Marcin W Napisano 16 lutego 2024 Napisano 16 lutego 2024 (edytowany) Cześć. Mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początku serdecznie przywitać. Chciałbym Was zapytać o kierunek poszukiwań kolumn głośnikowych do zestawu: NAD M33 + NAD M23 + NAD M23 (bridge). M33 pracuje teraz jako preamp, niebawem wymienię go na M66. Słucham głównie elektroniki, jazzu, muzyki z wokalami (eg. Massive Attack, Zero 7) i wiele innych, ale nie szukam zestawu do rocka czy metalu, a już na pewno nie szukam lampowego, ciepłego brzmienia. Zależy mi na świetnym, ale nie męczącym detalu, wiadomo - dobrej średnicy i precyzyjnym basie. W razie czego z basem sobie poradzę dodając suba. Przesłuchałem: Bowers 702 S3 - wyczynowe - mają wszystko co lubię, tylko na dłuższą metę są przesadnie sterylne i teochę męczące. Wilson Audio Sabrina X - mój faworyt, gra fantastycznie, ale gdyby były odrobinę większe, myślę że zagrałyby jeszcze lepiej. Focal Sopra No2 - grają ślicznie, ale nie mają tego czegoś co mają modele wyżej. Zagrają z każdą muzyką świetnie, ale brakuje im IMHO pazura. Herbeth M40.2 - trochę za kominkowe, ale to jest jeszcze faza testów. Na pewno nie szukam lampowego grania, potrzebuję grania "z pazurem". Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Budżet - 70 - 80 k. Pokój przygotowany akustycznie (p. B. Chojnacki przeprowadził pomiary i przygotował projekt). Edytowano 16 lutego 2024 przez Marcin W Odpisz, cytując
Marcin W Napisano 26 lutego 2024 Autor Napisano 26 lutego 2024 Zdjęcie z testów dla uwagi 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 27 lutego 2024 Napisano 27 lutego 2024 (edytowany) Ja bym chyba stawiał na te Wilsony Ale w takim budzecie z pazurem zwrócił bym także uwagę na Proac K6 PMC IB2SE Audiovector R6 Signature Spendor Classic 200 Amphion Krypton 3 Sonus Faber Olimpica Nova V Edytowano 27 lutego 2024 przez Piotr Sonido Odpisz, cytując
Marcin W Napisano 27 lutego 2024 Autor Napisano 27 lutego 2024 Dziękuję za odpowiedź. 1 Odpisz, cytując
grzegorz. Napisano 28 lutego 2024 Napisano 28 lutego 2024 Dnia 16.02.2024 o 08:58, Marcin W napisał: Cześć. Mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początku serdecznie przywitać. Chciałbym Was zapytać o kierunek poszukiwań kolumn głośnikowych do zestawu: NAD M33 + NAD M23 + NAD M23 (bridge). M33 pracuje teraz jako preamp, niebawem wymienię go na M66. Słucham głównie elektroniki, jazzu, muzyki z wokalami (eg. Massive Attack, Zero 7) i wiele innych, ale nie szukam zestawu do rocka czy metalu, a już na pewno nie szukam lampowego, ciepłego brzmienia. Zależy mi na świetnym, ale nie męczącym detalu, wiadomo - dobrej średnicy i precyzyjnym basie. W razie czego z basem sobie poradzę dodając suba. Przesłuchałem: Bowers 702 S3 - wyczynowe - mają wszystko co lubię, tylko na dłuższą metę są przesadnie sterylne i teochę męczące. Wilson Audio Sabrina X - mój faworyt, gra fantastycznie, ale gdyby były odrobinę większe, myślę że zagrałyby jeszcze lepiej. Focal Sopra No2 - grają ślicznie, ale nie mają tego czegoś co mają modele wyżej. Zagrają z każdą muzyką świetnie, ale brakuje im IMHO pazura. Herbeth M40.2 - trochę za kominkowe, ale to jest jeszcze faza testów. Na pewno nie szukam lampowego grania, potrzebuję grania "z pazurem". Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Budżet - 70 - 80 k. Pokój przygotowany akustycznie (p. B. Chojnacki przeprowadził pomiary i przygotował projekt). A ja bym spróbował Proac D20R. U mnie doskonale zagrały z pojedynczą końcówką m23, z dwiema będzie na pewno lepiej. Mój salon ma prawie 30m2 i porównując z Bowersami (703, 702 Signature) znacznie przyjemniejsze brzmienie - nie brakuje detali i jest to coś, czego oczekujemy od reprodukcji jazzu, czyli ta namacalność. No i najciekawsze - bas schodzi na pewno zgodnie z deklaracją producenta, co nie idzie w parze z ich rozmiarem. Jedyną cechą, która może być pewnym ograniczeniem jest ich gra na najwyższych poziomach głośności - tutaj już praw fizyki nie da się ominąć, ale z drugiej strony jednak przynajmniej u mnie grały co najmniej o klasę lepiej niż większe D30R. Może ich wartość postrzegana nie jest najwyższa, ale dźwiękiem zdecydowanie nadrabiają, dość powiedzieć że w takim połączeniu (z m23) w moim przypadku lepiej zagrały od przeszło dwukrotnie droższych Dynaudio Confidence 20. 1 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 28 lutego 2024 Napisano 28 lutego 2024 Dopisz do listy do odsłuchu Alta Audio Adam. A, że bardzo lubię Qudrala to jeszcze Quadral Aurum TITAN 9 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 28 lutego 2024 Napisano 28 lutego 2024 Cześć, Będę pewnie oryginalny, ale na pierwszym miejscu zasugeruję odsłuch głośników izodynamicznych Diptyque Audio DP-160. Pod względem nasycenia brzmienia, powietrza, sceny, lokalizacji i ogólnego wrażenia oderwania się dźwięku od kolumn nie mają sobie równych. Lubią dużo prądu, ale przy odpowiedniej konfiguracji efekt jest wyśmienity! Wariant nr 2 to klasyka, czyli Sonus Faber Olimpica II lub III. A na deser zaproponuję jeszcze polską manufakturę Qualio Audio IQ. Bardzo fajna, ciekawa i super grająca konstrukcja! Zapraszamy na odsłuchy! Q21.r Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 28 lutego 2024 Napisano 28 lutego 2024 Witaj, Dołącz do odsłuchów, najnowszą propozycję ze strony ELAC-a czyli VELA 408.2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs408-2-bialy-polysk.html to mocny, wieloplanowy i otwarty na boki dźwięk. Brzmi w zupełnie inny sposób a niż B&W 702 których słuchałeś. Odpisz, cytując
FX486 Napisano 29 lutego 2024 Napisano 29 lutego 2024 Dziękuję za odpowiedzi. Żeby nie przeciągać struny , zamawiam Sabrinę X. Miłego dnia. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts