Skocz do zawartości

Heco Revolution 9...coś więcej

pablo11

Recommended Posts

@ufo27 po pierwsze załóż swój wątek. Drugi już rozwalony prawie.

Obecne kolumny wystaw na dwór. Ciche, czyste, bezpieczne miejsce. Na wsi u ciotki, kuzyna czy na ogródku. Podłącz. Usiądź jak w domu. Odpal ulubione kawałki. 2-3 godzinki powinno wystarczyć. 

Każdy ma zdolność do nauki. Potrzeba odwagi. Jestem ciekawy Twoich obserwacji. Aha, jestem po Twojej stronie. 
Są inne rozwiązania. Zacznij proszę od najprostszych.

25 minut temu, S!N! napisał:

Jestem pewien, że zaraz będą myśleć, że coś nie tak ma ze słuchem (jak jeden nagminnie tutaj to podkreśla)albo że za młody albo akustyka słaba, a ogarnia lepiej, niż cała reszta, właśnie Panowie tak te sprzęty grają jak ładnie wyglądające radyjka ( potężna kolumna, a dźwięk filigranowy) Żółwik dla niego! Również uważam, iż sub to trochę proteza i po prostu głośnik nie daje rady bo jest lipny i przede wszystkim kolejny towar  na którym można zarobić.Miałem podobną sytuacje jak Ty z młodym tylko, że z dorosłym człowiekiem, kiedyś ją opisywałem tutaj -  wszedł, popatrzył i posłuchał jak gra Dali Rubicon i jego mina mówiła sama za siebie, komentarza nawet nie wstawiam x

Ja mam teraz Lyngdorfa i sub zszyty jest bardzo dobrze przez dsp,bo ze zwykłym wzmacniaczem rzeczywiście było słychać plombę,nie dało się tego zestawić, podpisuję się oburącz i obunóż pod tym🙂

26 minut temu, AudioTube napisał:

@ufo27 po pierwsze załóż swój wątek. Drugi już rozwalony prawie.

Po co? lubie rozwalac czyjes a tak o czym bys pisał ? Nic sensownego z Twojej strony tylko kąsisz bo mysle inaczej niz ty? Napisz cos o subwooferze dobrze poczytac cos od madrego czlowieka.

Niech autor wątku sie wypowie czy rozwalilem watek jesli tak i karze mi spadac zrobie to 

11 minut temu, pablo11 napisał:

Ja mam teraz Lyngdorfa i sub zszyty jest bardzo dobrze przez dsp,bo ze zwykłym wzmacniaczem rzeczywiście było słychać plombę,nie dało się tego zestawić, podpisuję się oburącz i obunóż pod tym🙂

Czy rozwaliłem Twoj watek ? Jak kolega twierdzi ? Czy pisze na temat nie zwiazany z audio czy cos ? Czy posiadac swoje zdanie to cos zlego ?

33 minuty temu, AudioTube napisał:

Obecne kolumny wystaw na dwór. Ciche, czyste, bezpieczne miejsce. Na wsi u ciotki, kuzyna czy na ogródku. Podłącz. Usiądź jak w domu. Odpal ulubione kawałki. 

Wielkie odkrycie rodem z Nasa !! Kto nie odpalal sprzetu na dzialce czy w ogrodzie.Normalne ze zagra zupelnie inaczej pomijamy wplyw akustyki pomieszczenia i co dalej ?

Do pablo11 kontaktowałeś sie moze z P. Bartkiem Chojnackim z mega acoustic w sprawie akustyki ? Kupiles cos od nich juz ?

Edytowano przez ufo27

29 minut temu, ufo27 napisał:

Normalne ze zagra zupelnie inaczej

A jakby się spiąć i spróbować warunki z ogródka zastosować w pokoiku? 
 „inaczej zagra” może się wtedy spodoba? 

32 minuty temu, ufo27 napisał:

Wielkie odkrycie rodem z Nasa

Sprawdzałeś na obecnych, czy innych np tak „wyszydzanych” Pylonach?

33 minuty temu, ufo27 napisał:

dobrze poczytac cos od madrego czlowieka

Bardzo proszę.

Ludzie mówią, że kąpiele przy minus 5 stopni Celsjusza, to okropny ból, zimno i nieprzyjemnie. 

A ze mną i moimi 3 tipsami już nie jest nieprzyjemnie i większość robi to regularnie. 

Jeśli wytargasz audio klamoty na dwór, to podzielę się tymi radami.

Dnia 27.10.2024 o 20:38, ufo27 napisał:

Zobacz jakie kabelki masz w helicon 400 mk2 limited edition kiedys 20tys kosztowaly

Dnia 27.10.2024 o 20:42, pablo11 napisał:

Choinkowe tak jak pisałeś,no więc właśnie cytując klasyka:

"Sprzęt gra tak jak najsłabsze ogniwo w jego torze"

Nic ująć i nic dodać chyba.

To znaczy idąc tym cytatem ten sprzęt gra tak jak te kable w nim,no a Ci którzy je słyszą nie powinni nigdy ich kupić,czy ja dobrze dedukuję?

A mieliście kiedyś w łapkach DNM Reson, czy nie mieliście?

A wiecie, co ten drucik potrafi z basen zrobić, czy nie? 

Miał który te druty?

A macie pojęcie, że taki Epos stosował je w swoich konstrukcjach, może w tych współczesnych już nie, bo nie śledzę?

Naprawdę myślicie, że grubość w tym przypadku ma znaczenie, czy z czym innym wam się kojarzy?

Proste pytania, odpowie któryś?

53 minuty temu, ufo27 napisał:

Po co? lubie rozwalac czyjes a tak o czym bys pisał ? Nic sensownego z Twojej strony tylko kąsisz bo mysle inaczej niz ty? Napisz cos o subwooferze dobrze poczytac cos od madrego czlowieka.

Niech autor wątku sie wypowie czy rozwalilem watek jesli tak i karze mi spadac zrobie to 

Czy rozwaliłem Twoj watek ? Jak kolega twierdzi ? Czy pisze na temat nie zwiazany z audio czy cos ? Czy posiadac swoje zdanie to cos zlego ?

Wielkie odkrycie rodem z Nasa !! Kto nie odpalal sprzetu na dzialce czy w ogrodzie.Normalne ze zagra zupelnie inaczej pomijamy wplyw akustyki pomieszczenia i co dalej ?

Do pablo11 kontaktowałeś sie moze z P. Bartkiem Chojnackim z mega acoustic w sprawie akustyki ? Kupiles cos od nich juz ?

Nie nie pozwalasz wątku,ale już się nie przepychamy,atmosfera jest ok. nie ma co psuć 🙂

Akustyką przed remontem bawię się sam, na razie kupa kasy poszła w sprzęt,ale jest coraz lepiej,tylko wszystko to kasa niestety.Opisywałem chyba w wątku o problemie z Roomperfect,musialbyć przeczytać 

6 minut temu, AudioTube napisał:

A jakby się spiąć i spróbować warunki z ogródka zastosować w pokoiku? 
 „inaczej zagra” może się wtedy spodoba? 

Sprawdzałeś na obecnych, czy innych np tak „wyszydzanych” Pylonach?

Swoich obecnych nie sprawadzalem mam fajnie ustawione i musialbym robic znowu kalibracje.Ale sprawdzalem poprzednie kiedys ale to byly kolumny takie tansze, indiana oraz ma bronze.

Odrazu dodam ze moj pokój gdzie stoi sprzet nie jest akustyczna tragedia typu gole sciany itp mam dywan, panele pochlaniajace i rozpraszajace na pewno kolumny ktore wspomnialem wyzej zagraly lepiej w pomieszczeniu i to bez watpienia!

56 minut temu, ufo27 napisał:

To od razu niech Bartka zapyta co to jest węzeł i strzałka w akustyce i dlaczego tak duże kolumny jak opera coś tam(bo nazwy nie podał) w małym saloniku audio być może postawione w przypadkowym miejscu nie wydobyły z siebie basu.

1 minutę temu, ufo27 napisał:

Swoich obecnych nie sprawadzalem mam fajnie ustawione i musialbym robic znowu kalibracje.Ale sprawdzalem poprzednie kiedys ale to byly kolumny takie tansze, indiana oraz ma bronze.

Odrazu dodam ze moj pokój gdzie stoi sprzet nie jest akustyczna tragedia typu gole sciany itp mam dywan, panele pochlaniajace i rozpraszajace na pewno kolumny ktore wspomnialem wyzej zagraly lepiej w pomieszczeniu i to bez watpienia!

Ale sam bas lepiej brzmi na zewnątrz,też sprawdzałem AudioTube ma rację,no chyba,że pomieszczenie fajniej go podbarwi i komuś się tak podoba,ale najprawdziwszy jest właśnie na zewnątrz 

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Miał który te druty?

A macie pojęcie, że taki Epos stosował je w swoich konstrukcjach, może w tych współczesnych już nie, bo nie śledzę?

Naprawdę myślicie, że grubość w tym przypadku ma znaczenie, czy z czym innym wam się kojarzy?

Proste pytania, odpowie któryś?

Kwestia izolacji czy dlugości krysztalow miedzi itp ?

1 minutę temu, pablo11 napisał:

Ale sam bas lepiej brzmi na zewnątrz,też sprawdzałem AudioTube ma rację,no chyba,że pomieszczenie fajniej go podbarwi i komuś się tak podoba,ale najprawdziwszy jest właśnie na zewnątrz 

Dokladnie u mnie podbarwil tak ze akurat gralo fajniej! 

2 minuty temu, DiBatonio napisał:

To od razu niech Bartka zapyta co to jest węzeł i strzałka w akustyce i dlaczego tak duże kolumny jak opera coś tam(bo nazwy nie podał) w małym saloniku audio być może postawione w przypadkowym miejscu nie wydobyły z siebie basu.

Wiem co to jest strzałka i węzeł przeczytałem dosłownie wszystkie posty Bartka i dużo dużo więcej,sam mam ustawiony sprzęt wedle siatki basu i się sprawdza,nasuwa się tylko jedno pytanie,skoro salka zła itd. to czemu w 90% przypadków czy to na odsłuchach czy w domu zazwyczaj brakuje basu,a nie ,że mają go za dużo ?

Z diamondami 30 Mk iiw tym samym pomieszczeniu u mnie było problemu,było konkretnie i ustawione byle jak,grały mięsiście ,tylko to nie był ten bas, który mi pasował,można? Można

1 minutę temu, pablo11 napisał:

Wiem co to jest strzałka i węzeł przeczytałem dosłownie wszystkie posty Bartka i dużo dużo więcej,sam mam ustawiony sprzęt wedle siatki basu i się sprawdza,nasuwa się tylko jedno pytanie,skoro salka zła itd. to czemu w 90% przypadków czy to na odsłuchach czy w domu zazwyczaj brakuje basu,a nie ,że mają go za dużo ?

Dlugosc fali niskich czestotliwosci sa spore czesto sie wzajemnie kasuja lub podbijaja

11 minut temu, ufo27 napisał:

Kwestia izolacji czy dlugości krysztalow miedzi itp ?

Czyli nie masz pojęcia o DNM Reson.

To chciałem wiedzieć.

Dziękuję 😆

7 minut temu, ufo27 napisał:

Dlugosc fali niskich czestotliwosci sa spore czesto sie wzajemnie kasuja lub podbijaja

A to "kasują" u Ciebie to znaczy nanoszą, znoszą, czy co?

Coś dzwoni, ale gdzie i co to ni chu chiu...😁

Edytowano przez DiBatonio

@pablo11 nawet nie wiem jakie Ty kolumny w tym małym salonie słuchałeś, bo nawet Ty tego nie wiesz, tylko strzelałeś z nazwą. Zatem nie mam odniesienia.

A recenzje nie są żadnym wyznacznikiem dla mnie, kompletnie żadnym. Zresztą z wielu względów i to powinieneś brać pod uwagę, nie tylko warunki w jakich słuchał recenzent, jest tam więcej zmiennych.

Dlatego recenzje są dla tych co lubią je czytać i później  je powielać na forach.

Edytowano przez DiBatonio

1 godzinę temu, ufo27 napisał:

moj pokój gdzie stoi sprzet nie jest akustyczna tragedia

Jest tragedią. Dla pasma o którym mówimy, od 25-100Hz. 

Ponawiam, zachęcam. Chcesz przekonać się jak naprawdę brzmi w tym ulubionym paśmie Twoja kolumna, wytargaj na dwór. Chcesz tak usłyszeć rozciągnięte pasmo, oddychający pokój, mięso i sprężystość, punch/drive i tam tego nie będzie, to na śmietnik z nią. Popróbuj z następną/dwór. 

A jak znajdziesz to brzmienie/„bas”, to wyśnione, to pójdziemy dalej. 

48 minut temu, DiBatonio napisał:

@pablo11 nawet nie wiem jakie Ty kolumny w tym małym salonie słuchałeś, bo nawet Ty tego nie wiesz, tylko strzelałeś z nazwą. Zatem nie mam odniesienia.

A recenzje nie są żadnym wyznacznikiem dla mnie, kompletnie żadnym. Zresztą z wielu względów i to powinieneś brać pod uwagę, nie tylko warunki w jakich słuchał recenzent, jest tam więcej zmiennych.

Dlatego recenzje są dla tych co lubią je czytać i później  je powielać na forach.

Opera Quinta se i jak zwykle były dołki ,no na pewno dla czterech słuchaczy w każdym z tych miejsc w których się znajdowali:mnie ,mojego syna i tego małżeństwa.Mąż tej pani mówił,że na jego jakichś starych głośnikach grały pełniej i leciało w tym momencie U2.Ogólnie rzecz biorąc skoro o moich Heco recenzenci słuchając w różnych pomieszczeniach piszą o powściągliwym,nienetarczywym basie,używają przymiotników , które brzmią pięknie w opisie,ale samego dołu jest mało,zwróć uwagę,że najczęściej ludzie piszą,że problemem jest "chudość" w nowych kolumnach,nie mięsistość,a jaki jest Twoim zdaniem podział prawdobodobieństwa występowania górek czy dolków ? Bo wychodzi na to,że przeważają dołki,niebywałe ,nie sądzisz?

2 minuty temu, pablo11 napisał:

Opera Quinta se i jak zwykle były dołki ,no na pewno dla czterech słuchaczy w każdym z tych miejsc w których się znajdowali:mnie ,mojego syna i tego małżeństwa.Mąż tej pani mówił,że na jego jakichś starych głośnikach grały pełniej i leciało w tym momencie U2.Ogólnie rzecz biorąc skoro o moich Heco recenzenci słuchając w różnych pomieszczeniach piszą o powściągliwym,nienetarczywym basie,używają przymiotników , które brzmią pięknie w opisie,ale samego dołu jest mało,zwróć uwagę,że najczęściej ludzie piszą,że problemem jest "chudość" w nowych kolumnach,nie mięsistość,a jaki jest Twoim zdaniem podział prawdobodobieństwa występowania górek czy dolków ? Bo wychodzi na to,że przeważają dołki,niebywałe ,nie sądzisz?

Pomijając wszelkie recenzje, większość kolumn jakich słuchałem,brzmiały chudziej niż wyglądały i dla mnie tendencja jest jasna.

11 minut temu, AudioTube napisał:

Jest tragedią. Dla pasma o którym mówimy, od 25-100Hz. 

Ponawiam, zachęcam. Chcesz przekonać się jak naprawdę brzmi w tym ulubionym paśmie Twoja kolumna, wytargaj na dwór. Chcesz tak usłyszeć rozciągnięte pasmo, oddychający pokój, mięso i sprężystość, punch/drive i tam tego nie będzie, to na śmietnik z nią. Popróbuj z następną/dwór. 

A jak znajdziesz to brzmienie/„bas”, to wyśnione, to pójdziemy dalej. 

Czyli wszystkie pokoje to tragedia tak ? Moj pokoj jest tragedia a nawet go nie widziales.

Kolumny ktore sprawdzilem byly fabrycznie chyba slabe bo graly na dworze slabo a w pomieszczeniu lepiej.Wiec tak smietnik widocznie skoro pokoj im pomagal ale to byly taniutkie modele.

Ale ja caly czas pisze ze akustyka wazna to nie podlega dyskusji chodzi o to ze starsze pokoleniowo sprzety graly fajniej nawet ze slaba akustyka.Teraz mi i wielu osoba to brzmienie nie pasuje.

2 minuty temu, ufo27 napisał:

Czyli wszystkie pokoje to tragedia tak ? Moj pokoj jest tragedia a nawet go nie widziales.

Kolumny ktore sprawdzilem byly fabrycznie chyba slabe bo graly na dworze slabo a w pomieszczeniu lepiej.Wiec tak smietnik widocznie skoro pokoj im pomagal ale to byly taniutkie modele.

Ale ja caly czas pisze ze akustyka wazna to nie podlega dyskusji chodzi o to ze starsze pokoleniowo sprzety graly fajniej nawet ze slaba akustyka.Teraz mi i wielu osoba to brzmienie nie pasuje.

To prawda co napisałeś,dziś brzmią "inaczej" i nie podlega to dyskusji, większość ludzi którzy mięli przerwę w obcowaniu z audio to mówi.

Ja jeszcze zauważyłem i to w kilku pomieszczeniach u siebie i u rodziców ,że miększy bas jest łatwiejszy w opanowaniu niż punktowy,zwarty,ale to już są moje spostrzeżenia osobiste,trzeba by o tym poczytać i dziś sobie poczytam o tym.

Ciekawe, który z forum to sześćdziesiona, iż się pojawił moderator  :D

2 godziny temu, DiBatonio napisał:

Tak jak wspominałem wyżej robiłem test tylko z dwoma kablami głośnikowymi, słuchałem większą ilość, ale to w salonach, lecz raczej nie przykładałem większej uwagi co mieli wpięte, więc nie mam z tym większego doświadczenia, ale jeśli to nie problem to opisz co robi z basem czy z brzmieniem ten drut, akurat zaciekawiłeś mnie tym.

Edit: @MariuszZSorki nie zauważyłem wpisu wyżej.

Edytowano przez S!N!

Jeśli koledze kolumny na basie brzmią lepiej w niezaadaptowanym pomieszczeniu niż na dworze, to dla mnie mówi wszystko. Ma być buła i bum bum.

@pablo11ciekawi mnie historia z tymi operami, bo znam je dość dobrze, gdyż mój dobry przyjaciel je posiada i słucham ich tam regularnie. Uważam, że są to bardzo dobre kolumny, w których ostatnia rzecz na którą bym narzekał to ilość niskich częstotliwości. Dla mnie są może ciut zbyt otwarte na górze pasma.

Co do tego, że w większości pomieszczeń jest "za mało basu" a nie za dużo, to się kompletnie nie zgodzę. Może dlatego, że sam ciężko walczę z podbiciami rzędu 10-15dB w niskich częstotliwościach. Jako argument podam rosnącą popularność urządzeń do stereo z korekcją akustyki. Czy to room perfect, czy dirac, czy nawet korekcja w wiimie. Głównie chodzi tam o redukcję górek, a nie łatanie dołków.

Edit: a jeszcze co do preferencji przeciętnego Kowalskiego odnośnie niskich częstotliwości, to dobrze obrazowała to większość pokoi na AVS. Byle głośno, byle waliło basem, którego pomieszczenia ze względu na swoje proporcje nie miały szans przyjąć w takim natężeniu. Jak w jakimś systemie były subwoofery to zazwyczaj zbyt głośno ustawione. Pokoje "kinowe", czy SVS to już w ogóle pominę, bo nie dało się tego słuchać nawet kilka pomieszczeń dalej. Ale ludziom się podoba, bo "basik chodzi".

Edytowano przez McKarmi

1 minutę temu, McKarmi napisał:

Jeśli koledze kolumny na basie brzmią lepiej w niezaadaptowanym pomieszczeniu niż na dworze, to dla mnie mówi wszystko. Ma być buła i bum bum.

Jaka buła, przecież użytkownik siedzi w muzyce metalowej, nie ma opcji na taki zabieg.
@pablo11  Wierzę bardziej Tobie i młodemu , niż wpisowi powyżej.