Józef67 Napisano 22 lutego Autor Udostępnij Napisano 22 lutego Dnia 19.02.2024 o 08:22, Piotr Sonido napisał: No mówilem że te Magnaty są cofniete na gorze pasma. Rozkmin dotyczny kolumn Elac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 lutego Udostępnij Napisano 23 lutego A to Magnat są jeszcze bardziej ale tylko z linii Supreme 10 godzin temu, Józef67 napisał: Rozkmin dotyczny kolumn Elac Też jest ciepły. Debuty bardziej cofnięte niż Carina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 9 marca Autor Udostępnij Napisano 9 marca Zobaczyłem coś takiego i nie wiem co o tym myśleć ... https://akustyka.pl/produkt/unitra-zgb-401-kolumny-podstawkowe-hi-fi/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca 8 godzin temu, Józef67 napisał: Zobaczyłem coś takiego i nie wiem co o tym myśleć ... https://akustyka.pl/produkt/unitra-zgb-401-kolumny-podstawkowe-hi-fi/ W sensie? chcesz je? nie chcesz? nie pdooba Ci się styl? Opis? Ile myślałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 10 marca Autor Udostępnij Napisano 10 marca (edytowany) 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: W sensie? chcesz je? nie chcesz? nie pdooba Ci się styl? Opis? Ile myślałeś? Wiem, firma produkuje sprzęt wysokiej jakości. Ale podstawki za 12 tysięcy ??? Cały zestaw kina domowego musiałby kosztować 50 tysięcy ? Może jestem laikiem ale 60 Hz to nie rekord świata dla podstawek. Ponadto same podstawki (jak na razie) po co komu ? A "wygląd", dla mnie sprzętu klasy popularnej sprzed 40 lat. Edytowano 10 marca przez Józef67 dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 10 marca Udostępnij Napisano 10 marca Witam. Gdybyś tych podkładek jeszcze nie kupił. Podłóż jakies monety. U mnie działa 😀 Też pod dość wysokie kolce - w Pylonach. Możliwe że te kilka cm w górę zmieni/ poprawi dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 11 marca Autor Udostępnij Napisano 11 marca Właśnie dokształcałem się w kwestii kolców i podkładek pod kolumny. W sumie czarne chmury, siwy dym. Zwolennicy i przeciwnicy kolców dzielą się 50/50. Podobno wymyślili to na wyspach by kolumny nie przewracały się na grubych dywanach. Podkładki dzielą się na twarde (sam metal) i z podkładem filcowym. Zatem po co te kolce ostre jak igła ??? Znów pewno pozostaje eksperyment, ale gdy używa się 20-30 % mocy kolumny to pewno nie zauważy się różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 marca Udostępnij Napisano 11 marca Po to ostre, by przechodziły przez chodnik czy dywan. Właśnie po to je podobno wymyślono. Pylon ma nóżki zakończone filcem, jeśli dobrze widziałem. Nie drapią i łatwo przesuwać kolumnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca Dnia 10.03.2024 o 12:04, Józef67 napisał: Wiem, firma produkuje sprzęt wysokiej jakości. Ale podstawki za 12 tysięcy ??? Cały zestaw kina domowego musiałby kosztować 50 tysięcy ? Może jestem laikiem ale 60 Hz to nie rekord świata dla podstawek. Ponadto same podstawki (jak na razie) po co komu ? A "wygląd", dla mnie sprzętu klasy popularnej sprzed 40 lat. Ale jaki to jest wyznacznik? https://studio999.pl/produkt/wilson-audio-tunetot/ Te kosztują 62000 za parę. A bardziej przyziemnie https://koris.pl/dali-epicon-2.html 30 000 zł za parę. Czy produkuje sprzet wysokie jakości? Wygląd to zupełnie indywidualna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) 13 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Czy produkuje sprzet wysokie jakości? Wygląd to zupełnie indywidualna sprawa. Nawet niezbyt wyszukany sprzęt Unitry np. radia w latach mojej młodości kosztowały po kilka średnich pensji. Dziś znajdują amatorów i czasem osiągają znaczne ceny. Co do wyglądu... sprzęt oprócz funkcjonalności powinien jeśli już nie być ozdobą pomieszczenia to przynajmniej nie szpecić. Przedmiotowe kolumienki Unitry wyglądają marnie. Dokładnie tak jak popularne kolumny sprzed 30-40 lat. Firmy Volvo, Porsche i większość nie produkują dobrych samochodów w skorupach podobnych do Citroena 2CV czy Syrenki. Edytowano 14 marca przez Józef67 uzupełnienie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 1 godzinę temu, Józef67 napisał: Firmy Volvo, Porsche i większość nie produkują dobrych samochodów w skorupach podobnych do Citroena 2CV czy Syrenki. Dla takich klientów są inne produkty. A o gustach się nie dyskutuje, najwidoczniej Unitra zdecydowała o zachowaniu stylu vintage co również ma wielu sympatyków. Nawet superauta często dizajnem nawiązują do dawnych modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca 56 minut temu, Butler napisał: Nawet superauta często dizajnem nawiązują do dawnych modeli. ale nie do takich koszmarków jak wyżej wymieniłem ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) 6 minut temu, Józef67 napisał: ale nie do takich koszmarków jak wyżej wymieniłem A co uważasz za wzór skoro klasyczny układ kolumny jest dla Ciebie koszmarkiem? Syrenka i Porsche nawet są podobne do siebie Edytowano 14 marca przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) 20 minut temu, Butler napisał: A co uważasz za wzór skoro klasyczny układ kolumny jest dla Ciebie koszmarkiem? Jak mówił Fred (Chłopaki nie płaczą) ... świat idzie do przodu, a te kolumny (szczególnie wersja z jasnymi maskownicami) żywcem przypominają głośniki od gramofonów sprzed 40 lat. Określenie "klasyczny" brzmi dostojnie, ale słabo tu pasuje. Zakup amplitunera mi się udał, ale z kolumnami mam od początku pecha. Problem niestety w tym że pofatygowałem się do jakiegoś salonu muzycznego i nie odsłuchałem. Kolumny Elac debut 5.2 wychwalane za bas, dynamikę okazały się nie trafione. Nie wiem czy to normalne, że nie słyszę wysokich tonów powyżej 6-7 kHz. W opiniach pisze że wysokie tony są przytłumione, ale chyba nie powinny być aż tak. Mam niby gwarancję na 2 lata ale spakowanie i wysłanie ich do serwisu to jak wyprawa na wojnę. Jestem ciekaw czy ktoś z Was nie ma schematu zwrotnic do tych kolumn. Jak uszanuję mało praktyczną gwarancję to będę musiał dołożyć wzmacniacz 2.0 i kolumienki wysokotonowe. A może ktoś miał ten problem z tymi kolumnami ... Edytowano 14 marca przez Józef67 ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 7 minut temu, Józef67 napisał: Określenie "klasyczny" brzmi dostojnie, ale słabo tu pasuje. Nie twierdzę że mi się podobają, ale mają swój urok. I myśl sobie co chcesz, wierzę że mogą pięknie wyglądać w dobrej aranżacji choć to nie mój styl. A z tym światem do przodu to audio zapędziło się w kozi róg. Moda się zrobiła na smukłe wysokie kolumny i dźwięk tylko na tym stracił. Złote czasy kiedy skrzynki to były moniotory z bardziej wyrównaną proporcją boków.... Zakładam że współczesny Klipsch Heresy to też dla Ciebie strach na wróble. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca 21 minut temu, Butler napisał: Zakładam że współczesny Klipsch Heresy to też dla Ciebie strach na wróble. Owszem Klipschy wyglądają oryginalnie, ale nowocześniej i bardziej procesjonalnie. A Unitry to już nie "trącą" tylko walą myszką ... Bardzo wątpię czy znajdą wielu nabywców. A tego że tylko podstawki a nie zestaw (szukałem nie znalazłem) to już zupełnie nie rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekPL Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 9 godzin temu, Józef67 napisał: Nawet niezbyt wyszukany sprzęt Unitry np. radia w latach mojej młodości kosztowały po kilka średnich pensji. Dziś znajdują amatorów i czasem osiągają znaczne ceny. Co do wyglądu... sprzęt oprócz funkcjonalności powinien jeśli już nie być ozdobą pomieszczenia to przynajmniej nie szpecić. Przedmiotowe kolumienki Unitry wyglądają marnie. Dokładnie tak jak popularne kolumny sprzed 30-40 lat. Firmy Volvo, Porsche i większość nie produkują dobrych samochodów w skorupach podobnych do Citroena 2CV czy Syrenki. Tak, amplituner Amator 2b + kolumny stereo Unitry to było coś. Sam miałem pod to podłączony komputer i magnetowid VHS. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 9 godzin temu, Józef67 napisał: Nawet niezbyt wyszukany sprzęt Unitry np. radia w latach mojej młodości kosztowały po kilka średnich pensji. Dziś znajdują amatorów i czasem osiągają znaczne ceny. Co do wyglądu... sprzęt oprócz funkcjonalności powinien jeśli już nie być ozdobą pomieszczenia to przynajmniej nie szpecić. Przedmiotowe kolumienki Unitry wyglądają marnie. Dokładnie tak jak popularne kolumny sprzed 30-40 lat. Firmy Volvo, Porsche i większość nie produkują dobrych samochodów w skorupach podobnych do Citroena 2CV czy Syrenki. Design to taka kwestia że tobie sie może nie podobać ale 5 innych osób kupi. No nigdy nie wiesz. Jeżeli firma podeszła do sprawy prawidłowo to zbadała rynek. 6 godzin temu, Józef67 napisał: Owszem Klipschy wyglądają oryginalnie, ale nowocześniej i bardziej procesjonalnie. A Unitry to już nie "trącą" tylko walą myszką ... Bardzo wątpię czy znajdą wielu nabywców. A tego że tylko podstawki a nie zestaw (szukałem nie znalazłem) to już zupełnie nie rozumiem. A Tannoy z najwyższych linii? Fajne czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 15 marca Autor Udostępnij Napisano 15 marca (edytowany) 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: A Tannoy z najwyższych linii? Fajne czy nie? Nie wiem które to dokładnie, ale raczej nie ... Niektóre przypominają budki dla szpaków ... Edytowano 15 marca przez Józef67 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Dnia 15.03.2024 o 08:47, Józef67 napisał: Nie wiem które to dokładnie, ale raczej nie ... Niektóre przypominają budki dla szpaków ... Hahahha A ja tam się widziałem na takim odsłuchu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Matko jedyna, ta szpilka na tej obudowie 🤨 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef67 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: A ja tam się widziałem na takim odsłuchu Piotrze, też bym się zapisał na odsłuchanie takich kolumn. Ich cena gwarantuje jakość, w to nie wątpię, ale na pewno nie pasują do "przeciętnego" mieszkania/salonu. 30 m2 to minimum by je wkomponować. Osobiście mnie się nie podobają. Preferuję nowoczesny design. Wymiary pomieszczenia zmuszają mnie/nas do wyboru wąskich kolumn, choć jak zaznaczył @Butler doszło do przegięcia. Wąskie kolumny zmuszają do stosowania mniejszych głośników a 18-20 cm szerokości na pewno zmniejsza jakość dźwięku. 4 godziny temu, Artur Brol napisał: Matko jedyna, ta szpilka na tej obudowie 🤨 Mnie wzrok zatrzymał się na zupełnie czymś/kimś innym . Podarowałbym jej tą ryskę ... . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca A ja nie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Dnia 15.03.2024 o 00:53, Józef67 napisał: A Unitry to już nie "trącą" tylko walą myszką ... Bardzo wątpię czy znajdą wielu nabywców. Nie da się ukryć, że w tym segmencie cenowym jest już z czego wybierać. Konkurencja oferuje świetne paczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca 15 godzin temu, Józef67 napisał: Wymiary pomieszczenia zmuszają mnie/nas do wyboru wąskich kolumn, choć jak zaznaczył @Butler doszło do przegięcia. Wąskie kolumny zmuszają do stosowania mniejszych głośników a 18-20 cm szerokości na pewno zmniejsza jakość dźwięku. Na rynku są wąskie kolumny z dużym głośnikiem z boku kolumny. Zdjęcia dla przykładu: https://afono.pl/portfolio/enkidu/ https://bestaudio.pl/media/k2/items/cache/af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312_XL.jpg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts