leoś Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 8 minut temu, pairtick napisał: Czyli nie czytałeś. Nie to jest przedmiotem, napisałęs ,że Hitler i Putin doszli do władzy demokratycznie. O Putinie to nawet szkoda gadać , O Hitlerze napisałem krótko, i podtrzymuję. Dostał wladze od Hindenburga na podstawie zapisu konstytucji ale to nie było " demokratyczne" Przed Hitlerem Hindenburg wyznaczał kilku innych , problem byl w tym że system polityczny od poczatku kruchy a posypal sie w czasie wielkiego kryzysu. No chyba,że uznajesz ,że "demokratycznie" to znaczy że zdobyli najwięcej głosów. Tak zresztą jak PIS 😉 Ale to chyba niemożliwe 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 8 minut temu, leoś napisał: Nie to jest przedmiotem 😉😉 Jako że przeczytałem, to mam swoje zdanie na ten temat. Innym, polecam. Hitler. Studium tyranii.epub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 42 minuty temu, pairtick napisał: No ja, a co? A to 🤷♀️ Sprawdzam kto się może przydać, pozostaje jeszcze kwestia chęci. 42 minuty temu, pairtick napisał: No ja, a co? A to 🤷♀️ Sprawdzam kto się może przydać, pozostaje jeszcze kwestia chęci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 2 minuty temu, Dedal napisał: A to 🤷♀️ 🤷♀️ Sprawdzam kto się może przydać, pozostaje jeszcze kwestia chęci. W polu? Zapomnij, to już nie te lata. Są młodsi, sprawniejsi i świetnie wyszkoleni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, Dedal napisał: Kto tu jest obyty z bronią i jakieś szkolenie przechodził w kierunku działań na polu walki ? 🤭 W szczytowym momencie 4 braci mamy ,myśliwi,no i dziadek!😀. Nie wiem ,czy miałem 10 lat ,gdy pierwszy raz strzelałem. W wojsku wykonywałem strzelania z broni krótkiej za kadrę,bo im się nie chciało fatygować na strzelnicę. Bardzo dużo strzelań z kałacha,bo chyba cała jednostka spychała na nasz pododdział amunicję . Granatami bojowymi też sporo rzucałem. Niestety, co do kondycji naszych wojsk nie mam dobrych wieści-nadal świetnie się ma "służba" dla mundurowych apanaży, a prawdziwi żołnierze z powołania mają tak lekko ,jak uczciwi w naszym parlamencie😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Znam zawodowego żołnierza 😉 który nie potrafi rozłożyć namiotu 3- osobowego opartego na włożeniu w dwa kołnierze zestawu rurek aluminiowych. Potem naciągnięciu i ustabilizowaniu metalowymi śledziami. Co lepsze ogniska nie rozpali bez użycia benzyny lub ropy 🤭 Uwierzcie mi że takich wojaków jest bardzo dużo poszli dla pieniędzy tylko i wyłącznie! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 26 minut temu, pairtick napisał: W polu? Zapomnij, to już nie te lata. Są młodsi, sprawniejsi i świetnie wyszkoleni. Tych młodszych sprawniejszych , może nam starczyć na tydzień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, leoś napisał: Ciekawa teza z tą oligarchią. Jako typowy przykład podałbym Barbarę Nowacką , ale ona pod skrzydełka Kaczyńskiego chyba nie podpada. Cytacik ze wstepu do książki :Oligarchia Polska: W Polsce pod formalnymi sztandarami demokracji panuje w istocie oligarchia. Władzę sprawuje ciągle mniej więcej ta sama grupa ludzi, która dzięki odpowiednio skonstruowanym przepisom prawa (systemy rejestracji partii i innych organizacji, ordynacje wyborcze, podatkowe, socjalne itp.) zabezpieczyła swój status "bycia wybieranymi". Prawdą jest, że obywatele mają prawo głosu, ale muszą wybierać ludzi ciągle z tej samej grupy, dobieranej w partiach już w sposób mało demokratyczny, a mówiąc wprost - oligarchiczny. Przykłady? Można je mnożyć. Układanie list kandydatów na posłów we wszystkich wyborach po 1989 roku ma niewiele wspólnego z profesjonalizmem i demokracją - decyduje siła polityczna i układy. Skrajnym przypadkiem braku demokracji było wyłonienie kandydatury Krzaklewskiego w wyborach prezydenckich w 2000 roku, kiedy wszyscy chcieli prawyborów, ale nie chciał ich sam Krzaklewski. Po klęsce lub popełnieniu błędu nikt w Polsce nie podaje się do dymisji. Jeśli kandydaci przegrali wybory, startując z list SdRP, to pojawiali się później w innym wcieleniu jako kandydaci z koalicji SLD, a jeszcze później - nawet Samoobrony. Jeśli przegrali jako członkowie AWS, to pojawiali się później na listach PiS albo PO itd. Potwierdzają to dzieje ostatniego piętnastolecia. I o tym jest ta książka. ==== A wszelkie porównania Putina i Rosji do Polski nie maja większego sensu. Już Feliks Koneczny wykazał,ze jesteśmy z innych planet, a przynajmniej kultur. Gdzie porównałem Polskę i Rosję? Porównałem jedynie Kaczyńskiego i Putina. Oligarchowie to grupa ludzi dysponująca bardzo dużymi pieniędzmi, które zdobyli dzięki przychylności władzy i jednocześnie tę władzę owymi pieniędzmi wspomagający. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Jakieś 10 lat temu pytam świeżo upieczonego wojskowego emeryta/28 lat służby,w tym spora część na misjach ,m.in. Irak/ :G. , mamy wojsko zawodowe,jest jakościowa zmiana od czasu przymusowego poboru? Odpowiada; M. , musiałyby ze dwa pokolenia walnąć w ramę ,żeby ta olewacko-karierowiczowska mentalność odeszła razem z nimi! Jakiś rok temu wykonywałem zlecenie w jednostce X przez 3 tygodnie w pobliżu PKT/park sprzętu technicznego dla niezorientowanych/. Miałem doskonały punt obserwacyjny na prawie całą jednostkę. Oto co widziałem : raz grupę takich jak ja siwowłosych dojrzalśów na przebieżce w dresach na stadionie,patrol ŻW /żandarmeria? co jakieś półtorej godziny na przejażdzce autem po jednostce , przechodzących do garaży wojaków od zmechu,LITERALNIE ani jednego żołnierza wykonującego jakieś ćwiczenia na wolnym powietrzu na terenie jednostki,za to całe grupki takich o wątpliwej postawie żołnierskiej na pecie pod grzybem . Ciągle pytałem siebie,za co ja płacę...😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu @Nowy75 ostatnio przeczytałem ' Armia w ruinie " - Edyty Żemły. To zbiór wywiadów z wojskowymi i politykami. Generalnie przedstawia co działo się w wojsku za czasów maciarewicza i błaszczaka. Warto przeczytać , optymizmem nie napawa. Ale mamy też zarzuty do obecnej władzy. Niezrozumiałe jest trzymanie nadal na stanowiskach dowódczych osób , którzy awansowali bez kwalifikacji w niespotykanie szybkim tempie dzięki pisowskim rekomendacjom. Drugi zarzut to to o czym już pisałem. Nikt nie chce się przeprowadzić sprawdzenia gotowości bojowej naszej armii , w momencie gdy mamy wojnę na progu. Wojskowi twierdzą , że ten temat jest omijany jak zgniłe jajo. Ja np. nie rozumiem dlaczego w tak trudnej sytuacji w jakiej jesteśmy w związku z napaścią Rosji na Ukrainę Ministrem Obrony jest ...lekarz ??? Lekarz , którego jak czytam interesuje bardziej co dzieje się w oświacie i prawie prasowym , niż wojsku. W " Armii w ruinie " poruszana jest kwestia zaplecza , czyli rezerwistów. Postawiona jest teza , że wojnę wygrywa to państwo , które dysponuje większymi rezerwami wyszkolonych ludzi. Współczesny sprzęt wojskowy , ten strategiczny , samoloty , wyrzutnie rakiet , systemy naprowadzania , czołgi wymaga przeszkolonych załóg. Sam nowoczesny sprzęt to nie wszystko , musi być jeszcze operator , a Ci operatorzy szczególnie w pierwszej fazie wojny giną. Wyszkolenie kolejnych to czas i nie są to trzy dni. Zakupy robione gdzie popadnie przez maciarewicza czy błaszczaka , gdzie popadnie , zróżnicowanie dostawców , brak kompatybilności nie pomaga. Stan naszych rezerw ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 5 godzin temu, Rafał S napisał: Chiny spowodują, że pewnego dnia obudzimy się ubożsi. Natomiast Rosja może spowodować, że któregoś poranka obudzimy się martwi (i to zanim zdążymy się zestarzeć). Pełna zgoda co do całej Twojej wypowiedzi. Pozwolę sobie jedynie na komentarz do zacytowanego fragmentu. Wiem , że to tylko dywagacje , ale wg. mnie napaść Rosji na Polskę możliwa jest tylko w jednym przypadku. A mianowicie dogadania się Rosji z Niemcami. Nadal jesteśmy naturalnym buforem dla zachodu , takim pasem ziemi niczyjej. Niemcy tak samo jak my obecnie nie zaakceptują działań wojennych za swoją granicą. Z drugiej strony jak wygra AfD to wszystko jest możliwe. Co do Chin i ich ekspansji gospodarczej .... jak tak dalej pójdzie to jeszcze będziemy się bić o robotę u Chińczyka za miskę ryżu. Europejskie firmy nie mają z nimi szans , a co z narodem robi 20% bezrobocie już przerabialiśmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 51 minut temu, tomek4446 napisał: ostatnio przeczytałem ' Armia w ruinie " - Edyty Żemły. To zbiór wywiadów z wojskowymi i politykami. Generalnie przedstawia co działo się w wojsku za czasów maciarewicza i błaszczaka. Warto przeczytać , optymizmem nie napawa Tylko że zmniejszenie wojska to czasy poprzednich rządów PO... od czasów PIS zaczęło się zwiększanie liczebności i przebudowa armii. https://defence24.pl/polityka-obronna/cztery-lata-pis-w-obronnosci-rozbudowa-armii-sojusznicy-i-modernizacja-z-przeszkodami-analiza Książka pewnie promowana na GW 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, marcinmarcin napisał: Tylko że zmniejszenie wojska to czasy poprzednich rządów PO... od czasów PIS zaczęło się zwiększanie liczebności i przebudowa armii. Z całym szacunkiem, ale mam dwóch zawodowych żołnierzy w rodzinie. Błaszczak najpierw wydrenował jednostki frontowe na rzecz Obrony Terytorialnej ,a następnie poił nas obietnicami 300 tys. armii. Tylko nie wspomniał , że aby osiągnąć tą liczbę policzył cały personel cywilny , żołnierzy za 500 zł stawiających się raz w m-cu na szkolenie itd. O wartości armii nie stanowi tak jej ilość ,jak jakość. Stan wyszkolenia , specjalizacji. 27 minut temu, marcinmarcin napisał: Książka pewnie promowana na GW Nie wiem. Ale spójrz kto był wówczas partnerem panelu dyskusyjnego i na datę 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Dedal napisał: Tych młodszych sprawniejszych , może nam starczyć na tydzień. K... 35 lat i Polska nawet elektrowni atomowej nie ma, nie mówiąc o broni. To kupicie chociaż te 500 himarsów do kontrataku. Jak policzono z grubsza, licząc połowę jako operacyjne w danej chwili, to i tak daje salwę ok. 1500 - czyli więcej niż ruskich hipotetycznych celów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 9 minut temu, pairtick napisał: To kupicie chociaż te 500 himarsów do kontrataku. Przeczytaj rozdział " Polska" https://pl.wikipedia.org/wiki/M142_HIMARS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Przeczytaj rozdział " Polska" https://pl.wikipedia.org/wiki/M142_HIMARS https://pl.m.wikipedia.org/wiki/K239_Chunmu Jak się nie ma atomu, to trzeba kombinować tak aby ewentualny atak zgasić konwencjonalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stream Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Tylko że zmniejszenie wojska to czasy poprzednich rządów PO... od czasów PIS zaczęło się zwiększanie liczebności i przebudowa armii. https://defence24.pl/polityka-obronna/cztery-lata-pis-w-obronnosci-rozbudowa-armii-sojusznicy-i-modernizacja-z-przeszkodami-analiza Książka pewnie promowana na GW Tak podawała PISowska propaganda delikatnie przemilczając kontekst polityczny tamtych czasów i postrzeganie Rosji przez światowe demokracje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu @marcinmarcin jeszcze taka uwaga. Ta książka to nie jest nawalanka na pis. Wypowiadają się wojskowi o faktach, które miały miejsce niedawno. Nie mogą kłamać , bo już dawno mieliby procesy o zniesławienie. W każdej wypowiedzi słychać wołanie o powrót do odpolitycznienia wojska. Są krytyczni wobec pisu-u , ale też władzy obecnej. Podkreślają , że problemy wojska zaczęły się przed rządami pis-u. Z tym , że to były problemy , a pis doprowadził do degrengolady struktur wojskowych. O dziwo , lepiej wspominają maciarewicza jako mniej szkodliwego , niż błaszczaka. Tego ostatniego interesowało jedynie ,czy dobrze wypadł na konferencjach prasowych na tle czołgów / jak jednostka nie miała akurat czołgów , bo była to łączność , to je przywozili z drugiego końca Polski /. Admirałowi kazali przestawić okręt wojenny , bo był pod słońce i błaszczak źle wychodził na zdjęciach. Na odprawy NATO-wskie zaczęli przychodzić pułkownicy, kapitanowie , bo ...... nowo mianowani generałowie nie znali angielskiego itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu To bardzo pokrzepiajace jest, co piszesz. Dzizas 😮 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 7 minut temu, Artur Brol napisał: To bardzo pokrzepiajace jest, co piszesz. Byłem w wojsku na granicy / WOP / , wiem co jest możliwe w wojsku. Wiem co się działo jak na strażnicę przyjeżdżał generał. Malowanie krawężników , wklejanie płytek na klej z mąki to nie żart. A'propos granicy . Błaszczak na granicę wysłał Obronę Terytorialną , wszyscy widzieliśmy to w tvpis w relacjach. Czysto w celach propagandowych , bo idea OT jest taka , że ta formacja ma w razie ataku bronić miejscowości w której na co dzień mieszka. Od obrony granicy jest Straż Graniczna. Błaszczak nie znał się na wojsku i go nawet nie lubił , za to znał się na propagandzie i takie zadanie powierzył mu kaczyński. Zwróćcie uwagę nawet na dzisiejsze wypowiedzi błaszczaka . To same ogólniki i slogany. Ten gość jest piarowcem , i w tej roli się sprawdza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 godzinę temu, pairtick napisał: To kupicie chociaż te 500 himarsów Co ,znaczy kupicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu A jak już sobie tak sympatycznie gaworzę , to powiadam Wam , że obecnemu rządowi daję jeszcze jedną szansę. Jak wygra Trzaskowski i nadal nic się nie będzie działo, to wypisuje się z tej piaskownicy. 1 minutę temu, Dedal napisał: Co ,znaczy kupicie? No , tak niefortunne sformułowanie. Błaszczak je kupił , problem w tym , że kupił coś czego jeszcze nie ma Kurde , dlaczego ja nie mam takich klientów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 49 minut temu, tomek4446 napisał: obecnemu rządowi daję jeszcze jedną szansę. Jak wygra Trzaskowski i nadal nic się nie będzie działo, to wypisuje się z tej piaskownicy. Moze za duzo, o jedna szanse? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, Dedal napisał: Co ,znaczy kupicie? Kupcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, tomek4446 napisał: No , tak niefortunne sformułowanie. Błaszczak je kupił , problem w tym , że kupił coś czego jeszcze nie ma Jeśli ktoś pisze kupcie, to jak mam to rozumieć? Bo nawet jak zrobił to Błaszczak czy inny inteligent, to kupił dla Polski. To Kolega jest z nami czy przygląda się z boku czyt. ( jest za granicą) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts