Profi Napisano Niedziela o 19:57 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:57 Jako, że jest zapotrzebowanie na takie kawałki, zakładam stosowny temat. Niskie tony z najniższej części pasma akustycznego pieszczą nie tylko nasze uszy, ale i ciała. Nierzadko pieszczą korpusy naszych sąsiadów. Pochwalcie się zatem, czym poruszacie membrany Waszych niskotonowców. Nieważne czy to muzyka akustyczna, elektroniczna czy też dźwięki techniczne. Jedna prośba, jeżeli będą to utwory z basem ekstremalnym, wspomnijcie o tym, żeby ktoś niedoświadczony nie zepsuł sobie sprzętu... Pierwsza propozycja ode mnie to muzyka mojego ulubieńca z Północy, norweskiego perkusisty (a właściwie perkusjonisty) Terje Isungseta. Od ponad dwudziestu lat tworzy muzykę na instrumentach wykonanych z lodu rzecznego. Polecam całą dyskografię, natomiast album 'Winter Songs' uważam za najlepszy w jego dorobku. Jest to świetna płyta testowa nie tylko z uwagi na potężny basior snujący się leniwie po piwnicy... https://www.discogs.com/artist/625412-Terje-Isungset 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 20:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:30 Raz w tygodniu coś zaproponuję. Będzie różniście. Odpuszczam te popularne z końcówką bass. Tych nagrań większość z nas ma dość. Raz do odsłuchu i już nigdy więcej do nich nie wracamy. Dzisiaj taki oto numer. Aha, dobrze porządnie dać gałą. Dynamika ogromna. I żeby wszystko usłyszeć, no sami wiecie. Podejrzewam, że niektórzy właśnie z tego powodu takiego brzmienia nie lubią. „Bas” tylko kilka razy 🥁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 20:37 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:37 Fajna płyta bdb realizacja, mam tę płytę z czasów prenumeraty Hifi i Muzyka, kiedyś czasopismo dołączało takie kwiatki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 18:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:46 (edytowany) Mój wieczór z brzmieniem. Staram się odpalać audio nie częściej niż co trzeci dzień/wieczór. W swoim systemie audio posiadam subwoofer ze wzmacniaczem estradowym, zamknięty. Jest częścią projektu. Współpracuje z kolumnami. Stoi w lini z nimi i audio rack. Razem z pokojem schodzi bardzo nisko, a za korekcję w stosownym i ograniczonym paśmie odpowiada DSP. Zatem polecę 4 utwory. Dwa bleki. Zapewne znane basolubom. A także dwa utwory gdzie w jednym tylko pierwsze 25 sekund dość nisko schodzi/Anna. W drugim wchodzi około minuty z małym hakiem/London. Bardzo lubię słuchać te dwie płyty. W całości. I być może Tobie się spodobają. Do następnego razu. Edytowano Poniedziałek o 18:47 przez AudioTube 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano Poniedziałek o 21:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:20 Dobrze, że nie jestem audiofilem i słucham sobie ulubionych zespołów, albumów czy utworów tylko dla przyjemności. Nie interesuje mnie, czy bas schodzi tam do piwnicy czy kopalni.... może go tam wcale nie być. Kupuję tylko takie płyty (i słucham) na których jest muzyka, którą kocham, lubię itp. A czy jest tam bas, najmniej mnie interesuje. Szkoda mi czasu na słuchanie jakiegoś basu gdy muzyka (z nim) mnie nie pociąga, nie interesuje itp. Przerost formy nad treścią 😉 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Poniedziałek o 22:32 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 22:32 3 godziny temu, AudioTube napisał: Ach ten jej głos... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano Wtorek o 01:12 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 01:12 3 godziny temu, misiekx napisał: Dobrze, że nie jestem audiofilem i słucham sobie ulubionych zespołów, albumów czy utworów tylko dla przyjemności. Nie interesuje mnie, czy bas schodzi tam do piwnicy czy kopalni.... może go tam wcale nie być. Kupuję tylko takie płyty (i słucham) na których jest muzyka, którą kocham, lubię itp. A czy jest tam bas, najmniej mnie interesuje. Szkoda mi czasu na słuchanie jakiegoś basu gdy muzyka (z nim) mnie nie pociąga, nie interesuje itp. Przerost formy nad treścią 😉 Cóż za życiowe mądrości... A znasz choćby jedną osobę, która kupowałaby muzykę NIE dla własnej przyjemności? Tylko np. dla basu?? Bo jeśli znasz, to... fajnych masz znajomych 🤣 Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek kupił płytę z muzyką, której nie kocham, nie lubię, nie cenię, nawet jakby tam był bas sięgający piekieł czy inny aspekt brzmienia, który miałby mnie zauroczyć. Owszem, wielokrotnie popełniałem zakup w ciemno, z czystej ciekawości, polecenia itp. ale jeśli muzyka nie podeszła, płyta szła dalej do ludzi. Z drugiej strony, jeśli mocne/niskie/głębokie tony w nagraniu są, bo: 1. tak brzmi dany instrument i/lub 2. tak sobie życzy twórca muzyki bądź realizator, to ja chcę je usłyszeć i poczuć w pełnej okazałości. I mam przy tym ogromną frajdę. Jest sporo ludzi, którzy czerpią przyjemność ze słuchania muzyki nasyconej niskimi tonami, stąd pomysł na dzielenie się takimi utworami. Jeśli Ty takiej muzyki / prezentacji dźwięku nie lubisz, Twoja sprawa. Pewnie chciałbyś, żeby wszyscy słuchali tego, co Ty, w sposób taki, jak Ty i na sprzęcie takim, jak Twój, skoro jednak wzrok nie sięga dalej niż czubek własnego nosa, to trzeba innych ośmieszyć i opluć, prawda @misiekx? Adam, dzięki za podesłane perełki. Zacznę chyba od Anny, ale Walton też kusi Z mojej strony również parę luźnych kawałków Takeshi Inomata "Dialogue with Bass" - myślę, że spodoba Ci się stopa Kari Bremnes "Per Og Pål Og Janus" - mój ulubiony utwór z tego albumu próbka kontrabasu Christian McBride "Red Cross" oraz Nik Bärtsch's Mobile "Modul 8_11" z płyty 'Continuum'. Genialny utwór zamykający ciekawy album. Podoba mi się sposób, w jaki się rozwija. Bęben wielki jest tu nieco dyskretny, aczkolwiek wibracje są. Powiem krótko: GRZAAAĆ! 😄 Z muzyki elektronicznej dwa utwory z repertuaru Sync24. Pod tym aliasem kryje się człowiek z bardzo znanej formacji Carbon Based Lifeforms. Oba utwory pochodzą z albumu 'Source', który polecam słuchać w całkowitej ciemności "Memloop" tytułowy "Source", mój naj naj ❤️ 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano Wtorek o 07:03 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:03 @Profi nie obruszaj się tak, bo ci 😂. Znam takich co kupują lub słuchają dla basu. Czy są fajni, czasami kogoś poznasz przez przypadek i jeżeli możesz nazwać go znajomym to ok. Nigdzie też nie napisałem że nie lubię dobrego basu jeżeli jest w nagraniach których słucham. Bardzo lubię. Nie, nie chcę żeby wszyscy słuchali tego co ja i tak jak ja, po prostu czasami widzę przerost formy nad treścią. Wyraziłem tylko swoje zdanie. A ukochanej muzyki możesz słuchać nawet na mini wieży a dostarczy ci niezapomnianych wrażeń. Dla mnie to więcej niż słuchanie czegoś czego nie lubię na sprzęcie za worek kasy. Jedni lubią pomidorową a inni...... Audiofile to bardzo wrażliwi i zapatrzeni w siebie i swój system stworzenia. Pozdrawiam ps. Nikogo nie chciałem urazić, trochę luzu. Gorzej niż kibice piłkarscy 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 08:21 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:21 Andrzej, znasz zapewne. Koledzy, śmiało. Podzielcie się utworami. Tylko odwagi potrzeba. Lubię, a i czasami zachwyt się pojawi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Wtorek o 09:28 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:28 Będziemy wstawiać 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Wtorek o 15:25 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:25 Nie wiem czy bas się zapuszcza do piwnicy bo moje kolumienki nie potrafią takich rzeczy, ale tego albumu nie może tutaj zabraknąć. @AudioTube czarny lotos zadany wprost próbuje rozbić mi ścianę. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 16:13 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:13 Offtop z mojej. Najprawdopodobniej najniższe „subbasy” to u nas większości przyzwoicie będzie słychać. Chyba że monitory małe lub/i pokój znacznie poniżej 5 metrów/prostopadle do sweet spota. A słychać będzie ponieważ tam góra/peak wystąpi. Najgorsze dla audiofili z krwi kości, to to co następuje po tym peaku. A zatem na saneczkach zjeżdżamy na dół/deep i jeśli ta dolina rozciąga się tak do 65-70 Hz, to wydarza się dramat w postaci braku najważniejszego pasma/moim zdaniem. 30-70Hz. Za to pójdę walczyć, warto się bić. To niski, mięsisty basior. Ktoś pomierzył w sweet spot? Ktoś ma obserwacje? Potem odpowiedź pokoju często i na krótki moment się wyrównuje, po czym znowu w dół. A tam znowu frustracja u audiofili, ponieważ kolejne magiczny kawałek 85-115Hz, który odpowiada za energiczne pełne i ciepłe brzmienie. Gdy tego nie ma to szukamy winnych. Często po nowe/inne zabawki. A wystarczy pomierzyć/lub dać pomierzyć i jeśli jeszcze kumaty, to oprócz diagnozy stosowne lekarstwo przepisze. Ja słucham tylko dla przyjemności. Warto zadbać o przyzwoite warunki. Wtedy będzie spokój, harmonia no i po prostu - dobrze mi tutaj😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Wtorek o 16:25 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:25 10 minut temu, AudioTube napisał: Ktoś pomierzył w sweet spot? Ktoś ma obserwacje? Potem odpowiedź pokoju często i na krótki moment się wyrównuje, po czym znowu w dół. A tam znowu frustracja u audiofili, ponieważ kolejne magiczny kawałek 85-115Hz, który odpowiada za energiczne pełne i ciepłe brzmienie. Gdy tego nie ma to szukamy winnych. Adam do takich zabaw wystarczy Spectroid na androida nie wiem tylko, czy jest na IOS, musiałbym sprawdzić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Wtorek o 16:29 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:29 Jasne. Ja tylko jeszcze chciałbym jeden utwór. Na subbas, ale te z przedziału 30-70Hz. Co się u Was dzieje/słyszy? Uwielbiam te łupnięcia. No nic na to nie poradzę. A na audioszołach się tego boją. A klamoty wyborne mają. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano Wtorek o 20:48 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 20:48 Dzis krótko, bo musze rano wcześnie wstać. O-Zone Percussion Group "Jazz Variants" z albumu 'La Bamba' - wszyscy znają i kochają. Na płycie jest jeszcze kilka takich, no powiedzmy ciut spokojniejszych 🙂 Polecam płytę w wydaniu 24Bit https://www.discogs.com/release/6618718-The-O-Zone-Percussion-Group-La-Bamba Mino Cinelu utwór "Why Not", na albumie co drugi utwór masuje flaki https://www.discogs.com/master/962592-Mino-Cinelu-Mino-Cinelu Z elektroniki piękny, z nutką nostalgii album Miktek 'Elsewhere', podobnie jak Sync24 polecam słuchać w ciemności. I jeszcze solidne masowanie wnętrzności w wydaniu Krill.Minimy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Wtorek o 21:13 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:13 To tak trzeba ustawić miejsce odsłuchowe aby nie siedzieć w górce lub dołku. Pomiar akustyczny z rew to pokazuje. A i trzeba sobie górki zlikwidowac aby dołków nie było w zakresie 30-70 hz co jest bardzo trudne.Ja sam jeszcze z tym walczę bo to jest mordęga!!!!. 4 godziny temu, AudioTube napisał: Jasne. Ja tylko jeszcze chciałbym jeden utwór. Na subbas, ale te z przedziału 30-70Hz. Co się u Was dzieje/słyszy? Uwielbiam te łupnięcia. No nic na to nie poradzę. A na audioszołach się tego boją. A klamoty wyborne mają. Ja też !!!! Ja też uwielbiam te miażdżenie kosmosu. Super słuchanie kocham super bas i nie musi być mega czysty audiofilska utwory.Aby porządnie bas przywalił niskoschodzącym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu Nie wiem ile. Ogromna dynamika/DR. Od 30Hz, zatem każdy usłyszy. Ten utwór to test, ale nie klamotów, a „akustyki”. Gdy wokół ciemno i cicho spektakl niezwykły. Klasyka. Fenomenalne efekty przestrzenne. Subbas tylko muska, ale baaardzo niziutko. Cała płytka warta przesłuchania. Zachęcam, by całą płytę wysłuchać. Ale razem❤️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Klasyka. Inne doznania, bo inny pokój. U mnie lepiej aniżeli na live😏 Do takiego brzmienia warto mieć lampę. Tony podstawowe plus ich harmoniczne na kilka oktaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Kurcze kopalnia utworow do testow. Skorzystam, jak bede kiedys mial jakies kolumienki znowu 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) @Artur Brol zapoznaj się zatem z utworami na słuchawkach, będziesz miał pozniej dobry fundament, by dorównać wysokiej jakości basu słuchawek. Edytowano 3 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Tez tak zrobie. Narazie z ZMF. Planuje tez sobie sprawic HE1000v2 stealth. Chce porownac oba. Mam nadzieje ze Hifiman bedzie lepszy, bo mi sie bardziej podoba. Oby byl 🙏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu U mnie subbas ten do 50-60Hz na słuchawkach dostaje łomot vs „pokojowy”. Przejrzystość, dynamika, drive ale przede wszystkim „energia” jaką ze sobą niesie w pokoju/z pokojem są daleko przyjemniejsze u jako całość o kilka długości przed planarami. Zamkniętych słuchawek już nawet nie dotykam, brrr coś okropnego jeśli chodzi o subbas. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Tube Amplifier Custom co to za wzmacniaczyk i dlaczego taki do planarów i jakich planarów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Customowe WBA/hybrydowe. Nie ma recenzji. Abyss Diana. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Jakos sie nazywa? Ten wzmacniacz, czy to calkiem nie z oferty? Taka 100 % nie standardowa konstrukcja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts