8rook5 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Cześć Wszystkim! Jako że to mój pierwszy post tutaj na początku chciałbym Wszystkich serdecznie powitać. Znalazłem się tutaj, gdyż nie mogę sobie poradzić z nurtującym mnie problemem w poszukiwaniu odtwarzacza muzyki. Otóż przez długi czas słuchałem muzyki z serwisu Spotify. Zarówno na słuchawkach jak moim sprzęcie audio. Słuchawki pomijam, bo na tym etapie nie jest to informacja która jest ważna. Natomiast jeżeli chodzi o mój sprzęt audio to składa się on z: - kolumn T+A Criterion T100 - wzmacniacza Onkyo Integra A-8250 - przetwornika Fiio BTA30 Pro - telefonu Samsung s10e Do wzmacniacza mam podłączony jeszcze gramofon i telewizor, ale głównie do słuchania muzyki używam powyższego. Jakiś czas temu w poszukiwaniu lepszego dźwięku przeszedłem na Tidal, dzięki czemu uzyskałem lepszą jakość i różnica oczywiście była znaczna. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to nie ma sensu podawać tutaj szczegółów bo słucham każdej dobrej muzyki, od Borisa Brejhy po Mozarta (serio). No i teraz z czym mam problem. Zazwyczaj słucham całych płyt, ale też sporo czasu szukam nowej muzyki, czyli klikam z sugerowanych przez Tidal wykonawców, albo sam sobie wyszukuję po kategoriach. Dlatego też często korzystam z Fiio bo siedzę/leżę na kanapie z telefonem w ręce. Ze względów komfortu w tej sytuacji bezpośrednie podłączenie przez jack-RCA odpada. Fiio ma obsługę LDACa, co by mi pewnie wystarczyło, ale telefon już nie obsługuje nic poza APTX HD. Poszukuję więc urządzenia, które mogłoby być na stałe podłączone do wejścia wzmacniacza, muzykę ciągnęło bezpośrednio z sieci po LANie (ewentualnie WiFi 5GHz, ruter mam metr od wzmacniacza) a obsługiwać mógłbym je z telefonu. Nie chodzi mi streamer, bo w tym wypadku dalej muza leci bezprzewodowo z telefonu, tyle że po WiFi, a ja chciałbym używać telefonu tylko jako pilota. No znalazłem magiczne "odtwarzacze sieciowe", ale tutaj z tego co wyczytałem zasada jest podobna. Myślałem więc od odtwarzaczu przenośnym typu Hiby R3, ale ja nie potrzebuję odtwarzacza przenośnego, tylko stacjonarny. Czy istnieją urządzenia na których możliwa jest instalacja aplikacji typu Tidal, Spotify, etc, które do sieci są podłączane za pomocą skrętki, mają wyjście analogowe (ewentualnie coaxial/optyczne przez co mógłbym wykorzystać jako DACa Fiio) i nie kosztują kilku tysięcy złotych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Coś chyba źle zrozumiałeś z tymi streamerami. Telefon robi za pilota, a streamer ciągnie po wifi z routera. Uruchomisz jakąś płytę, wychodzisz z domu na zakupy z telefonem, a muzyka dalej jest odtwarzana w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Tobie potrzebny jest streamer, ten jest całkiem dobry i świetna apka do sterowania na telefon oraz możesz dodać koto Tidal i nie tylko do niej. Możesz również używać bezpośrednio apki od Tidal na teflonie i połączyć się przez Tidal connect z streamerem. Tego tobie trzeba tak na prawdę... Poczytam, popytaj itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 22 minuty temu, coyote napisał: Tobie potrzebny jest streamer, ten jest całkiem dobry i świetna apka do sterowania na telefon A który to? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8rook5 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Hmmm, to chyba faktycznie coś źle zrozumiałem. Wydawało mi się że streamer działa w ten sposób, że telefon robi za źródło dźwięku. Dźwięk ten jest przesyłany do streamera, z tą różnicą że zamiast protokołu Bluetooth, wykorzystywana jest sieć WiFi, zwykle 5GHz, co ze względu na przepustowość pozwala pominąć proces kodowania i dekodowania, czyli wpływa na stabilność i jakość dźwięku. Ale jeżeli to faktycznie działa w ten sposób, że mogę odpalić muzę i pójść do sklepu, a ona dalej będzie lecieć, to oznacza że muzyka jest pobierana bezpośrednio z serwerów Tidala, Spotify etc, a na tym mi właśnie zależy. To czy w takim razie "odtwarzacz sieciowy" jest urządzeniem tożsamym ze streamerem? W sensie funkcjonalności działa tak samo, to po prostu inna nazwa? Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 31 minut temu, coyote napisał: Tobie potrzebny jest streamer, ten jest całkiem dobry i świetna apka do sterowania na telefon oraz możesz dodać koto Tidal i nie tylko do niej. Możesz również używać bezpośrednio apki od Tidal na teflonie i połączyć się przez Tidal connect z streamerem. Tego tobie trzeba tak na prawdę... Poczytam, popytaj itp. Przepraszam zapomniałem dodać jaki streamer mam na myśl, chodzi mi o Bluesound NODE (N130) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 2 minuty temu, 8rook5 napisał: Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania? Czegoś takiego szukasz. Potem dochodzi kwestia jakości dźwięku haka z tego uzyskujesz i możesz gonić króliczka, ale tak streamer i odtwarzacz sieciowy to praktycznie to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, 8rook5 napisał: Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania? Tak , lub Bluesound NODE (N130) który moim zdaniem jest lepszy od Wiim Pro (Plus). Oprócz tego BluOs w Bluesound NODE jest rewelacyjny (najlepszy) . Edytowano 17 godzin temu przez coyote 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Ja się z WiiM Pro przesiadłem właśnie na takiego Node i jestem zadowolony. Dużo bardziej mi pasuje aplikacja, poza tym ma wyjście do DAC na USB i HDMI do TV 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8rook5 Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu No faktycznie, bogatszy zestaw złącz. Z drugiej strony cena nowego egzemplarza to trzykrotność Wiim Pro (bez plusa), a ja raczej celowałem na tym etapie w coś do 1000 złotych. Chyba że zakup używki, wtedy może uda mi się zmieścić w cenie. Hmm, poszperam jutro i zobaczę. Najważniejsze że chociaż wiem czego szukać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu No to z nowych nic lepszego nie znajdziesz. Może Maline ktos by sprzedawał z fajną nakładką. Ale z nowych to Wiim. No ale Blusound gra lepiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 13 godzin temu, 8rook5 napisał: Jeżeli dobrze rozumiem to w takim razie coś pokroju Wiim Pro (Plus) powinno spełniać moje wymagania? Ogółem tak poza: 13 godzin temu, 8rook5 napisał: Ale jeżeli to faktycznie działa w ten sposób, że mogę odpalić muzę i pójść do sklepu, a ona dalej będzie lecieć, to oznacza że muzyka jest pobierana bezpośrednio z serwerów Tidala, Spotify etc, a na tym mi właśnie zależy. Zdecydowana większość streamerów działa po sieci lokalnej i wymaga, by "pilot" się w niej znajdował. Jak ją opuścisz, to muzyka się zatrzyma prędzej, czy później. Inaczej może być w przypadku EverSolo DMP-A6 i Apple Music, bo aplikacja jest zainstalowana bezpośrednio na nim. Stracisz możliwość sterowania muzyką, ale ta dalej będzie lecieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 24 minuty temu, Q21 napisał: Zdecydowana większość streamerów działa po sieci lokalnej i wymaga, by "pilot" się w niej znajdował. Jak ją opuścisz, to muzyka się zatrzyma prędzej, czy później. To jest wprowadzanie w błąd. Muzyka przestanie grać, kiedy np skończy się płyta czy playlista. Dodatkowo np w Wiim można sobie ustawić presety na pilocie i nawet jeżeli telefon jest wyłączony nie jest podłączony do internetu to mogę puścić zdefiniowaną playlistę czy radio. Co do stremerów to do 1000 zł Wiim Pro Plus to najlepszy wybór moim zdaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, Tomasz S. napisał: Dodatkowo np w Wiim można sobie ustawić presety na pilocie i nawet jeżeli telefon jest wyłączony nie jest podłączony do internetu to mogę puścić zdefiniowaną playlistę czy radio. Tak samo jest z Node, tez tak można Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, coyote napisał: Tak samo jest z Node, tez tak można Nie twierdzę,że nie można. Tylko chyba Node nie ma pilota w zestawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu 1 godzinę temu, Tomasz S. napisał: Nie twierdzę,że nie można. Tylko chyba Node nie ma pilota w zestawie. Można dokupić ale ja używam do tego smartphone którego już nie używam, to jest jego główne zadanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts