AudioTube Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 6 minut temu, ProjectPi napisał: Dąży do odwzorowania zamysłu tego, kto z niej korzysta. Fajnie i celnie, według mnie, to ująłeś. Po jednej stronie potrzeby, po drugiej wiedza i umiejętności a nad tym wszystkim nasz „słuch”/wrażenia. Dwie pierwsze to stałe. Trzecią można dowolnie zmieniać/presety itp 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 20 minut temu, michaudio napisał: Bo użycie dsp powinno się sprowadzać do kontroli basu, do mniej więcej 150Hz. Resztę możemy z powodzeniem opanować zwykłym wystrojem wnętrza. Pokój powinien być trochę żywy akustycznie, przetłumiony jest zwyczajnie niezdrowy. Zgadzam się z Tobą 👍 No ale ten zakres nie wpływa na to by średnica była gęsta kolorowa dopalona a góra nie ostra ale z dużą ilością informacji . Tak ja bym chciał . 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 O tym cały czas piszę, jeśli ktoś spłaszczył sobie dźwięk w pomieszczeniu przy pomocy dsp, to nie dziwię się, że ten dźwięk mu się nie spodobał. Chodzi o to by dźwięk w pomieszczeniu tak wykrzywić, żeby płaski zrobił się dopiero w naszej głowie. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 To co widać u zwolenników wszelkiej maści korekcji to wiara, że korekcja ta „naprawi” dźwięk. Niestety nie naprawi. Jak kolumna / wzmacniacz ma słaby bas, bezbarwną średnicę czy upośledzoną dynamikę, to żadna korekcja tego nie zmieni. Coś podbije, coś przyciszy i tyle. To jak z kobietą, jak naturalnie piękna, to i bez makijażu każdy to widzi, jak piękna inaczej, to żaden mejkap czy plastyka tego nie naprawi 😉 1 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 9 minut temu, michaudio napisał: O tym cały czas piszę, jeśli ktoś spłaszczył sobie dźwięk w pomieszczeniu przy pomocy dsp, to nie dziwię się, że ten dźwięk mu się nie spodobał. Chodzi o to by dźwięk w pomieszczeniu tak wykrzywić, żeby płaski zrobił się dopiero w naszej głowie. Przy czym percepcyjny efekt krzywych F-M słabnie z czasem przy dłuższym odsłuchu, przynajmniej u mnie, po wyłączeniu brzmienie jest nie do zniesienia, po czym z czasem wrażenia się poprawiają. Tak czy siak mózg dokłada jeszcze swoje DSP. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) 15 minut temu, michaudio napisał: O tym cały czas piszę, jeśli ktoś spłaszczył sobie dźwięk w pomieszczeniu przy pomocy dsp, to nie dziwię się, że ten dźwięk mu się nie spodobał. Chodzi o to by dźwięk w pomieszczeniu tak wykrzywić, żeby płaski zrobił się dopiero w naszej głowie. Jeszcze jedna ☝️ kwestia . To co w Twojej to nie w mojej 😉 głowie. I to by było na tyle . Wszystkim miłego weekendu 🍻 Edytowano 1 maja 2024 przez Dedal Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 Dedal jeśli chcesz taką średnicę i górę, to polecam lampę. Mam line magnetica lm-518, A klasowy set na lampie 845. Zaraz ktoś powie, że badziew, że kiepsko się mierzy, i ma kiepski bas. Do tego szybkie kolumny z tweeterem amt. Góra jest perlista i napowietrzona, średnica podgrzana, pięknie podkreśla chrypkę w wokalach, na bas nie narzekam, pomieszczenie mi go nadrabia z nawiązką, opanowany niepraktycznym na codzień rozstawem kolumn, stereofonia jest najlepsza jaką dotąd słyszalem. Ten piec pogonił z mojego seta Yamahę a-s2100 zasilaną również w pełni zbalansowanym preampem Wba Firebird. Yamaha+WBA grała całkiem nieźle, ale wyłącznie dla mnie lampa pozamiatała. Majkel74, jak widać kocham korekcję z powodu kiepskiego sprzętu, ewidentnie. 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 7 minut temu, majkel74 napisał: To co widać u zwolenników wszelkiej maści korekcji to wiara, że korekcja ta „naprawi” dźwięk Korygowales kiedykolwiek słuchawki używając PEQ? Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) Lampa odpada z przyczyn ode mnie nie zależnych . Używam hybrydy . Wczoraj przyszły nowe lampy ale z racji wolnego w szkole nie wiem kiedy je przetestuje 🤷🏿♂️ Edytowano 1 maja 2024 przez Dedal Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 Mózg jest swoistym dsp, ale jego możliwości są z jednej strony ograniczone, a z drugiej nieuświadomione. Dlatego potrafi robić psikusy. Dedal, przynajmniej spróbuj, posłuchaj choćby w salonie audio, potem będziesz mógł powiedzieć że dokonałeś świadomego wyboru. Miałem lampowy preamp WBA z tranem, i wierz mi że pełna w miarę dobra lampa, to całkiem inny poziom. Majkel74 korekcja nie naprawi kiepskiego sprzętu, natomiast na w miarę przyzwoitym poziomie stanowi tą szczyptę przyprawy, która daje ten jedyny dla nas smak. Nie wyobrażam sobie gotować bez przypraw, tak samo odrobina korekcji jest mi niezbędna, choćby z powodu różnej jakości samych nagrań. 14 minut temu, Dedal napisał: Lampa odpada z przyczyn ode mnie nie zależnych . Używam hybrydy . A jeśli to nie tajemnica, to z jakich przyczyn lampa odpada? Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) Hm ,no nie jest tajemnicą 😊 Mój jeden z synów ,Alan jest dzieckiem niepełnosprawnym no i niestety mam 100% pewności że byłaby zniszczona zalana , w sumie Bóg wie co jeszcze . Trochę rzeczy mi zniszczył więc nie ma co ryzykować 😉 Edytowano 1 maja 2024 przez Dedal Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 ProjectPi zdaję sobie sprawę z tego, że nasz mózg się szybko adaptuje, średnio po 15 sekundach, uznajemy nowy dźwięk za swój. Dlatego teraz porównuję sprzęt wyłącznie przełączając raz po raz. Z racji wrodzonego lenistwa 😜 wolę mieć stale dźwięk wygodny dla moich uszu, by móc rozkoszować się muzyką. O innych możliwościach naszego mózgu nie wspomnę. Jako ofiara ślepych testów, doczytałem się później wielu ciekawych rzeczy. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 26 minut temu, michaudio napisał: Dedal, przynajmniej spróbuj, posłuchaj choćby w salonie audio, potem będziesz mógł powiedzieć że dokonałeś świadomego wyboru. Michał , ja sporo w życiu słyszałem i wiem co lubię 🤗 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) 5 minut temu, Dedal napisał: Hm ,no nie jest tajemnicą 😊 Mój jeden z synów ,Alan jest dzieckiem niepełnosprawnym no i niestety mam 100% pewności że byłaby zniszczona zalana , w sumie Bóg wie co jeszcze . Trochę rzeczy mi zniszczył więc nie ma co ryzykować 😉 Rozumiem, wszystko jasne, przepraszam, dopiero teraz dotarła do mnie twoja stopka. I w żadnym wypadku nie chcę ciebie, ani nikogo pouczać. Po prostu dźwięk który opisaleś pasuje do mojego. Edytowano 1 maja 2024 przez michaudio Rozszerzenie treści 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) Ale nic się nie stało , społeczeństwo mamy zróżnicowane . To nie SF😉 Dobra Pany , trzeba zjeść obiad i lecieć na Rodos 😊 🖐️🍻👍 Edytowano 1 maja 2024 przez Dedal 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 48 minut temu, Dedal napisał: by średnica była gęsta kolorowa dopalona a góra nie ostra ale z dużą ilością informacji . Powtarzam za kimś. Wiedzą nie sięgam mu do kostek. Przytoczone przez Ciebie wymogi/potrzeby/życzenia najłatwiej, „najtaniej”, najszybciej osiągnąć poprzez dobór driverów, odpowiednią charakterystykę częstotliwościowa/strojenie i zamknięcie tego w odpowiednią budę. Będę miał coś takiego na poddasze. Jeśli pozwolisz, wyrazisz zainteresowanie, to zorganizuję transport, byś mógł przyłożyć ucho. 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 (edytowany) 31 minut temu, michaudio napisał: I w żadnym wypadku nie chcę ciebie, ani nikogo pouczać. Po prostu dźwięk który opisaleś pasuje do mojego. Absolutnie tego tak nie odebrałem . Chciałem tylko, żebyś wiedział , że krowie spod ogona nie wypadłem 😁 Pzdr 27 minut temu, AudioTube napisał: Powtarzam za kimś. Wiedzą nie sięgam mu do kostek. Przytoczone przez Ciebie wymogi/potrzeby/życzenia najłatwiej, „najtaniej”, najszybciej osiągnąć poprzez dobór driverów, odpowiednią charakterystykę częstotliwościowa/strojenie i zamknięcie tego w odpowiednią budę. Będę miał coś takiego na poddasze. Jeśli pozwolisz, wyrazisz zainteresowanie, to zorganizuję transport, byś mógł przyłożyć ucho. Jeśli mi to pomoże i nie będzie czyniło dużo kłopotów , to myślę że tak😉 Edytowano 1 maja 2024 przez Dedal Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 Super. To trochę jeszcze potrwa. W kolejce po kolumny stoję. Ale z Elbląga do Lidzbarka to godzinkę z hakiem. I kuzynów odwiedzę, na cmentarz pójdę i może Bałtroczyka spotkam w ruinach zamku. Dam znać. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 Mówisz jak moja kapela weselna która pojechała do Warmińskiego zamiast Welskiego 😊 Jestem z Olsztyna ale czuję się dalej Lidzbarzakiem , tym koło Działdowa 🤗 . Pzdr Ps z Warmińskiego kawałek do Olsztyna Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 maja 2024 Napisano 1 maja 2024 3 godziny temu, Dedal napisał: Czas sobą się zająć 🤗 To mu jakoś nie przychodzi do głowy... 😀 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 9 maja 2024 Napisano 9 maja 2024 Garstka informacji: https://www.trustedreviews.com/news/the-wiim-ultra-and-amp-pro-are-a-super-affordable-streaming-combo-4525361 Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 9 maja 2024 Napisano 9 maja 2024 (edytowany) Jeżeli to oficjalna prasówka to miłe zaskoczenie z cenami Cytat Both devices are due in Q3 2024, for the price of $329 for the Ultra and $369 the Amp Pro. Nie jestem pewien czy nowy Amp powienien nazywać się Pro ale w sumie nie ma tu za dużo info. /edit ok, już znalazłem info na innym forum. Cytat The key differences between the Amp and Amp Pro include an upgraded DAC, PFFB support, the latest Wi-Fi 6E and Bluetooth 5.3 technologies, and Dolby Audio support. Thank you! Edytowano 9 maja 2024 przez Tomasz S. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 9 maja 2024 Napisano 9 maja 2024 Zawsze mnie zastanawiało po co te małe ekrany w tych odtwarzaczach. Nikt z lornetką nie będzie siedział. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 maja 2024 Napisano 9 maja 2024 23 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Zawsze mnie zastanawiało po co te małe ekrany w tych odtwarzaczach. Nikt z lornetką nie będzie siedział. Bo to urządzenia dla kupujących oczami 😁 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 9 maja 2024 Napisano 9 maja 2024 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Bo to urządzenia dla kupujących oczami 😁 Lornetka może jest w zestawie premium Odpisz, cytując
Recommended Posts