Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:35 Dnia 14.11.2024 o 12:00, bora902 napisał: a other jest mocniejsze jebniecie ale na klipsch czuc idealne zestrojenie zestawu kosztem tegoz "jebniecia" No to by wychodziło że nie jest idelanie zestrojone jednak Dnia 14.11.2024 o 12:55, tomek72 napisał: @bora902 nie słyszałem różnicy bo mam RF82 których nie ma na liście w Onkyo , więc nie eksperymentowałem z tym trybem, wydaje mi się że równie dobrze skoryguje to Dirac który jest w pakiecie. OT: słuch mam OK, a o higienę (nie tylko uszu) dbam od dziecka - tak jakoś dziwnie mnie wychowano 😂 Brzmienio to RP280 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Poniedziałek o 10:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:11 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Brzmienio to RP280 Wiem, ale te też pewnie z racji wieku nie znalazły się na liście, dopiero RP8000, a one mają już zmodyfikowane zwrotnice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano Poniedziałek o 12:39 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:39 Znalazłem sklep z całkiem niezłą ofertą, gdzie w zestawie miałbym 1x RP-500C II orzech 2x RP-6000F II orzech 4x RP-600M II orzech 2x RP-500SA II orzech 1x RP-1000SW (orzecha chyba nie ma, więc czarny) / alternatywnie SPL150 1x ONKYO TX-RZ50 więc myślę, że taka konfiguracja już by była sensowna i wystarczyła do tego, do czego planuję ją wykorzystać. Do tego będę potrzebował porady odnośnie dobrych kabli ale bez przesady cenowej (mało z krzesła nie spadłem, jak zobaczyłem, że 60cm!! kawałek przewodu kosztuje 115k!! - jakby zrobić instalację z 10m takiego kabla, to podwoiłaby się wartość mieszkania 😕 Jakby złodzieje mieli namiary na takie instalacje, to zamiast kraść samochody, to powinni wyrywać kable ze ścian- łatwiej przetransportować, ukryć i być może sprzedać 😉 ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 13:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:19 (edytowany) 40 minut temu, ArniK napisał: 1x RP-1000SW (orzecha chyba nie ma, więc czarny) / alternatywnie SPL150 Raczej RP-1000SW. Z czasem drugi. Co do kabli Bitner, Oehlbach. Ważne, żeby były z miedzi OFC. 2x1.5mm^2. Central i fronty możesz dać 2x2.5 albo nawet 2x4. Kabel do subwoofera RCA-RCA. Coś Ci pewnie w sklepie znajdą za 100-300 PLN w zależności od długości. Edytowano Poniedziałek o 13:21 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano Poniedziałek o 13:35 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:35 12 minut temu, PanKlor napisał: Raczej RP-1000SW. Z czasem drugi. Co do kabli Bitner, Oehlbach. Ważne, żeby były z miedzi OFC. 2x1.5mm^2. Central i fronty możesz dać 2x2.5 albo nawet 2x4. Kabel do subwoofera RCA-RCA. Coś Ci pewnie w sklepie znajdą za 100-300 PLN w zależności od długości. Dzięki za odpowiedź. Co do subów to są w tej samej cenie niemalże, więc chyba jednak od razu bym wziął SPL150 , pytanie czy RZ50 sobie z nim poradzi, ale według mnie tak, bo sub ma własny wzmacniacz, więc nie widzę przeciwskazań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano Poniedziałek o 14:02 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:02 Dnia 16.11.2024 o 08:53, tomek72 napisał: Co do głośników, jeśli w dolnej warstwie chcesz dać SA będziesz musiał pokombinować z skierowaniem w stronę słuchacza - one mają "skośną" ściankę frontową, jak pisał @PanKlor są przeznaczone do montażu albo pod sufitem albo jako Atmos na frontach do odbijania dźwięku od sufitu. Właśnie dlatego nastawiam się jednak na wersję 500M a z ciekawostek montażowych, to Klipsch odradza montowanie na suficie "na klucz" a jednocześnie nie wspomina w jaki sposób w takim razie je zamontować na suficie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Poniedziałek o 16:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:16 3 godziny temu, ArniK napisał: mało z krzesła nie spadłem, jak zobaczyłem, że 60cm!! kawałek przewodu kosztuje 115k!! - jakby zrobić instalację z 10m takiego kabla, to podwoiłaby się wartość mieszkania a cóż to za kabel - z czystej ciekawości, no to chyba już jesteś "prawie w domu" z kompletowaniem 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano Poniedziałek o 16:20 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:20 3 minuty temu, tomek72 napisał: a cóż to za kabel - z czystej ciekawości, Takie cudo https://www.q21.pl/nordost-odin-2-interconnect-rca.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Poniedziałek o 18:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:35 (edytowany) No nie jest to kabel głośnikowy - to RCA do łączenia np. CD z wzmacniaczem, ale cena zacna, wiesz jak to jest, jak komuś kieszeń pozwala to można się bawić, trzeba do tego jeszcze sprzęt dobrać. Nie neguję tego że kable mogą wpływać na jakość dźwięku, ale … tymczasem czystym przypadkiem niedawno przewinął mi się taki short na YT 😉 Edytowano Poniedziałek o 18:39 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:38 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:38 20 godzin temu, tomek72 napisał: Wiem, ale te też pewnie z racji wieku nie znalazły się na liście, dopiero RP8000, a one mają już zmodyfikowane zwrotnice. Zmodyfikowane mają dopiero wersje 8000 MKII Pierwsza wersja nie. 17 godzin temu, ArniK napisał: pytanie czy RZ50 sobie z nim poradzi Poradzi 12 godzin temu, tomek72 napisał: No nie jest to kabel głośnikowy - to RCA do łączenia np. CD z wzmacniaczem, ale cena zacna, wiesz jak to jest, jak komuś kieszeń pozwala to można się bawić, trzeba do tego jeszcze sprzęt dobrać. Nie neguję tego że kable mogą wpływać na jakość dźwięku, ale … tymczasem czystym przypadkiem niedawno przewinął mi się taki short na YT 😉 Tylko to jest podróba. Wyglada niemal tak samo. A jest robione w chinacha nie USA. Inny proces wytwarzania. Inna miedź Taki mozna kupić i dla wyglądu i dla dzwieku bo nie mowie że będzie grał jakoś żle. Ale to nie jest Odin. Swoja droga oczywiscie nigdy go nie słuchałem ale Miałem go w rece. Ten oryginał. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Wtorek o 07:29 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:29 Uważaj z takim chwaleniem się bo Cię porwą, poćwiartują i będą sprzedawać relikwie 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano Wtorek o 10:58 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 10:58 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Taki mozna kupić i dla wyglądu i dla dzwieku bo nie mowie że będzie grał jakoś żle. Ale to nie jest Odin. Swoja droga oczywiscie nigdy go nie słuchałem ale Miałem go w rece. Ten oryginał. Czy był przywiązany do czegoś ciężkiego, żeby nie dało się go wynieść? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:16 23 godziny temu, PanKlor napisał: Uważaj z takim chwaleniem się bo Cię porwą, poćwiartują i będą sprzedawać relikwie 😉 Racja. Ale już umyłem ręce od tamtego czasu 20 godzin temu, ArniK napisał: Czy był przywiązany do czegoś ciężkiego, żeby nie dało się go wynieść? 🙂 Było to na szkoleniu. Chyba by się kapnęli że go nie ma w pewnym momencie Nie było postronnych osób. A sprzedaj to poźniej To jak z Da Vinci Wyniesiesz i co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano wczoraj o 09:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:55 Nie lepiej rozważyć 5.1.4 zamiast 7.1.2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArniK Napisano wczoraj o 10:10 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:10 13 minut temu, emigrant napisał: Nie lepiej rozważyć 5.1.4 zamiast 7.1.2? Jeżeli mnie przekonasz do 5.1.4 to mogę to jeszcze rozważyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano wczoraj o 10:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:29 Co wnoszą dwa dodatkowe głośniki po bokach przy 7.1.2? Moim zdaniem mniej niż dodatkowa para Atmosowa w suficie. Atmos z dodatkową parą głośników w suficie powinien zrobić lepszą robotę dla efektów z filmów niż dolny, boczny głośnik. Dla surroundu wystarczą dwa tylne. Najlepiej mieć 7.1.4, ale niesie to za sobą jeszcze większy wydatek. Ja tak bym u siebie zrobił, czyli 5.1.4 zamiast 7.1.2. Co Ty zrobisz to musisz sam podjąć decyzję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 11:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:30 52 minuty temu, emigrant napisał: Co wnoszą dwa dodatkowe głośniki po bokach przy 7.1.2? Pomijam co ma większy sens, 5.1.4 czy 7.1.2. Albo nie... Napiszę. Jedne produkcje brzmią lepiej z pełniejszym układem toru podstawowego, inne z Atmosem. Kwestia realizacji. Ponadto jeszcze są różnice źródeł/pochodzenia. Zdarza mi się że zamiast Atmosowej ścieżki z VOD (E-AC3) wolę bezstratny DTS-HD MA 7.1 bez DTS-X z BluRay. A co do sugestii "po co te boczne", zwrócę Ci uwagę że to właśnie boczne surroundy są tymi podstawowymi, mają jedynie niewielkie odchylenie w tył. To Back surround jest rozszerzeniem układu do 7.x.x. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano wczoraj o 11:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:39 O ile to jest na etapie remontu pokoju to okablowanie bym zrobił do 7.1.4. Koszt żaden dodatkowy a w przyszłości można dołożyć głośniki do pełnego 7.1.4. Kwestia, czy RZ50 pociągnie 7.1.4? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 11:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:42 Z dodatkową koncowka mocy pociągnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 11:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:43 RZ50 pociągnie 7.1.4, ale potrzebuje końcówki mocy na SBL/SBR. Szkoda że nie można przypisać ich na fronty jak w grupie Denon/Marantz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano wczoraj o 11:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:55 Czyli trzeba się szarpnąć na RZ70, żeby nie bawić się w dodatkowe końcówki mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 12:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:34 Tak tylko wtedy cena ok. x2. Na surround do rz50 można dać prawie cokolwiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Niedrogie końcówki od Fosi dobrze się sprawdzą na surroundzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu No, 7.1.4 to już coś fajnego i kompletnego. @ArniKO ile nie masz zamiaru na tę chwilę robić 7.1.4 to połóż okablowanie pod 7.1.4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Kłopot jest taki że jeśli ma w planach rozbudowe Atmosa to z 7.1.2 ciężko przejść na 7.1.4 bo pozycje głośników nie są kompatbilne. Z 7.1.2 można się przesiąść na 7.1.6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts