Skocz do zawartości

Co z tą Polską?

RoRo

Recommended Posts

@misiekxFaceci o wojsku i sprawach z tym związanych mogą rozmawiać godzinami😋. Fakt. Podobnie jak kobiety o ciąży.

@MariuszZ to prawda. Wystarczyło podskoczyć z niezabezpieczonym i ... dziura w stopie. A celność powyżej 15 metrów to jak się udało. No, ale przy obsłudze wyrzutni to kałach raczej niezbyt wygodny by był.

24 minuty temu, Rega napisał:

oraz wyrzutnie 9K111

A ja właśnie chciałem popłakać , że przez trzy miechy targałem PK. :) 

Roman miałeś gorzej :) 

23 minuty temu, misiekx napisał:

Niektórzy aż się podniecili opowieściami o swoich wyczynach 🤣.

Prorok , czy co ? :) 

23 minuty temu, misiekx napisał:

Uprzedzając, byłem w wojsku, jeszcze 2 lata, taki stary jestem

Witaj w klubie. Po co te uwagi , zobacz jak się rodzinnie zrobiło :) 

1 godzinę temu, Dedal napisał:

A słyszał , o regulacji muszki ? 😂

Kolego @Dedal, pamiętam jak nasz chorąży pełniący obowiązki oddziałowego rusznikarza sprawdzał kałacha mojego kierowcy przed ową regulacją. Pobrał magazynek z 10 sztukami ,położył się,wystrzelał, idziemy do tarczy,on ,porucznik,i ja ,patrzymy,tarcza cała obstrzelana,chorąży mówi: no faktycznie znosi... . Pomyślałem:najpierw to trza nauczyć się strzelać😀. Żeby nie było,na szkółce podoficerskiej dla odmiany była bardzo porządna kadra,szef kompanii był największym twardzielem,surowym ,ale sprawiedliwym. Niestety, była połowa lat 90-ch,brakowało kasy na wszystko,-na kwicie jestem dowódcą wozu łączności,z ośmioma ludżmi obsługi i kierowcą. Nigdy w owym wozie nie siedziałem/nie było żadnego sprawnego/,ani nie widziałem na oczy 90 procent sprzętu, który rzekomo umiem obsłużyć. Nadrabiano za to podstawowym szkoleniem żołnierskim-ciągle w terenie/a zima była tęga/,targaliśmy te ruskie 50-kilowe radiostacje,nie wolno było podnieść kołnierza ani opuścić nauszników mimo świszczącego wiatru,przez 4 m-ce nikt nie zjadł zupy ,ani całego drugiego dania-wojsko wstaje...😀. Zaraz po obiadku przebieżka z kałachem wokół placu apelowego,coby się ułożyło😀. Ciągle OSF,strzelnica,,gazowanie nas granatami,pod koniec nawet największe parówki umiały strzelać,przebiegały 3km z oporządzeniem w regulaminowym czasie,ścieliły wyrko w okamgnieniu i umiały oprać samodzielnie skarpety...😀. Łezka się w oku kręci 😀

16 minut temu, Nowy75 napisał:

szef kompanii był największym twardzielem,surowym ,ale sprawiedliwym

Nasz szef zawsze rzucał cytatem z ,,Leśnej szkoły strzelca kaktusa,, - ,,szef kompanii ( u nas baterii) jest jak matka - nakarmi, do snu utuli, a jak trzeba to i w dupę da,, Naszemu najlepiej wychodziło... napełnianie przełyku %.Nie bez powodu , zanim został ogniomistrzem to przez 9 lat był plutonowym🤣

Edytowano przez Rega

@Nowy75 brzmi znajomo :) Unitarka , październik , leje jak cholera , błoto, pierwsze wyjście w teren , poligon Port Północny. Od razu mnie zaniepokoiło , że tak drepczemy bez parasoli, a przecież ulewa. :) Pada rozkaz " lotnik kryj się ". Z teorii wiedziałem , że trzeba się rzucić na glebę. Ale gdzie , jak wszędzie błoto ? Rozleźliśmy się więc , szukając jakiegoś bardziej odpowiedniego do tej czynności miejsca ...... :) 

Dwa miechy później w grudniu , szedłem po klatę w bagnie , trzymając karabin w górze i wydawało mi się to normalne :) 

1 godzinę temu, misiekx napisał:

Stańcie z boku i przeczytajcie samych siebie🤣. Niektórzy aż się podniecili opowieściami o swoich wyczynach 🤣. Faceci to naprawdę duże dzieciaki...... Uprzedzając, byłem w wojsku, jeszcze 2 lata, taki stary jestem🤣

Kolego @misiekx,wyczynu to dokonał jeden z moich wujów . Sroga komuna,lata 60-te,sierżant huczy na młode wojsko,a mój wój: obywatelu sierżancie,ja to taką szkołę w domu przeszedłem,że sierżant to mnie niczym tutaj nie zaskoczy...!😀.  Dziadek spuchł z dumy,że jego metody wychowawcze pokonały komunę😀. I tak do śmierci mu zostało😀