Skocz do zawartości

Małe stereo - rozsądnie i na spokojnie

Ramosław

Recommended Posts

8 godzin temu, DiBatonio napisał:

Oj tam, nie zniechęcajcie autora wątku. 

To ma być pierwszy zestaw, jest jak jest.

Z czasem może zmienią się warunki, złapie bakcyla i znajdzie lepsze miejsce.

Absolutnie nie chciałem kolegi zniechęcać! Potrzebujemy świeżej krwi na forum😁

Wcześniej nie brałem pod uwagę tego rozwiązania, ze względu na ogólny brak miejsca, ale aktualnie nie wykluczam jednak podstawek. Patrząc na całość pod kątem uzyskania możliwie jak najlepszej jakości dźwięku i pod kątem dopasowania do własnych preferencji - wciskanie kolumn po bokach TV może wyeliminować z poszukiwań konstrukcję o np. 2 cm za szeroką, a jednocześnie najfajniej brzmiącą. Podstawki oddalą też kolumny od ściany bezpośrednio za TV oraz tej prostopadłej.

Rozwiązanie z podstawkami z pewnością nadwyręży zakładany budżet - po pierwsze ze względu na możliwość wyboru trochę większych (i przez to droższych) konstrukcji oraz ze względu na konieczność zakupu podstawek samych w sobie.

Prawdopodobnie postaram się podzielić poszukiwania na dwa etapy:
1. Małe kolumny do maksymalnie ok. 18 cm szerokości - ustawione po bokach TV
2. Małe/średnie kolumny, ale bez wariactwa typu "odpadają, bo są za szerokie o 2 cm" - ustawione na podstawkach

Dnia 28.01.2025 o 07:37, Piotr Sonido napisał:

A uzywane wchodza w gre?

Wchodzą w grę, ale współczesne i najchętniej z Trójmiasta, aby była możliwość ewentualnego odsłuchu ;) 

Wzmacniacze też zacząłem rozważać używane i wpadł mi w oko m.in. Rotel A11 Tribute jako w moim rozumieniu sensowny start - ma wbudowanego DACa - niestety z odbiorem tylko po BT, ale pomyślałem, że po czasie mógłbym dokupić właśnie WiiM Pro lub Pro Plus i wykorzystać nie tylko jako transport, ale również DAC.

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, te ktore masz koło siebie. Które mieszczą się w budzecie, możesz po nie pojechać i z wygladu ich nie odrzucasz.

Z używanych w Trójmieście wpadły mi w oko:
Wharfedale Diamond 220 - 750 zł / para (opcja budżetowa)
Dali Oberon 3 - 1400 zł / para (opcja optymalna cenowo, ale stan wizualny jest z pewnymi mankamentami i są... białe)
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition - 2100 zł / para (na gwarancji do 07.25 - opcja używana, ale w pewnym sensie na wypasie)

Z nowych biorę pod uwagę:
Wharfedale Diamond 12.1 lub 12.2
Dali Oberon 1

Z przesłuchanych w necie testów prawdopodobnie Wharfedale Diamond 12.1 lub 12.2 mogą mi najbardziej podejść.

Na wzmacniacz jestem już prawie zdecydowany, bo dostałem moim zdaniem całkiem fajną cenę na nowego NAD C316BEE V2 ;) 

19 godzin temu, Ramosław napisał:

Z używanych w Trójmieście wpadły mi w oko:
Dali Oberon 3 - 1400 zł / para (opcja optymalna cenowo, ale stan wizualny jest z pewnymi mankamentami i są... białe)
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition - 2100 zł / para (na gwarancji do 07.25 - opcja używana, ale w pewnym sensie na wypasie)

Z nowych biorę pod uwagę:
Wharfedale Diamond 12.1 lub 12.2
Dali Oberon 1

Z przesłuchanych w necie testów prawdopodobnie Wharfedale Diamond 12.1 lub 12.2 mogą mi najbardziej podejść.

Na wzmacniacz jestem już prawie zdecydowany, bo dostałem moim zdaniem całkiem fajną cenę na nowego NAD C316BEE V2 ;) 

Sprawdź, w Nad C316BEE V2 regulacje głośności przy cichych odsłuchach. Miałem podobnego Nada 326BEE i był problem. Przy regulacji było stale albo za głośno, albo za cicho. Z tego powodu sprzedałem go.

Przed chwilą, Pawel Kloch napisał:

Sprawdź, w Nad C316BEE V2 regulacje głośności przy cichych odsłuchach. Miałem podobnego Nada 326BEE i był problem. Przy regulacji było stale albo za głośno, albo za cicho. Z tego powodu sprzedałem go.

A nie dodałem, regulacja z pilota, nie potencjometrem.

Dnia 4.02.2025 o 16:46, Pawel Kloch napisał:

A nie dodałem, regulacja z pilota, nie potencjometrem.

Czytałem o tej przypadłości w NADach - takie opinie pojawiały się o 326BEE i wydaje mi się, że spotkałem się też z informacją o 316BEE, ale z tego co pamiętam chodziło o V1. Drugą wersję, którą biorę pod uwagę mogę sprawdzić w Trójmieście, więc z pewnością zwrócę na to uwagę - dzięki!

Nie ukrywam, że nastawiłem się dość mocno na Wharfedale Diamond 12.1 lub 12.2, ale jak na złość akurat teraz dosłownie NIGDZIE ich nie ma - przeleciałem nawet wszystkich autoryzowanych sprzedawców na stronie dystrybutora i pusto.... Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie mogę je aktualnie dostać w PL? 😪

3 godziny temu, Pawel Kloch napisał:

Są na stronie S4home

Teoretycznie tak i w wielu miejscach można je "zamówić", ale zewsząd dostaję odpowiedź, że brak na stanie, a u dystrybutora również pusto - pisałem do S4home w ten wtorek, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.

Dnia 3.02.2025 o 21:12, Ramosław napisał:

Opcja budżetowa ale nie zła.

Fakt.

Dali Oberon 3 - 1400 zł / para (opcja optymalna cenowo, ale stan wizualny jest z pewnymi mankamentami

to nie bo cena też nie rewelacja.

Jak lubisz Bowersy.

Dnia 4.02.2025 o 16:46, Pawel Kloch napisał:

Wszystkie NAdy starszej serii to miały. Jak wstaniesz to da się to wyregulować bardziej. Ale mozna to robić na źrodle wtedy nie ma problemu. O ile jest taka możliwość.

Dnia 6.02.2025 o 15:27, Pawel Kloch napisał:

Są na stronie S4home

Oni chyba już nie aktualizują strony :( za często. Wątpie aby to mieli. To jednak mocno starszy model.

Ale nie wiem warto do nich zadzwonić no i pozdrowienia dla moich byłych współpracowników :)

Dnia 6.02.2025 o 18:31, Ramosław napisał:

pisałem do S4home w ten wtorek, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.

:( szkoda. 

Dnia 25.01.2025 o 00:04, Ramosław napisał:

Do Indiana Line jestem nastawiony najbardziej sceptycznie z całej konfiguracji - masz z nimi jakieś osobiste doświadczenia?

Z tą Indianą jest tak że mało osób ją poleca i tak naprawdę nie wiadomo dlaczego. Tak aobiegowa opinia nie wiadomo z czego. Mam obecnie Notę 260. Kupiłem kiedyś ot tak w sklepie bez jakiś poszukiwań. Niedawno stwierdziłem że sobie polepszę. Chciałem cos w tym samy rozmiarze ale nastawiałem sie na przeskok jakościowy. Kupiłem często polecanego Elaca DBR62. Byłem gotowy brać w ciemno. Tyle pozytywnych opinii było. Przyszło co do czego wypożyczyłem i się okazało że nie ma przeskoku. Owszem gra nieco inaczej ale nie było efektu wow.  Na tyle go nie było że póki co zostałem przy Indianach. Tak że trzeba słuchać samemu... I co najlepsze Indiana grała równie dobrze jak ten elac z zatkanymi pianką bass reflexami z tyłu bo stoi 20cm od ściany. A Elac ma bass reflex z przodu... Takie moje obserwacje. 

Czuję się zobligowany aby w pewien sposób podsumować wątek, poinformować o finalizacji oraz podziękować za wszystkie sugestie, które nie ukrywam, że bardzo mi pomogły ;) 

Po dłuższym okresie poszukiwań, researchu oraz przemyśleniu budżetu skompletowałem poniższy zestaw:

* wzmacniacz: Fosi Audio V3 z zasilaniem 48V
* streamer z DAC: WiiM Pro Plus
* kolumny: Wharfedale Diamond 220
* przewody: Melodika MDC2250

Całość wyniosła niespełna 1700 zł przy zakupie kolumn z rynku wtórnego.

Wrażenia po podłączeniu i "roboczym" odsłuchu są bardziej niż pozytywne! ❤️ Już wiem, że na tym etapie nie doceniłbym droższych/lepszych kolumn i np. klasycznego wzmacniacza zintegrowanego w klasie AB. Daję sobie duuużo czasu na czerpanie przyjemności z tego zestawu i nie zamykam drogi do dalszego upgrade'u, tym bardziej, że zdecydowałem się na rozwiązanie modułowe i w przyszłości mogę trochę pożonglować poszczególnymi elementami.

Jak na założenie "rozsądnie i na spokojnie" myślę, że wyszło całkiem dobrze i bez niepotrzebnego rozmachu w kwestii budżetu :D