tmnich Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 16 minut temu, Tenfilip napisał: 28 minut temu, tmnich napisał: zrozumiem. " sekcja analogowa w WiiM Ultra jest strasznie kiepska." to jest problem. Jaki problem ??? To jest stwierdzenie faktu. Czy to tak trudno zrozumieć? Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 54 minuty temu, leoś napisał: Może trochę ostro ale słusznie kolega pisze. 3 godziny slucham daca Fiio warmer wpiętego miedzy Ultra a wzmacniacz atoll in 100 se i dalej kolumny kef r7. Mogę powiedzieć, że różnica z dacem zewnętrznym jest naprawdę wyraźna , powiedziałbym różnica klasy. Nie będę się tu rozpisywał o detalach ,ale nie spodziewałem się że dac z Ultry i wyjście analogowe tak ogranicza mój systemik. Czym się łączysz? Czy USB? Odpisz, cytując
ITI SERWIS Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 2 godziny temu, tmnich napisał: Widzisz, różnica jest taka, ze ja używam i porównuje realnie do sprzętów, a nie opieram się jakiś opiniach kogoś. Powtórzę jeszcze raz, WiiM Ultra w cenie 1,4k jest genialny jako transport po USB. (i tylko do takiej roli zakupiłem, żeby się nim pobawić) Mo właśnie za te pieniazki czego chcieć więcej Dokupić DAC i na początek starczy Ja miałem DAC TOPPING D90 III DISCRETTE i jak na moje ucho jest o niebo lepiej Używam Do TIDAL i RAdia internetowe w formacie FLAC Docelowo wyladuje w sypialni a wpadnie cos co odczyta DSD NATIV Odpisz, cytując
leoś Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 1 godzinę temu, mateolo2 napisał: Czym się łączysz? Czy USB? wiim ultra> warmer po usb . cd> warmer coax. Pozdro Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 1 godzinę temu, leoś napisał: wiim ultra> warmer po usb . cd> warmer coax. Pozdro No i jak wiim sobie idzie spać a warmera wyłączasz to potem po włączeniu warmera wiim od razu gra po USB czy musis ręcznie w aplikacji ustawiać wyjście? Odpisz, cytując
leoś Napisano 22 grudnia 2025 Napisano 22 grudnia 2025 8 minut temu, mateolo2 napisał: No i jak wiim sobie idzie spać a warmera wyłączasz to potem po włączeniu warmera wiim od razu gra po USB czy musis ręcznie w aplikacji ustawiać wyjście? Po włączeniu Warmera w aplikacji Wiima na wyjsciu mam USB out czyli nie muszę ustawiać. Oczywiscie muza się nie włącza samoistnie. Muze włączam poprzez Spotify Connect , gdzie czasem pyta mnie czy chce to pomieszczenie w ktorym jest ultra. ( bo mam tez inne pomieszczenia gdzie sa inne urządzenia podłaczone pod spotify connect} Natomiast ciekawa sprawa jak wyłączam wiima to na chwile pokazuje sie ekranik z wyjściami i tam podświetlone jest wyjście ;" Line out "co jest oczywiście nieprawdą bo na wyjściach liniowych z Wimma nic juz nie ma i powinno być USB out . A jest jak napisałem. Natomiast w aplikacji jest na wyjsciu USB out zgodnie ze stanem faktycznym ( ostatnim). Mam nadzieję że to jasne. 1 Odpisz, cytując
renoxd Napisano 29 grudnia 2025 Napisano 29 grudnia 2025 nowa roadmapa https://faq.wiimhome.com/en/support/solutions/articles/72000635113-wiim-ultra-roadmap 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 29 grudnia 2025 Napisano 29 grudnia 2025 (edytowany) 5 minut temu, renoxd napisał: nowa roadmapa https://faq.wiimhome.com/en/support/solutions/articles/72000635113-wiim-ultra-roadmap Oni sa niesamowici z rozwojem tych urządzeń. Kupione już półtora roku temu a co jakiś czas czuje się jakbym kupował kolejny model z dodatkowymi funkcjami i bajerami. Może niedługo w końcu spróbuję pobawić się room correction (którego nie jestem fanem jak i innych dsp, eq itd) @KrólKiczu już się nie mogę doczekać Twojego komentarza Edytowano 29 grudnia 2025 przez mateolo2 Odpisz, cytując
leoś Napisano 29 grudnia 2025 Napisano 29 grudnia 2025 5 godzin temu, mateolo2 napisał: Oni sa niesamowici z rozwojem tych urządzeń. Kupione już półtora roku temu a co jakiś czas czuje się jakbym kupował kolejny model z dodatkowymi funkcjami i bajerami. Może niedługo w końcu spróbuję pobawić się room correction (którego nie jestem fanem jak i innych dsp, eq itd) @KrólKiczu już się nie mogę doczekać Twojego komentarza Room fit to fajna sprawa .Warto spróbować. Odpisz, cytując
adisano Napisano 30 grudnia 2025 Napisano 30 grudnia 2025 (edytowany) 18 godzin temu, mateolo2 napisał: Oni sa niesamowici z rozwojem tych urządzeń. Kupione już półtora roku temu a co jakiś czas czuje się jakbym kupował kolejny model z dodatkowymi funkcjami i bajerami. Może niedługo w końcu spróbuję pobawić się room correction (którego nie jestem fanem jak i innych dsp, eq itd) @KrólKiczu już się nie mogę doczekać Twojego komentarza Room Fit zmienia klasę słuchania imho. Raz, że Room Fit robi czary mary samodzielnie, dwa, można potem sobie to dalej podrasować za pomocą EQ. Edytowano 30 grudnia 2025 przez adisano Odpisz, cytując
mexyk Napisano wczoraj o 10:18 Napisano wczoraj o 10:18 Na którym urządzeniu ustawiacie głośność nazwijmy to 'na sztywno', na wzmacniaczu czy na wiimie? Zakładam, że mało kto pogłaśnia i ścisza jednocześnie oba urządzenia. Niestety jak na wzmacniaczu ustawię głośność powiedzmy na 25% i następnie pogłaśniam/ściszam tylko Wiimem, zwłaszcza jak pogłaśniam powyżej 70% to dźwięk się znacznie pogarsza, a subwoofer dudni i ciągnie aż nieprzyjemnie. Czy to błąd ustawień? Na chłopski rozum jeżeli na wzmacniaczu ustawię głośność na 10%, a na Wiim 100%, to głośność powinna być na 10%, a ja mam wrażenie, że Wiim Ultra (nie mam wersji amp) pogłaśnia sztucznie dźwięk. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 11:30 Napisano wczoraj o 11:30 Wszystko zależy od czułości wejscia wzmacniacza. W "starym standardzie" 200mV inną głośność uzyskasz niż gdy czułość będzie 700mV jak np. w Audiolabach nowych. Wiim ma na wyjściu liniowym przy 100% 2V zatem zakres uzytecznej regulacji głośności przy czułości wzmacniacza 200mV będzie bardzo mały. Najkorzystniej pod względem poziomów szumu ustawić 100% w Wiimie i szukać wzmacniacza o niskiej czułości wejścia z niskim poziomem szumów 😉 W praktyce Wiim ma w opcjach ustawień obniżenie poziomu wyjść. Ustaw 1V, sprawdź, jak nie pasuje ustaw 0,5V i sprawdź. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Tenfilip Napisano wczoraj o 11:47 Napisano wczoraj o 11:47 Ja chce ustawic wzmacniacz na dielowa glosnosc (crown xls 2500) i regulowac wiim. Inaczej troche bez sensu latac do wzmaka jak mam apke Odpisz, cytując
renoxd Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 7 godzin temu, mexyk napisał: Na którym urządzeniu ustawiacie głośność nazwijmy to 'na sztywno', na wzmacniaczu czy na wiimie? Zakładam, że mało kto pogłaśnia i ścisza jednocześnie oba urządzenia. Niestety jak na wzmacniaczu ustawię głośność powiedzmy na 25% i następnie pogłaśniam/ściszam tylko Wiimem, zwłaszcza jak pogłaśniam powyżej 70% to dźwięk się znacznie pogarsza, a subwoofer dudni i ciągnie aż nieprzyjemnie. Czy to błąd ustawień? Na chłopski rozum jeżeli na wzmacniaczu ustawię głośność na 10%, a na Wiim 100%, to głośność powinna być na 10%, a ja mam wrażenie, że Wiim Ultra (nie mam wersji amp) pogłaśnia sztucznie dźwięk. Jezeli masz subwoofer, to raczej pozostaje Ci korzystać z regulacji głośności w Wiimie. No chyba, że nie chcesz korzystać z dobrodziejstw jakie oferuje Wiim w obrebie zarządzania basem. Będzie tych dodatków niedługo jeszcze więcej. W sumie to dalej możesz robić korekcje, nawet jeżeli masz Wiima na fixed volume i operujesz głośnością na wzmacniaczu. Suba masz wtedy po prostu wpiętego we wzmaka, ale tutaj musisz pamiętać, że Wiim już nie rozumie co u Ciebie gra w torze: czy sub czy mainy. Wtedy ciężej Ci to będzie dobrze wszystko ustawić, aby się ze sobą zgrywało jak należy. Co do poziomów głośności, ktoś już na forum Wiima ładnie rozpisał jak to się układa. Nie jest to idealnie liniowy wzrost od 1 do 100% Jeżeli chcesz zarządzać basem w Wiim -> mieć suba podpiętego pod WIima, możesz spróbować tak ustawić głośność we wzmaku, aby w Wiimie dochodzić do Volume 100% tylko przy najgłośniejszym słuchaniu jakie Ci się zdarza. Możesz też po prostu dać wzmaka na 100% volume i zarządzać głośnością tylko w Wiimie z poziomu aplikacji. W sumie powinno być wszystko w porządku. Nie wiem czemu czujesz, że z subem coś jest nie tak przy glosnosci powyzej 70%. Wiim Ultra na sub out na fixed volume ma 2Vrms. Raczej wszystkie suby tolerują do 2Vrms sygnał? A może nie wszystkie i go przesterowujesz już przy 70% - wtedy zmniejsz gain w apce dla suba -6dB albo nawet -12dB, i zobacz czy jest lepiej. 1 Odpisz, cytując
dexter1023 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ja niestety zauważyłem, że jak miałem ustawione wszystkie 10 PEQ przez RoomFit, to dźwięk stawał się jakiś bardziej cyfrowy i ostry, tak jakby DSP za bardzo grzebało w dźwięku. A miałem korekcję ustawioną tylko do 200Hz i podbicia max 2dB. Finalnie żyję sobie z 1 filtrem na największy mod pomieszczenia i jest gicik 1 Odpisz, cytując
Tenfilip Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @MariuszZ cos mi zjadlo Twoj post! Chcialem napisac ze dziekuje za opinie i przychalam sie do niej. Obecnie mam ustawione tak, ze 50% Wiim Ultra to jest maks co moge tolerowac glosnosci, skrece na crown oba kanaly tak, zeby 100% Wiim Ultra to bylo maks co moge tolerowac. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 13 minut temu Napisano 13 minut temu 1 godzinę temu, Tenfilip napisał: cos mi zjadlo Twoj post! Szybko ukryłem go bo nie zwrocilem uwagi na metodyke pomiarów na Soundstage. Link W pomiarach widziałem wielokrotnie jak THD+N rośnie wraz ze mniejszaniem głośności cyfrowo (dBFS) i chciałem tą zależność pokazać dla przetworników cyfrowo analogowych na kościach ESS, ale w tym konkretnym przypadku pomiarowiec z Soundstage pod obrazkiem napisał, że pomiar zrobiono z pokrętłem głośności ustawionym na max co mi się nie klei z moją narracją. Ja go odkryję jak znajdę inne źródło podobnych pomiarów, ale zgodnych z moją tezą 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts