Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:08 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:08 17 godzin temu, michaudio napisał: Proponuję nie skupiać się na pozycji gałki Volume, tylko słuchać. Pilnować by nic nie charczało, by dźwięk był czysty i nie męczący. I uważać na głośne granie z mocniejszą korekcją. Przcież teoretyzowanie to jest domena forum. Bez tego by nie było forów 14 godzin temu, gienas napisał: Wedle starej szkoły : Moc znamionowa wzmacniacza musi być dwa razy mniejsza od mocy znamionowej kolumn. Np.: wzmacniacz 100 W - kolumny 200 W. Wtedy możesz kręcić gałką wzmacniaczy do końca. Hmm, no nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Czwartek o 06:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:38 15 godzin temu, Chmarski napisał: To jest oczywiste. Pytanie tylko kiedy następują przesterowanie i zniekształcenia? Czy przy tym samym poziomie głośności na wyjściu czy przy takim samym wzmocnieniu? Moc to skrótowo ilość pracy do wykonania. Sciszysz na źródle, głośniki mniej pracują, wzmacniacz oddaje mniejszą moc. Na dodatek nie działa to liniowo ze masz caly czas swoje np 80W bo potencjometr odkręcony na maxa. Kanonady basowe pociągną dużo więcej mocy. Końcówki mocy też niby idą na max, a wszystko zależy przecież od ustawienia potencjometru na pre... I czułości końcówki I skuteczności kolumn I głośności źródła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano Czwartek o 12:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:06 Wzmacniacz podaje na głośniki napięcie i nie interesuje go czułość/skuteczność wejść/głośników/źródła etc. I podaje tyle ile przewidział producent wzmacniacza . Po to producent wzmaka dał pokrętło mocy z ogranicznikiem i żeby działał w całym zakresie obrotu. Z jednym się zgodzę nie działa liniowo - i dlatego podawana, a przynajmniej powinna być, w instrukcji wzmacniacza drugi rodzaj mocy - moc muzyczna zwykle 1.5x lub 2x większa. A że teraz najwiecej do powiedzenia w sprzedaży mają marketingowcy - jest jak jest Z mojej strony EOT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Czwartek o 12:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:43 Nie wiem na jakiej głośności słuchacie, ale dla mnie poziom 60- 70 db to już na prawdę głośno i nigdy u siebie nie odkręcałem wzmacniacza powyżej godz 10.00… 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Czwartek o 14:12 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:12 (edytowany) Podgłaśnianie wzmacniacza i jego maksymalne wysterowanie to temat, który często jest źle rozumiany. Wiele osób myśli, że godzina 12 na pokrętle głośności oznacza połowę mocy, ale w rzeczywistości tak nie jest. Pozycja potencjometru głośności zależy od wielu czynników, takich jak czułość wejściowa wzmacniacza, napięcie sygnału ze źródła Czy "godzina 12" oznacza połowę mocy? Nie, pokrętło głośności nie działa liniowo. Ma charakterystykę logarytmiczną, co oznacza, że: Godzina 9 – wzmacniacz działa na minimalnej mocy, zazwyczaj kilka watów. Godzina 12 – w wielu wzmacniaczach oznacza już 80-90% maksymalnej mocy. Godzina 14-15 – często jest to pełne wysterowanie, czyli wzmacniacz nie może już podać więcej napięcia. Godzina 17+ – wzmacniacz wchodzi w clipping (przesterowanie), co prowadzi do silnych zniekształceń i może uszkodzić kolumny. Kiedy kończy się moc wzmacniacza? Wzmacniacz osiąga swój limit, gdy: Dochodzi do maksymalnego napięcia wyjściowego – wzmacniacz nie jest w stanie podać więcej napięcia na wyjściu. Przekracza maksymalny prąd wyjściowy – szczególnie w przypadku głośników o niskiej impedancji (np. 4Ω). Wchodzi w clipping – jeśli na wyjściu pojawia się sygnał o obciętych szczytach, co powoduje silne zniekształcenia. Przegrzewa się – niektóre wzmacniacze mają zabezpieczenia termiczne, które wyłączają je po przekroczeniu dopuszczalnej temperatury. Jak to sprawdzić? W dokumentacji wzmacniacza często podana jest czułość wejściowa, czyli napięcie sygnału, jakie musi otrzymać, aby osiągnąć pełną moc. Przykładowe wartości: Wzmacniacze domowe (RCA) – wymagają 1V-2V na wejściu. Wzmacniacze estradowe/profesjonalne (XLR) – wymagają 1,4V – 2,8V. Końcówki mocy studyjne (XLR) – mogą wymagać nawet 4V. Z kolei napięcia wyjściowe różnych źródeł dźwięku to: Odtwarzacz CD/DAC (RCA) – zazwyczaj 2V. DAC profesjonalny (XLR) – 4V. Wyjście słuchawkowe z telefonu – 0,5V - 1V. Karta dźwiękowa w PC – 1V - 2V. Jeśli wzmacniacz wymaga 1V, a DAC podaje 2V, to wzmacniacz osiągnie pełną moc już przy połowie zakresu głośności, np. na godzinie 10-11. Jeśli podłączymy źródło o niższym napięciu (np. 0,5V), to będziemy musieli bardziej podkręcić głośność, aby uzyskać ten sam poziom mocy. Przykładowe wartości dla wzmacniacza 100W przy 8Ω: Przy 1W (cicha muzyka, rozmowa) – godzina 9. Przy 10W (głośniejsze słuchanie) – godzina 11. Przy 50W (bardzo głośno) – godzina 12. Przy 100W (maksymalna moc) – godzina 13-14. Jeśli wzmacniacz jest mocniejszy, np. 300W, to pełną moc może osiągnąć dopiero przy godzinie 15-16, ale to zależy też od jego czułości wejściowej. Jak bezpiecznie podgłaśniać? Słuchać uważnie – jeśli dźwięk robi się "twardy" lub słychać zniekształcenia, to znak, że wzmacniacz jest na granicy clippingu. Unikać godzin 15-17 – w wielu wzmacniaczach to już moc bliska maksymalnej. Nie sugerować się pozycją pokrętła – każdy wzmacniacz i źródło działają inaczej. Monitorować temperaturę wzmacniacza – jeśli jest gorący, może być blisko limitu mocy. Sprawdzać dokumentację – jeśli wiemy, jaką czułość ma wzmacniacz i jakie napięcie podaje źródło, możemy lepiej kontrolować poziomy głośności. Podsumowanie To, przy jakiej godzinie na potencjometrze kończy się moc wzmacniacza, zależy od jego konstrukcji i napięcia podawanego ze źródła. Wzmacniacz może osiągnąć maksymalną moc już na godzinie 12-13, jeśli źródło ma wysokie napięcie wyjściowe. Nie warto sugerować się samą pozycją pokrętła – ważniejsze jest słuchanie dźwięku, unikanie clippingu i świadomość, jak działa dany sprzęt. Edytowano Czwartek o 14:13 przez Nie wszystko wiedzący 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonS Napisano Czwartek o 14:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:14 Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. Gdyby było inaczej to producent wzmacniacza zablokowałby taką możliwość. A praktycznie: słuchamy tak jak lubimy, tak jak pozwala nam pomieszczenie gdzie słuchamy, tak jak pozwalają nam kolumny i tak jak pozwala nam źródło dźwięku. Myślę, że od od 15 mogą być już słyszalne zniekształcenia dlatego powinno się tak dobierać sprzęt by tej granicy raczej nie przekraczać. Ja słucham najczęściej 12-14, w zależności od nagrania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano Czwartek o 20:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:09 5 godzin temu, SimonS napisał: Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. Nieprawda, do tego wprowadzająca nieświadomych w błąd. Kolega wyżej dokładnie opisał co i jak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Czwartek o 20:20 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:20 @Nie wszystko wiedzący No i wyjaśnione i pozamiatane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano Czwartek o 20:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:50 to jeszcze dla utrwalenia krótka lektura: https://www.hifi.pl/porady/wzmacniacze-pokretlo-glosnosci.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Czwartek o 22:24 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:24 2 godziny temu, S!N! napisał: @Nie wszystko wiedzący No i wyjaśnione i pozamiatane Jedyne co tam się zgadza to: 8 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Nie sugerować się pozycją pokrętła – każdy wzmacniacz i źródło działają inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 05:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:29 7 godzin temu, marcinmarcin napisał: Jedyne co tam się zgadza to: To proszę argumentować wszystko w ramach zarzutu niezgodności bo to że słońce zgasło napisać każdy bez szkoły może. Ja z przyjemnością w polemikę wejdę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:24 16 godzin temu, SimonS napisał: Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. nie zgodze się z tym 16 godzin temu, SimonS napisał: Gdyby było inaczej to producent wzmacniacza zablokowałby taką możliwość. Tutaj sugerujesz że producent wzmacniacza sugerował by dobór komkretnych kolumn. Zatem uwaga. W fabryce Dali używano elektroniki NADa, nie odjziesz w tym połączeniu do maksa. Rotel sprawdzał swojego systemy na Bowersach, tez do maksa nie dojdziesz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano wczoraj o 06:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:54 Nie wiem na jakiej podstawie niektórzy zabierający tu głos, głoszą swoje teorie. Błędne teorie. Mam wzmacniacz ze wskaźnikami wychyłowymi, wskazującymi poziomy wysterowania. W konfiguracji, gdzie źródłem jest WXC-50 maksymalną moc wzmacniacz generuje przy pokrętle na godzinie 12. 16 godzin temu, SimonS napisał: Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. Proszę o informację, co nieprawidłowo dobrałem w zestawieniu mojego stremera ze wzmacniaczem, że już o godz. 12 zestaw uzyskuje pełną moc ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 07:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:20 Ja już wszystko napisałem i wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. Dyskusja jest prowadzona tylko po to by trwała. A im dużej trwa tym bardziej wartościowe posty będą zakopane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 11:21 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:21 5 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja z przyjemnością w polemikę wejdę. Ale z czym tu dyskutować? Mądrości wzięte z chata gpt czy inszej ejaj... śmiać mi się chce jak zadasz pytanie do AI, chat wypluje swoje głupoty, potem po zwróceniu uwagi że bzdury napisał - w odpowiedzi słyszysz no tak masz rację, to jest jednak faktycznie tak i tak... 90% wzmacniaczy które miałem nie dało się dokręcić do 12, kończyły się po godzinie 10, czasem na 11, czasem wcześniej. Nie da się wyestymować na której godzinie się "skończy" wzmacniacz czy kolumny i kiedy zacznie się przester... Do tego trzeba użyć uszu i organu pomiędzy nimi. I tyle w temacie. 4 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał: A im dużej trwa tym bardziej wartościowe posty będą zakopane. Heh, do tego też trzeba uważnie użyć organu między uszami żeby ocenić co miałkie a co wartościowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 11:37 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:37 Śmiać się chce bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Oczywiście poza dyskryminacją o nie używaniu mózgu czy jakiś tam narządów. Dyskusja nie warta zachodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 12:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:02 23 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Oczywiście poza dyskryminacją o nie używaniu mózgu czy jakiś tam narządów Czemu od razu odbierasz to jako dyskryminację? Tekst o uszach i organie pomiędzy nie był skierowany do Ciebie. Po prostu tu nie ma regułek gdzie to jest na zegarku i do określenia gdzie jest przester trzeba użyć: 1) uszu 2) rozumu - co by sprzętu nie zarżnąć za szybko 25 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Śmiać się chce bo nie masz nic ciekawego do powiedzenia Sorki, ale to coś co wrzuciłeś z chata jest totalnie bezwartościowe.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 12:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:42 Dyskusja z takim człowiekiem nie ma sensu. Co najwyżej blokada. By Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonS Napisano wczoraj o 14:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:39 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: W fabryce Dali używano elektroniki NADa, nie odjziesz w tym połączeniu do maksa. Rotel sprawdzał swojego systemy na Bowersach, tez do maksa nie dojdziesz. Skąd to wiesz? Jakiej mocy był wzmacniacz NAD'a? A Jakiej mocy kolumny? Jak Zachowałyby się kolumny z innym wzmacniaczem? Te same pytania do połączenia: Rotel+Browersy? Powtarzam to co napisałem: Ja słucham najczęściej 12-14, w zależności od nagrania i źródła ale bez problemu mogę ustawić na maksa, do końca skali 7 godzin temu, terracan1929 napisał: Nie wiem na jakiej podstawie niektórzy zabierający tu głos, głoszą swoje teorie. Błędne teorie. Proszę o informację, co nieprawidłowo dobrałem w zestawieniu mojego stremera ze wzmacniaczem, że już o godz. 12 zestaw uzyskuje pełną moc ? Czyja teoria jest błędna i jak daleko sięga ten błąd? Proszę o informację, co nieprawidłowo dobrałem w MOIM zestawie, że słucham najczęściej na 12-14, w zależności od nagrania i źródła ale bez problemu mogę ustawić na maksa, do końca skali Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano wczoraj o 17:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:06 2 godziny temu, SimonS napisał: Czyja teoria jest błędna i jak daleko sięga ten błąd? Proszę o informację, co nieprawidłowo dobrałem w MOIM zestawie, że słucham najczęściej na 12-14, w zależności od nagrania i źródła ale bez problemu mogę ustawić na maksa, do końca skali Nie powinno odpowiadać się pytaniem na zadane pytanie. Ale ok, idźmy w to. Ja, dzięki wskaźnikom wychylonym wiem, że wzmacniacz zasilany przedwzmacniaczem WXC , pełna moc osiąga o godzinie 12. Dalsze kręcenie gałki nie zwiększa mocy tylko generuje coraz większe zniekształcenia. A skąd Ty kolego czerpiesz wiedzę, że Twój wzmacniacz osiąga pełną moc dopiero ok godz 18? Masz na to jakieś dowody? Czy tylko to, że możesz gałką do tej 18 dojechać…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano wczoraj o 17:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:23 https://mehlau.net/audio/spl/ No ale, w czym problem? 😉 Każdy może sobie sam sprawdzić 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonS Napisano wczoraj o 17:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:57 31 minut temu, terracan1929 napisał: Nie powinno odpowiadać się pytaniem na zadane pytanie. Ale ok, idźmy w to. Ja, dzięki wskaźnikom wychylonym wiem, że wzmacniacz zasilany przedwzmacniaczem WXC , pełna moc osiąga o godzinie 12. Dalsze kręcenie gałki nie zwiększa mocy tylko generuje coraz większe zniekształcenia. A skąd Ty kolego czerpiesz wiedzę, że Twój wzmacniacz osiąga pełną moc dopiero ok godz 18? Masz na to jakieś dowody? Czy tylko to, że możesz gałką do tej 18 dojechać…. Oczywiście, że dyskusja polega głównie na zadawaniu pytań drogi kolego. I udowadnianiu swoich racji. A nie na wymądrzaniu się. Jeżeli twój wzmacniacz od 12 czyli połowy mocy, generuje zniekształcenia to poszukaj kolego przyczyny dlaczego tak się dzieje? Wiem ile decybeli ale oczywiście nie wiem czy mój wzmacniacz osiąga pełną moc na godzinie 18 czyli na na końcu skali. Nigdzie przecież tego nie napisałem, kolego. Poza tym tematem tego wątku jest: Do ,,której godziny" bezpiecznie można podgłaszać wzmacniacz?" Powtarzam moją odpowiedź: Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. Nie odpowiedziałeś na moje pytania: Czyja teoria jest błędna i jak daleko sięga ten błąd? Proszę o informację, co nieprawidłowo dobrałem w MOIM zestawie, że słucham najczęściej na 12-14, w zależności od nagrania i źródła ale bez problemu mogę ustawić na maksa, do końca skali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 19:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:09 Mój system najlepiej spisuje się w okolicach 9-10 na potencjometrze (60-70dB) powyżej to już "dyskoteka" i dalej... wyłączanie automatyczne sprzetu powyżej godziny 12. System to "składak". Inny system w domu "allinone" - mogę kręcić na potencjometrze do prawie max. 95% skali bez słyszalnych przesterow i w sumie, najlepiej gra na max poziomie (jesli zdejmę bas na minus1, to gra czytelnie i z wykopem do końca skali) wzmacniacz to 2x15w, głośniki to 2x70w. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, SimonS napisał: A nie na wymądrzaniu się. Jeżeli twój wzmacniacz od 12 czyli połowy mocy, generuje zniekształcenia to poszukaj kolego przyczyny dlaczego tak się dzieje? Ok, czas minął. Podaj proszę nazwy i oznakowano swojego sprzętu, dowiemy się dlaczego osiąga szczytową moc o godzinie 18. 2 godziny temu, SimonS napisał: Powtarzam moją odpowiedź: Jeżeli sprzęt jest dobrany prawidłowo to teoretycznie bezpiecznie można przekręcić na 18, czyli do końca. Bzura do kwadratu/ 2 godziny temu, SimonS napisał: eżeli twój wzmacniacz od 12 czyli połowy mocy, generuje zniekształcenia to poszukaj kolego przyczyny dlaczego tak się dzieje? Widocznie mam chujowy wzmacniacz. A jaki wzmacniacz masz Tyt ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu U mnie oba zestawy są "poprawne" z czego jeden po godzinie 12 wylacza się (przegrzanie), a drugi gra do końca skali. I bądź tu mądry... To ten pierwszy daje więcej "frajdy" przy odsłuchu (przyjemniejsze brzmienie plus zajefajna scena 3d). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts