Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Słuchałem dziś tych elaców wraz z nad c700. Brakowało im ewidentnie pradu z tego nada. Gora i środek byly przyzwoite, ale prawie wogole dołu nie bylo Zakres glośnosci powyzej 85% dopiero dawal jakis tam efekt,, a najlepiej 90%+ . Po przepieciu na bluesounda graly o niebo lepiej. Pomieszczenie odsluchowe 20m2 w topwifi, ale to jeszcze nie to. Sprobuje nastepnym razem z jakaś yamaha np r-n800a, ponoc zagraja o niebo lepiej. 

Czy jest jakiś ciekawy wzmacniacz ze streamem i wyświetlaczem tak jak np ten nad c700 ale żeby zagral przyzwoicie? Bardzo też mi się podoba eversolo dmp a6. Niestety nie mialem mozliwosci jego posluchania.

Edytowano przez DIMON
Napisano
2 godziny temu, DIMON napisał:

Sprobuje nastepnym razem z jakaś yamaha np r-n800a, ponoc zagraja o niebo lepiej.

Słuchałeś w TopHiFi? Warto byś przy okazji posłuchał ich również ze sprzętami innych firm - np. Rotel.
Dopuszczasz zakup 2 elementów - wzmacniacza oraz streamera?

Fajnie że miałeś okazję ich posłuchać i sprawdzić, czy ten NAD wystarczy. Kolejne doświadczenie za Tobą 🙂 

Pozdrawiam
PS. Vela 403 mają dość niską skuteczność i wymagają dużo prądu (co już sam zauważyłeś). Ja miałem te kolumny podpięte pod mocne "piece" w klasie AB, gdzie przy 4 omach na kanał było grubo powyżej 200W (oraz pod hybrydę).

Napisano

Tak, oczywiście odwiedzam salony w mojej okolicy bo chcę się osłuchać. Za ciężko pracuję na ten sprzęt żeby tak na pałę kupić. Mam możliwość sprawdzić praktycznie większość dostępnych opcji, a jak nie pojadę na śląsk i bedzie dostępne wszystko. 

Czy możecie mi doradzić czy na zasilaniu jak na zdjęciu można coś ciekawego sklecić? Nie upieram sie przy tych elacach, a ten eversolo mnie sie przeokropnie podoba... Bardzo proszę Was o podpowiedź. Dzięki. 

Screenshot_20241115_170830_Allegro.jpg

Napisano
Dnia 14.11.2024 o 03:44, DIMON napisał:

Bardzo ciekawe kolumny, ale moim zdaniem to maleństwa i obawiam się czy aby zagrają odpowiednio. Nie przemawiają dla mnie niskotonowe glosniki 130mm. Przyklad jaki sluchalem (co prawda w nieco wiekszym niż moje pomieszczeniu) to glosniki dali oberon 5. O ile wysokie i srednie pasmo bylo w miarę to niskie wylo wycofane, a jak sie go podbiło pierdzące. Dopiero oberon 7 zagraly dla mnie satysfakcjonująco.... Czy glówną wytyczną którą się kierowaleś był metraż pomieszczenia? Czy może ja sie mylę, bo skoro pomieszczenie odsłychowe miało ok 20m2 a moje 13m2, to wstawiając kolumny z 13cm niskimi-zmieni się harakterystyka tej kolumny aż tak że wypelni moje pomieszczenie muzyką, także niskimi tonami?

Polecając te kolumny kierowałem się metrażem, ustawieniem kolumn i Twoimi wymaganiami odnośnie niskich tonów. Często duża kolumna w takim pomieszczeniu daje dużo bas, ale niskiej jakości co generuje  problemy. W takim ustawieniu o tym kształcie pomieszczenie, gdy kolumny i miejsce odsłuchowe jest blisko przeciwległej ściany mamy zazwyczaj podbicie niskiego basu i wstawienie np. modelu wyżej Antal https://sklep.rms.pl/triangle-esprit-antal-ez-kolumny-podlogowe-2-szt sprawiło by że te dostałbyś dużą dawkę basu, z bardzo mocnym podbiciem w dole, gdzie o  kontrolę i zróżnicowanie niskich było by bardzo ciężko.

Z podstawkowych kolumn z masywniejszym dołem pasm zwróć jeszcze uwagę na KEF Q Concerto Meta + jak wspomniano solidne, dociążone standy podklejone do podłoża  i kolumn taśmą dwustronną.

Oczywiście najlepiej byłoby abyś wypożyczył kolumny po wstępnym odsłuchaniu i sprawdził jak zagrają w Twoich warunkach.

Napisano
1 godzinę temu, DIMON napisał:

Za ciężko pracuję na ten sprzęt żeby tak na pałę kupić.

Na Twoim miejscu, uwzględniając to ile pracy musisz włożyć w to, aby sprzęt muzyczne kupić, poszedłbym w czysty wzmacniacz w klasie AB, a do niego dokupiłbym streamer.

Wzmacniacz solidny, "na wieki" , streamer nie za bardzo drogi, tak, aby za jakiś czas móc go wymienić na cos świeższego.

Wzmocnienie dźwięku nie będzie z czasem bardzo ewaluowało, natomiast urządzenie do streamingu jak najbardziej.

Napisano
55 minut temu, terracan1929 napisał:

Na Twoim miejscu, uwzględniając to ile pracy musisz włożyć w to, aby sprzęt muzyczne kupić, poszedłbym w czysty wzmacniacz w klasie AB, a do niego dokupiłbym streamer.

Jestem temu coraz bliżej. Ten Eversolo jest dla mnie idealny jeśli chodzi o stream. Co dalej aby było blisko tych 10tys.?

Napisano
Dnia 15.11.2024 o 00:03, RoRo napisał:

😉 Elac Vela 403 to bardzo fajne kolumny i z nich niskie tony (ogólnie całe pasmo) jest bardzo przyzwoite.  Całkiem możliwe, że sprawdzą się i spodobają Ci się w Twoim pokoju. Słuchałem ich np. w pokoju jeszcze mniejszym niż Twój, ale i na 20 metrach (m.in. z hybrydą Pathos Classic One oraz z mocnymi tranzystorami) i w porównaniu do ATC7 to zdecydowanie lepsze granie oraz lepsze wykonanie i wygląd.

Tak, zgadzam się z tym, że te Elaci to bardzo fajne monitory. Czy lepsze od ATC SCM7 - nie wiem 🙂. Ja wybrałem te drugie 🙂. Już kilka razy pisałem, że bardzo podoba mi się sposób recenzowania P. redaktora Kisiela. W tych recenzjach rzadko uswiadczymy stwierdzenie, że któraś kolumna z podobnego przedziału cenowego była lepsza od drugiej. Pan Kisiel raczej stara się opisać walory i nakierować do jakiego nabywcy dany produkt jest adresowany. I rzeczywiście, ATC SCM7 to dość specyficzny monitor. Basu w nim jak na lekarstwo, gra raczej dość beznamiętnie. Elac'i grają dużo barwniej, z poważniejszym basem. Ale jak sam napisałeś, są ludzie, którzy mimo wszystko wybiorą ATC 😉

Napisano
Dnia 14.11.2024 o 13:14, DIMON napisał:

A co z zasileniem tego? Nie szukam samych głosników w tym budżecie, tylko zestawu. 

SA 30 to nie głośnik. to zasilanie i żrodło :)

Dnia 14.11.2024 o 16:47, DIMON napisał:

Dlaczego piszesz żeby ściągać z Niemiec?

Za namową kolegi umówiłem się na odsłuch tych kolumn wraz ze wzmacniaczem NAD C700 vs1.

Proszę o info czy to dobry kierunek oraz czy warto czekać na NAD C700 vs2 ?

Planuje też odsłuch monitor audio gold 100, ale to juz w innym salonie.

Bo w PL już ich nie ma. Jest model 403.2

C700 gra słabo nie warto.

Dnia 14.11.2024 o 20:40, DIMON napisał:

Ewentualnie co koledzy mysla o kolumnach polk audio reserve r500 w zestawie z nad c700?

Fronty do kina.

18 godzin temu, DIMON napisał:

Słuchałem dziś tych elaców wraz z nad c700. Brakowało im ewidentnie pradu z tego nada.

No właśnie on tak gra. To nie jest udany model.

M10 to inne granie.

18 godzin temu, DIMON napisał:

Czy jest jakiś ciekawy wzmacniacz ze streamem i wyświetlaczem tak jak np ten nad c700 ale żeby zagral przyzwoicie?

NAD M10, Cambridge EVO, Arcam SA30 o ktorym mowilem. Eversolo jako streamer i wzmacniacz solo albo Wiim ultra i zzmacniacz solo.

16 godzin temu, DIMON napisał:

Tak, oczywiście odwiedzam salony w mojej okolicy bo chcę się osłuchać. Za ciężko pracuję na ten sprzęt żeby tak na pałę kupić. Mam możliwość sprawdzić praktycznie większość dostępnych opcji, a jak nie pojadę na śląsk i bedzie dostępne wszystko. 

Czy możecie mi doradzić czy na zasilaniu jak na zdjęciu można coś ciekawego sklecić? Nie upieram sie przy tych elacach, a ten eversolo mnie sie przeokropnie podoba... Bardzo proszę Was o podpowiedź. Dzięki. 

Screenshot_20241115_170830_Allegro.jpg

Nie warto. Ta końcówka jest taka sobie. W tych pieniadzach no nie.