Carmion Napisano 23 października Autor Udostępnij Napisano 23 października 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Będę śledził twoj wątek. Ciekaw jestem jak to finalnie będzie zestawione. Wszystkiego dobrego. Pożyczyłem Arcama sa30 i testowałem go u siebie solo i z dodatkiem nuprime 10 przez wiim. Solo jak grał to był mocny krok w tył. Jakby dźwięk siedział a kolumnach. Dopiero przy głośniejszym słuchaniu coś się działo. Z nurpime brzmienie było wyraźniejsze ale jednak mimo wszystko skok do tyłu. Także zakup końcówki mocy pa240 odpada. Szybko zaczęło mi brakować tej głębi co daję Roksan a największy jego atut to wokale. Czaruje nimi. Gra z taką lekkością. A jak się go rozkręci na godzinę 9 to się sporo dzieję. Na ma Gold 300 brzmienie jest bardziej otwarte nawet i scena jest szersza. Nie mam już tego uczucia że brakuję mi góry. Testowałem też jako bi-amp bo mam dwa Roksany i różnica była tylko przy głośniejszych odsłuchach gdzie normalnie tak nie słucham bo sąsiedzi by mnie dawno pogonili. Dlatego zostaję póki co przy jednym Roksanie. Bo ciężko będzie znaleźć następcę co zagra tak nasyconym dźwiękiem z dużą głębią. Obawiałem się o moc Roksana Caspiana ale bez problemu napędza takie wielkie kolumny. Ale jestem otwarty na test leema tucana 2 jest sporo o nim pozytywnych opinii. Chociaż jak miałbym coś zmieniać to raczej końcówka mocy z trigger. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławomir Unknown Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października No tak wokale i Caspian to klasa high end . Potwierdzam że na 9 bas ładnie mruczy słychać ładnie stopkę perkusji i bębny. Tucana 2 to przedweszystkim większa moc a granie poddobne do Roksana 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 2 godziny temu, Sławomir Unknown napisał: Tucana 2 to przedweszystkim większa moc a granie poddobne do Roksana No nie jest podobne. Przynajmniej nie Tucana 2 w wersji Anniversary. Tucana to dobitna, mocna, bliska średnica a Caspian M2 absolutnie nie ma emfazy na średnicy. Tucana posiada dynamiczny, z mocnym uderzeniem bas a Caspian M2 to gęsty platfus na basie. Jedyne co je łączy to fakt, że oba nie grzeszą rozdzielczością, detalem. W Caspianie M2 średnica jest zagotowana ciepłem a w Tucanie ciepła na średnicy tyle co kot napłakał. Tonalnie to dwa zupełnie inne wzmacniacze. Dynamicznie też. Do tego jeden z wyraźną emfazą na średni. 2 godziny temu, Sławomir Unknown napisał: No tak wokale i Caspian to klasa high end . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 16 godzin temu, Carmion napisał: Pożyczyłem Arcama sa30 i testowałem go u siebie solo i z dodatkiem nuprime 10 przez wiim. Solo jak grał to był mocny krok w tył. Jakby dźwięk siedział a kolumnach. Dopiero przy głośniejszym słuchaniu coś się działo. Z nurpime brzmienie było wyraźniejsze ale jednak mimo wszystko skok do tyłu. Także zakup końcówki mocy pa240 odpada. Szybko zaczęło mi brakować tej głębi co daję Roksan a największy jego atut to wokale. Czaruje nimi. Gra z taką lekkością. A jak się go rozkręci na godzinę 9 to się sporo dzieję. Na ma Gold 300 brzmienie jest bardziej otwarte nawet i scena jest szersza. Nie mam już tego uczucia że brakuję mi góry. Testowałem też jako bi-amp bo mam dwa Roksany i różnica była tylko przy głośniejszych odsłuchach gdzie normalnie tak nie słucham bo sąsiedzi by mnie dawno pogonili. Dlatego zostaję póki co przy jednym Roksanie. Bo ciężko będzie znaleźć następcę co zagra tak nasyconym dźwiękiem z dużą głębią. Obawiałem się o moc Roksana Caspiana ale bez problemu napędza takie wielkie kolumny. Ale jestem otwarty na test leema tucana 2 jest sporo o nim pozytywnych opinii. Chociaż jak miałbym coś zmieniać to raczej końcówka mocy z trigger. Zdaje się że zawitasz do mojego fun klubu M2ki. Teraz jak jej juz nie ma to będziemy koszerni, Wiesz 10 godzin temu, Sławomir Unknown napisał: No tak wokale i Caspian to klasa high end . Potwierdzam że na 9 bas ładnie mruczy słychać ładnie stopkę perkusji i bębny. Tucana 2 to przedweszystkim większa moc a granie poddobne do Roksana Mam podobne zdanie. W Tucana 2 skok do przodu był zauważalny. Jest to nieco inne granie, ale nie powiedział bym aby te wzmacniacze byly kompletnie inaczej strojone. Na tych samych kolumnach mi bardzo leżały. Co ciekawe ja kupiłem używaną na prawde tanio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października Dla mnie na ma Gold 300 I Roksan uważam że jest dość mało basu szczególnie przy gold 200 mi brakowało. A model 300 ma mocniejszy, głębszy i swobodniejszy ten bass. Jest niezwykle dynamicznie. Ale to zasługa kolumn. Więc trochę luźniejszy wzmacniacz nie zaszkodzi, bo tutaj mułu praktycznie nie czuć i nie wiem co by było trzeba podłączyć żeby zamulić kolumny. Jak miałem diamondy z roksanem to na basie był trochę muł i dość mocno mi to przeszkadzało. Na początku był efekt wow, a później męczył mnie ten bass. Odziwo pod względem ilości niskich tonów to sa30 potrafi przyłożyć mocniej. Ale lepiej różnicuje Roksan. Ale największa zaleta to tak jak pisałem są wokale. Jak się sprzedadzą Roksany to będę myślał w jakim kierunku mam iść. Wiadomo, że będę patrzył sprzęty używane bo za 22tyś. Za nówkę wzmacniacz to trochę sporo. Ale też mi się nie śpieszy ze zmianami bo teraz gra bardzo przyjemnie i tutaj sporo dała zmiana kolumn. Brzmi po prostu pełniej i lżej. Jeszcze kusi mnie powrót do kina, bo dość często filmy też oglądam. Ale jednak z przewagą jest muzyka bo 60/40. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Leema była kiedyś do dostania za 10 k uzywany model. Warto. A sprawdź sobie model BLAK on jest teraz na wyprzedazy gra z wiekszym kopem. Może Ci spasowac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Leema była kiedyś do dostania za 10 k uzywany model. Warto. A sprawdź sobie model BLAK on jest teraz na wyprzedazy gra z wiekszym kopem. Może Ci spasowac. A ja zrobiłem eksperyment. Podłączyłem do Gold 300. Yamahe rn 602. Jak grała solo to dało się wyczuć że jest spadek jakości w dół. Ale i tak jak za tą cenę co kosztuję to grało dobrze. Za to gdy podłączyłem nurpime i wiima to byłem w szoku jaka zmiana. Gra to bardzo dobrze i ciężko mi było uwierzyć że taki budżetowy klocek może tak zagrać. Dało się tylko wyczuć że bass był delikatniejszy niż na Roksanie. Za to reszta wypadła już dobrze tylko inne. Wychodzi na to że Goldy nie są trudne w napedzeniu. Bo pamiętam jak miałem dynaudio to różnica była spora przy wzmacniaczach. Więc jednak nie biorąc pod uwagi akustyki to kolumny są w tym wszystkim najważniejsze. No i uważam że dac więcej wnosi od wzmacniacza. Bo Yamaha z Nuprime gra tak jakby była już sprzętem dużo droższym. Ogólnie wiem że będę musiał wybrać coś w miarę neutralnego. Nie potrzebuję ciepłych wzmacniaczy bo Goldy same w sobie grają delikatną górą. Jest błyszcząca ale pokazuje co najważniejsze. Kusi mnie przetestowanie yamahe rn 2000. Ale też się mocno zasranawiam nad zakupem Arcama AVR 20/30 i stworzenie 5.1. Czyli do Gold 300 bym zrobił bi-amp, centralny Gold c250, sub rel ht/1205,1508/1510, na tyły jakieś on wall. Kable mam przygotowane. Także poważnie przemyśle 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Możesz sprawdzić AS1200 jest tańsza a dzwiekowo to samo. O widze że plany na AV znowu sa. Chyba była rozmowa o tym że jednak nie wrócisz do tego AVR20 Ci nie potrzebny. 10 albo 11 bo wykorzystasz końcówkę. Ale dzieje się w tej Twoje głowie widze. Dobrze. Dobrze! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts