Skocz do zawartości

WiiM Ultra nadchodzi

pavello

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Jak wygląda możliwość regulacji głośności z poziomu aplikacji wiim czy np  tidal connect?

Czy jest możliwość że poprzez wiim zmieniamy głośność we wzmacniaczu? Bo testowałem wiim pro plus i tam możliwa jest tylko delikatna zmiana głośności w samym wiimie a nie we wzmacniaczu. 

@Webster.brd zakładam,że mówisz o wzmacniaczu zintegrowanym i urządzeniu połączonym po rca. W takim razie ustawiasz na nim maksymalna głośność z jaką chcesz słuchać i regulujesz wtedy w większym zakresie ma Wiim. Można z aplikacji Wiim , telefonu bezpośrednio z uruchomi, pilota lub gałką.

9 godzin temu, Tomasz S. napisał:

@Webster.brd zakładam,że mówisz o wzmacniaczu zintegrowanym i urządzeniu połączonym po rca. W takim razie ustawiasz na nim maksymalna głośność z jaką chcesz słuchać i regulujesz wtedy w większym zakresie ma Wiim. Można z aplikacji Wiim , telefonu bezpośrednio z uruchomi, pilota lub gałką.

Czyli nie ma możliwości, żeby po rca wiim przejmował kontrole nad głośnością ze wzmacniacza? Bo ta regulacja z samego Wiima jest dosyć niewielka

44 minuty temu, Webster.brd napisał:

Czyli nie ma możliwości, żeby po rca wiim przejmował kontrole nad głośnością ze wzmacniacza?

tak dokładnie....bo ściszanie przez Wiima to zmniejszanie głośności sygnału źródłowego a nie wzmocnienia sygnału we wzmacniaczu.

10 godzin temu, Tomasz S. napisał:

W takim razie ustawiasz na nim maksymalna głośność z jaką chcesz słuchać i regulujesz wtedy w większym zakresie ma Wiim

tak jak Tomasz napisał można robić ale to jest osobiście dla mnie nie dobre rozwiązanie....szczególnie jak posiada się brumiący wzmacniacz(Naim, Hegel) czy taki co szumi w głośnikach. Wtedy ściszanie samego źródła to sami rozumiecie.....dlatego delikatne wyciszenie jeszcze można zaakceptować a inaczej to pilot do wzmaka i klasycznie trzeba😐

Przyjechał dziś do mnie WiiM Ultra, posiadam też WiiM mini, jak tylko się zaklimatyzował zabrałem się za testy, poustawiłem wszystko tak samo jak w mini ( używam equalizer bo brakowało mi basu ) i pierwszy efekt jest taki że dźwięk wydaje się bardziej detaliczny ale kurde jest mniej basu,l Fuck i co teraz, może jeszcze room corection coś zmieni, żona na szczęście ma ogryzka, jak nie pomoże to nie wiem co jeszcze można przestawić w ustawieniach. Biłem się z myślami że może WiiM pro plus lepiej wziąść, jest w nim inny dac, hdmi mnie skusiło. Może być tak w ogóle że na ultra jest mniej niskich tonów niż na mini w tych samych piosenkach oczywiście, głośnością w obydwóch steruję wzmacniaczem. 

Edytowano przez zmarek