Skocz do zawartości

Pomoc w doborze sprzętu - 60m2 - trudna akustyka - budżet 12 tyś

Adam Talenta

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu zestawu audio do nowego domu,chciałbym zasignąć waszej rady,gdyż jako tako pojęcia o tym zbytnio nie mam.

Do nagłośnienia mamy pokój dzienny z jadalnią i otwarta kuchnią,razem 60m2 (jeszcze wejście na hol)

Zastosowanie – Filmy,muzyka z tv oraz parę imprez w roku (chciałbym żeby mocy nie brakowało)

Słucham głownie elektroniki,tech/deep/house,dnb,trap

Chciałbym by grało to odpowiednio mocno na samym 2.0,na suba nie wiem czy starczy miejsca.

Zależy mi na połączeniu ze spotify,chromecast,tidal itd.

Nie wiem czy ma to większe znaczenie,ale podłoga to pianka + panele,a ściana tyłem do głośników to żelbet.

Ze względu na wymagającą akustykę, chciałbym aby wzmacniacz miał funkcję dostrojenia brzmienia jak np. Dirac Live czy czy RoomPerfect

Na zestaw mogę przeznaczyć około 12tys,w większości biorę po uwagę używki.

Wstępnie myślałem o Dynaudio Emit 50 +Arcam SA30  i  Monitor Audio Silver 500 7G + Lyngdorf TDAI-1120

Co myslicie? Macie jakieś inne propozycje? 

Serdecznie Pozdrawiam

Screenshot_51.jpg

Dołóż miękkich materiałów/zasłony, sofa, fotel. Głębokie szafeczki/półeczki z książkami. Dużo książek na ściany😊 

Bas zapewne usłyszysz w kuchni. I to bardzo świetnie. Otwarta przestrzeń plus duże powierzchnie szklane to marzenie audiofili w zamkniętych pokojach. Tam wszędzie „ucieknie” bas. 
Zostaje poszukać najlepszego miejsca gdzie Ty sobie siądziesz. Masz dużo opcji. Skoncentruj się na dudnieniu/wtedy stamtąd uciekaj oraz na znalezieniu gdzie brzmi mięsiście i z energią. Masz duże pole manewru.

Gratuluję zatem akustyki. Zostały tylko kolumny w wzmacniacz/streamer.

21 minut temu, AudioTube napisał:

A basior przy lodówce?

No był, ale wtedy gdy testowałem subwoofer JL Audio. Wtedy był też przy biurku i w kotłowni przy pralce. 

W miejscu odsłuchowym jak dla mnie gites-malina, ale ja chyba nie mam specjalnych wymagań, i ogólnie to mało już słyszę 😜 

@Paweł Pawlik był u mnie i coś tam na temat brzmienia skrobnął u mnie w wątku.

@Tomasz Kluczynski będzie w weekend, to też się będzie mógł wypowiedzieć.

Super to słyszeć,szczerze mówiać myslałem,że właśnie przeszklenia i te otwarta przestrzeń najbardziej namieszają. 

Co do wygłuszaczy,dywanów,zasłon itd. to cięzki temat,chcę zachowac minimalistyczny styl salonu,więc w miarę możliwości,wszelkie dudnienia,chciałbym regulować własnie amplitunerem.

Co więc myślicie o podanych przeze mnie zestawach?

Dynaudio Emit 50 +Arcam SA30 / Monitor Audio Silver 500 7G + Lyngdorf TDAI-1120

Z ceny raczej już nie będę schodził,nawet jesli akustyka wydaje się być nadwyraz dobra. 

Wszystko zależy czego szukasz od nowego zestawu ;) 

Dynaudio to kolumny ciemniejsze, gęstsze, z mocnym i jak to niektórzy nazywają "osmolonym" uderzeniem. 

MA Silver 500 7G to granie na planie litery V, z szybkim i twardym dołem. W obu przypadkach sporo się zmieni po roomperfect/diracu, ale na pewno dobrze byłoby obie opcje odsłuchać. 

35 minut temu, Adam Talenta napisał:

Super to słyszeć,szczerze mówiać myslałem,że właśnie przeszklenia i te otwarta przestrzeń najbardziej namieszają. 

U Ciebie niekoniecznie będzie tak jak u mnie, bo ja mam kolumny z nietypowo zbudowaną sekcją basową.

Przy "standardowej" budowie kolumn pewnie miałbym wzbudzanie się basu w tych miejscach gdzie się wzbudzało przy testach subwoofera. 

16 minut temu, Q21 napisał:

Wszystko zależy czego szukasz od nowego zestawu ;) 

Dynaudio to kolumny ciemniejsze, gęstsze, z mocnym i jak to niektórzy nazywają "osmolonym" uderzeniem. 

MA Silver 500 7G to granie na planie litery V, z szybkim i twardym dołem. W obu przypadkach sporo się zmieni po roomperfect/diracu, ale na pewno dobrze byłoby obie opcje odsłuchać. 

To , może brać byle co i ,, rzeźbić,, Dirac ?