Skocz do zawartości

Co z tą Polską?

RoRo

Recommended Posts

Jeszcze takie pytanie mi się nasunęło: mamy podobno ciągły brak rąk do pracy,mamy też odpisy podatkowe na internet dla potrzebujących,w takich okolicznościach jaki jest sens utrzymywania Urzędów Pracy? Niech tylko nikt mi nie mówi,że pośrednictwo w zatrudnianiu Ukraińców ,bo osobiście nie znam żadnego Polaka, który otrzymał pierwszą pracę w Szwecji,Norwegii czy Danii za pośrednictwem tamtejszych urzędów. Źli kapitaliści mawiali, że pieniądze leżą na ulicy. U nas leżą w rozdętej państwowej administracji,w koncesjach,zezwoleniach,nakazach, a także przerośniętej i nie celowanej polityce socjalnej,gdzie zrabowane podatnikowi środki rzuca się w obieg i ponownie opodatkowuje.

Wszczęcie śledztwa w związku ze zdarzeniem z dnia 16 kwietnia 2025 roku w Powiatowym Zespole Szpitali w Oleśnicy

17.04.2025

W związku ze zdarzeniem, jakie zaistniało w dniu 16 kwietnia 2025 roku na terenie Powiatowego Zespołu Szpitali w Oleśnicy, Prokurator Rejonowy w Oleśnicy wydał postanowienie o wszczęciu śledztwa.

Przedmiotowe postępowanie prowadzone jest w sprawie:

I   pozbawienia w dniu 16 kwietnia 2025 roku w Oleśnicy wolności lekarza ginekolog Gizeli J. poprzez uniemożliwienie jej opuszczenia gabinetu i wykonywanie obowiązków zawodowych na Oddziale Ginekologiczno - Położniczym, to jest o czyn z art. 189 § 1 k.k.

II  naruszenia w dniu 16 kwietnia 2025 roku w Oleśnicy nietykalności cielesnej lekarza ginekolog Gizeli J. poprzez jej popychanie, podczas i w związku z pełnieniem przez nią zawodu lekarza w Zespole Powiatowym Zespole Szpitali w Oleśnicy, to jest podmiocie wykonującym działalność leczniczą, który zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w związku z udzielaniem świadczeń zdrowotnych w tym podmiocie, to jest o czyn z art. 222 § 1 k.k.

III znieważenia w dniu 16 kwietnia 2025 roku w Oleśnicy lekarza ginekolog Gizeli J. słowami powszechnie uznanymi za obelżywe, podczas i w związku z pełnieniem przez nią zawodu lekarza w Powiatowym Zespole Szpitali w Oleśnicy, to jest podmiocie wykonującym działalność leczniczą, który zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w związku z udzielaniem świadczeń zdrowotnych w tym podmiocie, to jest o czyn z art. 226 § 1 k.k.

IV  pomówienia w dniu 16 kwietnia 2025 roku w Oleśnicy lekarza ginekolog Gizeli J. o takie postępowanie, które może narazić ją na utratę zaufania potrzebnego dla wykonywania zawodu lekarza, to jest o czyn z art. 212 § 1 k.k.

V  narażenia w dniu 16 kwietnia 2025 roku w Oleśnicy pacjentek hospitalizowanych na Oddziale Ginekologiczno – Położniczym Powiatowego Zespołu Szpitali w Oleśnicy, na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, poprzez uniemożliwienie lekarzowi ginekolog Gizeli J. opieki medycznej nad nimi, to jest o czyn z art. 160 § 1 k.k.

Karolina Stocka-Mycek

Rzecznik prasowy

Prokuratury Okręgowej

we Wrocławiu

https://www.gov.pl/web/po-wroclaw/wszczecie-sledztwa-w-zwiazku-ze-zdarzeniem-z-dnia-16-kwietnia-2025-roku-w-powiatowym-zespole-szpitali-w-olesnicy 

Nie odpalałbym się tak:

Opinie pacjentek:

Dr Jagielska była wcześniej krytykowana przez niektóre pacjentki za sugerowanie aborcji w przypadkach wykrycia wad płodu oraz za brak empatii. W mediach społecznościowych pojawiły się relacje kobiet, które twierdziły, że lekarka proponowała przerwanie ciąży nawet w sytuacjach, gdy inne placówki oferowały leczenie dziecka po urodzeniu. 

Obecnie sprawa jest przedmiotem śledztwa prokuratorskiego, które ma na celu ustalenie, czy doszło do naruszenia prawa oraz czy działania lekarki były zgodne z obowiązującymi procedurami medycznymi.

W mediach są kobiety, które się nie zgodziły i nie żałują.

Mają zdrowe dzieci.

Warto spojrzeć na to i z drugiej strony.

Sam osobiście znam taki przypadek mojego kolegi i wiem co to dla niego znaczyło i jak to przeżywał.

Wybrał dziecko i są szczęśliwi od 7 lat.

Tutaj jest o tym konkretnym przypadku.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-wrze-po-aborcji-w-36-tygodniu-lekarze-jestesmy-w-potrzasku,nId,21396354

Tylko, nawet jeśli można było coś zrobić, to z taką wadą  nie wiadomo jak długo by trwało życie tego dziecka, a dwa nikt nie myśli o cierpieniu takiego dzieciaka. Ch...., że skręcało by się z bólu i tak naprawde nie mialo życia,  grunt, że uratowano kolejny płód. 

Czasem z tej strony należy spojrzeć.

Poza tym jakby nie patrzeć na poczynania pani dr, to Braun nie miał prawa naruszać jej nietykalności.

Dla mnie to ewenement, że takiego idiotę trzymają w polityce i w PE na koszt podatników.

Edytowano przez DiBatonio

2 godziny temu, kassyx napisał:

Nie odpalałbym się tak:

Opinie pacjentek:

Dr Jagielska była wcześniej krytykowana przez niektóre pacjentki za sugerowanie aborcji w przypadkach wykrycia wad płodu oraz za brak empatii. W mediach społecznościowych pojawiły się relacje kobiet, które twierdziły, że lekarka proponowała przerwanie ciąży nawet w sytuacjach, gdy inne placówki oferowały leczenie dziecka po urodzeniu. 

Obecnie sprawa jest przedmiotem śledztwa prokuratorskiego, które ma na celu ustalenie, czy doszło do naruszenia prawa oraz czy działania lekarki były zgodne z obowiązującymi procedurami medycznymi.

W mediach są kobiety, które się nie zgodziły i nie żałują.

Mają zdrowe dzieci.

Warto spojrzeć na to i z drugiej strony.

Sam osobiście znam taki przypadek mojego kolegi i wiem co to dla niego znaczyło i jak to przeżywał.

Wybrał dziecko i są szczęśliwi od 7 lat.

Tutaj nie mowy o odpalaniu sie.

Chodzi o to co on zrobil, a czego nie powinien, jest niebezpieczny i powinien być usunięty z publicznego życia. Fanatyk na dodatek . Żaden z niego material na polityka. 

Jeśli ona coś zrobiła, to niech ja sądzą. 

A opinie, też bym nie ufał na 100 %, ludzie z różnych powodów zle opinie wydają.

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Tutaj jest o tym konkretnym przypadku.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-wrze-po-aborcji-w-36-tygodniu-lekarze-jestesmy-w-potrzasku,nId,21396354

Tylko, nawet jeśli można było coś zrobić, to z taką wadą  nie wiadomo jak długo by trwało życie tego dziecka, a dwa nikt nie myśli o cierpieniu takiego dzieciaka. Ch...., że skręcało by się z bólu i tak naprawde nie mialo życia,  grunt, że uratowano kolejny płód.

Zgadza się, ale przypadki są różne.

U mojego kolegi namawiali do aborcji bo dziecku nie rozwinęła się jedna nerka. Lekarze nie wiedzieli ( i nie ma za co ich winić w mojej opinii) czy będzie gorzej czy lepiej.

Ale byli mocno namawiani ku temu. 

47 minut temu, Artur Brol napisał:

A opinie, też bym nie ufał na 100 %, ludzie z różnych powodów zle opinie wydają.

To też prawda ale ta pani przynajmniej u mnie nie wzbudza zaufania.

O "odpaleniu się" napisałem ze względu na Brauna.

Wiem, że wzbudza różne emocje 🙃.

Jedni politycy ujawniają się, a inni nie.

I który rodzaj jest groźniejszy?

W artykule który przytoczył @DiBatonio, jest coś takiego:

"Prof. Sieroszewski wyjaśnia Interii, że jego szpital specjalizuje się w leczeniu wrodzonej łamliwości kości. - Kiedyś to była rzeczywiście straszna tragedia. Dzieci z tą wadą często umierały. Jednak od kilku lat jest program ministerialny, którym objęto naszą klinikę zaburzeń metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Noworodki z taką wadą trafiają do niej od razu z sali porodowej. Dostają wlewy enzymów, których im brakuje, ze względu wrodzoną wadę. Leczenie sprawia, że te dzieci potem całkiem dobrze żyją, są sprawne intelektualnie. Mieliśmy już takie przypadki - podkreśla."

1 godzinę temu, kassyx napisał:

U mojego kolegi namawiali do aborcji bo dziecku nie rozwinęła się jedna nerka. Lekarze nie wiedzieli ( i nie ma za co ich winić w mojej opinii) czy będzie gorzej czy lepiej.

Nie wierzę do końca w takie opowieści,  ponieważ z jedną nerką można żyć i noworodek również by przeżył. 

Takke kolega ko,egi powiedział,  to wiesz... 😉

40 minut temu, kassyx napisał:

Noworodki z taką wadą trafiają do niej od razu z sali porodowej. Dostają wlewy enzymów, których im brakuje, ze względu wrodzoną wadę. Leczenie sprawia, że te dzieci potem całkiem dobrze żyją, są sprawne intelektualnie. Mieliśmy już takie przypadki - podkreśla.

Zbyt okólnikowo, to ze żyją to jedno, to że sprawne intelektualnie to drugie. Tylko z taką łamliwością kości i wadą genetgczna, dziecko/człowiek niIe ma życia, bo co to za życie w cierpieniu. 

To takie nasze polskie, katolickie,  żyj w cierpieniu, byle jak, skrecaj się z bólu, bo to uświęca. 

W tym przypadku podejrzewam, że to byl ten typ i zaawansowanie choroby, bo już na etapie płodu wykryto zniekształcenia. 

"Postać letalna (śmiertelna) (typ II). Charakteryzuje się znacznym nasileniem złamań już w okresie płodowym. Bardzo często dochodzi do śmierci wewnątrzmacicznej. U żywo urodzonych dzieci stwierdza się liczne złamania, powodujące ciężką deformację. Dzieci te zwykle umierają we wczesnym okresie niemowlęcym."

Edytowano przez DiBatonio

12 godzin temu, DiBatonio napisał:

Dla mnie to ewenement, że takiego idiotę trzymają w polityce i w PE na koszt podatników.

Kolego @DiBatonio, są, można by rzec dwie twarze Grzegorza Brauna. Ta pozytywna, to twarz bardzo inteligentnego gościa, który wskazywał często rozliczne patologie polskich sejmów i  europejskich  instytucji ,pełnych idiotów będących tylko cynglami w maszynkach do głosowania swoich szefów partii . Dzięki ich partackim rządom mamy o czym pisać w tym wątku,co więcej nie zauważyłem,by owe rewelacje serwowane przez Brauna jakoś poruszały szerszą opinię publiczną. Chyba ludzie uznali, że to najzupełniej normalne ,że prawo dla nich stanowią ludzie niekompetentni , oszuści,notorycznie łamiący wyborcze obietnice . Druga twarz pana Brauna to twarz religijnego fanatyka,takiego katolickiego Taliba ,dla mnie nie do zaakceptowania. A wracając do Twojego wpisu,trzeba by usunąć ponad 90 procent składu politycznych instytucji,by pozbyć się idiotów i politycznych cwaniaków. Braun przynajmniej takim cwaniakiem nie jest,bo jego happeningi najbardziej szkodzą jemu samemu

Co do ostatniego występu Brauna, to był on moim zdaniem kolejną bzdurą w jego wykonaniu,choć nie tak dramatyczną jak usiłują przedstawić to mainstreamowe media. Ale ,jako obywatele,powinniśmy też pomyśleć o tym ,że mamy w kraju poważny problem,jeśli chodzi o rozliczanie działań lekarzy, prokuratorów, sędziów, i innych osób zaufania publicznego. Nie oceniam tego konkretnego przypadku pani doktor, choć uważam,że w związku z publiczną sensacją jakaś komisja lekarska powinna go zbadać i wydać oświadczenie 

Tak czytam o Braunie i ogólnie jak pomyślę o współczesnym systemie politycznym, to naszła mnie taka refleksja , że my to jesteśmy głupsi / bez urazy / od jaskiniowców. Oni przynajmniej na wodza wybierali gościa , który najpierw musiał coś pokazać. Zabić parę mamutów , nie dać się zeżreć przez tygrysa i ogólnie najsilniejszego z plemienia. A jak za jakiś czas znalazł się silniejszy od silniejszego , to dawał mu w zęby , przejmował władzę i plemię wiedziało , że nadal jest pod dobrą opieką , bo na tą chwilę lepszego nie ma. Obecnie wybieramy ludzi , którzy przez dwa m-ce raz na cztery lata wciskają nam ciemnotę . To co zrobią , czy cokolwiek dla nas , jak dojdą do władzy, jest niewiadomą. Tak się pozmieniało od czasów naszych praprzodków , że Ci mądrzy i najlepsi nie chcą rządzić , bo jak są mądrzy i najlepsi to dają sobie bez problemu radę w życiu. Do polityki idzie się dla kasy , bo przecież nie po to płaci się składki na partię , bo ją się lubi. Wcześniej , czy później operacja musi się zwrócić. Plemię ma każdy z rządzących gdzieś , bo członkowie plemienia mają własne problemy , czyli jak przetrwać ,oraz przekonanie " a co ja mogę ". I tak to się kręci już od wieków.

A tak ogólnie to fajnie by było jakby każdy pracował zgodnie z branżą: żeby to lekarze zajmowali się aborcją,a nie np. europoseł Braun, krzyże niech wiszą w kościołach i prywatnych domach, jak ktoś ma życzenie,a świece chanukowe niech się palą w synagogach,a nie polskim Sejmie,czy w pałacu u Dudy,który chciał nie chciał nie powinien robić za ekspozyturę Knessetu w Warszawie

Dwa "S" literówka 😁

Mozna tez w druga strone, niech sobie kzyze wisza gdzie chca, swiece chanukowe tez niech stoja gdzie je postawia.

To sa rzeczy. To raczej tych fanatykow religijnych powinno sie pousowac z publicznego i nie tylko zycia. 

Nie bylo by burd czy samowolnych akcji przeciwko rzeczom. Bo to nie te symbole doprowadzaja do starc, tylko ci debile, uwazajacy sie za rycerzy Boga czy Maryii. 3 tysiaclecie. A my dalej w ciemnogrodzie. Ludzie dziekujacy bogowi, gdy lekarz ich czlonka rodziny uratuje. Nie nauce, medycynie czy temu lekarzowi, Bogowi. Ciemnota jak nie wiem.