Tomasz Kluczynski Napisano Czwartek o 20:26 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:26 5 minut temu, JacekWoy napisał: Mconnect to samo. Widzi foldery ale plików w nich już nie. Może ten dlna w routerze netii jest poprostu jakiś kiepski i trzeba coś porządniejszego. Co to partycji dysku to sprawdzałem na fat32 i ntfs. Bez różnicy. A jaki masz ten Router od Netii , bo ja przez Mconnect nie mam żadnych problemów. Co prawda nie przez Wimma a przez Eversolo, wszystko jest widoczne i gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 07:09 Udostępnij Napisano Piątek o 07:09 A czy ten dysk nie masz zablokowany dla innych urządzeń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano Piątek o 13:53 Udostępnij Napisano Piątek o 13:53 A na czym to blokowanie miałoby polegać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano Sobota o 09:17 Udostępnij Napisano Sobota o 09:17 (edytowany) Czemu w ust ultra nie można ustawiać regulacji jakości dźwięku jak jest podłączony przez USB tak jak to ma miejsce w przypadku coax czy światłowodu?? Edytowano Sobota o 09:20 przez Artur Charicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoś Napisano Sobota o 09:54 Udostępnij Napisano Sobota o 09:54 35 minut temu, Artur Charicki napisał: Czemu w ust ultra nie można ustawiać regulacji jakości dźwięku jak jest podłączony przez USB tak jak to ma miejsce w przypadku coax czy światłowodu?? Czy o to chodzi? : Audio imput.>>> USb>>> Line -In Input resolution ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano Sobota o 11:05 Udostępnij Napisano Sobota o 11:05 Nie o to. Audio setting. Można ustawić jakość spdif oraz coax a USB nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Sobota o 12:00 Udostępnij Napisano Sobota o 12:00 @Artur Charicki zapewne chodzi o to,że przy optymalnym czy koaksjalnym jest to przydatne kiedy mamy starszy DAC. Co chciałbyś zmienić w USB ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano Sobota o 13:56 Udostępnij Napisano Sobota o 13:56 Nic nie chce zmieniać. Po prostu z ciekawości zobaczyłem że nie ma możliwości zmiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano Sobota o 19:24 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 19:24 5 godzin temu, Artur Charicki napisał: Nic nie chce zmieniać. Po prostu z ciekawości zobaczyłem że nie ma możliwości zmiany. Sygnał za pomocą wyjścia USB wychodzi w zupełnie innym formacie niż SPDIF za pomocą optyka i coax'a. Sygnał cyfrowy jest pozbawiony informacji zegarowej i przypadku USB nie ma czegoś takiego jak rozdzielczość ani próbkowanie. Nie myliłby też rozdzielczości i próbkowania z jakością - nie zawsze większe cyferki oznaczają "lepszy" dźwięk. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano Sobota o 19:36 Udostępnij Napisano Sobota o 19:36 Dnia 17.01.2025 o 08:09, Piotr Sonido napisał: A czy ten dysk nie masz zablokowany dla innych urządzeń? Problem rozwiązany. Wyłączyłem serwer dlna i włączyłem udostępnianie po upnp. Wiim widzi wszystkie foldery i ich zawartość. Kupiłem Shanling cr60 i zgrałem sobie wszystkie CD do flac, otagowałem z okładkami przez Musicbrainz Picard i jest świetnie 😀 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano Niedziela o 09:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:34 14 godzin temu, pavello napisał: Sygnał cyfrowy jest pozbawiony informacji zegarowej i przypadku USB nie ma czegoś takiego jak rozdzielczość ani próbkowanie. To skąd odbiornik wie, jaki sample rate być powinien i jakiego zegara użyć po swojej stronie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Niedziela o 11:43 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:43 16 godzin temu, JacekWoy napisał: Kupiłem Shanling cr60 i zgrałem sobie wszystkie CD do flac, otagowałem z okładkami przez Musicbrainz Picard i jest świetnie 😀 Fajny ten Shanling? Mam taki sam plan. Kupiłem już pełno CD ale nie mam odtwarzacza. Kupiłbym zwykły na USB i tylko ripował na sewer, ale też chciałbym czasem coś sobie klasycznie odtworzyć a ten Shanling wydaje się być złotym środkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano Niedziela o 12:57 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 12:57 3 godziny temu, ProjectPi napisał: To skąd odbiornik wie, jaki sample rate być powinien i jakiego zegara użyć po swojej stronie? Te dane oczywiście są wysyłane, ale w zupełnie inny sposób i w przypadku portu USB streamer nie jest odpowiedzialny za ustalenie parametrów wychodzącego sygnału. Możliwe, że trochę źle się wyraziłem, natomiast jest w tym wszystkim tak dużo innych wątków, że nie chciałem zbytnio komplikować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano Niedziela o 13:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:33 1 godzinę temu, Tomasz S. napisał: Fajny ten Shanling? Mam taki sam plan. Kupiłem już pełno CD ale nie mam odtwarzacza. Kupiłbym zwykły na USB i tylko ripował na sewer, ale też chciałbym czasem coś sobie klasycznie odtworzyć a ten Shanling wydaje się być złotym środkiem. W zasadzie nie mam się do czego przyczepić. Wykonanie ładnie, wydaje się solidny. Działa bez zarzutu jeśli chodzi o transport i rippowanie. Na plus możliwość zasilania po USB C, lub lepszym zasilaczem 12v jak ktoś chce. Ja jestem ogólnie zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Niedziela o 14:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:26 @JacekWoy wykonanie spoko ? Szybko czyta płyty ? Nie hałasuje ? Rippujesz na pendrive czy od razu na komputer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 14:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:30 (edytowany) 7 minut temu, Tomasz S. napisał: @JacekWoy wykonanie spoko ? Szybko czyta płyty ? Nie hałasuje ? Rippujesz na pendrive czy od razu na komputer? Można ripować na pena lub dysk wpięty w USB. Z tego co wiem, chyba nie ma wyboru formatu, plyty są ripowane do bezstratnego WAVE. Edytowano Niedziela o 14:34 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano Niedziela o 15:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:25 57 minut temu, Tomasz S. napisał: @JacekWoy wykonanie spoko ? Szybko czyta płyty ? Nie hałasuje ? Rippujesz na pendrive czy od razu na komputer? Wykonanie solidne. Szybko czyta płyty i nie hałasuje. Zgrywałem na pendrive USB. On zawsze zgrywa do WAV. potem na kompie szybki konwert do FLAC i tagowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:35 Dnia 17.01.2025 o 14:53, ProjectPi napisał: A na czym to blokowanie miałoby polegać? Serio? Na dostępie innych urządzeń. Ja mam tak zablokowany folder w sieci. nie wszystko musi być udostępnione. Dnia 18.01.2025 o 20:36, JacekWoy napisał: Problem rozwiązany. Wyłączyłem serwer dlna i włączyłem udostępnianie po upnp A no właśnie czyli nie był udostępniony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano Poniedziałek o 13:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:57 7 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Serio? Na dostępie innych urządzeń. Ja mam tak zablokowany folder w sieci. nie wszystko musi być udostępnione. Serio. Na czym ma polegac to blokowanie dysku gdy mowa o DLNA? Dnia 18.01.2025 o 20:36, JacekWoy napisał: Wyłączyłem serwer dlna i włączyłem udostępnianie po upnp. To jest to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 14:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:22 Wiem,że trochę na temat, trochę nie, ale czy słyszeliście o Plex ? Mam taki domowy mały serwer zrobiony z mini PC. Ponieważ Wiim ma teraz opcję korzystania z Plex, a ostatnio kupuje płyty i będę je rippował,zeby zrobić swoją kolekcję postanowiłem to sprawdzić. Na prawdę fajnie to działa, dodatkowo są plikcje np na TV do streamowania filmów czy np Plexamp do słuchania "swojej" muzyki poza domem. Jak za darmo to kawał fajnego oprogramowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 14:30 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:30 PLEX głównie do filmów i seriali jest, ewentualnie EMBY albo Jellyfin. Ciężko sobie wyobrazić lepsze organizowanie biblioteki na NAS. Do muzy też się nada, aczkolwiek nie korzystałem i nie wiem jak działa synchronizacja z zewnętrznymi usługami by dopasować albumy, twórców, wykonawców itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 15:01 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:01 (edytowany) Sam pobiera np zdjęcia wykonawców czy robi playlisty. W samej aplikacji Wiim nie ma wodotrysków ale działa i wygląda nawet nieźle. Można też używać aplikacji Plexamp i streamowac po Chromecast do Wiim. Edytowano Poniedziałek o 15:03 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano Poniedziałek o 17:51 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:51 3 godziny temu, ProjectPi napisał: To jest to samo. To nie jest to samo. DLNA bazuje na protokole upnp ale to samo to to nie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano Poniedziałek o 21:42 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:42 3 godziny temu, JacekWoy napisał: To nie jest to samo. DLNA bazuje na protokole upnp ale to samo to to nie jest. To samo w kontekście terminologii używanej dla multimediów. Określenia serwer DLNA i serwer upnp są używane zamiennie. Nie ma samego udostępniania zasobów dyskowych po upnp, jeśli upnp występuje bez kontekstu multimediów to dotyczy z reguły dynamicznego zarządzania portami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:15 16 godzin temu, ProjectPi napisał: Serio. Na czym ma polegac to blokowanie dysku gdy mowa o DLNA? To jest to samo. Poczytaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts