TomiZann Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia Cześć Chciałbym do mojego salonu zakupić "coś" fajnego jeśli chodzi o audio. Problem jest taki że kompletnie nie znam się na audio, do tego mam drewniane ucho i nigdy nie miałem lepszego sprzętu. Dźwięki z TV zawsze były ok Może coś poradzicie albo przynajmniej skrytykujecie moje pomysły. U mnie to 90% to TV ( Netflix itp), reszta raczej sporadycznie muzyka ( w sumie wszystko po trochę). Salon ok.25m. W grę wchodzą tylko monitory podstawkowe, przez ograniczone miejsce. Budżet tak do 5k. I jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt .... wizualny.. Żona zgodziła się na cokolwiek , pod warunkiem ze będzie to BIAŁE ( żeby pasowało do reszty wystroju). Nie ułatwiła zadania. Trochę historii moich pomysłów: Jako że głownie używany będzie do TV, to pierwszym pomysłem był oczywiście Soundbar a konkretnie Samsung HW-Q800C . Niestety lepsze modele odpadały, przez to że nie mam miejsca na tylne satelity ( przynajmniej według mojej żony, ja bym miejsce znalazł ). Przy soundbarze , już kolor mniej jest ważny, więc tu kolor czarny jakoś by przeszedł. Drugim pomysłem były kolumny aktywne AUDIO PRO A28. Ładnie się prezentują , nie potrzebują wzmacniacza i do tego BIAŁE. Idealnie dla takiego amatora... Ale potem poczytałem sobie komentarze i tutaj już jest różnie. Co mocno mi zamieszało w głowie. Następnie zacząłem szukać czegoś Pasywnego i bardzo podobają mi się kolumny DELI OBERON 3 ( opinie dobre, do tego wizualnie jest ok). Tylko przy pasywnych jest problem ze wzmacniaczem. Większość modeli jest bardzo duża i ciężko będzie znaleźć miejsce na nie ( do tego jeszcze bym musiał pokonać na argumenty żonę , co nie będzie łatwe). Ale znalazłem model który jest dość kompaktowy i fajnie wygląda , chodzi mi o POWERNODE EDGE. Teraz pytanie, może ktoś doradzi: 1) Dali Oberon 3 + POWERNODE EDGE to dobre połączenie? Ma to sens? 2) A może zostać przy Audio Pro A28? Skoro i tak jako amator nie znam się, to pewnie będę i tak zadowolony. A trochę zostanie w kieszeni. 3) A może lepiej iść w Soundabara , skoro i tak większość to oglądanie TV? Szczerze to mam taki mętlik w głowie z tym tematem, że już sam nie wiem w którą stronę iść Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc czy wskazówkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia Uniwersalna rada: posłuchaj (jedź do jakiegoś salonu audio) Ja mam pod tv zestaw stereo. Jest fajniutko ale muzy słucham bardzo dużo więc tak ma być. Planuje kino ale to za chwilę, odsłuchy jeszcze przede mną. Natomiast kolega kupił sobie soundbara, ale z satelitkami i powiem, że jest różnica w kinie na korzyść soundbara (bar+sub+satelity). Samsung ma bezprzewodowe więc "tylko" zasilanie konieczne. Jest też jblbar 1300 co ma głośniki odłączane z głównego bara i na czas oglądania filmu stawiasz go (jak głośniki bezprzewodowe) gdzieś z tyłu i temat satelit rozwiązany. https://pl.jbl.com/BAR-1300.html Podsumowując - pożycz i posłuchaj ale najpierw zdecyduj w co celujesz, ale bym posłuchał wszystkiego tzn a) TV z kolumnami (wzmak+ pasywne lub aktywne), b) TV z soundbarem, c) TV z kinem dla rozeznania tematu 1. Z małych ampli masz WiiM Amp, tam masz wejście HDMI a do tego kolumny pasywne. Rozmiar Wiima to rzekłbym "malizna" a napędzi sporą ilość dostępnych kolumn. Koszt nowego 1600 a co jakiś czas w DE możesz wyrwać taniej. 2. Ostatnio SVS zmienił swoje kolumny Prime Wireless Pro i dodał HDMI, czyli aktywne dedykowane pod TV ale tanie nie są. https://www.svsound.com/products/prime-wireless-pro-powered-speakers Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia My też polecamy WiiM Amp, ma wejście HDMI ARC, a to najlepszy sposób na łączenie audio z telewizorem. Gra to fajnie, a w obsłudze jest bajeczny. Do kompletu fajnie się sprawdzają głośniki Monitor Audio seria Bronze. Razem jest energiczne granie z jajem. Na komplet też zrobimy jakąś przyjazną cenę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia Cześć Podesłałeś kilka propozycji. Możemy Ci je opisać, ale nic nie zastąpi odsłuchu Głośniki aktywne, to ciekawy kierunek. Są wygodne w ustawieniu, jest mało kabli, aczkolwiek alternatywne zestawy w formie "klasycznej" bronią się i często też przewyższają. Sugestia jest abyś w pierwszym kroku udał się do salonu (zapraszamy do jednego z naszych 21 punktów) https://www.tophifi.pl/salony.html Dwie propozycje z naszej strony "na już" to: Elac Connex - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-connex.html i Bluesound Powernode Edge + B&W 607s3 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-bluesound-powernode-edge-bowers-wilkins-607-s3.html Tańsza i droższa, ale może sam stwierdzisz, że warto poczekać i na przykład dołożyć :)? Udanych przemyśleń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia 20 godzin temu, TomiZann napisał: Cześć Chciałbym do mojego salonu zakupić "coś" fajnego jeśli chodzi o audio. Problem jest taki że kompletnie nie znam się na audio, do tego mam drewniane ucho i nigdy nie miałem lepszego sprzętu. Dźwięki z TV zawsze były ok Może coś poradzicie albo przynajmniej skrytykujecie moje pomysły. U mnie to 90% to TV ( Netflix itp), reszta raczej sporadycznie muzyka ( w sumie wszystko po trochę). Salon ok.25m. W grę wchodzą tylko monitory podstawkowe, przez ograniczone miejsce. Budżet tak do 5k. I jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt .... wizualny.. Żona zgodziła się na cokolwiek , pod warunkiem ze będzie to BIAŁE ( żeby pasowało do reszty wystroju). Nie ułatwiła zadania. Trochę historii moich pomysłów: Jako że głownie używany będzie do TV, to pierwszym pomysłem był oczywiście Soundbar a konkretnie Samsung HW-Q800C . Niestety lepsze modele odpadały, przez to że nie mam miejsca na tylne satelity ( przynajmniej według mojej żony, ja bym miejsce znalazł ). Przy soundbarze , już kolor mniej jest ważny, więc tu kolor czarny jakoś by przeszedł. Drugim pomysłem były kolumny aktywne AUDIO PRO A28. Ładnie się prezentują , nie potrzebują wzmacniacza i do tego BIAŁE. Idealnie dla takiego amatora... Ale potem poczytałem sobie komentarze i tutaj już jest różnie. Co mocno mi zamieszało w głowie. Następnie zacząłem szukać czegoś Pasywnego i bardzo podobają mi się kolumny DELI OBERON 3 ( opinie dobre, do tego wizualnie jest ok). Tylko przy pasywnych jest problem ze wzmacniaczem. Większość modeli jest bardzo duża i ciężko będzie znaleźć miejsce na nie ( do tego jeszcze bym musiał pokonać na argumenty żonę , co nie będzie łatwe). Ale znalazłem model który jest dość kompaktowy i fajnie wygląda , chodzi mi o POWERNODE EDGE. Teraz pytanie, może ktoś doradzi: 1) Dali Oberon 3 + POWERNODE EDGE to dobre połączenie? Ma to sens? 2) A może zostać przy Audio Pro A28? Skoro i tak jako amator nie znam się, to pewnie będę i tak zadowolony. A trochę zostanie w kieszeni. 3) A może lepiej iść w Soundabara , skoro i tak większość to oglądanie TV? Szczerze to mam taki mętlik w głowie z tym tematem, że już sam nie wiem w którą stronę iść Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc czy wskazówkę. Witaj. Zaproponuje Ci coś, co może inni będą wyśmiewać. W Polsce możesz kupić na Amazonie Denon DRA 900-mialem go, tzn dra 800-jest dobry. I białe podstawki Magnat Signature 703 z niemieckiego Idealo-520 ojro, w Polsce prawie 4 tysi. Mam Signature 503.Poczytaj.Za 4,5 tysi zł to jest genialny kpl do tv. 8 minut temu, PanSioś napisał: Witaj. Zaproponuje Ci coś, co może inni będą wyśmiewać. W Polsce możesz kupić na Amazonie Denon DRA 900-mialem go, tzn dra 800-jest dobry. I białe podstawki Magnat Signature 703 z niemieckiego Idealo-520 ojro, w Polsce prawie 4 tysi. Mam Signature 503.Poczytaj.Za 4,5 tysi zł to jest genialny kpl do tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia Jak 90% będzie oglądanie tv i Netflix to kup dobry soundbar, lepiej się sprawdzi niż kolumny aktywne czy zestaw stereo. Mam u siebie wszystko dwa zestawy stereo, kolumny aktywne Kef Lsx i soundbar i do tv najlepiej oprócz zestawu kina domowego, pasuje soundbar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia Do wymienionych propozycji dorzucę jeszcze Triangle Borea BR02 Connect, bardzo duża ilość wejść cyfrowych, w tym HDMI ARC i USB, Bluetooth 5.0 aptX. Sprawdzą się do TV, oglądania filmów i koncertów, a jakość dźwięku jest na wysokim poziomie, odtwarzany czysto, przestrzennie. Z jaśniejszych kolorów dostępne są biało-kremowe i jasny dąb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts