Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 27.01.2025 o 10:34, Palmos napisał:

A Thorens 320 to masz na myśli ten z oryginalnym ramieniem czy ten z ramieniem jaki ma Roman @Rega? No bo dotychczas nie widziałem żadnego ogłoszenia z tym drugim ramieniem, ale jakby się trafił to pewnie byłby poza budżetem. Roman napisał, że ramię jest tyle warte co cały gramofon. 

TD-320 w standardowej wersji (tzn. ze zwykłym, prostym ramieniem) to już bardzo dobry gramofon, natomiast wartość kompletnego ramienia SME w dobrym stanie raczej przewyższa cenę standardowego gramofonu. Myślę tutaj o realnych cenach, a nie o "marzeniach sprzedawcy-bajarza". No i oczywiście wartość (jakość) wkładki w komplecie też swoje może dołożyć do ceny.

Pozdrawiam 

Napisano
4 godziny temu, Rega napisał:

Oczywiście to żart, bo za taką cenę to niech się ....... . 

Ale na e-bay jest sporo ogłoszeń z Thorensami z ramieniem SME. Również trochę tańszych niż to powyższe.

Oczywiście możemy się pośmiać ale oni na tym ebay to raczej nie żartują z cenami. Poklikałem sobie trochę i raczej te ceny się trzymają. 

2 godziny temu, RoRo napisał:

natomiast wartość kompletnego ramienia SME w dobrym stanie raczej przewyższa cenę standardowego gramofonu.

Człowiek by chciał ale portfel nie pozwala.🫤

Napisano
4 minuty temu, Palmos napisał:

Człowiek by chciał ale portfel nie pozwala.🫤

W takim razie zainwestuj w nowy portfel-za nieduże pieniądze może to odmienić Twoje życie 😉

A tak na poważnie-jak coś ciekawego (atrakcyjna cena ! ) się pojawi to damy Tobie znać. Bo najważniejsze jest to, że masz na czym grać i w związku z tym nie musi to być "tu i teraz" 😎

Przy okazji-nie pamiętam czy napisałeś jaki masz preamp gramofonowy (i czy jesteś z niego zadowolony)?

Pozdrawiam

Napisano
14 godzin temu, RoRo napisał:

Przy okazji-nie pamiętam czy napisałeś jaki masz preamp gramofonowy (i czy jesteś z niego zadowolony)?

Nie napisałem bo szczerze to nie było o czym. Praktycznie zawsze grałem na preampie wbudowanym w mojego Magnata MR780. Oczywiście były przymiarki pod zewnętrzny: od kolegi miałem na próbę jakiś CA za ok 1000 PLN (nowy) i różnicy nie słyszeliśmy więc sobie odpuściłem. Ale w grudniu dla zabawy kupiłem Fosi AudioBOX X4 Phono (przede wszystkim dla samej zabawy z wymianą lamp, która w zmacniaczu się bardzo udała no i z uwagi na potencjometry barwy które przydają się w moich warunkach akustycznych). Więc teraz gram na tym FOSI ze zmienionymi lampami z chińskich na GE z epoki. No i poza tym, że jest trochę ciszej niż z Magnata to jest OK. Ale kto wie, co będzie. Najpierw gramofon.

Napisano

Nie złapałem o który chodzi (ten Grzegorza)?

Czyli załapałeś :)

A Thorens 320 to masz na myśli ten z oryginalnym ramieniem czy ten z ramieniem jaki ma Roman

@RoRo już odpisał i z tego co pamiętam to jeszcze do niedawna też posiadał 320, ja jak wspomniałem szukałbym z ramieniem Thorensa TP90 dla przykładu:

https://www.springair.de/en/thorens-td-320-mahagony-with-tp90/h72695 

żebyś wiedział jak wygląda. Ogólnie to jest ramię z bardzo dobrymi opiniami i najlepsze z serii 320.

PS mogłem tak napisać, bo wersja z fabrycznym SME 3009 miała bodajże numerację 321 a poznać można po tym, że nie miał autostopu.

PS2 w większości ofert na ol... jest ramię TP 16 i jego rozwiniecie.

23 godziny temu, Palmos napisał:

Ten unikat to musi być talerz po prostu polakierowany.

Napisano
2 godziny temu, Chilli napisał:

Czyli załapałeś :)

@RoRo już odpisał i z tego co pamiętam to jeszcze do niedawna też posiadał 320...

Dobrze pamiętasz 👍 to była wersja z ramieniem TP16 Mk IV.

Bo to fajny gramofon jest 😎 

Pozdrawiam 

Napisano

Mam jeszcze na uwadze jedną konkretną pozycję za odpowiednie pieniądze nad którą poważnie się zastanawiam. Z pewnego źródła 😀!

Rega Planar 3 z ramieniem R200 - pierwsza wersja - taka jak ta z pierwszej strony tego wątku (w zasadzie to dokładnie ta 😉

Swego czasu po serwisie (także ramienia) u @Audio Autonomy. Także stan na pewno bardzo dobry.

Napisano
Dnia 28.01.2025 o 16:17, Rega napisał:

Na ogól sprawdza się połączenie wzmaniacz lampowy + pre tranzystorowe lub odwrotnie. No chyba, że ktoś chce mieć tor całkowicie analogowy.

Chyba chciałeś napisać: tor całkowicie lampowy?

Napisano
18 godzin temu, Palmos napisał:

Rega Planar 3 z ramieniem R200 - pierwsza wersja

Prosty i fajny sprzęt. Do tego z fajnym ramieniem :) Plusem tych gramofonów jest też to, że jest do nich sporo zestawów do "upgrade'owania" - podtalerzyki, zasilacze, paski itp. Można też samemu się pobawić z innymi paskami, nóżkami itd.

Napisano
23 minuty temu, Rega napisał:

Myślę, że w PL  za 4500 to można spokojnie kupić ze SME. Ale może to co jest na zdjęciach tez jest ok.

Miałem na myśli że TD321, a ramie nie SME - może ktoś wymienił...

Ta sobie przeglądam w wolnym czasie ale na razie w Polsce z SME nie znalazłem żadnej oferty...

27 minut temu, Rega napisał:

Tu ze SME za równowartość 3388 zł (po dzisiejszym kursie)

https://www.dba.dk/pladespiller-thorens-td-321/id-1120469444/

😳. 👍

Napisano
4 minuty temu, Palmos napisał:

Miałem na myśli że TD321, a ramie nie SME - może ktoś wymienił...

Bo sobie przekalkulował, że opłacalniej będzie sprzedać oddzielnie.

Napisano
46 minut temu, Pacman napisał:

sprowadzę z japoni Victora

Tam chyba do cen trzeba doliczyć VAT i cło. Ale gdzieś czytałem że cło na elektronikę nie jest duże lub nawet zerowe. 

Może ktoś sprowadzał ostatnio to napisze...

Napisano
1 godzinę temu, Palmos napisał:

Tam chyba do cen trzeba doliczyć VAT i cło. Ale gdzieś czytałem że cło na elektronikę nie jest duże lub nawet zerowe. 

Może ktoś sprowadzał ostatnio to napisze...

VAT płacisz 23%,a cło nie więcej niż 5% od wartości więc łatwo sobie porównać i obliczyc