Skocz do zawartości

Fyne Audio F501 - metraż *minimalny* ??

Tweeter2016

Recommended Posts

Chciałem zapytać na jaki minimalny metraż są przewidziane Fyne Audio F501?

Czy zagrają na 13 m2 czy lepiej wyburzyć jedną ścianę? ;) Pytam ponieważ pamiętam, że na podobnym pokoju 12-13 m.kw ktoś gra na Audio Physics, Dali Zensor 5 oraz na Quadralach i jest wszystko OK, nie ma dudnienia, itd. Wiem doskonale, że w małych pokojach najlepiej sprawdzają się podstawki, ale te Fyne Audio F501 cholernie się podobają. Będzie można ich słuchać, czy pomysł kiepski?

33 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Aha, bo ja tak myślałem, ze głośnik niskotonowy ma "tylko" 150 mm. czyli jak w wielu podstawkowych. Ja w Aria 906 mam więcej (165 mm).

Fyne podaje bodajże średnicę membrany bez zawieszenia, więc na dobrą sprawę według focala właśnie jest to ~165mm.

32 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

OK, odpuszczam temat!.....a takie ładne były :)

Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP.

50 minut temu, McKarmi napisał:

Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP.

Czytałem co nieco na temat serii Special Production, jak wchodziły właśnie Fyne Audio F500 SP i o najmniejszych kolumnach pisano, że są dobre, ale bez rewelacji (za podobną kasę wskazano wtedy lepsze paczki, teraz one staniały, no ale znów czy są warte 5k zł ?). 

W kolorze Walnut Gloss - wyglądają super!  Ale za 5k są trójdrożne KEFy Q Cooncerto i parę innych ciekawych paczek.

Tu kolega na forum, nie pamiętam chyba @lpomisje miał (???) lub ktoś inny (sorry - nie pamiętam) i skwitował, że są przeciętne.

Edytowano przez Tweeter2016

A jak brzmią F500SP? Tylko te już mnie interesują jeśli chodzi o stajnię Fyne Audio. Widzę ze je macie, czy mieliście w Waszym sklepie.

Wiem, ze mają głośniki z serii 700 / 702. Mało jest recenzji, testów o nich. Na Zachodzie mówią że są dobre, ale kilku konkurentów gra lepiej - tyle, ze oni porównywali je wcześniej z głośnikami za 2000-2500 Euro, a teraz 500SP są znacznie tańsze (5k zł).

Nie wiem z czym porównywali, ale generalnie porównują z kolumnami z podobnej półki cenowej. Ostatecznie napisali tylko:

Cytat

Rivals more sophisticated and refined

https://www.whathifi.com/reviews/fyne-audio-f500sp

Jedyne podobne kolumny wspomniane w tekście to KEF LS50 Meta.

--

Tu jest obszerniejszy test:

https://www.stereonet.com/au/reviews/fyne-audio-f500sp-2-way-standmount-loudspeaker-review

--

w PL, Pan Karasiński porównywał je z:

Cytat

Godnego rywala dla testowanego modelu należy zatem szukać gdzie indziej. Triangle Comète 40th Anniversary Edition, Spendor Classic 4/5, PMC Twenty 5.21i, DALI Menuet SE, AudioSolutions Figaro B, JBL HDI 1600, ELAC Vela BS 403, Xavian Perla Esclusiva, Sound Project Nina - to raczej ten poziom.

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy/kolumny-i-glosniki/4985-fyne-audio-f500sp

9 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

A jak brzmią F500SP? Tylko te już mnie interesują jeśli chodzi o stajnię Fyne Audio. Widzę ze je macie, czy mieliście w Waszym sklepie.

Dość liniowe granie, dobra scena, nie brakuje im zejścia. Dobry detal, choć jego prezentacja nie do końca mi odpowiadała. Taki lekko zamglony był, ale to może kwestia konkretnego połączenia ze wzmakiem. Co do którego są dość wymagające. 

54 minuty temu, Q21 napisał:

Dobry detal, choć jego prezentacja nie do końca mi odpowiadała. Taki lekko zamglony był

Czytałem kolejne testy i wszystko potwierdzają co piszesz! Dużo basu (przetworniki z serii 700), jak w niektórych podłogówkach, a góra stonowana niestety. Spotkałem się też z opinią, że potrzebują oddechu - przestrzeni mniej więcej tak jak duże F501.

Odpuszczam je,......a takie ładne były :)