Skocz do zawartości

Ocieplenie brzmienia DACiem lub odtwarzaczem sieciowym

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Jeśli jednak masz na przykład resztę sprzętu, która gra jak to piszesz metaliczne, bardzo szczegółowo, aż drażniąco dla uszu, to sam DMP A8 nie zmieni ci tego w takie granie jak byś chciał. 

Metalicznie nie jest, jest fajnie i z dnia na dzień coraz lepiej jak Kefy się wygrzewają plus delikatnie modyfikuje ustawienie kolumn. Jest naprawdę dobrze:) Tylko czuje że ten Wiim Pro jest najsłabszą częścią systemu teraz:).

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tomek oceniasz DMP A8 grający po ciepłej czy bardziej analitycznej stronie?

Bo system masz dość jasny więc myslę że nadmiar detalu byś odczuwał.

Cholera już mialłem wysłać odpowiedź,coś kliknełem i wszystko się skasowało.Pisze mi się trudno, bo normalna klawiatura mi siadła i muszę pisać klawiaturą ekkranową.

Moim zdaniem DMP A8 gra tak po środku,nie jest to ani mocno ciepłe granie, ani analityczne, choć detaliczne i szczegółowe z bardzo gładkim dźwiękiem.

Mój system gra po jaśniejszej stronie, ale nawet przy długich odsłuchach nie jest to męczące(przynajmniej dla mnie,trzeba pamiętać że mam prawie 61 lat i słuch już trochę ułomny szczególnie w wyższych rejestrach).

Najbardziej za to jasne granie odpowiadają kolumny Cantona. Trochę tego ciepła mi w ich graniu brakuje, ale ostatnio tyle zmian robiłem ,że jeszcze dłuższy czas będą musiały ze mną zostać. Na razie spróbuję powymieniać kable XLR i Usb na takie z samej miedzi bez dodatku srebra, może to ciut pomoże.

Co do wzmaka to jest bardzo mocny, detaliczny(od razu słychać jak dobrze zrealizowany został materiał), ale gdy Tomek czyli @Chmarski był z nim na odsłuchu kolumn w Q21 to obsługa klijenta powiedziała, że gra raczej po cieplejszej stronie.

Wracając do samego DMP A8 to grając z jego daca nie czuję ocieplenia dźwięku  i gdy najdzie mnie ochota by jedak grało trochę cieplej przełączam na granie po cyfrze (kabel Usb)z daca Aurum A9 (po Burr Brownie) i wtedy mam ustawione na DMP A8 na equalizerze podbicie w większości środkowego pasma i brzmi wtedy ciut inaczej,mniej po tej jaśniejszej stronie.

Jeszcze raz wrzucę ten film o DMP A8,gość dokładnie opowiada jak on gra i porównuje go do między innymi R26.

Dla nie znających języka angielskiego,trzeba włączyć napisy i w ustawieniach ustawić język polski. Powtarzam się z tym bo widzę po wpisach że niby zainteresowani ale nie oglądali tego filmu z tlumaczeniem, a gość jest świetny i mowi prawdę a nie jak osoby z filmików mówiące po polsku,które zawsze lukrują i tylko wychwalają dany sprzęt.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

odsłuchu kolumn w Q21 to obsługa klijenta powiedziała, że gra raczej po cieplejszej stronie.

Ja uważam, że raczej po neutralnej stronie jest. Przynajmniej w porównaniu do tych wzmacniaczy, które testowałem.

Napisano

Dzieki Tomek!

Pewnie dlatego tez rożne skrajne opinie o nim. Sa osoby oceniajace jako analityczny dokladny a są takie które jako ciepły.

19 godzin temu, artj23 napisał:

Witajcie 

Może wiecie jaki dac/usb jest na kościach Texas Instruments PCM5101?

Ta kość jest DACiem

"TI's PCM5101 is a 106dB Stereo DAC"

Napisano
Dnia 26.08.2024 o 22:09, JacekWoy napisał:

Poczytam sobie o Eversolo dmp a8. Podoba mi się wizualnie i z tego co poczytałem gra dość ciepło. Może po prostu zamiast szukać daca wymienię Wiim pro na porządny streamer 😀

Jak ma być granie po cieplejszej stronie, to polecę wspomnianego tutaj NuPrime, a konkretnie dwa modele grające najcieplej: DAC-9 lub DAC-9SE + dołożenie dobrego transportu np. NuPrime Stream-9. Pomimo, że DACi te mają gładko podawaną górę pasma, to potrafią bardzo dobrze budować przestrzeń. Średnica nasycona, bardzo przyjemna, niskie tony mocniej podbite, mięsiste, ale przez to trochę wolniejsze.

Napisano
Dnia 28.08.2024 o 07:26, Piotr Sonido napisał:

Ta kość jest DACiem

"TI's PCM5101 is a 106dB Stereo DAC"

Artj23 miał na myśli, które urządzenia korzystają z chipu PCM5101. Znalazłem w sieci odtwarzacz Yamaha CD-N500, który wykorzystuje ww. przetwornik. 

@artj23 czemu interesuje Cię akurat ten konkretny chip?

Napisano
Dnia 29.08.2024 o 22:39, rms.pl napisał:

NuPrime, a konkretnie dwa modele grające najcieplej: DAC-9 lub DAC-9SE

Czy te modele są dostępne u Was? Jeśli tak to myśle że wypożyczenie będzie najlepszą opcją.

Napisano
Dnia 30.08.2024 o 11:28, soberowy napisał:

Artj23 miał na myśli, które urządzenia korzystają z chipu PCM5101. Znalazłem w sieci odtwarzacz Yamaha CD-N500, który wykorzystuje ww. przetwornik. 

@artj23 czemu interesuje Cię akurat ten konkretny chip?

A może. To źle zrozumiałem. CDN 500 to bardzo stare urządzenie.

Dnia 30.08.2024 o 15:28, artj23 napisał:

Interesuje mnie jakie ma brzmienie  najlepszy układ na texas instrument i czy jest lepsza od ess sabre czy akm?

Sama kość nie gra. Całą implementacja ma znaczenie pod kątem dzwieku.

Wiec jeśli ktoś Ci naopowiadał o dobrej kości to trzeba na to poniekąd troszke patrzeć przez palce.

Napisano

Dopierając przetwornik D/A, jak kolega wspomniał nie można kierować się samym producentem kości i na stałe przypisywać jej danego brzemienia. W jaki sposób została wykorzystana w danym urządzeniu, narzuca potem styl gry, więc należy patrzeć całościowo. Dla przykłada Musical Fidelity M3scd na kości Burr-Brown TI PCM1796, gra bardzo neutralnie, przejrzyście, bez podbarwień i na pewno nie wprowadzi on ocieplenia do naszego systemu.

Napisano
Dnia 5.09.2024 o 17:14, rms.pl napisał:

U nas są już wyprzedane, może jeszcze któryś salon ma na stanie DAC-9SE. Obecnie mam tylko aktualną serię DAC-9X.

Wypożyczyłem nuprime dac 9 i ani ja ani żona różnicy nie słyszymy. Może nastawiałem się na zbyt spektakularne elekty, a może ten dac w Redze jest po prostu dobry.

Napisano

(...)PRZETWORNIK D/A Zastosowany w testowanym wzmacniaczu przetwornik cyfrowo-analogowy ma swoje „własne” brzmienie. Także i on skupia naszą uwagę na środku pasma, ale robi to podobnie, jak gramofony. Czyli lekko podcinając bas i nieco gasząc wyższy środek...

Wolfson 8742

Napisano
52 minuty temu, rajdek napisał:

Może warto sprawdzić dac-9x/dac-10 z iFi Audio ZEN Stream. Ten w Redze będzie tak ciężki do pobicia.

Nie, chyba po prostu odpuszczę temat wymiany DACa. Ewentualnie rozważę zwiększenie budżetu i wypożyczenie eversolo dmp a8. Będzie dobry streamer i przetwornik w jednym, a w przyszłości upgrade wzmacniacza, bądź może sama wymiana na samą ciepło grającą końcówkę mocy. Napewno chciałbym to wszystko mieć włączane wyłączane i najlepiej sterowane z jednego pilota. 

Napisano
52 minuty temu, AudioTube napisał:

A czy ma być także detalicznie, selektywnie, czysto, klarownie?

Nie wiem czy dobrze rozumiem wszystkie te branżowe pojęcia. Chcę żeby dźwięk był wciągający, czarujący a górą żeby nie kluła tylko żeby była bardzo bardzo delikatna. Możliwe że wypożyczę Unison Research Simply Italy i zobaczę jak to się zgra z Kefami zamiast Regi. 

Napisano
5 minut temu, AudioTube napisał:

Ależ jestem upierdliwy.

Oststnie, przysięgam. Jaką płytkę/cd/plik zabrałbyś na bezludną wyspę? Gdyby tylko jedną można było. 

@JacekWoy

Hmm jeśli chodzi o album to myślę że Ritchie Blackmore’s Rainbow - Rainbow. A jeśli jeden utwór to Deep Purple - Soldier of fortune lub The Eagles - Hotel California.