jaknb Napisano Czwartek o 09:18 Napisano Czwartek o 09:18 (edytowany) 40 minut temu, maethorpl napisał: Dziekuje pięknie za rekomendacje i Pana opisy, natomiast chcialem zapytac o kilka spraw: 1. Jakie byly Pana odczucia przy porownaniu VirtualHIFI V2 ze Staccato? VirtualHiFi V2 lepiej trzymają bas za mordę. Najlepiej trzymają go ryzach w ogóle stockowe OPA1656, ale to opłacone jest sterylnością przekazu. V2 względem OPA1656 dodają trochę przestrzenności, muzykalności i drive'u. Natomiast coś jest dziwnego w tym jak grają. Czasem jakby tonacja dźwięków jest inna. To uczucie jest delikatne i nie wiem czy dobrze je opisuję, ale no po prostu coś mi nie gra tak, jak powinno. Żaden inny opamp mi tak nie robił. Miałem je w ogóle przez to odsyłać do Pana Grzegorza z Virtual HiFi, ale jesteśmy dogadani, że mam 3 miesiące na testy. Staccato natomiast o wiele bardziej zaokrągla dźwięki, dodaje głębi i poszerza scenę. Bas jest luźniejszy, ale w granicach dobrego smaku. Jakbyśmy wprowadzili taką kategoryzację czy dany opamp sprawdzi się w studiu masteringowym (prawda przekazu) czy może lepiej w domowym HiFi (przyjemność przekazu), to moim zdaniem OPA1656 do studia V2 i do studia i do domu, ale coś tam kurczę jest dziwnego. Strasznie się też grzeją Sonic Imagery 994 i do studia i do domu. Natomiast one pokażą każde najmniejsze pyknięcie na mikrofonie Staccato typowo do domu. Zakryją co prawda szczegóły, ale też nie uwypuklą niedoskonałości. Bardzo przyjemne 40 minut temu, maethorpl napisał: 2. Wedlug recenzji producenta VirtualHIFI to wlasnie Supersonic V1 jest najbardziej podkolorowane i hm uzyje tu tego slowa - muzykalne, czy moge poznac powod czemu zdecydowal sie Pan na testy V2? Świetne pytanie. Pierwszym opampem jaki dorwałem był Muzg Audio. Niby dodał magię klasy A, ale miałą taką bułę na basie, że nie podobało mi się to. Moje Cariny są dosyć basowe, więc może się to nie zgrało po prostu. Potem kupiłem Sonic Imagery Labs 994 i było lepiej. Zacząłem zgłębiać temat i okazało się, że Muzg Audio to opamp typu JFET, a SIL 994 to bipolar (BJT). Sparkos SS2590 Pro, na którego ostrzyłem zęby też okazał się być bipolarem. No więc w mojej głowie ukuło się, że opampy bipolary fajne, a JFETy be. No i wracając do VirtualHiFi: V1 to zrównoleglone JFETy, a V2 to zrównoleglone bipolary. Wybór wtedy dla mnie był więc prosty. Teraz jednak dałbym szansę V1, bo Staccato pokazało mi, że JFETy nie takie złe. 40 minut temu, maethorpl napisał: 3. Kotaktowalem sie rowniez z producentem Staccato i wspominal ze niektorzy klienci zglaszali problem po wlozeniu jego opamp do konstrukcji ApollonAudio gdyz 'natezenie pradu w stabilizatorze jest delikatnie za niskie aby obsluzyc Stacatto op amp) - stad moje pytanie czy mial moze Pan jakis problem po wlozeniu Staccato op amp-ow? Dodam jeszcze ze producent Staccato zaproponowal wyprodukowanie op-amp specjalnie pod ApollonAudio z delikatnie mniejszym zuzyciem pradu aby uniknac tego problemu (w tej samej cenie!) A to ciekawe. Mi wtedy nic nie pisał, a wspominałem, że mam Apollona. Może to jakaś świeża sprawa. Pisałem natomiast z Tiborem z Apollona czy kojarzy Staccato. Napisał, że zna i testowali. Mogę używać bezpiecznie, ale "lepiej nie, bo za bardzo kolorują dźwięk - Sparkos lepszy". No cóż facet lubi prawdę przekazu. 40 minut temu, maethorpl napisał: 4. Czytajac dalej watek zauwazylem informacje ze kombinuje Pan z doborem DAC/preampa aby jeszcze ulepszyc dzwiek Purifi? Czy mozna poznac dalsze Pana doswiadczenia i rekomendacje? Wczytujac sie Pana posty wydaje mi sie ze mamy podobny gust muzyczny ( aktualnie moj ideal dzwieku to Accuphase, ale jego cena zwala z nog) Jakis czas temu mialem okazje przetestowac na identycznej konfiguracji Hypex Nilai vs Accuphase E5000 i roznica w dzwieku byla minimalna oczywiscie na korzysc Accuphase-a, w Nilai zabraklo wlasnie muzykalnosci, natomiast cala reszta byla taka sama, moc basu, zejscie, wokale itp. Finalnie zdecydowalem sie zwrocic Audiophonics Nilai z uwagi na to ze trigger in nie dzialal oraz nie mial mozliwosci wymiany op-ampow. Teraz ponownie podejmuje probe zaprzyjaznienia sie z class-d zamawiając Apollon Purifi Eigentakt 1ET6525SA ST Stereo Amplifier - nadal oczekuje dostawy i ten czas probuje wykorzystac na wyszukanie op-ampu ktory spelni moje wymagania... Dostawa - niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość. U mnie to było ponad miesiąc od złożenia zamówienia. Co do opampów, to ja polecam kupić kilka i testować. Wszystko zależy od toru. Edytowano Czwartek o 09:20 przez jaknb formatowanie 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts