Skocz do zawartości

Central - wymiana klipsch RP-450C / RP-504C na RC 64 III - szukanie doskonałości w KD

Arek_Gd

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów zaliczył przesiadkę z uznanego i popularnego RC-450C lub RP-504C na model RC-64 III z serii wyższej?

W Europie mało informacji na forach w tym temacie, a w USA to wiadomo, mają ogromne salony po 60 i 80 m2 i tam faktycznie czuć dużą zmianę na korzyść, ale jak to będzie w 28m2 otwartych na kolejne 25m2? Szukam większych wrażeń w kinie domowym, właściwie w jakości dialogów, ich głębi, sceny. Tak jak w większości głośników ściennych i sufitowych  w przeciętnych kinach jest kicha w porównaniu do naszych domowych 7.2.4 opartych na serii RP  (mówię o ilości emocji i detalu przekazywanego w gęstej ścieżce audio) o tyle zawsze zazdroszczę głębi i ogromnej sceny jaką w salach kinowych robią głośniki centralne . Tak wiem wiem, to głównie przez akustykę, ale wiecie jako to jest z gonieniem królika w naszym hooby :)

A może ktoś z Was robił odsłuchy jeden po drugim? 

Domyślam się , że w przypadku scen muzycznych które idą z centralnego (głównie czuć to w koncertach z blueray) to będzie lepiej przez fizyczną zmianę wielkości przetworników, ale jak to jest z dialogami....

Edytowano przez Arek_Gd

RC-64 nie jest najbardziej popularną opcją u nas w kraju, ale spotykałem się z głosami, że to niewielki przeskok względem RP-504C. Inna część znowu chwaliła ;) Rozważasz inne firmy? Może gdzie indziej znajdzie się to, czego szukasz, choć najważniejsze w mojej opinii jest umiejscowienie centralki - a zwłaszcza jej wysokość :)