Skocz do zawartości

Onkyo TX-NR7100 + głośniki Klipsch 7.1.2

ArniK

Recommended Posts

Dnia 14.11.2024 o 12:00, bora902 napisał:

a other jest mocniejsze jebniecie ale na klipsch czuc idealne zestrojenie zestawu kosztem tegoz "jebniecia"

No to by wychodziło że nie jest idelanie zestrojone jednak :/

Dnia 14.11.2024 o 12:55, tomek72 napisał:

@bora902 nie słyszałem różnicy bo mam RF82 których nie ma na liście w Onkyo , więc nie eksperymentowałem z tym trybem, wydaje mi się że równie dobrze skoryguje to Dirac który jest w pakiecie.

OT: słuch mam OK, a o higienę (nie tylko uszu) dbam od dziecka - tak jakoś dziwnie mnie wychowano 😂

Brzmienio to RP280

Znalazłem sklep z całkiem niezłą ofertą, gdzie w zestawie miałbym

1x RP-500C II orzech

2x RP-6000F II orzech

4x RP-600M II orzech

2x RP-500SA II orzech

1x RP-1000SW (orzecha chyba nie ma, więc czarny) / alternatywnie SPL150

1x ONKYO TX-RZ50

więc myślę, że taka konfiguracja już by była sensowna i wystarczyła do tego, do czego planuję ją wykorzystać. 

Do tego będę potrzebował porady odnośnie dobrych kabli ale bez przesady cenowej (mało z krzesła nie spadłem, jak zobaczyłem, że 60cm!! kawałek przewodu kosztuje 115k!! - jakby zrobić instalację z 10m takiego kabla, to podwoiłaby się wartość mieszkania 😕 Jakby złodzieje mieli namiary na takie instalacje, to zamiast kraść samochody, to powinni wyrywać kable ze ścian- łatwiej przetransportować, ukryć i być może sprzedać 😉 )

40 minut temu, ArniK napisał:

1x RP-1000SW (orzecha chyba nie ma, więc czarny) / alternatywnie SPL150

Raczej RP-1000SW. Z czasem drugi. ;) 

Co do kabli Bitner, Oehlbach. Ważne, żeby były z miedzi OFC. 2x1.5mm^2. Central i fronty możesz dać 2x2.5 albo nawet 2x4. Kabel do subwoofera RCA-RCA. Coś Ci pewnie w sklepie znajdą za 100-300 PLN w zależności od długości. 

Edytowano przez PanKlor

12 minut temu, PanKlor napisał:

Raczej RP-1000SW. Z czasem drugi. ;) 

Co do kabli Bitner, Oehlbach. Ważne, żeby były z miedzi OFC. 2x1.5mm^2. Central i fronty możesz dać 2x2.5 albo nawet 2x4. Kabel do subwoofera RCA-RCA. Coś Ci pewnie w sklepie znajdą za 100-300 PLN w zależności od długości. 

Dzięki za odpowiedź. Co do subów to są w tej samej cenie niemalże, więc chyba jednak od razu bym wziął SPL150 , pytanie czy RZ50 sobie z nim poradzi, ale według mnie tak, bo sub ma własny wzmacniacz, więc nie widzę przeciwskazań.

Dnia 16.11.2024 o 08:53, tomek72 napisał:

Co do głośników, jeśli w dolnej warstwie chcesz dać SA będziesz musiał pokombinować z skierowaniem w stronę słuchacza - one mają "skośną" ściankę frontową, jak pisał @PanKlor są przeznaczone do montażu albo pod sufitem albo jako Atmos na frontach do odbijania dźwięku od sufitu.

Właśnie dlatego nastawiam się jednak na wersję 500M a z ciekawostek montażowych, to Klipsch odradza montowanie na suficie "na klucz" a jednocześnie nie wspomina w jaki sposób w takim razie je zamontować na suficie

3 godziny temu, ArniK napisał:

mało z krzesła nie spadłem, jak zobaczyłem, że 60cm!! kawałek przewodu kosztuje 115k!! - jakby zrobić instalację z 10m takiego kabla, to podwoiłaby się wartość mieszkania

a cóż to za kabel - z czystej ciekawości,

no to chyba już jesteś "prawie w domu" z kompletowaniem 👍

No nie jest to kabel głośnikowy ale cena zacna, wiesz jak to jest, jak komuś kieszeń pozwala to można się bawić, trzeba do tego jeszcze sprzęt dobrać. Nie neguję tego że kable mogą wpływać na jakość dźwięku, ale … tymczasem czystym przypadkiem niedawno przewinął mi się taki short na YT  😉