Mar55 Napisano 16 lipca Udostępnij Napisano 16 lipca Witam, Trafiłem przypadkowo na taki model Sonus Fabera,firmy znanej ze świetnej jakości audio jak i wykonania kolumn a tu monitory wyglądające jak do pokoju dziecięcego ... Kto je słuchał i może coś o nich napisać jak to gra i do jakiej muzyki się nadaje ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 lipca Udostępnij Napisano 17 lipca Krotko na rynku. firma przechodziła wtedy pewną transformację i błądziła. Próbowali aby to klient decydował o kolorze i panele boczne kupowało i wymieniało się samemu. W większym modelu spotkałem się z informacją o rezonansach tego płata. Rozumiem że mógł to być skrajny przypadek przez nagminne ściaganie tego. Kwestia ceny. https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2530-sonus-faber-chameleon-b Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 lipca Udostępnij Napisano 17 lipca Nie przesadzałbym z tym designem jak do pokoju dziecięcego Jest wiele kolorowych kolumn. Chameleony to ciekawa konstrukcja, za 1500-2000 za parę moim zdaniem warto je przemyśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lipca Udostępnij Napisano 18 lipca Ja jakoś nie byłem fanem tych kolumn, o ile do kina domowego w porządku, o tyle podobnie jak starsza seria Principia był to trochę ślepy zaułek w historii Sonus-a jak Piotrek pisał. Ze starszych serii, które świetne były do muzyki to na pewno seria Toy. Ten model gdybym miał je sklasyfikować do jakiegoś z gatunków muzycznych, to chyba najciekawiej mogło by się to sprawdzić w house, progressiv house, muzyce klubowej z małą ilością wokali. Nie zmienia to oczywiście faktu, że każdy ma jakieś wyobrażenie na temat tego w jaki sposób chciałby, aby konkretny kawałek brzmiał (czasem nawet jest to wyobrażenie będące w opozycji do tego co zakładał artysta w studio, ale nie oznacza to w żadnym stopniu, że to jest jakiś błąd, bo ma się to finalnie nam podobać). Jak zawsze proponujemy - warto odsłuchać tych kolumn, aby sobie wyrobić własne zdanie, dlatego moje zdanie możesz potraktować jako wskazówkę, nie mniej jednak to Tobie ma się podobać zestaw. Jest jeszcze jeden aspekt - w Twoim pomieszczeniu, z Twoim wzmacniaczem (nie mamy tutaj informacji co ma je napędzać), jak będą np. w dobrej cenie, może się okazać, że będzie to akurat fajny wybór. Jest to dość ogólnie postawione pytanie, żeby jakoś konkretniej odpisać, dlatego też przepraszam za dość długi wywód, ale nie da się krócej (żeby nie odpisać w stylu "to zależy" :)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 lipca Udostępnij Napisano 19 lipca @Mar55 coś do przodu? Coś się udało zdziałać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 19 lipca Udostępnij Napisano 19 lipca Z małych głośników, ale o bardziej klasycznym wyglądzie, to B&W 607s3 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-607-s3.html warto rzucić uchem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar55 Napisano 21 lipca Autor Udostępnij Napisano 21 lipca Dnia 19.07.2024 o 07:29, Piotr Sonido napisał: @Mar55 coś do przodu? Coś się udało zdziałać? Mam nadzieję ze w poniedziałek uda mi się odsłuchać MA Silver 50 bo niestety na tą chwilę nie mają setek. Druga opcja to Dynaudio Emit 20. Mam też na uwadze Focal Chorus 706 lub 706 V. Nie wiem co to V oznacza . Sporo wydatków nieprzewidzianych to może się skończyć na używanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca 10 godzin temu, Mar55 napisał: Mam nadzieję ze w poniedziałek uda mi się odsłuchać MA Silver 50 bo niestety na tą chwilę nie mają setek. Druga opcja to Dynaudio Emit 20. Mam też na uwadze Focal Chorus 706 lub 706 V. Nie wiem co to V oznacza . Sporo wydatków nieprzewidzianych to może się skończyć na używanych. Chorus to mocno przeciętne kolumny. ale jeśli będziesz mógł to odsłuchaj. Silver 50 i 100 to kompletnie inne konstrukcj,e Jesli masz miejsce i budżet na 100. To odsluch 50 jest bez sensu No chyba że chcesz tą wielkość i to ten budżet. Emit 20 też fajne paczki. Co ciekawe wybierasz kolumny o mocno różnym dzwieku. Moim zdaniem dobrze, będzie lepszy obraz czego szukasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca @Mar55 daj znać po odsłuchu jak było, choć jak napisał Piotr, 100 i 50 to dość różne kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar55 Napisano 1 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia Jestem po odsluchu w salonie. Słuchałem z cd,te same utwory na każdych monitorach.Na pierwszy ogień poszly emity20 i z arcamem nie jest to dobre połączenie. Nie mój dzwięk ale może tu trzeba by je połączyć z innym wzmakiem. Monitor audio silver 100 trochę mnie przytloczyły,spokojnie by nagłośniły 30m2,u mnie bym nie wykorzystał ich potencjału. Focal VESTIA 1, niezła średnica,góra poprawna ale bas Nie,Nie,Nie ... Polk r200,tu bylo najlepiej,niczego nie brakowało,dobrze wypadly zarówno w małym akustycznym składzie jak i żywiołowym repertuarze rockowym nagranym pół wieku temu nie obnazając niedoskonałosci realizacji. Gdyby nie obawa że postawione u mnie blisko ściany co objawi się wzbudzeniem basu to bym kupił. Chcę jeszcze spróbować porównać So us faber i Heco ale tu liczę na Wasze podpowiedzi co do modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 sierpnia Udostępnij Napisano 2 sierpnia 12 godzin temu, Mar55 napisał: Jestem po odsluchu w salonie. Słuchałem z cd,te same utwory na każdych monitorach.Na pierwszy ogień poszly emity20 i z arcamem nie jest to dobre połączenie. Nie mój dzwięk ale może tu trzeba by je połączyć z innym wzmakiem. Za łagodne? 12 godzin temu, Mar55 napisał: Polk r200,tu bylo najlepiej,niczego nie brakowało,dobrze wypadly zarówno w małym akustycznym składzie jak i żywiołowym repertuarze rockowym nagranym pół wieku temu nie obnazając niedoskonałosci realizacji. Gdyby nie obawa że postawione u mnie blisko ściany co objawi się wzbudzeniem basu to bym kupił. Chcę jeszcze spróbować porównać So us faber i Heco ale tu liczę na Wasze podpowiedzi co do modeli. No to jeśli Polki podeszły to z Heco oczywiście Revolution 3 natomiast z Sonusa Sonetto I albo II Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 sierpnia Udostępnij Napisano 2 sierpnia 14 godzin temu, Mar55 napisał: Gdyby nie obawa że postawione u mnie blisko ściany co objawi się wzbudzeniem basu to bym kupił. Zawsze jest opcja wypożyczenia i sprawdzenia u siebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar55 Napisano 2 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Za łagodne? No to jeśli Polki podeszły to z Heco oczywiście Revolution 3 natomiast z Sonusa Sonetto I albo II Zbyt wygładzone tak bym określił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 sierpnia Udostępnij Napisano 2 sierpnia Dnia 16.07.2024 o 21:18, Mar55 napisał: Witam, Trafiłem przypadkowo na taki model Sonus Fabera,firmy znanej ze świetnej jakości audio jak i wykonania kolumn a tu monitory wyglądające jak do pokoju dziecięcego ... Kto je słuchał i może coś o nich napisać jak to gra i do jakiej muzyki się nadaje ? To co w pierwszej chwili przykuło moją uwagę, to głośniki budową (specyficzny stożek) bardzo podobne do produktów Acoustic Energy 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 sierpnia Udostępnij Napisano 7 sierpnia Dnia 2.08.2024 o 11:18, Mar55 napisał: Zbyt wygładzone tak bym określił. Rozumiem. No to sprawdź wymienione. Dnia 2.08.2024 o 11:34, Chyba Miro 84 napisał: To co w pierwszej chwili przykuło moją uwagę, to głośniki budową (specyficzny stożek) bardzo podobne do produktów Acoustic Energy 🤔 Swoją droga AE500 mozna by dopisać do listy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts