśl.

Dla ciebie ta inność, to tylko inność. A dla kogoś innego to akurat to, czego szukał i sprawdza się w jego ulubionej muzyce. 

Tam, gdzie ja słyszę smaczki w muzyce, Ty możesz ich w ogóle nie zauważać. Może jak by ktoś z Tobą słuchał i zwrócił Twoją uwagę, że one są tam, czy tam. Wtedy byś je wyłapał.

Czuję, że tak to właśnie u Ciebie wygląda.

Edytowano przez DiBatonio

30 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Taka notka powinna być wbijana codziennie każdemu, kto się zabiera za produkcję i strojenie kolumny.

Jakie to zestawy, które Ci zapylają na metalu ? :)

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Tutaj mógłbym się zgodzić, gatunek muzyczny bum cyk cyk, który nazywacie rapem i jego pochodne mogą brzmieć tak samo na różnych kolumnach.

No nie jest tak, skoro nie słuchasz to za bardzo nie masz wiedzy jak brzmi obecny rap. Przez ostatnie lata przeszedł niesamowitą metamorfozą i jest w nim dosłownie wszytko od metalu po punk, jazz oraz klasykę i całą resztę, kiedyś było to nie do pomyślenia, aby ten gatunek wymieszał się ze wszystkimi dostępnymi nurtami, a teraz rozkwita z każdej strony tak samo jak dnb gdzie grane są już koncerty z djayem oraz orkiestrą symfoniczną w tle na pejzażu oświetlenia klubowego.Ostatnio miałem fajną rozmowę na temat gatunków z muzykami, starymi wygami, którzy brzdękają sobie na gitarkach, fanatycy lat 90 i starszych to właśnie również byli pozytywnie zaskoczeni jak to wszystko obecnie ewoluuje. Nie brzmi to tak samo na każdej kolumnie, wręcz przeciwnie.

@Nie wszystko wiedzącyCiekawe jak to gra, choć przyznam szczerze , iż wyglądowo nie moje klimaty, ale byłbym mega zaskoczony jakby zmiotły większość salonowych konkurentów.

Edytowano przez S!N!

Salonowi konkurenci są zamiecieni. W zasadzie to nawet nie ma porównywać bo tylko kupę wstydu za co się płaci w salonie.  

Trzeba posłuchać. Warto. Zwłaszcza w dobie miniaturyzacji kolumn.

Wyobraz sobie ze masz wzmacniacz 150w i one to łykną. Podpiszesz 2x300w odkręcasz i one dalej to biorą na siebie.

I sobie myślisz potrzebuje 1500w na kanał.

Bez zniekształceń, jazgotu, furkotania. Jest mocniej i lepiej. Efekt stania pod estradą na wyciegniecie ręki.

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

3 godziny temu, S!N! napisał:

No nie jest tak, skoro nie słuchasz to za bardzo nie masz wiedzy jak brzmi obecny rap.

Nie będę z tym dyskutować, bo faktycznie nie słucham na co dzień.

Powiem tylko tak, byłem na koncercie Palucha w Poznańskiej Arenie z partnerką i jej młodym, tego nie dało się słuchać przez denne nagłośnienie, męczył strasznie dowalony bas. Sarius też wtedy supportował przed koncertem Palucha. Wszyscy wyszliśmy po jakimś (krótkim) czasie.

Ale kiedyś był u mnie młody mojej partnerki i posadziłem go przed moim ołtarzykiem, włączyliśmy Sariusa i był w szoku jak może zabrzmieć jego ulubiony raper, był w szoku, bo nigdy tak nie słyszał swojej ulubionej muzyki. Palucha też słuchaliśmy.

Tak, że ten… 😉

3 godziny temu, S!N! napisał:

Przez ostatnie lata przeszedł niesamowitą metamorfozą i jest w nim dosłownie wszytko od metalu po punk, jazz oraz klasykę i całą resztę, kiedyś było to nie do pomyślenia, aby ten gatunek wymieszał się ze wszystkimi dostępnymi nurtami, a teraz rozkwita z każdej strony tak samo jak dnb gdzie grane są już koncerty z djayem oraz orkiestrą symfoniczną w tle na pejzażu oświetlenia klubowego.

A podasz przykłady ?

Chodzi mi o wykonawców, którzy tak się starają jak mówisz.

4 godziny temu, Artur Brol napisał:

Chcesz mi wytłumaczyć coś, co ja tak oczywiste jak fakt, że po nocy przychodzi dzień. 

Artur, Tobie niewiele da się wytłumaczyć, więc nawet nie będę się podejmować takiego wyzwania.

Edytowano przez DiBatonio

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Powiem tylko tak, byłem na koncercie Palucha w Poznańskiej Arenie z partnerką i jej młodym, tego nie dało się słuchać przez denne nagłośnienie, męczył strasznie dowalony bas

Z koncertami to jest różnie wszystko zależy od realizatora lub dj-a, który odpowiada za warstwę muzyczną, wielokrotnie zdarzyła mi się podobna sytuacja jak u Ciebie, że się po prostu tego nie dało słuchać , ale na eventach stricte klubowych, zamkniętych nie trafiłem na słabe nagłośnienie. Z Paluchem mam taki problem, że jego płyty jakoś nie brzmią zbytnio nadzwyczajnie pod względem jakościowym, mam wrażenie jakby Ci z Boru trochę nie domagali w tej kwestii i przydałoby się bardziej popracować nad masteringiem, nie można ująć mu, że zapisał się jako jedna z ikon, lecz obecnie imo pozostaje trochę w cieniu w porównaniu z młodymi nawet na poziomie lirycznym.

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

A podasz przykłady ?

Jasne, już wielokrotnie przewijał się  przykład tego albumu czyli Łona - Taxi ( genialny produkt stworzony z muzykami z zalążkiem jazzowych wstawek, świetna liryka)Bisz- Blady Król ( plastyczne brzmienia i genialny rap, no tutaj dwa światy między Paluchem )Zdechły Osa - Sprzedałem Dupe ( eklektyczny album z punkowym sznytem, karuzela od dnb po szarpnięcie struny, bardzo brudny krążek  ) Bilon i Nowa Ferajna - Warszawski Rapton (hołdujący brzmieniem krążek starowarszawskiemu folklorowi miasta, masa instrumentów i kapitalny klimat)Pawbeats - Nocna ( same żywe instrumenty oraz super aranże plus różnorodni raperzy na płycie )Żyto Noon - Morza Południowe ( mega szorstka nawijka na bitach jednego z najlepszych producentów w naszym kraju, synergia jest idealna, a podkłady jak to na Noona przystało, klasa) to tacy pierwsi z brzegu i tak jak wspomniałem wyżej rap obecnie wybrzmiewa zupełnie inaczej , niż za czasów”scyzoryka” nawet Peja na dzień dzisiejszy ma super podkłady stworzone przez Magierę. Wyżej wrzucałem dnb z orkiestrą, więc jak ominąłeś to łap link i od razu wkleję Ci przykładowy numer Pawbeatsa z Biszem :)

Edytowano przez S!N!

Które kolumny to dobrze zagrają? To akurat metal nie jest ale znośne dla kogoś kto nie słucha takiej muzyki na co dzień. Wiele razy się spotkałem z tym, że na tym nagraniu wyłożyłem sprzęt u znajomych którzy twierdzili, że to jakaś słaba realizacja. Jak zaprosiłem do siebie na odsłuch to jednak się okazało, że nie jest słaba. Oczywiście materiał poglądowy ja mam na cd.

Przecież tu chodzi taka stopa, że sama nóżka chodzi w rytm.

Takie pylon jasper, knty, i inne MA to na łopatki się rozłożyły. Z resztą nie tylko one. Też mi próbowano wmówić, że przecież to nie najlepsza realizacja. Prawie kiedyś w to kłamstwo uwierzyłem. Jakie miałem szczęście, że żona mi pomogła w wyborze a ja wiedziałem jak brzmi stopa perkusji na żywo.

Dnia 21.10.2024 o 10:25, ufo27 napisał:

Tak tak wiem liczylem poprostu ze opticon zagra bardziej basowo to w koncu wieksza kolumna z 20cm glosnikami.

Zagra ale do niej to potrzeba wzmanciacza. Bo ona wcale tym basem nie gra tak ochoczo. Ale jak się dostarczy dobry wzmacniacz to ładnie dudni :P

Dnia 21.10.2024 o 10:25, ufo27 napisał:

Wiesz strasznie sie napaliłem na te h400 ale mimo ze pieknie wykonane to dzwiek dla mnie za delikatny czyli basu za malo a gora troche za bardzo obnażala rockowe i metalowe realizacje.No i najgorsze ze jak chcialem przywalic glosniej to pojawial stuk glosnikow basowych jakby cewka wychodzila poza magnes zwyczajnie to byl ich kres mozliwosci gdzie moje kolummy przy tej samej glosnosci graja nie wzruszone....

Watpie ze to wina mojej koncowki ze nie potrafila ich wysterowac.....no ale w kinie bym je poprostu wykonczyl wiec sprzedalem bo szkoda....

spoko rozumiem.

Dnia 21.10.2024 o 16:48, S!N! napisał:

Jasper 18.

No to dlaczego tych nie uzywasz?

To że każdy z nas ma inne oczekiwania od kolumn i lubi coś innego to chyba normalne :)

Zastanawiam się dlaczego ten temat tak szczególnie przykuł waszą uwagę. Wczoraj mnie nie było i napisaliście kilka stron. :)

4 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Wiele razy się spotkałem z tym, że na tym nagraniu wyłożyłem sprzęt u znajomych którzy twierdzili, że to jakaś słaba realizacja

Co tam było źle słychać Twoim zdaniem? Perkusja rzeczywiście szybka🙂. Ale absolutnie nic się nie zlewa. Serie jak z karabinu. Może u niektórych czas pogłosu jest dłuższy niż między uderzeniami w bęben? 😉

Przy utworach z "Ram It Down" dalem bas na +1 dB i jest dociązone.

W "One Shot at Glory" nie było to potrzebne. Dociążenie jest, ale jak dla mnie jest mniejsza szczegółowość w niskich tonach niż w utworach z "Ram It Down". Bardziej się te basy zlewają.

Słuchane z Tidala. No i przeziębiony mocno jestem, więc mogę też z tego powodu mieć jakieś problemy.

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Przy utworach z "Ram It Down" dalem bas na +1 dB i jest dociązone.

W "One Shot at Glory" nie było to potrzebne. Dociążenie jest, ale jak dla mnie jest mniejsza szczegółowość w niskich tonach niż w utworach z "Ram It Down". Bardziej się te basy zlewają.

Słuchane z Tidala. No i przeziębiony mocno jestem, więc mogę też z tego powodu mieć jakieś problemy.

U mnie wlasnie pierwsze 2 kawalki brzmia plasko i chudo bas +4db i jest spoko ale wtedy przy 3 kawalku juz bas zalewa  jest za mocny az kanapa chodzi.Wydaje mi sie ze daje znac o sobie klipsch mimo ze modowany to ta tuba ma taki wygar ze basowce nie sa w stanie ja przebic.Ale sluchajac jakis pop albo queen lub M. Jacksona to ogrom srednicy i jest odpowiednio basu a gora delikatna.

Tez slucham na tidalu hifi

U mnie praktycznie zawsze basy i wysokie są ustawione na "0". Do muzyki, której słucham tak mi najbardziej pasuje. Tu jednak wystarczyło podbić bas o 1 w górę i jak dla mnie wystarczy. Mogę to zrobić z pilota, więc nie jest to problem.

No i nie mam Klipschy. Moje kolumny grają inaczej. Rozważałem RP8000mk2, ale to nie moje granie.