tomw Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada (edytowany) Bo bez kina to jednak jak bez ręki ! 🙂 Jako że przebywam większość czasu poza PL’em sprzedałem całe kino i zostawiłem dobre stereo, bo przecie na stereo można i muszę posłuchać i film obejrzeć, a kino będzie się marnować 🙂 Logika tak podpowiada i może jak ktoś nie miał dobrego kina to jest nieco w tym i sensu 🙂 Ale jak człek wie i sobie przypomni jakie są doznania w dobrym systemie surround, no to jednak stereo do filmu to nie jest to 🙂 Obecnie po trzech tygodniach w PL doszedłem nie tylko do wniosku ze stereo to nie to do filmów, to tez ze jak mam czas, to wolę jednak włączyć film niż muzę 🙂 Podumałem więc, podumałem i stwierdziłem że jednak kino musi być, a stereo poszuka nowego domu, jako że mam ino jedno pomieszczenie 🙂 Ale aby serce nie bolało że się marnuje jak nie ma mnie w kraju, to stwierdziłem że zrobię najtańszy możliwy system, który z czystym sercem będę mógł nazwać kinem 🙂 Dziś przywiozłem składniki i będziemy walczyć 🙂 Głośniki będą oczywiście Klipscha, jak zawsze, bo ze swoja wysoka wydajnością amplituner je bez problemu uciągnie, tak aby dynamicznie zagrały 🙂 Ale z racji na budżet, tym razem będzie seria R z którą w sumie nie miałem nigdy do czynienia 🙂 Byłem zachwycony Onkyo RZ50, ale z racji że system miał być budżetowy, myślałem o TXNR7100 bo Dirac musi być ! Ale w międzyczasie okazało się ze wyszedł nieco zubożony RZ50 w postaci RZ30, więc w sam raz ! 🙂 Tak więc walczyć będę używając: - Onkyo RZ30 - 4 x Klipsch R51M na przód i boki - R50C centralny - 2 x R120SW lub R120SW + RP1000SW dla niższego zejścia, zobaczymy 🙂 Celem jest żeby zamknąć się w 12 000zl, acz myślę że bez RP1000SW się nie obejdzie, bo jednak niskie zejście w kinie to rzecz święta, a R120SW schodzi do 29Hz ino (RP1000SW do 18Hz), więc ciutke chyba przekroczy cel 🙂 Jak wyjdzie i co wyjdzie, tradycyjnie pomierzę i opisze 🙂 Edytowano 26 listopada przez tomw 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Trochę Cie nie było. Czekamy na wrazenia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Grzybowski Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Zaczyna się robić Ciekawie. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 26 listopada Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 5 godzin temu, PanKlor napisał: Trochę Cie nie było. Czekamy na wrazenia Bylem w Azji 8 miesiecy, tam sie nie mysli o kinie ;D Znaczy domowym, tam maja takie kina komercyjne ze doooope urywa Teraz jestem do konca roku w PL i mnei nosi, ze nie ma kina 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada (edytowany) Idz lepiej zaloz wątek o pobycie w Azji, będzie ciekawszy niż o Klipschach serii R Edytowano 27 listopada przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 4 godziny temu, PanKlor napisał: Idz lepiej zaloz wątek o pobycie w Azji, będzie ciekawszy niż o Klipschach serii R Hehe, zapewne, zrobilem film w kinie w Bangkoku, musze go zlozyc i pokaze, bo jakie tam maja kina to ludzkie pojecie przechodzi 🙂 A co do serii R, to kto wie, moze zaskoczy pozywtynie 🙂 W weekend pewnie bede kalibrowal 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada @tomwTo jesteś pierwszy na forum z RZ30. 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 3 godziny temu, emigrant napisał: @tomwTo jesteś pierwszy na forum z RZ30. 👍 Tak ? Nie wiem nawet kiedy one wyszly, nie bylo mnie 8 miesiecy w kraju i nie sledzilem tematu 🙂 Dzis go odpalilem i jak na razie widze roznice w ygladzie oczywiscie, nie ma klapki oraz w tym ze mozna oba wyjscia na sub regulowac osobno 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada Nawet unboxingu nie było jeszcze, więc przecierasz szlak 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada Pierwsze pomiary za ploty! A że lubicie pomiary, to pomyślałem że pokażę Wam coś ciekawego 🙂 Mianowicie to jak ogromne znaczenie i jak duży wpływ na bas ma to gdzie suby stoją 🙂 Jako że buduje kino na jak najniższym budżecie, tu bohaterami są dwie sztuki Klipscha R120SW ustawione na połowę mocy i bez odcięcia 🙂 Ale nie ma to większego znaczenia, jako że inne suby zachowywałyby się bardzo podobnie 🙂 Zdjecie nr.1 - no wiec zaczalem od tradycyjnego postawienia obu subów na przedniej ścianie, w rogach, czyli najgorszym możliwym ustawieniu. Taki “gorzej być już nie może” odnośnik aby zobaczyć jak inne ustawienie poprawia problemy 🙂 Postawienie subów na przedniej ścianie, czy to w rogach czy blizej srodka, bo różnice w efekcie końcowym są niewielkie, wzbudza w pomieszczeniu wszystko co może wzbudzić 🙂 Przez takie ustawienie subów, podbite bardzo mocno mam pasmo między 25 a 40 Hz i ogromny dół między 60 a 90 Hz (suby odcinam przy 90Hz właśnie) 🙂 Takie konkretnie częstotliwości przypisują się do mojego pomieszczenia, 4x5x2.1m, więc w pomieszczeniach o innych wymiarach czy proporcjach to się będzie zmieniać 🙂 I tak jak podbicie można zdjąć DSP czy dobra kalibracja w amplitunerze, tak dołu powyżej 60Hz nie da się naprawić i po prostu tych częstotliwości nie usłyszę 🙂 Zdjecie nr. 2 - złotą zasadą przy dwóch subach jest wstawienie ich po przekątnej w pomieszczeniu, lub po środku ściany, na przeciwko siebie 🙂 Od tego pogon za dobrym basem powinno sie zaczynac 🙂 U mnie niestety środki scian sa zajete, plus ja lubie rogi poniewaz “za darmo” podbijają bas o te parę decybeli 🙂 I teraz to co jest mega ciekawe, to to ze mimo ze mam symetryczne pomieszczenie (poza drzwiami wejściowymi), pomiary obu ustawień są dramatycznie inne 🙂 Przestawienie je w drugie rogi owocuje podbiciem basu o 15 dB, co jest przepotężna różnicą! Generalnie na koncu okazalo sie ze ustawienie ich po przekątnej w rogach prawym przednim i lewym tylnym jest definitywnie najlepsze 🙂 Podbicie przy 30Hz wyrówna się w Dirac, reszta wyglada bardzo ladnie i płasko. Wyciągają też czyste ponad 100dB i schodzą do 27 Hz, 2 Hz niżej niż podaje producent 🙂 Oczywiście nie jest to zejście poniżej 20Hz, czego jestem adwokatem, no ale za trzy tysiące z groszami lepiej sie juz nie da 🙂 Zdjecie nr. 3 - tak dla zabawy wstawiłem je w przeciwległe rogi przodami do siebie, co działa kapitalnie przy 4 subach ,ale przy dwóch już niestety nie 🙂 Ale znowu, zamiana ściany na przeciwlegla daje ogromne zmiany, mimo że pomieszczenie jest symetryczne 🙂 NO I NA KONIEC zdjęcie nr.4 - czyli porównanie najgorszego ustawienia, czyli 2 suby na przedniej ścianie, z najlepszym, czyli po skosie 🙂 Jak widzicie różnica jest ogromna i problem z ogromna dziura został w 100% wyeliminowany 🙂 Jeśli masz suby na przedniej ścianie, polecam pokombinować, nagle te same sceny akcji w filmach mogą zabrzmieć o wiele lepiej i zupełnie inaczej 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 2 godziny temu, tomw napisał: Tak ? Nie wiem nawet kiedy one wyszly, nie bylo mnie 8 miesiecy w kraju i nie sledzilem tematu 🙂 Dzis go odpalilem i jak na razie widze roznice w ygladzie oczywiscie, nie ma klapki oraz w tym ze mozna oba wyjscia na sub regulowac osobno 🙂 Tak, to kilkumiesięczna nowość. Byś zdjął górną pokrywę i pokazał środek :). Dodatkowo jakieś makra na ważniejsze scalaki, czy kondensatory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 28 listopada Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 1 godzinę temu, emigrant napisał: Tak, to kilkumiesięczna nowość. Byś zdjął górną pokrywę i pokazał środek :). Dodatkowo jakieś makra na ważniejsze scalaki, czy kondensatory. A co za roznica co w srodku, wazne jak gra 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada (edytowany) Niektórzy tu za punkt honoru obierają otwarcie obudowy i oblukanie bebechów. Edytowano 28 listopada przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Chodzi o to że jest mały spór, nie to za duże słowo. Dylemat czy RZ30 to 7100 tylko z pre outami. Suby ok. ale R51 i R50c to bym chyba nie zniosł w kinie. Tu będzie wyzwanie z kalibracją Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Ma niezalezną regulację wyjscia ba suby. Pozostaje pytanie czy to jest jeden kanal LFE i na końcu regulacja czy też dwa zupelnie niezależne LFE. @tomek72 jak to wygląda w RZ50? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Czwartek o 09:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:09 @tomw możesz dla porównania jeszcze wrzucić pomiar z jednym subem, ale ustawionym na froncie centralnie pod ekranem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Czwartek o 10:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:34 2 godziny temu, PanKlor napisał: @tomek72 jak to wygląda w RZ50? Nie podłączałem dwóch subwooferów, ale w instrukcji RZ50 na stronie 40: ”The same signal is output from each SUBWOOFER PRE OUT jack” czyli jednoznacznie ten sam sygnał, nie wiem natomiast (zależy jak to jest sprzętowo) czy po ostatniej aktualizacji softu coś się nie zmieniło, bo gdzieś mi się przewinęło w DLBC o obsłudze wielu subwooferów, ale to może być ogólnie z Diraca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano Czwartek o 11:34 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:34 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Chodzi o to że jest mały spór, nie to za duże słowo. Dylemat czy RZ30 to 7100 tylko z pre outami. Suby ok. ale R51 i R50c to bym chyba nie zniosł w kinie. Tu będzie wyzwanie z kalibracją Czy ja wiem. Dla mnei wlasnie odwrotnie, glosniki mi bardziej pasuja niz suby, bo wolalbym o wiele RP1000SW dwa , dla zejscia 🙂 Pierwsze wrazenia serii R sa calkiem pozytywne, a po kalibracji zapewne bede zadowolony 🙂 3 godziny temu, PanKlor napisał: Ma niezalezną regulację wyjscia ba suby. Pozostaje pytanie czy to jest jeden kanal LFE i na końcu regulacja czy też dwa zupelnie niezależne LFE. @tomek72 jak to wygląda w RZ50? Kanal LFE jest jeden w materiale, wiec w sumie zawsze bedzie jeden, nawet jak bedzie wiecej wyjsc 🙂 Jedyne co to moze byc regulacja, choc to tylko dodaje wygody ze mozna z pilota, bo przeciez to samo mozna zrobic na subach 🙂 2 godziny temu, lion napisał: @tomw możesz dla porównania jeszcze wrzucić pomiar z jednym subem, ale ustawionym na froncie centralnie pod ekranem ? Bedzie tak samo jak z dwoma subami tylko pare dB ciszej 🙂 Jakkolwiek suba postawisz na przedniej scianie, bedzie wzbudzal wszystkie mody pomieszczenia, dla tego jest to najgorsza mozliwa opcje 🙂 4 godziny temu, Butler napisał: Niektórzy tu za punkt honoru obierają otwarcie obudowy i oblukanie bebechów. Aaaa, to nie ja, dla mnie moga tam mrowki chodzic i krecic korbkami, jak dlugo gra dobrze to nie ma dla mnie znaczenia 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 11:48 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:48 9 minut temu, tomw napisał: Kanal LFE jest jeden w materiale, wiec w sumie zawsze bedzie jeden, nawet jak bedzie wiecej wyjsc 🙂 Jedyne co to moze byc regulacja, choc to tylko dodaje wygody ze mozna z pilota, bo przeciez to samo mozna zrobic na subach 🙂 Tak, źle się wyraziłem. Chodzi mi o w pełni niezależną kalibrację dla wyjść subwooferów. Nie tylko oddzielna regulacja poziomu ale też korekty itp. 1 godzinę temu, tomek72 napisał: czyli jednoznacznie ten sam sygnał, nie wiem natomiast (zależy jak to jest sprzętowo) czy po ostatniej aktualizacji softu coś się nie zmieniło, bo gdzieś mi się przewinęło w DLBC o obsłudze wielu subwooferów, ale to może być ogólnie z Diraca. Całkiem niedawno zmienili model licencjonowania DLBC w Dirac. Wcześniej był single sub i multi sub jako oddzielne licencje z możliwością upgrade. Teraz jest jedna i obsługuje wiele subów. Wcześniej na podstawie dostępnych licencji dało się wywnioskować czy AVR potrafi oddzielnie obsłużyć wiele subwooferów. Teraz trzeba szukać w manualach/specyfikacji. Zwracam na to uwage gdyż w moim przypadku nie mam za bardzo możliwości postawienia subów w innych miejscach. Stąd też niezależna kalibracja + wbudowane EQ dla każdego z nich dość mocno ratują sytuację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano Czwartek o 11:55 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:55 4 minuty temu, PanKlor napisał: Tak, źle się wyraziłem. Chodzi mi o w pełni niezależną kalibrację dla wyjść subwooferów. Nie tylko oddzielna regulacja poziomu ale też korekty itp. Całkiem niedawno zmienili model licencjonowania DLBC w Dirac. Wcześniej był single sub i multi sub jako oddzielne licencje z możliwością upgrade. Teraz jest jedna i obsługuje wiele subów. Wcześniej na podstawie dostępnych licencji dało się wywnioskować czy AVR potrafi oddzielnie obsłużyć wiele subwooferów. Teraz trzeba szukać w manualach/specyfikacji. Zwracam na to uwage gdyż w moim przypadku nie mam za bardzo możliwości postawienia subów w innych miejscach. Stąd też niezależna kalibracja + wbudowane EQ dla każdego z nich dość mocno ratują sytuację. Jesli dobrze zerknalem wczoraj, w ustawieniach glosnikow w RZ30 masz nie tylko osobna kontrole glosnosci, ale tez i opoznien, wiec mysle ze jest osobna kontrola tych wyjsc 🙂 Tak wiec byc moze mozna robic osobna kalibracje 🙂 Ja nie ufam do konca, wiec wole suby zgrac przed podlaczeniem ich do amplitunera, aby graly jak jeden sub 🙂 Jak bede kalibrowal to zobacze jak to bedzie wygladalo w Diracu 🙂 Ale pewnie trzeba dokupic osobna licencje na multisub, aby to osobno0 skalibrowac 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 12:02 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:02 (edytowany) 24 minuty temu, tomw napisał: Jesli dobrze zerknalem wczoraj, w ustawieniach glosnikow w RZ30 masz nie tylko osobna kontrole glosnosci, ale tez i opoznien, wiec mysle ze jest osobna kontrola tych wyjsc 🙂 Tak wiec byc moze mozna robic osobna kalibracje To byłoby mocno zaskakujące skoro RZ50 tego nie ma (tak zrozumiałem post @tomek72). 🙂 BTW ja też za Twoją radą przed odpaleniem kalibracji staram się zgrać poziomy + fazę (u mnie niewiele zmienia, do +1 dB). Ponieważ nie mogę ich ustawić w optymalnym miejscu ratuję się elektroniką w avr i subach. 24 minuty temu, tomw napisał: Jak bede kalibrowal to zobacze jak to bedzie wygladalo w Diracu 🙂 Ale pewnie trzeba dokupic osobna licencje na multisub, aby to osobno0 skalibrowac 🙂 Licencja do DLBC jest już tylko jedna, obsługuje wiele subów. 299 USD - 20% rabatu na BF teraz. Nie dawało mi to spokoju 😉 No i okazuje się, że model "niższy" (RZ30) ma ficzer niedostępny w modelu wyższym (RZ50). RZ30 wg tego co poniżej ma niezależne wyjścia subwooferów. https://assets.onkyo-av.com/spec-sheets/EMEA-Onkyo-TX-RZ30-Spec-sheet-EN.pdf?v=1726817641 Edytowano Czwartek o 12:21 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Czwartek o 13:21 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:21 1 godzinę temu, tomw napisał: Bedzie tak samo jak z dwoma subami tylko pare dB ciszej 🙂 Jakkolwiek suba postawisz na przedniej scianie, bedzie wzbudzal wszystkie mody pomieszczenia, dla tego jest to najgorsza mozliwa opcje 🙂 U mnie niebieski wykres to dwa suby ustawione po przekątnej, a ta purpura to jedna sztuka. Jeden sub dał górkę przy 37, a z kolei dwie sztuki najwyraźniej poprawiły sytuację od 70Hz): przy jednym SUBie to centralne ustawienie przed komodą wyszło najkorzystniej - jak poniżej (przy czym pomieszczenie otwarte z jednej strony na resztę salonu); kolejny etap to zmiana Yamahy v6a (więc korekcja bez dolnych zakresów), ale jeszcze nie wiem na co - ten rz30 chodzi mi też głowie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano Czwartek o 22:37 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 22:37 10 godzin temu, PanKlor napisał: To byłoby mocno zaskakujące skoro RZ50 tego nie ma (tak zrozumiałem post @tomek72). 🙂 BTW ja też za Twoją radą przed odpaleniem kalibracji staram się zgrać poziomy + fazę (u mnie niewiele zmienia, do +1 dB). Ponieważ nie mogę ich ustawić w optymalnym miejscu ratuję się elektroniką w avr i subach. Licencja do DLBC jest już tylko jedna, obsługuje wiele subów. 299 USD - 20% rabatu na BF teraz. Nie dawało mi to spokoju 😉 No i okazuje się, że model "niższy" (RZ30) ma ficzer niedostępny w modelu wyższym (RZ50). RZ30 wg tego co poniżej ma niezależne wyjścia subwooferów. https://assets.onkyo-av.com/spec-sheets/EMEA-Onkyo-TX-RZ30-Spec-sheet-EN.pdf?v=1726817641 Tak, RZ50 nie ma osobnej kontroli wyjsc na suba, w RZ30 jest 🙂 Acz nie zdziwie sie jak to sa te same sprzety z nieco okrojonym RZ30, jesli tak to pewnie dodadza to softem 🙂 Ja jestem wrogiem elektronicznej korekcji subow, poniewaz kalibracja czasem im kaze robic cuda, co sie wiaze z wiekszymi znieksztalceniami a czasem nawet i uszkodzeniem sprzetu 🙂 Znaczy jak sie absolutnie nie ma opcji ustawienia ich tak jak trzeba, no to wtedy nie ma opcji, ale trzeba elektronicznej korekcji patrzec na raczki, bo mozna sobie narobic problemow 🙂 Ja testowalem tak zeby zobaczyc co zrobi auto kalibracja i kaze bidnemu subowi dawal pare razy wiecej mocy w niektorych czestotliwosciach 🙂 Wiec jak wiesz ja jestem za wykorzystaniem praw fizyki, a ino dopieszczeniem kalibracja 🙂 9 godzin temu, lion napisał: U mnie niebieski wykres to dwa suby ustawione po przekątnej, a ta purpura to jedna sztuka. Jeden sub dał górkę przy 37, a z kolei dwie sztuki najwyraźniej poprawiły sytuację od 70Hz) Z nisko mierzysz te suby, 80dB to jest bardzo cicho, mierz przy takiej glosnosci jak bedziesz ich uzywal maksymalnie, wtedy wychodza rzeczywiste problemy 🙂 Chociaz te 100dB wiec, a jeszcze lepiej 110dB 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Piątek o 05:17 Udostępnij Napisano Piątek o 05:17 (edytowany) Odnośnie regulacji/korekcji subwoofera - potwierdzam że RZ50 nie ma niezależnej. To co wcześniej pisałem o multisub to zmiana jak @PanKlor pisał że teraz jest jedna licencja DLBC i obsługuje wiele subwooferów. Jak @tomw pisze w RZ30 w menu jest ustawianie odległości i poziomu dla 2 subwooferów, w RZ50 mimo nowego softu pozostał 1. Ale tego może softem nie da się załatać w „starszym” modelu 😀. Widocznie jak projektowali RZ30 może już wiedzieli co jest na rzeczy z nowym licencjonowaniem DLBC i zrobili niezależne pre. Edytowano Piątek o 05:18 przez tomek72 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:15 Udostępnij Napisano Piątek o 06:15 18 godzin temu, tomw napisał: Czy ja wiem. Dla mnei wlasnie odwrotnie, glosniki mi bardziej pasuja niz suby, bo wolalbym o wiele RP1000SW dwa , dla zejscia 🙂 Pierwsze wrazenia serii R sa calkiem pozytywne, a po kalibracji zapewne bede zadowolony 🙂 Ok, to będę czytał dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts