Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 10:34 Udostępnij Napisano Piątek o 10:34 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Miro, połknąłeś haczyk? Nie uwierzę. Możliwe🤔 - cokolwiek masz na mysli 😇 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Piątek o 12:32 Udostępnij Napisano Piątek o 12:32 Panowie w ogloszeniach zamiescilem na sprzedaż uzywane dyfuzory Artnovion Myron E szt. 4. Nosza slady uzytkowania, nadaja sie do przemalowania farbą wodna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Piątek o 13:02 Udostępnij Napisano Piątek o 13:02 Szkoda, że nie mam już miejsca:(. Sprawdziłeś je u siebie na suficie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Piątek o 13:21 Udostępnij Napisano Piątek o 13:21 16 minut temu, Kraft napisał: Szkoda, że nie mam już miejsca:(. Sprawdziłeś je u siebie na suficie? Jeszcze nie, musze zmienic oswietlenie najpierw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erill Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Dnia 18.09.2024 o 20:31, tomek4446 napisał: Witam. Potrzebuje porady co wstawić za kolumnami. Może na podstawie pomiarów da się coś wywnioskować. Załączam zdjęcia pokoju. Od razu powiem , że za kanapą niczego nie przewiduje . Pokój 3,62 x 5,56 x 2,56 m , meble drewniane. Jak macie jakieś sprawdzone firmy produkujące ustroje akustyczne , poproszę o linki. POMIAR 18.09.24.mdat 4.33 MB · 13 downloads Mój błąd. Proszę usunąć. Edytowano 6 godzin temu przez Erill Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Wczoraj miałem ogromną przyjemność posłuchać Vivaldiego i Mozarta w Sali Brahmsa w Musikverein w Wiedniu. Odsyłam do info w necie na temat akustyki obu głównych sal w budynku (pierwsza i najważniejsza to Sala Złota, która uchodzi za światowy wzorzec akustyki koncertowej, z kolei Sala Brahmsa, to samo co do muzyki kameralnej) . Obie sale są 100% autentyczne, tzn. bez nowoczesnych ustrojów i adaptacji akustycznych. Wybudowane zostały w czasie, gdy akustyka jako nauka jeszcze nie istniała - podstawą było doświadczenie i intuicja słuchowa. Nie opiszę oczywiście wrażeń słuchowych, bo to bez sensu. Zwracam jednak uwagę, że w przypadku muzyki klasycznej można koncert uznać za wzorzec brzmienia, do którego wielu z nas dąży. W tym kontekście, nasze długie rozważania na temat sceny, holografii, separacji, głębi czy co tam jeszcze nam się wyśni są cokolwiek teoretyczne. Tam nie słyszałem jakiejś szerokiej sceny, niesamowitej głębi czy separacji instrumentów. A zarazem, czegoś takiego jak tam nie słyszałem dotąd i pewnie nie prędko usłyszę. Muzyka była wręcz namacalna! Zanim więc zaczniemy wygłuszać i rozpraszać😉 nasze pomieszczenia polecam wizytę w dobrej sali akustycznej, żeby nie zapędzić się tam, gdzie prawdziwej muzyki wcale nie ma... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Myślę, że punktem wyjścia do zajęcia się akustyką nie jest stan, w którym muzyka w naszym pomieszczeniu brzmi nieziemsko. Mało kto ma Złotą Salę w domu, więc trzeba sobie radzić inaczej. Właśnie adaptując: wygłuszając, rozpraszając i łapiąc. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, fp74 napisał: Nie opiszę oczywiście wrażeń słuchowych, bo to bez sensu. A jednak to zrobiłeś. 10 minut temu, fp74 napisał: Muzyka była wręcz namacalna! Na tym konkretnym koncercie nie byłem. Jestem ciekawy, czy zamykasz powieki w trakcie brzmienia. „Zaobserwowałem”, że odbiór brzmienia wtedy jest inny. Jakbym bardziej „wchodził” w brzmienie. Za takie pieniądze/bilet to warto, by na maksa zwiększyć doznania. Czasem odczuwam rozczarowanie. Jestem za mało „obecny”, rozproszony. Mało tej magii wtedy jest. @fp74 mamy dział muzyka. Zechciałbyś tam wrzucić kilka zdjęć, no porozmawiamy na spokojnie. Tydzień bez pracy u mnie, a co tam, popiszemy sobie o wrażeniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, fp74 napisał: Wczoraj miałem ogromną przyjemność posłuchać Vivaldiego i Mozarta w Sali Brahmsa w Musikverein w Wiedniu. Odsyłam do info w necie na temat akustyki obu głównych sal w budynku (pierwsza i najważniejsza to Sala Złota, która uchodzi za światowy wzorzec akustyki koncertowej, z kolei Sala Brahmsa, to samo co do muzyki kameralnej) . Obie sale są 100% autentyczne, tzn. bez nowoczesnych ustrojów i adaptacji akustycznych. Zasadniczą różnicę robi publiczność jako ustrój akustyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 45 minut temu Udostępnij Napisano 45 minut temu Łatwo się przekonać. Np kiedy robią próby. W Amare/Haga w piątki między 12-13 wpuszczają bez biletów. Do woli można zmieniać fotele. Ubogacające, ceny biletów wprost przeciwnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts