Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Fyne Audio F501 - metraż *minimalny* ??

Tweeter2016

Recommended Posts

Chciałem zapytać na jaki minimalny metraż są przewidziane Fyne Audio F501?

Czy zagrają na 13 m2 czy lepiej wyburzyć jedną ścianę? ;) Pytam ponieważ pamiętam, że na podobnym pokoju 12-13 m.kw ktoś gra na Audio Physics, Dali Zensor 5 oraz na Quadralach i jest wszystko OK, nie ma dudnienia, itd. Wiem doskonale, że w małych pokojach najlepiej sprawdzają się podstawki, ale te Fyne Audio F501 cholernie się podobają. Będzie można ich słuchać, czy pomysł kiepski?

33 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Aha, bo ja tak myślałem, ze głośnik niskotonowy ma "tylko" 150 mm. czyli jak w wielu podstawkowych. Ja w Aria 906 mam więcej (165 mm).

Fyne podaje bodajże średnicę membrany bez zawieszenia, więc na dobrą sprawę według focala właśnie jest to ~165mm.

32 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

OK, odpuszczam temat!.....a takie ładne były :)

Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP.

50 minut temu, McKarmi napisał:

Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP.

Czytałem co nieco na temat serii Special Production, jak wchodziły właśnie Fyne Audio F500 SP i o najmniejszych kolumnach pisano, że są dobre, ale bez rewelacji (za podobną kasę wskazano wtedy lepsze paczki, teraz one staniały, no ale znów czy są warte 5k zł ?). 

W kolorze Walnut Gloss - wyglądają super!  Ale za 5k są trójdrożne KEFy Q Cooncerto i parę innych ciekawych paczek.

Tu kolega na forum, nie pamiętam chyba @lpomisje miał (???) lub ktoś inny (sorry - nie pamiętam) i skwitował, że są przeciętne.

Edytowano przez Tweeter2016