Tweeter2016 Napisano Czwartek o 11:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:34 Chciałem zapytać na jaki minimalny metraż są przewidziane Fyne Audio F501? Czy zagrają na 13 m2 czy lepiej wyburzyć jedną ścianę? Pytam ponieważ pamiętam, że na podobnym pokoju 12-13 m.kw ktoś gra na Audio Physics, Dali Zensor 5 oraz na Quadralach i jest wszystko OK, nie ma dudnienia, itd. Wiem doskonale, że w małych pokojach najlepiej sprawdzają się podstawki, ale te Fyne Audio F501 cholernie się podobają. Będzie można ich słuchać, czy pomysł kiepski? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano Czwartek o 11:41 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:41 One grają dużym basem, jak na swój rozmiar. Moim zdaniem w 13m2 będzie go za dużo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 11:55 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:55 Aha, bo ja tak myślałem, ze głośnik niskotonowy ma "tylko" 150 mm. czyli jak w wielu podstawkowych. Ja w Aria 906 mam więcej (165 mm). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Czwartek o 12:11 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:11 @Tweeter2016 Porównaj też pasma przenoszenia obu kolumn. Według danych producenta i testów z Audio, Twoje Arie grają już wyraźnie ciszej w okolicach 50-55Hz (czyli tam, gdzie pewnie masz rezonans pomieszczenia). Za to te Fyne basują tam pełną parą. Mogą dudnić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 12:12 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 12:12 OK, odpuszczam temat!.....a takie ładne były 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano Czwartek o 12:30 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:30 33 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Aha, bo ja tak myślałem, ze głośnik niskotonowy ma "tylko" 150 mm. czyli jak w wielu podstawkowych. Ja w Aria 906 mam więcej (165 mm). Fyne podaje bodajże średnicę membrany bez zawieszenia, więc na dobrą sprawę według focala właśnie jest to ~165mm. 32 minuty temu, Tweeter2016 napisał: OK, odpuszczam temat!.....a takie ładne były Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 13:20 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 13:20 (edytowany) 50 minut temu, McKarmi napisał: Przy tym metrażu, jak Fyne Ci się podoba, możesz spróbować F500SP. Czytałem co nieco na temat serii Special Production, jak wchodziły właśnie Fyne Audio F500 SP i o najmniejszych kolumnach pisano, że są dobre, ale bez rewelacji (za podobną kasę wskazano wtedy lepsze paczki, teraz one staniały, no ale znów czy są warte 5k zł ?). W kolorze Walnut Gloss - wyglądają super! Ale za 5k są trójdrożne KEFy Q Cooncerto i parę innych ciekawych paczek. Tu kolega na forum, nie pamiętam chyba @lpomisje miał (???) lub ktoś inny (sorry - nie pamiętam) i skwitował, że są przeciętne. Edytowano Czwartek o 13:21 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 15:31 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:31 Zarówno F500, jak i F501 lubią większe pomieszczenia. Na 13m2 może być ciasno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 16:07 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 16:07 35 minut temu, Q21 napisał: Zarówno F500, jak i F501 lubią większe pomieszczenia. Na 13m2 może być ciasno Serio, F500 i F500 SP też?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Przy F500 i F500SP już będzie raczej okej, choć i tak zależy to głównie od ustawienia i konkretnej akustyki w pomieszczeniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu A jak brzmią F500SP? Tylko te już mnie interesują jeśli chodzi o stajnię Fyne Audio. Widzę ze je macie, czy mieliście w Waszym sklepie. Wiem, ze mają głośniki z serii 700 / 702. Mało jest recenzji, testów o nich. Na Zachodzie mówią że są dobre, ale kilku konkurentów gra lepiej - tyle, ze oni porównywali je wcześniej z głośnikami za 2000-2500 Euro, a teraz 500SP są znacznie tańsze (5k zł). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, Tweeter2016 napisał: Na Zachodzie mówią że są dobre, ale kilku konkurentów gra lepiej - tyle, ze oni porównywali je wcześniej z głośnikami za 2000-2500 Euro, a teraz 500SP są znacznie tańsze (5k zł). Z ciekawości: z czym porównywali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu Nie wiem z czym porównywali, ale generalnie porównują z kolumnami z podobnej półki cenowej. Ostatecznie napisali tylko: Cytat Rivals more sophisticated and refined https://www.whathifi.com/reviews/fyne-audio-f500sp Jedyne podobne kolumny wspomniane w tekście to KEF LS50 Meta. -- Tu jest obszerniejszy test: https://www.stereonet.com/au/reviews/fyne-audio-f500sp-2-way-standmount-loudspeaker-review -- w PL, Pan Karasiński porównywał je z: Cytat Godnego rywala dla testowanego modelu należy zatem szukać gdzie indziej. Triangle Comète 40th Anniversary Edition, Spendor Classic 4/5, PMC Twenty 5.21i, DALI Menuet SE, AudioSolutions Figaro B, JBL HDI 1600, ELAC Vela BS 403, Xavian Perla Esclusiva, Sound Project Nina - to raczej ten poziom. https://www.stereolife.pl/archiwum/testy/kolumny-i-glosniki/4985-fyne-audio-f500sp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 9 godzin temu, Tweeter2016 napisał: A jak brzmią F500SP? Tylko te już mnie interesują jeśli chodzi o stajnię Fyne Audio. Widzę ze je macie, czy mieliście w Waszym sklepie. Dość liniowe granie, dobra scena, nie brakuje im zejścia. Dobry detal, choć jego prezentacja nie do końca mi odpowiadała. Taki lekko zamglony był, ale to może kwestia konkretnego połączenia ze wzmakiem. Co do którego są dość wymagające. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu 54 minuty temu, Q21 napisał: Dobry detal, choć jego prezentacja nie do końca mi odpowiadała. Taki lekko zamglony był Czytałem kolejne testy i wszystko potwierdzają co piszesz! Dużo basu (przetworniki z serii 700), jak w niektórych podłogówkach, a góra stonowana niestety. Spotkałem się też z opinią, że potrzebują oddechu - przestrzeni mniej więcej tak jak duże F501. Odpuszczam je,......a takie ładne były Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts