MartinoMartinossssMa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @TAtomicus dziś kupiłem takie cudo: https://allegro.pl/oferta/antena-sonus-fm-solo-radiowa-antena-24-gwarancja-7067781639 Zobaczę jaka będzie różnica. U mnie np. zetka i rmf grają ok a np. trójka bez zakłóceń i szumów ale zupełnie pudełkowo. Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, MartinoMartinossssMa napisał: Jestem maga zaskoczony jak to gra. Z wieżami ze sklepu za 500-700zł nawet nie ma co porównywać. A jest to sprzęt blisko 20-letni. No, tu akurat nic dziwnego. Ten twój sprzęt kosztował pewnie ze 2 tysiące zł. A na dzisiejsze ceny jeszcze więcej. To całkiem inna klasa. Wiek nie ma nic do rzeczy (o ile urządzenie jest sprawne). Odpisz, cytując
MartinoMartinossssMa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 minuty temu, TAtomicus napisał: No, tu akurat nic dziwnego. Ten twój sprzęt kosztował pewnie ze 2 tysiące zł. A na dzisiejsze ceny jeszcze więcej. To całkiem inna klasa. Wiek nie ma nic do rzeczy (o ile urządzenie jest sprawne). sprawdzone na wszystkie sposoby, wszystko działa jak trzeba, do tej pory zastanawiam się jak udało się to kupić za 450zł 😉 W ostatnich dniach sporo wertowałem na wielu forach o pianocraftach. nie spotkałem się z info, że komuś cos padło/skończyło się ze wzgledu na wiek także staram sie być optymistą. 2 dekady a pokrętła itp. chodzą lepiej niż w tych nowych blaupunktach w sklepie. 🙂 Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 41 minut temu, MartinoMartinossssMa napisał: @TAtomicus dziś kupiłem takie cudo: https://allegro.pl/oferta/antena-sonus-fm-solo-radiowa-antena-24-gwarancja-7067781639 Zobaczę jaka będzie różnica. U mnie np. zetka i rmf grają ok a np. trójka bez zakłóceń i szumów ale zupełnie pudełkowo. No, ciekawe. Aczkolwiek w opisie jest, że polaryzacja pozioma, a chyba większość nadajników fm ma polaryzację pionową. A jak daleko masz do nadajnika? A tę Trójkę na pewno łapiesz w stereo? I jaką audycję w Trójce masz na myśli? Dziś o 19:00 będzie “Aksamit” i Anna Gacek. U mnie np. Lista Przebojów brzmi dobrze. Albo np. “Rockendrolowa historia świata”. A bardzo dobrze - “Jazz'n'bass” Grabkowskiego. Swego czasu słuchałem śp Ptaszyna. Jego audycje były w fatalnej jakości. Z drugiej strony jest PR2. I tam brzmienie jest imho lepsze. Zwłaszcza w nocnych audycjach, których słucham. Edytowano 10 godzin temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
MartinoMartinossssMa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) z tego co widzę, to nadajniki są około 5km ode mnie. wieczorem sprawdzę jak to wyglada w praktyce. Edytowano 3 godziny temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Pytanie do posiadaczy Pianocraftów. Jakie one mają dokładnie wymiary? Czy te wymiary są zależne od wersji/rocznika czy też są konsekwentne takie same? Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 10 godzin temu, MartinoMartinossssMa napisał: 6. RADIO. Niektóre stacje grają super (prawie jak z CD) a niektóre płasko i pudełkowo. Czy wg was zastosowanie anteny (teraz jest zwykły drucik 😉 ) zdecydowanie poprawi odbiór? Jakość odbioru zależy od: 1. Położenia nadajnika/nadajników - możliwe, że różne stacje odbierasz z różnych kierunków/nadajników; 2. Polaryzacji nadajników (poziomej lub pionowej) - niektóre mogą mieć polaryzację pionową a niektóre poziomą; 3.Odległości od nadajników i ich mocy; 4. Jakości nadawania przez stacje FM (ogólnie to co do ciebie dociera falą FM jest w jakości mp3). Musiałbyś przede wszystkim ustalić kwestie z pkt. 1, 2 i 3 a następnie dobrać antenę/anteny. Edytowano 4 godziny temu przez MCHammer2022 1 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Z mojego doświadczenia z tymi miniwieżami Yamaha Piano Craft to szerokość to 215 mm (czasami podawane jako 217mm) i wysokość 108 mm (czasami 110mm) i różnią się głebokością. Poza tym niektóre modele były dwusegmentowe (amplituner oraz odtwarzacz CD bądź DVD) a najczęściej jednosegmentowe (odtwarzacz z amplitunerem). Zazwyczaj warto było podłączyć lepsze kolumny niż te, które były w zestawie (choć i tak na tle konkurencji-kolumny nie były złe). Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
MartinoMartinossssMa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, TAtomicus napisał: Pytanie do posiadaczy Pianocraftów. Jakie one mają dokładnie wymiary? Czy te wymiary są zależne od wersji/rocznika czy też są konsekwentne takie same? mam 2-segmentowy amplituner + DVD. Problematyczny jest jedynie wymiar długości/głebokości. Samo pudełko ma 33cm. jesli dodamy gałki z przodu i kable z tyłu to robi się ~38cm. Kiepsko to wygląda szafce, bo ledwo się miesci na standardowym blacie szafki TV. DVD jest lekkie. Amplituner dosyć ciężki ale to chyba dobrze o nim świadczy. 😉 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 39 minut temu, MartinoMartinossssMa napisał: mam 2-segmentowy amplituner + DVD. Problematyczny jest jedynie wymiar długości/głebokości. Samo pudełko ma 33cm. jesli dodamy gałki z przodu i kable z tyłu to robi się ~38cm. Kiepsko to wygląda szafce, bo ledwo się miesci na standardowym blacie szafki TV. DVD jest lekkie. Amplituner dosyć ciężki ale to chyba dobrze o nim świadczy. 😉 A teraz już nie ma niczego, szkoda choć Yamaha obiecywała następcę w tym segmencie Odpisz, cytując
RoRo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 11 godzin temu, MartinoMartinossssMa napisał: To jeszcze wracając do mojego nowego starego PIANOCRAFTA... 3. Myslałem, że dam radę bez pilota ale jednak mocno doskwiera. Widzę, że mozna kupić zamienniki za około 70zł. Bedzie to działać? Ktoś ma doświadczenie? Jaki to zamiennik? Cena wydaje się rozsądna, podaj link... Zamówiłeś już tego pilota? Kiedyś (20-30 lat temu) wypasione miniwieże (nie tylko miniwieże, bo również amplitunery stereo i kd oraz odtwarzacze) miały sporo przycisków i praktycznie wszystko można było ustawić i korzystać bez pomocy pilota. Niestety teraz bez pilota to sobie można sprzęt włączyć i zmienić głośność oraz źródło dźwięku (i w niektórych modelach to by było na tyle niestety 😡), o zaprogramowaniu stacji czy zegara to można zapomnieć... Jeszcze co do wymiarów Piano Crafta-pòźniejsze (i tańsze) modele miały mniejszą masę i głębokość prawie 29 cm (np. N560 DAB). Pozdrawiam Odpisz, cytując
MartinoMartinossssMa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, RoRo napisał: Jaki to zamiennik? Cena wydaje się rozsądna, podaj link... Zamówiłeś już tego pilota? PILOT YAMAHA PIANOCRAFT Edytowano 2 godziny temu przez MartinoMartinossssMa Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, MCHammer2022 napisał: 4. Jakości nadawania przez stacje FM (ogólnie to co do ciebie dociera falą FM jest w jakości mp3). Jakość MP3 to znaczy jaka? Bo ja jak słucham Dwójki czy nawet Trójki bezpośrednio z radia, to subiektywnie słyszę, że to brzmi lepiej, niż to samo z ze streamingu w internecie czy odsłuchiwane potem podcasty archiwalne tych samych audycji. Ale np. internetowe Radio Linn brzmi conajmniej równie dobrze. No i wspomniane już przeze mnie różnice w jakości pomiędzy różnymi audycjami w zakresie jednej stacji. To już pewnie zależy od tego, co dany redaktor wkłada i do czego. Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Co do jakości dźwięku - zakładam osobny wątek. A w temacie miniwieży - nikt tu nie wspomniał o Taga Harmony HTR-1000CD. Może to konkurować z liderami, tj. Denonem Mxx i Yamahą Pianocraftem? 1 godzinę temu, RoRo napisał: Jeszcze co do wymiarów Piano Crafta-pòźniejsze (i tańsze) modele miały mniejszą masę i głębokość prawie 29 cm (np. N560 DAB). No właśnie chodziło mi głównie o tą głębokość. Jak sprawdziłem, Pianocraft E100 ma wymiary 217 x 108 x 290mm. A Denon M37 (właśnie pomierzyłem) - 185x75(85)x242mm. Czyli 5cm płytszy. To sporo. Odpisz, cytując
Recommended Posts