Daniel Ps Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Witam mam zestaw heco 1000 przód tylne 300 center 30 i sub 30a to nakręca yamaha rxv6a i w kinie nie ma tragedii jednak w muzyce już czuć niedosyt wszystko jest zbite i takie mało rozdzielone i mało wyraźne. Docelowo będę wchodził w osobny streamer najprawdopodobniej dmp a 6 bądź wersje master również planuję zakup wzmacniacza zintegrowanego ale to będę mógł wybrać mając kolumny. I tu właśnie przechodzę do sedna. Zastanawiam się jakie fronty kupić zamiast tych heco i czy jest coś godnego uwagi co sprawi że będę słyszał znaczącą poprawę w muzyce (bo domyślam się że w kinie nie będzie gorzej ewentualnie tak sam lub nawet lepiej. Pomieszczenie to połączony salon z kuchnią w prostokącie ok 4m x 7,5 wysokość raczej standardowa 2,65. Biorę pod uwagę sprzęt używany jak i nowy chociaż nowy to raczej szału nie zrobi ponieważ kwota jaka mogę dać to ok 7 tys max 8 za całość. Tylko nie wiem w którą stronę iść i wolałbym określić się do 3 jakichś kolumn. Myślałem nad : Monitor audio golf (chociaż tu raczej budżet je dyskwalifikuje) monitor audio silver 7g/6g chyba 500 pylon audio diamont 28mk2/30 - bardziej sugerowano mi 30 z uwagi na większe pomieszczenie dali oberon 9 oraz klipsch rp 8000mk2 te dwie ostatnie określono mianem dużo gorszych niż te powyżej bardziej nadające się do kina a w muzyce samej słabo. więc proszę o poradę lub zasugerowanie czegoś innego co będzie lepsze. natomiast druga kwestia będzie odbiór amplitunera który też zagra lepiej. Bo podejrzewam że moja Yamaha ledwo ogarnia heco a z lepszymi frontami będzie miała większy problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 Jeżeli chodzi o poprawę w stereo to względem obecnej konfiguracji dużo zmieni sam wzmacniacz zintegrowany z wejściem na końcówkę (nawet z obecnymi Heco). Co do innych lepszych frontów- skoro będziesz uzupełniał system o wzmacniacz to najlepiej przesłuchać wskazane przez Ciebie modele z wybranym wzmacniaczem. Trudno jednoznacznie wskazać, które z zaproponowanych głośników zagrają dla Ciebie lepiej, każdy z nas ma swoje preferencje. Moim zdaniem posłuchaj MA, Pylonów, Dali i Klipsch z wybranymi wzmacniaczami to będzie najlepsza opcja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 Przechodziłem na przestrzeni kilku lat przez Aurora 700, Silver 500 aż do Gold 200. Zmieniając jednocześnie amplitunery. Miałem się rozpisać ale to niewiele wniesie bo to tylko moje odczucia, a na końcu polecę Ci ampli który zje cały budżet i Goldy. A za kilka lat pewnie całkowicie coś innego. Określ co chcesz zdecydowanie poprawić. Lepszy ampli zagra lepiej w kinie ale może pozostawić niedosyt w stereo. I odwrotna sytuacja ze wzmacniaczem. Pojedź na odsłuchy i sam zdecyduj, który kompromis odpowiada Tobie. Co do Silverów, bo miałem je dość długo... dobre kolumny i świetny centralny C350, które po kilku latach mnie zmęczyły... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 Cześć Goldy to tutaj zdecydowanie najwyższa półka, Oberony moim zdaniem najniższa. Pylony i Silvery to całkiem różne brzmienia, więc też porównywanie ich nie ma zbytnio sensu i najlepiej by było porównać samemu. W dużym skrócie, Pylony grają cieplej, gęściej, z bardziej obszernym dołem i moim zdaniem większym nasyceniem. Silvery za to mają mocniej zaznaczony detal i szybszy dół. Omawiamy je i kilka innych opcji w tym filmie, zachęcam do obejrzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 07:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:43 Ale to nie kwestia kolumn. Nic nie da zakup lepszych kolumn przy tym amplitunerze. Amplitunery kina nie grają dobrze w stereo. Nie japońskie niskie modele. Chcesz lepiej to wymiń na Anthema 540 albo Arcama aVR5 i już będzie znacznie lepiej. Możesz też dolozyć końcówke mocy albo wzmacniacz zintegrowany pod obecne rozszerzenei V6A nie ma także żadnego sensu podłączać Eversolo do obecnego systemu. Nic to kompletnie nie da. On tak jeśli bedziesz budował osobny system do stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano Piątek o 07:35 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 07:35 (edytowany) 23 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Chcesz lepiej to wymiń na Anthema 540 albo Arcama aVR5 i już będzie znacznie lepiej. Możesz też dolozyć końcówke mocy albo wzmacniacz zintegrowany pod obecne rozszerzenei V6A nie ma także żadnego sensu podłączać Eversolo do obecnego systemu. Nic to kompletnie nie da. No właśnie też dość mocno rozważam wymianę amplitunera na jakiś lepszy do tych dwóch rozważałem (też był polecany któryś onkyo niestety nie pamiętam który) w sumie mam łączny budżet ok 8 tyś więc w używanych mógłbym czegoś poszukać bez większego problemu raczej. co do wzmacniacza to najbliżej mi było do atoll in 200 signature chciałem żeby grał jako końcówka ale żeby później podpiąć pod niego jeszcze eversolo myślałem o dmp a6 master chociaż nie wiem czy było by warte dopłacania względem zwykłej 6 bo rozumiem że wówczas ominę przedwzmacniacz z amplitunera i samo to już będzie dużym skokiem. tylko pytanie czy sama wymiana na anthem czy arcam da już na tyle przeskok w jakości muzyki że nie będę musiał tego robić. (Nie zwróciłem uwagi nawet czy mają wyjście na końcówkę ale podejrzewam że tak (przy tych cenach) rozumiem też że to inna klasa amplitunerów ale one wszystkie mają chyba 100w przy 8 omach tak jak ta moja rxv6a Edytowano Piątek o 07:37 przez Daniel Ps Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:37 Udostępnij Napisano Sobota o 08:37 Dnia 3.01.2025 o 08:35, Daniel Ps napisał: No właśnie też dość mocno rozważam wymianę amplitunera na jakiś lepszy do tych dwóch rozważałem (też był polecany któryś onkyo niestety nie pamiętam który) w sumie mam łączny budżet ok 8 tyś więc w używanych mógłbym czegoś poszukać bez większego problemu raczej. dostaniesz uzywanego AVR 11. Onkyo to zapewne RZ50 chodź pewnie uzywany mozna by celować wyzej. Także Denon X6800 by wchodził. Ale to i tak nie zagra jak Anthem czy Arcam. Dnia 3.01.2025 o 08:35, Daniel Ps napisał: co do wzmacniacza to najbliżej mi było do atoll in 200 signature chciałem żeby grał jako końcówka ale żeby później podpiąć pod niego jeszcze eversolo myślałem o dmp a6 master chociaż nie wiem czy było by warte dopłacania względem zwykłej 6 bo rozumiem że wówczas ominę przedwzmacniacz z amplitunera i samo to już będzie dużym skokiem. tylko pytanie czy sama wymiana na anthem czy arcam da już na tyle przeskok w jakości muzyki że nie będę musiał tego robić. (Nie zwróciłem uwagi nawet czy mają wyjście na końcówkę ale podejrzewam że tak (przy tych cenach) rozumiem też że to inna klasa amplitunerów ale one wszystkie mają chyba 100w przy 8 omach tak jak ta moja rxv6a To jest dobry pomysł. Kupić integre która fajnie gra w stereo z tymi kolumnami zbudować na tym osobny system stereo ze źrodłem jak Eversolo albo Cambridge CXN V2 ktory gra lepiej. A tą sama integre ewentualnie wykorzystywać także w kinie jako końcówkę pod fronty. Popieram. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano Sobota o 12:39 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 12:39 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: To jest dobry pomysł. Kupić integre która fajnie gra w stereo z tymi kolumnami zbudować na tym osobny system stereo ze źrodłem jak Eversolo albo Cambridge CXN V2 ktory gra lepiej. A tą sama integre ewentualnie wykorzystywać także w kinie jako końcówkę pod fronty. Popieram. Więc lepiej zostawić amplituner co mam i dokupić integre? Czy wejść w amplituner typu avr 5 (11 może być po za moim zasięgiem a trzeba myśleć jeszcze o kalibracji która dodatkowo 2000 kosztuje) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Sobota o 12:43 Udostępnij Napisano Sobota o 12:43 W avr11 jest w pakiecie. Tylko do Avr5 musisz dokupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano Sobota o 14:18 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 14:18 To co waszym zdaniem przyniesie najlepsze korzyści ? Wymiana ampli na któryś z powyższych czy dokupienie wzmacniacza zintegrowanego lub końcówki mocy pod to co mam aktualnie ? Mam świadomość że amplituner jaki nie wezmę z powyższych zagra lepiej w kinie patrząc po ich mocy ale jak to się będzie miało do muzyki (podejrzewam że też będzie lepsza jakość i poprawa może mniejsza przy onkyo i denonie ale spodziewam się lepszej przy avr 5 ewentualnie 11 skoro jest direct w pakiecie ale czy zagra to lepiej w audio niż obecna Yamaha rxv6a plus np atoll in 200 a żeby bardziej ominięcie przedwzmacniacz z yamahy to dokupić myślałem eversolo. Więc proszę ukierujcie mnie w którą stronę pójść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Sobota o 15:42 Udostępnij Napisano Sobota o 15:42 Wszystko zależy od kilku czynników, na ile RX-V6A zadowala Cię w kinie i czy tu chcesz zmiany, czy w stereo będziesz (masz) korzystał z źródeł typu CD, gramofon, streamer. Jeżeli słuchasz głównie streamingu, a nie masz na chwilę obecną streamera tylko korzystasz z tego w amplitunerze trzeba wkalkulować w koszt upgrade również zakup dodatkowego odtwarzacza żeby ominąć przedwzmacniacz V6A - w tym wypadku można rozważyć np. Arcam-a bo będziesz miał to wszystko w amplitunerze, jednocześnie poprawisz jakość kina. Ja jestem zwolennikiem aby każde urządzenie było osobno - więc poszedłbym w stronę integry, ale korzystam z CD i gramofonu, streamingu też używam, ale z reguły jak jakaś płyta mi się bardzo podoba to kupuję fizycznie. Chociaż ostatnio rozważam zakup ewentualnego streamera 😁. Do tego jeżeli chcesz poprawić samo kino to też argument aby iść w lepszy amplituner. Przy "rozbiciu" systemu na elementy zyskujesz też na przyszłość "tańszy" update ewentualnych elementów. Możesz też tę aktualizację podzielić na etapy, teraz stereo (integra) a w przyszłości kino (amplituner) ale już nie musisz wtedy zwracać uwagi na granie amplitunera w stereo. Jest to z pewnością trudny wybór i podjęcie decyzji, ale tego już raczej za Ciebie nie zrobimy 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano Sobota o 23:00 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 23:00 (edytowany) 7 godzin temu, tomek72 napisał: Jeżeli słuchasz głównie streamingu, a nie masz na chwilę obecną streamera tylko korzystasz z tego w amplitunerze trzeba wkalkulować w koszt upgrade również zakup dodatkowego odtwarzacza żeby ominąć przedwzmacniacz V6A - w tym wypadku można rozważyć np. Arcam-a bo będziesz miał to wszystko w amplitunerze, jednocześnie poprawisz jakość kina. Ja jestem zwolennikiem aby każde urządzenie było osobno - więc poszedłbym w stronę integry, Możesz też tę aktualizację podzielić na etapy, teraz stereo (integra) a w przyszłości kino (amplituner) ale już nie musisz wtedy zwracać uwagi na granie amplitunera w stereo. Jest to z pewnością trudny wybór i podjęcie decyzji, ale tego już raczej za Ciebie nie zrobimy 🙂. No właśnie ja tylko korzystam i korzystać będę tylko ze stremowania muzyki tidal Apple Music Spotify. I rozważałem zakup atoll in 200 jako wzmacniacz zintegrowany oraz eversolo dmp 6 ewentualnie master. Jak by się udało to atoll nowy a eversolo używane a jak nie to oba używane I tu cenowo podobnie by wychodziło jak arcam avr5 na upartego myślę że mógłbym odżałować i dorzucić do avr 11 skoro posiada już kalibracje dirac live bo naczytałem się jednak że jest to znacząca różnica a przy zakupie avr5 koszt dodatkowego zakupu to ok 2500 zł. a czy możecie się odnieść do pozostałych wymienionych amplitunerów ? tj: onkyo tx rz50 Denon avc x4800h Marantz cinema 50 Edytowano Sobota o 23:03 przez Daniel Ps Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano wczoraj o 08:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:05 (edytowany) U siebie mam Onkyo RZ50 więc - cóż pewnie będę stronniczy 😉. A tak na poważnie, miałem Onkyo TX-NR686 niestety uległo nieodwracalnemu uszkodzeniu (piorun) a że niefortunnie stało się to latem 2021 gdy na rynku nie było prawie nic, a ceny szybowało ostro w górę kupiłem Marantz-a SR5013 - czyli ta sama półka. Już po niedługim czasie zacząłem myśleć nad powrotem do Onkyo. Marantz nie podobał mi się, był dla mnie za mało żywiołowy, mało dynamiczny, nie robił takiego WOW w kinie jak Onkyo, za to był równiejszy i fajniejszy w stereo. W międzyczasie wpadł w moje ręce Audiolab 8300a, a w ubiegłym już roku nadszedł moment zmiany amplitunera i nawet myślałem nad AVR5 tudzież 11 i sprzedaniu Audiolab-a, ale ostatecznie zostałem przy Audiolab-ie i kupiłem RZ50, dla mnie jest perfekt. Na frontach korzystam w kinie z końcówki Audiolab-a, a tył (surround back) napędza mini Emotiva A100. Do stereo mam Audiolab-a. Na ile RZ50 wypada gorzej w stereo względem Audiolab-a nie wiem, bo nie chciało mi się robić takiego eksperymentu. Zarówno RZ50, X4800, Cinema50 to chyba jedna "półka" chociaż różnie mówią że RZ50 to X3800, X3800 ponoć gra jak X2800 tylko lepsza funkcjonalność - więcej końcówek więc nie wiem jak to RZ50 postawić w tym zestawieniu. Ale nie o to chodzi, umów się w salonie i posłuchaj RZ50, X4800 czy Cinema 50 - zobaczysz co będzie dla Ciebie, ale jak pasuje Ci dźwięk Yamahy to chyba bliżej do Onkyo. Edytowano wczoraj o 08:07 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts