n1ck Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Witajcie! Ostatnio usilnie próbuję zmienić/polepszyć (cokolwiek to znaczy) jakość odsłuchu. Obecnie mam taki zestaw (przesiadłem się z Cambridge Audio AXA35 z DAC Magic 100): Musical Fidelity m2si, kolumny KEF iQ90 (połączone Melodika MDC2400G+ich zworki). Do wzmacniacza podłączyłem (Melodiką MD2R15) DMP-A6 (do niego po optyku leci audio z TV, do którego po HDMI podpięty jest przedostatniej generacji Apple TV 4K) oraz Pro-Ject Tube Box S2 (Melodika MD2R15), do którego podpięty jest Pro-Ject Debut Carbon Evo (fabrycznym przewodem) z wkładką Ortofon 2m Black. Chyba niczego nie pominąłem, ale jakby co, pytajcie 🙂 Kombinuję z ustawieniami DMP (próbowania, upscaling, filtry, EQ - PEQ nie czaję, więc nie ruszam...), korzystam z Plexamp+Plex na Synology oraz streamingu lossless z Apple i zgranych z oryginalnych CD WAV-ów... i nadal mam wrażenie, że nie słyszę różnic. Tzn. słyszę, ale tak niewielkie, że... nieistotne. A zmieniłem niedawno wkładkę z 2m Red i pre-amp z iFi Audio ZEN Air, więc choćby tutaj powinna być "przepaść". Obawiam się, że słabym punktem mogą być kolumny, ale dość mam już zgadywania. Dzwonienie do salonów audio zwykle kończy się polecaniem tego, co chcą sprzedać - wcale mnie to nie dziwi, ale mi nie pomaga. Chyba następne w przyszłości zmieniłbym kolumny ("spoglądam" na KEF R3 Meta, ewentualnie Oberon 7 lub 9), lub wzmacniacz (wstępnie nastawiam się na Musicala A1, bo lubię ciepłe, otulające brzmienie). Nie wiem, czy to słuszny kierunek rozumowania. Szczególnie że m2si kupiłem zaledwie rok temu. Pokój ma około 25 m2 - taki "jamnik" - ok. 4 m szer. i ok. 6 dł. Kolumny stoją tyłem do 4-metrowej ściany - oczywiście odsunięte od ściany o jakieś 50 cm. Od siebie dzieli je ok. 160-170 cm (szerokość sofy-"dwójki"). Osłuch jest niecałe 2 m od każdej z nich - centralnie - tzn. mam tak samo "blisko/daleko" do każdej z nich. Pomieszczenie jest w drewnie z dużym oknem tarasowym (3-skrzydłowe), a tym samym zasłonami od podłogi do sufitu. Na suficie celowo są odkryte legary drewniane (takie pionowe belki) o przekroju ok. 4 cm (szer.) x 30 cm (wys.) - co około 50 cm jest taka belka - to bardzo korzystnie wpływa na akustykę (redukując pogłos). Nie jestem niezadowolony z brzmienia, ale bardziej "czuję", że coś jest nie tak. Z winyla jest lepiej, ale nie jest idealnie. Mam wrażenie, że "w górach" jest hałas (gdy pojawia się "tłok" instrumentów). Nie mogę nieraz odseparować instrumentów/dźwięków itd. Oczywiście nie jestem specjalistą, więc mogę używać niewłaściwych określeń. W przypadku winyli jestem jakby w środku sceny (otulony) i jest łatwiej to ogarnąć, ale w cyfrze scena jest jakby bardziej przede mną. Chyba że usiądę pomiędzy głośnikami (między nimi jest sofa), wtedy oczywiście zmienia się wszystko, ale tak nie powinno być. Kolumny to nie są przecież wielkie słuchawki, by mieć je po bokach (oczywiście nadal skierowane w ten sam sposób, czyli w kierunku reszty pomieszczenia, a nie bezpośrednio na mnie 😉). Może za wiele wymagam od sprzętu w ogóle - nigdy nie byłem na żadnym odsłuchu w salonie audio, więc nie mam porównania. Zawsze dążyłem do możliwie największej szczegółowości przy najniższej głośności. To nawyki jeszcze z Denon PMA-980R i Yamaha CDX-870. Nie trzeba było "ryrać" na całą okolicę, by było słychać, co trzeba. Macie może jakieś ciekawe rady dla początkującego? 🙂 Z góry dziękuję i pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Zacząć od wyrobienia sobie punktu odniesienia. Czyli odsłuchy w salonach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października Bardziej skłaniałbym się do wypożyczenia (lub pożyczenia - prywatnie) jakiegoś sprzętu i przetestowanie w warunkach (naturalnych) "nieklinicznych". Po wielu rozmowach z "doradcami" z salonów audio mam wrażenie, że są bardziej magikami-handlowcami, czyli docelowo przyjadę do domu z "wciśniętym" sprzętem i będę "szukał efekty placebo" za kilka tysi 🙂. Oczywiście mogę się mylić. Tylko wolałbym się nie mylić za kilka tysięcy złotych 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 6 minut temu, n1ck napisał: Po wielu rozmowach z "doradcami" z salonów audio mam wrażenie, że są bardziej magikami-handlowcami Nie idź słuchać sprzedawców, tylko sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 6 minut temu, Kraft napisał: Nie idź słuchać sprzedawców, tylko sprzętu. Racja 👍😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoker Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 59 minut temu, n1ck napisał: Racja 👍😉 Tak jak kolega napisał powyżej nie słuchaj w warunkach laboratoryjnych tylko wypozycz sobie do domu właśnie po to aby mieć punkt odniesienia u siebie. Jest dużo sklepów w których można "wypożyczyć" na odsłuch. Sam musisz dojśc do tego co lubisz. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 27 minut temu, spoker napisał: Tak jak kolega napisał powyżej nie słuchaj w warunkach laboratoryjnych tylko wypozycz sobie do domu właśnie po to aby mieć punkt odniesienia u siebie. Jest dużo sklepów w których można "wypożyczyć" na odsłuch. Sam musisz dojśc do tego co lubisz. Dzięki 🙂 A polecasz jakieś konkretne sklepy, czy po prostu googlać: "wypożyczenie sprzętu audio"? Zastanawiam się, jak to wygląda kosztowo/warunkowo, ale zapewne każdy sklep ma inne obyczaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 godzinę temu, n1ck napisał: Dzwonienie do salonów audio zwykle kończy się polecaniem tego, co chcą sprzedać - wcale mnie to nie dziwi, ale mi nie pomaga. Chyba następne w przyszłości zmieniłbym kolumny ("spoglądam" na KEF R3 Meta, ewentualnie Oberon 7 lub 9), lub wzmacniacz (wstępnie nastawiam się na Musicala A1, bo lubię ciepłe, otulające brzmienie). Nie wiem, czy to słuszny kierunek rozumowania. Szczególnie że m2si kupiłem zaledwie rok temu. No tak to działa, już to pisałem sporo razy, ale powtórzę: sprzedawcy zwykle zachęcają na / promują sprzęt na którym jest najwyższa marża albo taki który zalega im magazyn KEF R3 Meta to chyba bezpieczny wybór w okolicach 8k zł. Wiele dobrych opinii, biegnie ze wszystkich niemal stron. Zastanawiam się, czy jest coś wyraźnie lepszego od nich do 10-12k zł z podstawkowych. Ciekawą alternatywą są MA Gold 100 poprzedniej generacji (obecnie za 6k zł). Sporo osób wskazuje Burchardt S400 MK2 na godnego konkurenta KEF R3 Meta. 4 minuty temu, n1ck napisał: A polecasz jakieś konkretne sklepy, czy po prostu googlać: "wypożyczenie sprzętu audio"? Zastanawiam się, jak to wygląda kosztowo/warunkowo, ale zapewne każdy sklep ma inne obyczaje Tu z forum - Q21 i S4Home wypożyczają do domu, może też inne?. Warunki wypożyczenia każdy sklep ma inne, ale pewnikiem jest, że trzeba wpłacić całą sumę za sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 9 minut temu, Tweeter2016 napisał: No tak to działa, już to pisałem sporo razy, ale powtórzę: sprzedawcy zwykle zachęcają na / promują sprzęt na którym jest najwyższa marża albo taki który zalega im magazyn KEF R3 Meta to chyba bezpieczny wybór w okolicach 8k zł. Wiele dobrych opinii, biegnie ze wszystkich niemal stron. Zastanawiam się, czy jest coś wyraźnie lepszego od nich do 10-12k zł z podstawkowych. Ciekawą alternatywą są MA Gold 100 poprzedniej generacji (obecnie za 6k zł). Sporo osób wskazuje Burchardt S400 MK2 na godnego konkurenta KEF R3 Meta. Super, dziękuję za nowe "światło", bo zupełnie nie znam tych S400 - muszę o nich poczytać, no i - docelowo - posłuchać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 9 minut temu, n1ck napisał: Zastanawiam się, jak to wygląda kosztowo/warunkowo Wpłacasz kaucję w wysokości zbliżonej do ceny zakupu (czasem znacząco mniej), słuchasz sprzętu przez tydzień lub dłużej (zależnie od umowy ze sklepem), potem odsyłasz kurierem (lub kupujesz ). Przy odsyłaniu trzeba pamiętać o ubezpieczeniu sprzętu na odpowiednią kwotę. W przypadku zwrotu sklep potrąca z kaucji koszt wysyłki do Ciebie. Przy wypożyczeniach lokalnych (transport własny) odpadają oczywiście koszty wysyłki w obie strony i ryzyko transportowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Nie ma za co, pewnie jest więcej godnych rywali dla R3 Meta, ale mnie trudno doradzić, żadnych z nich nie słuchałem, opieram się na recenzjach w Sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, Rafał S napisał: Wpłacasz kaucję w wysokości zbliżonej do ceny zakupu (czasem znacząco mniej), słuchasz sprzętu przez tydzień lub dłużej (zależnie od umowy ze sklepem), potem odsyłasz kurierem (lub kupujesz ). Przy odsyłaniu trzeba pamiętać o ubezpieczeniu sprzętu na odpowiednią kwotę. W przypadku zwrotu sklep potrąca z kaucji koszt wysyłki do Ciebie. Przy wypożyczeniach lokalnych (transport własny) odpadają oczywiście koszty wysyłki w obie strony i ryzyko transportowe. Osz kurde, myślałem, że wychodzi to dużo drożej, niż mrożenie kasy + koszty wysyłki. Ciekawe jak wyglądają statystyki z "braniem po testach" zamiast odsyłania 😉 Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Statystyk nie znam, ale myślę, ze największe sklepy mają demówki - bo wysyłanie nowych na test, a później wrzucanie ich do outletu byłoby kosztowne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n1ck Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Statystyk nie znam, ale myślę, ze największe sklepy mają demówki - bo wysyłanie nowych na test, a później wrzucanie ich do outletu byłoby kosztowne Pewnie tak 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 godzinę temu, n1ck napisał: Ciekawe jak wyglądają statystyki z "braniem po testach" zamiast odsyłania. Z punktu widzenia sklepu jednak lepiej pożyczyć komuś egz. demo niż sprzedać wysyłkowo zafoliowaną nówkę i dostać zwrot po 14 dniach. Statystyki znają tylko sprzedawcy, ale faktem jest, że niektórzy klienci (w tym aktywni forumowicze) są branży audio dobrze znani z wypożyczania "dla sportu". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 minutę temu, Rafał S napisał: niektórzy klienci (w tym aktywni forumowicze) są branży audio dobrze znani z wypożyczania "dla sportu". To chyba dobrze, sport to zdrowie! Sami namawiacie wszystkich do odsłuchu i porównania sprzętu z konkurencją, a później się dziwicie, ze ktoś zamówił do domu 14 par kolumn Od razu uprzedzę tych co powiedzą, że od odsłuchów jest salon. I tak i nie, w miejscu docelowym powinno się "testować" zestaw, bo zawsze pomieszczenia różnią się akustyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: KEF R3 Meta to chyba bezpieczny wybór w okolicach 8k zł. Wiele dobrych opinii, biegnie ze wszystkich niemal stron. Zastanawiam się, czy jest coś wyraźnie lepszego od nich do 10-12k zł z podstawkowych. Ciekawą alternatywą są MA Goorzuld 100 poprzedniej generacji (obecnie za 6k zł). Sporo osób wskazuje Burchardt S400 MK2 na godnego konkurenta KEF R3 Meta. Sprawdził bym jeszcze w podobnej cenie B&W 705, na pewno grają cieplej od MA gold 100. 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 3 minuty temu, Sipo napisał: Sprawdził bym jeszcze w podobnej cenie B&W 705, na pewno grają cieplej od MA gold 100. No one są też trochę z innej półki cenowej, prawie 2.5x tyle kosztują. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maunio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 6 minut temu, Tweeter2016 napisał: To chyba dobrze, sport to zdrowie! Sami namawiacie wszystkich do odsłuchu i porównania sprzętu z konkurencją, a później się dziwicie, ze ktoś zamówił do domu 14 par kolumn Od razu uprzedzę tych co powiedzą, że od odsłuchów jest salon. I tak i nie, w miejscu docelowym powinno się "testować" zestaw, bo zawsze pomieszczenia różnią się akustyką. Właśnie mam zamiar tak zrobić w praktyce. Planuję wybrać się do dwóch salonów w każdym z nich odsłuchać po dwie pary wcześniej wybranych kolumn, i po eliminacjach z każdego z nich wypożyczyć (bądź kupić na 14 dni) po jednym zestawie, aby ostatecznie zdecydować się na jeden z nich. Chcę postąpić pragmatycznie aby finalnie mieć satysfakcję że dokonałem właściwego wyboru, i nie o sport tu chodzi (przynajmniej w moim wypadku). Na razie to są tylko plany, ostatecznie życie pokaże jak postąpię. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Sale odsłuchowe w salonie są dobre do porównania sprzętu w tych samych warunkach. Ale po przeniesieniu sprzętu do naszego domu, wrażenia, odbiór może być już nieco inny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 2 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Sale odsłuchowe w salonie są dobre do porównania sprzętu w tych samych warunkach. Ale po przeniesieniu sprzętu do naszego domu, wrażenia, odbiór może być już nieco inny. Zazwyczaj jest, dlatego korzystać, kiedy salon daje możliwość wypożyczenia do domu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 5 minut temu, Maunio napisał: Planuję wybrać się do dwóch salonów w każdym z nich odsłuchać po dwie pary wcześniej wybranych kolumn, i po eliminacjach z każdego z nich wypożyczyć (bądź kupić na 14 dni) po jednym zestawie, aby ostatecznie zdecydować się na jeden z nich. I to jest zdrowe, uczciwe podejście. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Ja osobiście zacząłbym od przetestowania innych "drutów" - to mniej problematyczny, lżejszy wagowo i finansowo sposób by stwierdzić różnicę. Miałem Melodike i było to brzmienie potocznie nazywane "koc na kolumnach" ... pełna lipa. Sprzęcik zaczął grać dopiero po wymianie drutów. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: No one są też trochę z innej półki cenowej, prawie 2.5x tyle kosztują. Na Olx-ie znajdziesz w dobrym stanie za 5-6 tyś za parę, jak lubisz ciepłe brzmienie warto sprawdzić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 6 minut temu, MacieQ napisał: Ja osobiście zacząłbym od przetestowania innych "drutów" - to mniej problematyczny, lżejszy wagowo i finansowo sposób by stwierdzić różnicę. Miałem Melodike i było to brzmienie potocznie nazywane "koc na kolumnach" ... pełna lipa. Sprzęcik zaczął grać dopiero po wymianie drutów. O Melodice na tym forum nie mówi się źle 😁😁😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts