Skocz do zawartości

Amplituner - Onkyo 7100/Rz30/Rz50

Łukasz P.

Recommended Posts

Najlepszego w Nowym Roku ;)

Obecnie posiadam Yamahe v6a + MA Bronze 200/FX 6G/ CA Minx 301/ 5.1. Kolumny zostają (rozbudowa ilości nie jest planowana), wszystko mi pasuje w takim jasnym graniu. Obserwując sobie ceny amplitunerów widzę że w ciągu 1.5r od mojego ostatniego zakupu trochę spadły. 
Wymienionymi modelami byłem zainteresowany w tamtym czasie, wracam do tematu gdyż pojawiła się opcja przekazania V6A w dobre ręce i poszukania coś w jej miejsce. Wykorzystanie głównie Film+konsola, muzyka bardzo sporadycznie z serwisu Apple Music/ YT. 
Zmiana oczywiście musi przynieść dla mnie jakąś dodatkową korzyść i tutaj pytanie co dane modele sobą zaprezentują i jak wypadną w starciu z V6A ?

Dirac nadal wymaga instalacji na komputerze ? Czy jest możliwość wykorzystania go z poziomu telefonu bądź bezpośrednio z amplitunera ? Nie miałem z tym systemem nigdy styczności. 

Zdecydowanie najlepszą, ale też najdroższą opcją jest RZ50, jednak wydaje się że w 5.1 nie wykorzystasz wszystkich jego możliwości i potencjału za który zapłacisz. Może umów się w salonie i odsłuchaj nawet wszystkie trzy modele. Optymalnym wydaje się RZ30 ale pytanie o ile lepiej gra od 7100. Ale odsłuch najlepiej zweryfikuje czy warto dla Ciebie iść w RZ50. Co do Dirac kolega wyżej już napisał, potwierdzam tylko że z PC robi się o wiele wygodniej niż z aplikacji na telefonie. Warto też zweryfikować czy RZ30 i NR7100 mają wsparcie dla DLBC (konieczne wykupienie licencji) i Bass Managment - ten pojawił się w RZ50 po update i obsłudze DLBC.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź i pierwsze info. Umówię się na odsłuch, z tym że ja mam problem aby dobrze się osłuchać i skupić w salonie. Najbliżej mam do S4Home, ale popytam również w okolicznych salonach. Jak będzie możliwość to również zapytam o dostępność Pioneera 305, bo on też mi chodził po głowie w tamtym okresie. Jeden z kolegów na forum szczegółowo mi wtedy opisał swoją opinię na temat jego użytku (jest posiadaczem). Jeżeli się mylę to mnie poprawcie ale brzmieniowo zbliżony w pierwszej kolejności do Yamahy jest Onkyo (jasność grania,żywiołowość,dynamika) ? 

Z tego co pamiętam to LX305 ( nie wiem czy 505 też) względem Onkyo miał jedno odcięcie ustawiane dla wszystkich sekcji głośników, w Onkyo można ustawić inne dla frontów, centralnego i surround. Brzmieniowo pisali że Yamaha, Onkyo i Pioneer były w miarę zbliżone, no ale najlepiej posłuchać i sobie potwierdzić.

Jakiś czas temu przesiadłem się z Yamaha 683 na Onkyo rz50.

Od razu po podłączeniu nie słyszałem różnicy. Później bawiłem się ustawieniami + Dirac i trochę pomogło. Ale naprawdę ciężko stwierdzić na dzień dzisiejszy czy to była duża różnica czy mała podmieniając amplitunery. Na pewno charakter mi bardziej pasuje Onkyo. Yamaha jak sam określiłeś "jasna" - dla mnie za "jasna".

Następna kolej będzie wymiana głośników na lepsze ale kiedy to nastąpi to jeszcze nie wiem. Najbardziej odczułem zmianę subwoofera. Zdecydowanie teraz jestem zadowolony z Klipsch RP-1200SW

5 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

@modelarz01 różnica była znikoma.

Pisałem ,że różnica była mała bez konfiguracji. A po zabawie z Dirac się poprawiło. 

Dalej "Ale naprawdę ciężko stwierdzić na dzień dzisiejszy czy to była duża różnica czy mała podmieniając amplitunery"

Sprzedawca sklepu audio gdzie kupiłem amplituner stwierdził ,że różnica w jakości dzwięku będzie mała zmieniając sam amplituner. Nie pamietam czy to był sklep "Planeta Dźwięku" czy może inny sklep. Musiałbym zerknąć na paragon

Edytowano przez modelarz01

W Denonie trzeba Dirac dokupić ewentualnie. Pamiętajmy o tym. Chodź tam Audyssey też jest spoko.

18 godzin temu, Łukasz P. napisał:

Możesz opisać w czym  mogę się poprawy spodziewać względem v6a, oczywiście oprócz diraca ? 

Mocniejszy dzwiek I Onkyo gra mniej górą, nie tracac przy tym tej samej energi grania. Jest mniej rozdzielczy. Inni powiedzą równiejszy.