Skocz do zawartości

Denon PMA-3000NE - nowy wzmacniacz stereo - interesujacy "piecyk" za 15.5k zł

Tweeter2016

Recommended Posts

To fajnie , że Denon ma tak wiernych klientów. Choć gdy go kupowałem nie postrzegałem marki jako  bardzo " audiofilską". Przekonał mnie swym brzmieniem. Pytasz w hakich pieniądzach? Mam na myśli ceny w jakich katalogowo był ostatnio czyli 12- 13 tysi. Oczywiście wzmaki o których pisałem są często 2 razy droższe . Pytanie ile lepszego można dostać podwajając budżet?. Póki co PMA2500 zostaje ze mną bo daje mi dużo radochy.

Dnia 16.11.2024 o 11:58, Slawko69 napisał:

To ciekawe co piszesz o klientach Denona. Ja obecnie w tych pieniądzach nie widzę konkurencji dla PMA 2500. Ale chciałbym kiedyś zaznajomić się bliżej z jakimś Macintoshem,  Luxmanem czy Pathosem.

Sądzę, że gdybyś zaprzyjaźnił się z Luxmanem...to już nie szukałbyś innych urządzeń  :)

Nawet, nowy Luxman 505Z który otwiera ofertę, już mógłby położyć "łapę" na Denonie :)

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/luxman-l-505z.html

Można zawsze wpaść i posłuchać!

16 godzin temu, Slawko69 napisał:

To fajnie , że Denon ma tak wiernych klientów.

Tez uwazam że to ważne akurat.

Moim zdaniem to plus.

16 godzin temu, Slawko69 napisał:

Pytanie ile lepszego można dostać podwajając budżet?. Póki co PMA2500 zostaje ze mną bo daje mi dużo radochy.

Ja w cenie 12-13 miałbym go na liscie ale wybrał bym pewnie coś innego :)

Natomiast rozumiem Cie i cenie Twoje zdanie.

38 minut temu, Q21 napisał:

Właśnie nie do końca. Neutralno-naturalne, przejrzyste, bardzo otwarte. CXA i AXR są jaśniejsze. 

To akurat zaleta, bo azury 851 brzmią całkiem przyjemnie. Jestem ciekaw jak sobie radzi ogólnie końcówka mocy azur 851w bo na papierze jest mocna i o ile lepiej taki Edge wypada. 

Cxa nie mogłem znieść.

15 godzin temu, S!N! napisał:

Czyli jasne granie?

Moim zdaniem mniej niż AXR i CXA

13 godzin temu, Slawko69 napisał:

Piotrze fajnie ,że możemy się różnić. A swoją drogą co Ty byś wybrał w tym budżecie.

Mi w Denonie podoba się ta odrobina ciepła i dociążenie dźwięku. I drugi argument dla mnie ważny Made in Japan

Pewnie że fajnie. Bo dlatego ta zabawa, nasze hobby do momentu kiedy jeden drugiemu cisnie jest super :)

Wspominany CA Edge, Arcam A35, Roskan Caspian 4G chodź zaznaczam nie słuchałem go jeszcze. To propozycja która mam na liscie must have, Yamaha AS2200, Moon 340 iX, ATC SIA 2- 150, Naim Supernait 3, Atoll in 300, Bladius Brage,

12 godzin temu, Bo0M napisał:

Co myślicie o połączeniu ze Spendor Classic 2/3? Znowu się naczytałem o kolumnach i chciałbym kiedyś przetestować takie zestawienie 😄

Wypozycz do domu.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Pewnie że fajnie. Bo dlatego ta zabawa, nasze hobby do momentu kiedy jeden drugiemu cisnie jest super :)

Wspominany CA Edge, Arcam A35, Roskan Caspian 4G chodź zaznaczam nie słuchałem go jeszcze. To propozycja która mam na liscie must have, Yamaha AS2200, Moon 340 iX, ATC SIA 2- 150, Naim Supernait 3, Atoll in 300, Bladius Brage,

Czyli taki Denon pma 2500/3000 to poziom Roksana Caspiana M2? 

Bo jestem ciekaw Denona I Yamahy as2200 bo nie słuchałem. No i chyba będę musiał się wybrać na odsłuch ze swoim dac. A yamaha mi się podoba że może działać w trybie końcówki mocy. 

Arcam sa30 z zewnętrznym dac nuprime 10 znacząco poprawia jakość odsłuchu. Ale mimo wszystko chyba przyjemniej mi się słucha na Roksanie. Nigdzie jeszcze nie słyszałem takich nasyconych wokali i gdy podłączam co innego to mi zaczyna ich brakować. 

1 godzinę temu, Carmion napisał:

Nigdzie jeszcze nie słyszałem takich nasyconych wokali

Oj to mam dla Ciebie coś specjalnego. Właśnie pod takie oczekiwania słucham z lampki na lampie mocy 2A3, ale i wielu innych komponentach/trafa, które większy wpływ na brzmienie mają.  Pare watów tylko, ale mniej niż 1W wykorzystuję. 

Czy Twój repertuar, to w większości damskie/męskie wokale?

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Oj to mam dla Ciebie coś specjalnego. Właśnie pod takie oczekiwania słucham z lampki na lampie mocy 2A3, ale i wielu innych komponentach/trafa, które większy wpływ na brzmienie mają.  Pare watów tylko, ale mniej niż 1W wykorzystuję. 

Czy Twój repertuar, to w większości damskie/męskie wokale?

Lubię systemy lampowe, ale do salonu gdzie używam też do TV. To nie zdałoby egzaminu. Być może dlatego też podoba się Roksan bo trochę przypomina brzmienie lamp. 

A muzyka różna. Ale dość często są wokale. 

W dodatku często muzyka klubowa, trance,dnb, dubstep, hardstyle gdzie taki gęsto grający wzmacniacz lepiej siedzi moim zdaniem. 

Jeszcze niedawno chciałem wymienić na system all in one. Ze względu na wygodę obsługi. Ale mocno podoba mi się obecny dac z Nuprime że zostanie. Bo za duży krok w tył gdy podłączam jakiś sprzęt z wbudowanym dac. Póki co jeden Roksan zostanie.

Ale jestem otwarty na Denona,Yamahę, Cambridge Edge. Być może mi się spodoba takie brzmienie. 

Końcówki mocy z nurpime St10m odpuściłem że względu że tylko fizycznie można je uruchamiać gdzie jak na te czasy. 

Ale ogólnie lubię brzmienie dość mocno basowe, gęste z łagodną górą ale naturalną i detaliczne. ( Nie mylić z kocem) 

Edytowano przez Carmion

21 godzin temu, Bo0M napisał:

Też się dopiszę. Pma-2500ne już jakiś czas mi towarzyszy i żadnych zmian nie przewiduję w tej kwestii :)

Co myślicie o połączeniu ze Spendor Classic 2/3? Znowu się naczytałem o kolumnach i chciałbym kiedyś przetestować takie zestawienie 😄

Spendor +Denon powinno być bardzo dobrze. Ja mam ProAc D2R I jest super. To podobna szkoła brzmienia. Też zastanawiałem się nad 2/3 ale w mojej okolicy żaden sklep nie handluje Spendorem

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem mniej niż AXR i CXA

Wypozycz do domu.

Z wypożyczeniem będzie problem. Kolumny z podstawkami to prawie 30k, więc nie na moją kieszeń, celowałbym w używane.

W jednej z recenzji, testujący rozpływał się nad ilością i jakością basu. W filmiku branży, zejście w niskich częstotliwościach już nie robi takiego wrażenia i zaleca się dorzucenie suba. 

Wiem, że recenzje nie są do końca wyznacznikiem, ale czasami się dziwię, że można mieć tak skrajne opinie co do tych samych kolumn. Zapewne chodzi o akustykę pomieszczeń. 

Wracając do naszego Denona, za jakiś czas będę go testował ze swoimi kolumnami w zupełnie innym pokoju. Nie wiem jeszcze kiedy to nastąpi, ale postaram się coś skrobnąć na ten temat.

Pozdrawiam :)

21 godzin temu, Carmion napisał:

Czyli taki Denon pma 2500/3000 to poziom Roksana Caspiana M2? 

niektorzy tak uważają. Osobiscie uwazam ze klasa podobna, ta sama ale M2 stawiam wyzej dla mnie nic 2500

21 godzin temu, Carmion napisał:

Bo jestem ciekaw Denona I Yamahy as2200 bo nie słuchałem. No i chyba będę musiał się wybrać na odsłuch ze swoim dac. A yamaha mi się podoba że może działać w trybie końcówki mocy. 

Yamaha z DE, Denon z Polski ale raczej uzywany.

39 minut temu, Bo0M napisał:

Z wypożyczeniem będzie problem. Kolumny z podstawkami to prawie 30k, więc nie na moją kieszeń, celowałbym w używane.

W jednej z recenzji, testujący rozpływał się nad ilością i jakością basu. W filmiku branży, zejście w niskich częstotliwościach już nie robi takiego wrażenia i zaleca się dorzucenie suba. 

Wiem, że recenzje nie są do końca wyznacznikiem, ale czasami się dziwię, że można mieć tak skrajne opinie co do tych samych kolumn. Zapewne chodzi o akustykę pomieszczeń. 

Wracając do naszego Denona, za jakiś czas będę go testował ze swoimi kolumnami w zupełnie innym pokoju. Nie wiem jeszcze kiedy to nastąpi, ale postaram się coś skrobnąć na ten temat.

Pozdrawiam :)

Dokladnie: Akustyka, preferencje zestawienie z wzmacniaczem. Czy nawet repertuar który odsłuchujący uzywaja do testu.