Skocz do zawartości

zmiana głośności w dac a zmiana brzmienia (na lepsze/gorsze?)

slawas2001

Recommended Posts

1 godzinę temu, pavello napisał:

Regulacja głośności w DAC'ach to temat dla mnie przynajmniej zawiły. Część kości obsługuje głośność na poziomie układu, a część nie. Wtedy potrzebują osobnego obwodu przedwzmacniacza. A jeśli regulacja głośności jest w kości to zdarzą się, że działa to "tak sobie" - skokowo, kastruje dynamikę, przestrzeń i dopiero kiedy DAC gra na full'u pokazuje pełnię swoim możliwości.

Też tak może być, poza tym pewno dużo zależy na jakim układzie jest zrealizowana ta regulacja, drabinka, czy co innego.

SMSL to chinol może i dobry, ale widocznie z nim tak trzeba postępować, by nie było efektu przesteru lub technicznego "cyfrowego" brzmienia.

Miałem kiedyś Hegla HD12 i tam nie było takiego problemu, zresztą zalecane było orzh nim, by wyjście wyregulować na 100, kiedy robił za DAC, chyba, że za DAC/pre wtedy regulowało się głośnością w dacu podając sygnał na końcówkę. 

Edytowano przez DiBatonio

2 godziny temu, DiBatonio napisał:

SMSL to chinol może i dobry, ale widocznie z nim tak trzeba postępować, by nie było efektu przesteru lub technicznego "cyfrowego" brzmienia.

To nie jest kwestia chinol czy nie. To raczej zależy czy masz gdzieś w torze zrobiony headroom. Tak samo zadziała to w streamerze jak w dacu. Przypuszczam że część wycmokanych sprzętów tak właśnie robi. Na pewno minus 2,5dB ma Rme Adi. Prawdopodobnie rowniez Chordy. Na pewno nie mam headroomu w Volumio Primo, dlatego w nim odejmuje. Co ciekawe na Sugdenie mniej daje po uszach niż na Arcam. Przypuszczam że przester może być dużo bardziej zauważalne na jasno grającym sprzęcie. U mnie różnica jest spora na plus. 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

To nie jest kwestia chinol czy nie

Ten chinol wkradł się mimochodem 😉

Swoją drogą nie mam pojęcia, czy i w którym miejscu mam "zrobiony" headroom. Jak dobrze kojarzę,  to headroom odnosi się również do zapisu muzyki, czy masteringu, już na tym etapie pracuje się nad zjawiskiem. Na którymś z innych for gdzieś mi to pojęcie mignęło 😉

8 minut temu, DiBatonio napisał:

Swoją drogą nie mam pojęcia, czy i w którym miejscu mam "zrobiony" headroom.

W teorii wszystko powinno iśc na 0dB czyli na maxa... nic nie powinno przesterować i ma być piknie. Ale jakoś nie chce być...

Jedno to dopasowanie czułości - fajnie to słychać na Qutest (regulacja analogowa - 3 stopnie wzmocnienia) - u mnie 1V - buła, 2V ok, 3 V ostro i sucho), ale już na lampie 300B kolegi na 3V grał najlepiej...

Drugie to właśnie ten cyfrowy headroom - te 2,5 czy 3dB które powodują że pliki nie wybiją nam z głośnością ponad maxa, a przester cyfrowy jest dużo bardziej nieprzyjemny niż analogowy.

tak się zastanawiam czy właśnie z tego powodu sporo sprzętów historycznie przewalonych nie odrzuciłem... a może wystarczyłoby przyciszyć ;) 

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W teorii wszystko powinno iśc na 0dB czyli na maxa... nic nie powinno przesterować i ma być piknie. Ale jakoś nie chce być...

Jedno to dopasowanie czułości

To stąd też biorą się różnice brzmieniowe między urządzeniami-źródłami, wzmacniaczami o innych czynnikach nie wspomnę. 

😉

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

tak się zastanawiam czy właśnie z tego powodu sporo sprzętów historycznie przewalonych nie odrzuciłem... a może wystarczyłoby przyciszyć ;) 

Całkiem możliwe 🤭

14 godzin temu, pavello napisał:

@slawas2001 Gdybym miał coś zrobić wypadku który opisujesz to zainteresowałbym się tym DAC'iem od RME - https://rme-audio.de/adi-2-dac.html Oferuje on bardzo dobrą jakość samego dźwięku ( natomiast nie wiem czy charakter będzie Ci odpowiadał ) jak i produktu. Dodatkowo posiada też funkcję Loudness (super do słuchania ciszej) i sensownie zaimplementowany korektor, który pozwoli Ci dopasować dźwięk do własnych upodobań.

może to jest i dobra opcja, ale coś czuje że jak bym miał za duży wybór to więcej bym się bawił ustawieniami niż słuchał muzyki....na pewno bym go sprawdził gdybym miał kasę na to...

na razie temat uznaje za rozwiązany, czyli mniej voltów na wyjściu daca to bardziej miękki dźwięk, a czym więcej tym twardszy i większa szansa przesterowania i zniekształceń :)

dziękuję wszystkim za poświęcony czas, i Pozdrawiam weekendowo przy łomży, albo może coś nowego spróbuje 8%garage gdzieś widziałem przelotem ;))))

Edytowano przez slawas2001

Dnia 12.12.2024 o 07:14, slawas2001 napisał:

może coś w tym jest simply italy napędzi w porywach podłogowe tannoye ale z podstawkami dynaudio już nie ma szans.... niestety odnoszę wrażenie że na rynku jest mnóstwo kolumn trudnych do napędzenie o masywnych i skomplikowanych średnioniskotonowcach... a takich sprytnych do lamp to trzeba się naszukać po kraju i nie zawsze są dostępne... ale mogę się mylić.... jak myślisz?

Myślę że tak. Na przykład PMC. Grają kiepsko z słabymi wzmacniaczami.

5 godzin temu, Dedal napisał:

Pzdr.

Może? 😉

sliwka_wiz.webp.b5b634f910a510fa6854528678e743dc.webp

Ale bym przytulił teraz :/