odrion Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września Może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć czy to co planuję ma sens. Założenie jest takie, że w 80% nagłośnienie ma być używane do słuchania internetowego radia + spotify. Pozostałe 20% to kino domowe. Głośniki powinny być jak najmniej widoczne, dlatego jako głośniki przednie frontowe planuję użyć Focal 300 ICA 6, które będą zamontowane w suficie podwieszanym nad TV. Wiem, że głośniki sufitowe są odradzane, ale kolumny przednie nie wchodzą w grę. Dlatego plan jest użyć głośników sufitowych, ale kierunkowych gdzie jest nachylenie o 35 stopni. Liczę, że dzięki temu dzwięk będzie docierał w dobrej jakości. Jako amplituner będzie najprostszy model Yamahy (RX-V4A), bo w planach jest wykorzystanie music cast. W domu będzie jeszcze 1 lub 2 głosniki musiccast 20 i w przypadku ogladania filmów bedą stawiane za kanapą i łączone bezprzewodowo. Kino bez głośnika centralnego nie ma sensu, więc w szafce RTV muszę upchnąć głośnik centralny. Wybrałem najmniejszy jaki znalazłem tj. Monitor Audio Radius 200. Pewnie jeszcze dojdzie subwoofer Yamahy. Co prawda nie mam go gdzie upchnać, ale zawsze mogę go wyciągać z szafy do oglądania filmów ;). Odległość kanapy od TV to będzie jakieś 4m (salon ma 4.9m) - kanapa jest odstawiona trochę od ściany i będzie tam miejsce, żeby postawić głośnik yamaha20. Czy taka mieszanka (dobór głośników) w miarę razem zagra? Czy jakby za kanapą był 1 głośnik yamaha 20 zamiast dwóch, to będzie duża degradacja jakości dźwieku? Z góry dzięki za wszystkie komentarze salon.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września A nie możesz zamiast w suficie zrobić ich w przedniej ścianie (inwall)? To akurat mój surround ale coś w ten deseń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odrion Napisano 22 września Autor Udostępnij Napisano 22 września Nie chodzi tylko o zajmowanie miejsca, ale o to, że ma nie być ich widać :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września Są glosniki inwall w których masz maskownice - no białe. Są też takie które można dodatkowo pomalować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odrion Napisano 22 września Autor Udostępnij Napisano 22 września Oglądałem, ale estetycznie nie do końca mnie to przekonuje. Rozumiem, że mimo kierunku 35 stopni, te sufitowe będą źle brzmieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września Zasada jest taka, że glosniki warstwy dolnej montuje się na wysokości uszu ok 100-120 cm od podłogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odrion Napisano 22 września Autor Udostępnij Napisano 22 września Pytanie, czy głosniki sufitowe oddalone od odsłuchu o 4m, ale skierowane pod kątem w dół nie będą emitować dzwięku właśnie w kierunku uszu osoby siędzącej. Pewnie można byłoby to policzyć, ale nie chodzi o dokładne wyliczenie. Po to chciałbym kierunkowe głosniki sufitowe, żeby dźwiek nie był kierowany w dół, tylko w kierunku kanapy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Koledzy wyżej napisali na jakiej wysokości powinny być głośniki dolnej warstwy (czyli podstawowego 5.1). Nikt nie zabrania Ci zamontowania głośników w suficie, ale ukierunkowanie ich w odległości ~4m nie zmieni odbioru dźwięku „z góry”. Przy takim montażu przykładowo galopujący tabun koni w dolnej części ekranu będzie słyszany z sufitu. Ukierunkowane wiele nie zmieni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Głośniki instalacyjne inwall mają w komplecie maskownice które można malować. Niektóre dostępne są na zamówienie z nadrukami initujacymi obraz albo zdjęcie. Ostatecznie można się zdecydować na całkowicie niewidoczne głośniki. https://avswiat.pl/pl/p/Monitor-Audio-IV140-Niewidoczne-glosniki/399 Opcja w suficie - jestem zdecydowanie na nie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Mieliśmy te kolumny w salonie. Zamontowane. Także jak chcesz to w Oświecimiu ich posłuchasz. Są kompletnie niewidoczne. Jeśli taki jest cel no to niech będzie. Ale czy jesteś pewnien że chcesz do 80% słuchania radia chcesz kino? Te surroundy i sub będzie już widoczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września (edytowany) 9 godzin temu, odrion napisał: Pytanie, czy głosniki sufitowe oddalone od odsłuchu o 4m, ale skierowane pod kątem w dół nie będą emitować dzwięku właśnie w kierunku uszu osoby siędzącej. Głośniki sufitowe - i każde inne - powinny być zasadniczo skierowane w kierunku osoby słuchającej. To jest ok. Natomiast to, że chcesz zamontować głośniki frontowe na suficie to nie ma sensu. Fronty na suficie, a centralny pod telewizorem - to murowany dysonans poznawczy przy każdym filmie. Mój mózg by miał dość po 5 minutach takiego oglądania. Natomiast jeżeli to ma być głównie do słuchania radia internetowego to odpuść sobie 5.1, kup zwykłe stereo a głośniczki zainstaluj gdzie ci wygodniej. Subwoofera też ma nie być? Edytowano 23 września przez przemeklbn 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września @przemeklbn dobrze prawi. Dodatkowo takie plumkanie z sufitu ujdzie jak ma służyć jako tło podczas gdy Ty będziesz tłukł schabowe w kuchni. Do słuchania muzyki lepsze jednak najprostsze stereo. Tylko wtedy dalej wracamy do wyboru głośników... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Cześć Też zdecydowanie odradzałbym montaż na suficie. Zamiast tego lepiej poszukać właśnie niewidzialnych głośników, jak powyższe Monitor Audio IV 140. Można się pozytywnie zaskoczyć ich brzmieniem. Nie szedłbym też w najtańsze ampli. Chociaż A4A byłaby rozsądnym rozwiązaniem, bo te konstrukcje często są dość wymagające. Na surround minimum dwie kolumny, jeden Musiccast 20 to zbyt mało. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 września Udostępnij Napisano 24 września Teraz się nie obrażaj tylko weź głeboki oddech. chcemy Ci pomóc. I czekamy na Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odrion Napisano 24 września Autor Udostępnij Napisano 24 września Dzięki Piotr i dziękuję wszystkim, którzy "zabrali głos". Absolutnie się nie obrażam. Muszę to przemyśleć. Czytając wiele wpisów na forum, spodziewałem się, że ludzie znający się na akustyce i głośnikach będą przeciwko głośnikom sufitowym. Ale jednak myślałem, że głosniki kierunkowe dobrej jakości lepiej zostaną przyjęte ;). Długo szukalem takich głośników gdzie kąt nachylenie to nie marne 5stopni, ale właśnie 35 stopni. Wiem, że są osoby, którym podobają się głośniki w salonie. W moim przypadku, razem z żoną chcemy miec na ścianie TV tylko TV i minimalistyczną szafkę rtv. Te niewidzialne też się nie wpasuję w to jak będzie wyglądać ściana TV (częściowo będą lamele i one zasłoniłby 1 głośnik). Poza tym nie jestem w stanie zabudować mocno ściany TV, żeby takie głośniki tam ukryć. Tak jak napisałem - muszę to przemyśleć :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 września Udostępnij Napisano 24 września (edytowany) Zmieścisz takie w suficie ? https://www.taniomania.pl/p/21615380/definitive-technology-uiw-rcs-ii?se=aKeoNtRbRgqJdy_vuKiO5k2R5aYl21v_&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxsm3BhDrARIsAMtVz6PUl0ENVpsWNVL435FoMjaSN2aXUxXIsGwNyVzeUgR4DKMqyBFn048aAikaEALw_wcB Albo coś takiego pod Tv i udawać , że jest zajefajnie https://www.tophifi.pl/kino-domowe/soundbary/devialet-dione.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxsm3BhDrARIsAMtVz6Pjlz58BJvgJvkTEPQHagQNsxXh-bv1hWOLwtAkapCHSyxj1EIZxvQaAquXEALw_wcB Edytowano 24 września przez maciek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września No jakie by to nie były hiendy to jest głos z sufitu. no nie naturalny. Nie wyobrażam sobie stereo czy kian z tego. Jako Atmos spoko. W tym Devialecie brakuje mi suba. Ale Top pisali kiedys że gra fajnie nieskimi też. Nie wiem nie mialem przyjemności. Sonos + sonos sub jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odrion Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września Maciek72, dzięki za propozycje. Wymiary tego sufitowego są ok, tylko ja nie planuję zabudować całego sufitu. Chciałem obniżyć sufit tylko nad TV - dlatego głośniki sufitowe kierunkowe. Soundbar za 8k to jednak za dużo, tym bardziej, że to półśrodek. Chociaż wygląd mi odpowiada :). Pytanie, czy są jakieś minalistyczyczne głośniki frontowe, które dałoby się wcisnąć do szafki rtv. Albo jakieś małe stojące na szafce po obu stronach TV. Mimo pewnej koncepcji w głowie, staram się otworzyć na inne rozwiązania ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września 4 minuty temu, odrion napisał: Pytanie, czy są jakieś minalistyczyczne głośniki frontowe, które dałoby się wcisnąć do szafki rtv. Albo jakieś małe stojące na szafce po obu stronach TV. Mimo pewnej koncepcji w głowie, staram się otworzyć na inne rozwiązania ;). Minimalistyczne do zabudowy w ścianie już dostałeś. Możesz szukać takich lepiej/dizajnersko zrobionych jak Focal Dome Flax lub czegoś podobnego. Tylko, że centralny dalej będzie dość duży. Tutaj może Focal On Wall 301. Tak czy inaczej przy takich maleństwach subwoofer jest niezbędny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września Są. Pewnie że sa. i take pąłskie typu on wall duzo ich i takie do zabudwy. Od tanich po ekskluzywne drogie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts