Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam dużo czytałam o subwooferach w kinie domowym i często polecają dwa suby do kina do oglądania filmów. Obecnie mam rel ht 1003mkIIb. Myślicie że dokupienie drugiego takiego da dużo lepszy efekt. Będzie duża słyszalna różnica 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Tekila napisał:

Witam dużo czytałam o subwooferach w kinie domowym i często polecają dwa suby do kina do oglądania filmów. Obecnie mam rel ht 1003mkIIb. Myślicie że dokupienie drugiego takiego da dużo lepszy efekt. Będzie duża słyszalna różnica 

Hej 

Oczywiście,  że 2 subwoofer spotęguje efekt , którego różnicą będzie jak najbardziej słyszalna. 

PanKlor - taki wpisami tylko zniechęcasz ;)

Mało kto ,jak Ty na tym forum  zaleca użycie minimum  dwóch subwoofer-ów w kinie , a tym razem siejesz zamęt, zamiast jednoznacznie potwierdzić  .

Jeżeli kolega poradził sobie z jednym subem , to dlaczego nie miałby  poradzić sobie z  dwoma .

Zdecydowanie co 2 subwoofery w kinie , to nie  jeden , a kwestia ich odpowiedniego skalibrowania , to już temat na zupełnie inną rozmowę . 

Edytowano przez fluid81
Napisano (edytowany)
52 minuty temu, fluid81 napisał:

Jeżeli kolega poradził sobie z jednym subem , to dlaczego nie miałby  poradzić sobie z  dwoma

Bo skonfigurować dwa źle każdy głupi potrafi. Skonfigurowanie solo jest o wiele prostsze.

52 minuty temu, fluid81 napisał:

Oczywiście,  że 2 subwoofer spotęguje efekt , którego różnicą będzie jak najbardziej słyszalna. 

Nie spotęguje. Nie dubluje się subów by "potęgować efekty" w warunkach domowych.

Edytowano przez Butler
Napisano
1 godzinę temu, Butler napisał:

Bo skonfigurować dwa źle każdy głupi potrafi. Skonfigurowanie solo jest o wiele prostsze.

Nie spotęguje. Nie dubluje się subów by "potęgować efekty" w warunkach domowych.

Doskonale wiesz , że nie o dublowanie mi chodziło,  a o finalny efekt poprawnego skonfigurowania/skalibrowania dwóch subwoofer-ów ;)

Jeżeli kiedyś  (a  myślę że to nastąpi to  niebawem ), dorzucę drugi sobwofer do swojego systemu , to napewno zadbam o to , aby zostały oba poprawnie skalibrowane (nie koniecznie dokonam tego sam ) .

Napisano
9 godzin temu, fluid81 napisał:

Mało kto ,jak Ty na tym forum  zaleca użycie minimum  dwóch subwoofer-ów w kinie , a tym razem siejesz zamęt, zamiast jednoznacznie potwierdzić  .

Jeżeli udzielenie zgodnej z prawdą odpowiedzi to sianie zamętu to ja nie mam więcej pytań. 

Poprawna konfiguracja 2 subwooferow może zająć w zależności od pomieszczenia, wykorzystanych środków  oraz oczekiwanych efektów od kilkudziesięciu minut do kilkunastu godzin.  

Napisano
3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, zdecydowanie warto :) Najlepiej ustawić je będzie po dwóch przeciwległych stronach pomieszczenia. 

Zapraszamy w razie czego na PW po wycenę ;) 

Proszę mi powiedzieć czy dobrze zgraja się takie dwa suby z amplitunerem Onkyo txnr6100 i kolumnami focal theva2 . Tylko do oglądania filmów 

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Tekila napisał:

Proszę mi powiedzieć czy dobrze zgraja się takie dwa suby z amplitunerem Onkyo txnr6100 i kolumnami focal theva2 . Tylko do oglądania filmów 

Primo - drugi subwoofer to bardzo dobra rzecz. Secundo - nie ma co się zgrywać z amplitunerem, z głośnikami może trochę .... najwięcej to masz do zgrania z pomieszczeniem. 

Jak tylko do oglądania filmów to 2xKlipsch RP-1000SW (taniej) / SVS PB-1000 Pro (drożej ale z EQ/DSP). Na koniec - Onkyo 6100 ma ten sam sygnał z obu wyjść subwoofera, wypadałoby móc sterować chociaż jednym oraz nie zakładać z góry gdzie będzie stał. Można mieszać subwoofery. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Ja testowałem u siebie HT 1003 MK2 i MK1. 

Docelowo będzie 2x rel HT 1002 MK2. No i w moim przypadku lepiej się zagrało jak dwa były z przodu. Gdy był jeden z tyłu to lepiej grało ale w innych pokojach. Tylko u mnie jest pomieszczenie typu "L" więc może dlatego. 

Bez żadnego dsp będzie ciężko zgrać. U siebie próbowałem z Dirac i w kinie ogromna poprawa. A w szczególności od 50-80hz 

Bass brzmiał swobodniej, bardziej dociążone brzmienie no i ogólnie podczas oglądania filmów sporo na plus. Do stereo nie udało mi się zgrać idealnie ale jest to możliwe. Tylko trzeba posiedzieć przy tym. 

Napisano

Bez sensu - tak w dużym skrócie. Jakikolwiek sens się pojawia jak brakuje Ci wzmocnienia dla dodatkowych kanałów. Kup drugi subwoofer (albo wymień ten co masz na dwa bardziej kinowe), ustaw to dobrze i ciesz się prawdziwym basem a nie dzwonieniem szklanek w regale ;)

Napisano
Dnia 27.02.2024 o 15:09, Tekila napisał:

Dwa subwoofery w kinie robią dobrą robotę ale nie ustawiaj ich obu z przodu.

15 godzin temu, Tekila napisał:

A proszę mi jeszcze powiedzieć no zamiast drugiego suba  kupić końcówkę mocy. Nie znam się za bardzo dlatego pytam 

A jakie masz kolumny?

Słuchasz stereo z tego 6100?

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dwa subwoofery w kinie robią dobrą robotę ale nie ustawiaj ich obu z przodu.

A jakie masz kolumny?

Słuchasz stereo z tego 6100?

Kolumny to focal theva2 i tylko filmy