Paweł Florczyk Napisano 15 lutego Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 3 godziny temu, Highlander_now napisał: Konkretnie co się dzieje? Ma wpływ - to się dzieje. Łatwo jest szukać naukowych odpowiedzi, których często audiofile nie szukają i bardzo dobrze. Ważny jest odsłuch. Jest efekt - ma wpływ, nie ma efektu - nie ma wpływu. W audio raczej wszystko ma wpływ na dźwięk. Od ustawienia pokoju odsłuchowego, po zasilanie. Oczywiście można kwestionować, wymagać wyłożenia teorii, trudniej natomiast kupić sprzęt i przetestować. Wtedy trzeba wydać pieniądze - to raz, dwa - trzeba byłoby się zaczerwienić i się mniej udzielać na forum. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 4 godziny temu, Highlander_now napisał: Konkretnie co się dzieje? Najbardziej słyszalne to poszerzenie sceny dźwiękowej w utworze "Go forward" z płyty "Whalerider" Lisy Gerrard.,a także deko więcej tzw. powietrza na płytach jak poniżej na zdjęciach. Chyba też lepszy efekt takiego jakby oddechu na "Amused to death" ale już nie pamiętam dokładnie. Co zrobiłem ? Podłożyłem kawałek zaschniętego bezbarwnego silikonu o wymiarach około 6-7 cm średnicy i około 1 cm grubości pod transformator w cedeku Exposure 1010. Tak , w tak tanim cedeku wystarczyło dać izolację tego transformatora i już z tegoż cedeka dało się usłyszeć te różnice. Dlaczego tak jest ? Nie wiem. Dlaczego to słyszę? Nie wiem. Ps. Zdjęcie tej podkładki pod transformatorem jeśli chcesz wyślę Ci na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 6 minut temu, rpm napisał: Chyba też lepszy 6 minut temu, rpm napisał: takiego jakby oddechu 7 minut temu, rpm napisał: ale już nie pamiętam dokładnie. 8 minut temu, rpm napisał: Dlaczego tak jest ? Nie wiem. Dlaczego to słyszę? Nie wiem. Mocne argumenty. Czy zastanawiacie sie czasami, nad tym, co piszecie? Nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 8 minut temu, no_i_fajnie napisał: Mocne argumenty. Czy zastanawiacie sie czasami, nad tym, co piszecie? Nie wiem. Jesteś bez wątpienia wspaniałym człowiekiem i dziękuję Ci za Twój konstruktywny komentarz.👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego O, jak milusio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego (edytowany) 13 godzin temu, Paweł Florczyk napisał: Ma wpływ - to się dzieje. Łatwo jest szukać naukowych odpowiedzi, których często audiofile nie szukają i bardzo dobrze. Ważny jest odsłuch. Jest efekt - ma wpływ, nie ma efektu - nie ma wpływu. W audio raczej wszystko ma wpływ na dźwięk. Od ustawienia pokoju odsłuchowego, po zasilanie. Oczywiście można kwestionować, wymagać wyłożenia teorii, trudniej natomiast kupić sprzęt i przetestować. Wtedy trzeba wydać pieniądze - to raz, dwa - trzeba byłoby się zaczerwienić i się mniej udzielać na forum. Mnie właśnie chodzi o tę naukę. Bardzo chętnie się dowiem na jakich zjawiskach fizycznych opierasz swoje przekonanie. 12 godzin temu, rpm napisał: Najbardziej słyszalne to poszerzenie sceny dźwiękowej w utworze "Go forward" z płyty "Whalerider" Lisy Gerrard.,a także deko więcej tzw. powietrza na płytach jak poniżej na zdjęciach. Chyba też lepszy efekt takiego jakby oddechu na "Amused to death" ale już nie pamiętam dokładnie. Co zrobiłem ? Podłożyłem kawałek zaschniętego bezbarwnego silikonu o wymiarach około 6-7 cm średnicy i około 1 cm grubości pod transformator w cedeku Exposure 1010. Tak , w tak tanim cedeku wystarczyło dać izolację tego transformatora i już z tegoż cedeka dało się usłyszeć te różnice. Dlaczego tak jest ? Nie wiem. Dlaczego to słyszę? Nie wiem. Ps. Zdjęcie tej podkładki pod transformatorem jeśli chcesz wyślę Ci na PW. W dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi. Słyszenie w przypadku człowieka to nie tylko zjawisko fizyczne. To bardziej skomplikowany proces. Opieranie się na nim, a nie na pomiarach jest drogą donikąd. Edytowano 16 lutego przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 1 godzinę temu, Highlander_now napisał: W dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi. Słyszenie w przypadku człowieka to nie tylko zjawisko fizyczne. To bardziej skomplikowany proces. Opieranie się na nim, a nie na pomiarach jest drogą donikąd. Skoro chcesz się opierać tylko na obecnie znanych technologiach pomiarowych nie jestem Ci w stanie pomóc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, rpm napisał: Skoro chcesz się opierać tylko na obecnie znanych technologiach pomiarowych nie jestem Ci w stanie pomóc. Sądzę, ja taką drogę przeszedłem, iż opierając się na metodach naukowych całkiem spoza nazwijmy to, akustyki, a bardziej wnikając w fizjologię postrzegania, działanie ludzkich zmysłów i psychologię jednak odkryjesz nie tylko przyczynę "działania podkładek antywibracyjnych". "Słyszy się" nie tylko uszami. Nie chodzi tu o przewodzenie drgań przez np. czaszkę. "Słyszy się" także oczami, przeczytanymi czy zasłyszanymi opiniami. Zresztą działa to w wielu częściach ludzkiego postrzegania (proponuję się tym zainteresować). Odrzucając fizykę, świadomie zdajesz się tylko na opinie i sugestie. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością, którą jednak opisuje fizyka wespół z matematyką. Także te "współczesne technologie" istnieją i potrafią opisać to o czym mowa. Trzeba tylko do nich zajrzeć. Edytowano 16 lutego przez Highlander_now 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano Poniedziałek o 14:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:59 Dnia 16.02.2025 o 13:13, Highlander_now napisał: Sądzę, ja taką drogę przeszedłem, iż opierając się na metodach naukowych całkiem spoza nazwijmy to, akustyki, a bardziej wnikając w fizjologię postrzegania, działanie ludzkich zmysłów i psychologię jednak odkryjesz nie tylko przyczynę "działania podkładek antywibracyjnych". "Słyszy się" nie tylko uszami. Nie chodzi tu o przewodzenie drgań przez np. czaszkę. "Słyszy się" także oczami, przeczytanymi czy zasłyszanymi opiniami. Zresztą działa to w wielu częściach ludzkiego postrzegania (proponuję się tym zainteresować). Odrzucając fizykę, świadomie zdajesz się tylko na opinie i sugestie. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością, którą jednak opisuje fizyka wespół z matematyką. Także te "współczesne technologie" istnieją i potrafią opisać to o czym mowa. Trzeba tylko do nich zajrzeć. Czy cywilizacja ludzka doszła już do granic możliwości technologicznych i odkryła już wszystkie prawa fizyki ? Ps. Każdy słyszy inaczej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 15:04 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:04 (edytowany) 9 minut temu, rpm napisał: Czy cywilizacja ludzka doszła już do granic możliwości technologicznych i odkryła już wszystkie prawa fizyki ? W jaki sposób chcesz rozmawiać z @Highlander_now, jeśli nie starasz się zrozumieć co do Ciebie pisze. Dnia 16.02.2025 o 12:13, Highlander_now napisał: ja taką drogę przeszedłem, iż opierając się na metodach naukowych całkiem spoza nazwijmy to, akustyki, a bardziej wnikając w fizjologię postrzegania, działanie ludzkich zmysłów i psychologię Witaj w "klubie". Cieszy mnie bardzo, że coraz więcej osób "zdaje sobie sprawę" z szerszego horyzontu Postrzegania dzwieku. 👍 Ps: już jest kilka osób aktywnych na forum, którzy nie negują "psychoakustyki" 🥳🥳 Edytowano Poniedziałek o 15:09 przez Chyba Miro 84 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Poniedziałek o 15:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:09 Dnia 16.02.2025 o 13:13, Highlander_now napisał: Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością, którą jednak opisuje fizyka wespół z matematyką. A co dokładnie mówi fizyka na ten temat? Ja znalazłem na szybko tylko jedną publikację (niestety konferencyjną). Poniżej wklejam pdf-a i dodatkowo wnioski autorów: "In this study, we tried to clarify how an insulator has an effect on the audio equipment and its sound quality. First, to study the mechanical effect of insulators to equipment, the vibration trans- mission characteristics is measured in both directions of vibration transmission. Next, the effect of insulator on the equipment is measured by evaluating the induced vibration on the chassis and its electric signal output under excitation by radiated sinusoidal sound from a loud speaker. Finally, the effect on the summing localization and sound quality is evaluated by listening test under standard stereophonic representation. Consequently, the insulator is effective to reduce inevitable vibration and electrical noise on stereophonic equipments and to improve the sound quality and summing localization of reproduced stereophonic sound. Then, we can summarize as followings: 1) Based on the vibration transmission characteristics, insulator works effectively to drain out the inner origin vibration of equipment and to prevent outside origin one. 2) Electrical noise is induced by airborne sound and the insulator can reduce vibration induced on the equipment and its noise. 3) The insulator improves the S/N, sound quality and summing localization of reproduced stereophonic sound." ICSV22_full_paper_IN13-V2.pdf 20 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Już jest kilka osób aktywnych na forum, którzy nie negują "psychoakustyki" Nikt nie neguje psychoakustyki. Natomiast tłumaczenie nią wszystkich różnic w audio... (przez grzeczność nie kończę zdania, natomiast informuję, że szanowny Kolega wraca ma moją listę ignorowanych). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano Wtorek o 07:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:50 Przez myśl mi nie przeszło zabranianie czy nawet wyśmiewanie czyjejś wiary. Audiovoodoo nie powstało wczoraj i jestem świadom jego istnienia lecz mam prawo mieć swoje zdanie na jego temat czy wynikłych z tego sądów. Można swoje zainteresowania opierać na wierze, ale trzeba mieć choć świadomość, że można być także w tym przypadku wykorzystywanym materialnie i społecznie przez zwykłych cyników chcących zarabiać na wiernych. Ja to czasem, owo uświadamianie, próbuję czynić. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano Czwartek o 19:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:49 Dnia 16.02.2025 o 13:13, Highlander_now napisał: Sądzę, ja taką drogę przeszedłem, iż opierając się na metodach naukowych całkiem spoza nazwijmy to, akustyki, a bardziej wnikając w fizjologię postrzegania, działanie ludzkich zmysłów i psychologię ... Twoim zdaniem jak głębokie jest Twoje wnikanie w fizjologię postrzegania człowieka ? Każdego z osobna. Nie tylko fizjologię ale i psychologię postrzegania każdego człowieka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano Czwartek o 20:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:34 Ponieważ łatwiej jest postrzegać innego człowieka niż siebie samego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano Czwartek o 20:54 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:54 (edytowany) 20 minut temu, mariol napisał: Ponieważ łatwiej jest postrzegać innego człowieka niż siebie samego. Chodzi mi o postrzeganie człowieka jako składnik jego natury, a nie Twoją umiejętność jego postrzegania. Przepraszam ale oczywiście to bardziej do Highlander_now.🙂 Pozdrawiam Edytowano Czwartek o 20:57 przez rpm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Czwartek o 21:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:50 (edytowany) Dnia 17.02.2025 o 15:09, Rafał S napisał: Nikt nie neguje psychoakustyki. Natomiast tłumaczenie nią wszystkich różnic w audio... (przez grzeczność nie kończę zdania, natomiast informuję, że szanowny Kolega wraca ma moją listę ignorowanych). Nikt nie tłumaczy wszystkich roznic w audio psychoakustyką Wystarczy przeprowadzić test ABX (wielokrotnie podkreślałem w przeszłości) jesli NIE JEST sie pewnym wniosku (co juz przeczy Twojemu wpisowi ze zawsze i wszedzie tlumaczone tym sa roznice😎)!!!. Niestety są tu pewne osoby, które podważają tego typu "weryfikacje", bo pokazuje "prawde" a ta jak wiadomo jest często "niewygodna". Nie wspominając już o próbach "wymyslania" zastępczego testu do tego prawidłowego ABX, tylko po to by zafałszować wynik🤪 - szkoda że tego nie będziesz w stanie już przeczytać (podobno jestem znow w ignorowanych) Edytowano Czwartek o 21:55 przez Chyba Miro 84 Duże litery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano wczoraj o 06:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:44 10 godzin temu, rpm napisał: Twoim zdaniem jak głębokie jest Twoje wnikanie w fizjologię postrzegania człowieka ? Każdego z osobna. Nie tylko fizjologię ale i psychologię postrzegania każdego człowieka ? Z tego co wiem nasza fizjologia, sposób pracy zmysłów, psychika ma ogromny wpływ na postrzeganie rzeczywistości. Między innymi dlatego tak bardzo się różnimy w obrębie gatunku. Upodobania, preferencje, doświadczenia z przeszłości decydują o tym jak dwoje ludzi zupełnie diametralnie inaczej będzie postrzegać dane zjawisko. Dlatego wymyślono cały aparat naukowy, aby uniezależnić się od naszych zmysłów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano wczoraj o 12:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:01 5 godzin temu, Highlander_now napisał: Z tego co wiem nasza fizjologia, sposób pracy zmysłów, psychika ma ogromny wpływ na postrzeganie rzeczywistości. Między innymi dlatego tak bardzo się różnimy w obrębie gatunku. Upodobania, preferencje, doświadczenia z przeszłości decydują o tym jak dwoje ludzi zupełnie diametralnie inaczej będzie postrzegać dane zjawisko. Dlatego wymyślono cały aparat naukowy, aby uniezależnić się od naszych zmysłów. Nie jest to odpowiedź z cytowanych pytań. Pem Ci tak. Są ludzie, którzy tkwią w "sztywnych ramach" oficjalnej nauki itp.,itd. ale też i tacy ,którzy te ramy "spalają" każdego dnia. To wszystko ode mnie w tym wątku. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 12:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:06 3 minuty temu, rpm napisał: To wszystko ode mnie w tym wątku. Super, brawo dobrze, że nie wrzuciłeś jeszcze @Highlander_now do ignorowanych, tak jak kolega @Rafał S mnie, z powodu braku kontrargumentów 🤭 Wygląda na to że to oficjalny koniec tej potyczki... uff. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano wczoraj o 15:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:19 "Spalanie" nie brzmi dobrze w kontekście pozanaukowego rozumienia świata. Widać taka już tradycja na tym kontynencie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts