d00 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 21 godzin temu, kaczadupa napisał: Zostaje samemu posłuchać, za kilka dni będziesz wiedział. Dopuszczam myśl, że jednak będzie Ci trochę brakowało dociążenia, skali z Menuetami. Jednak suma zysków i strat w małym pokoju na moje ucho daje zdecydowaną przewagę dla takich maluszków jak Menuet. Trzymam za nie kciuki. Miałem okazję posłuchać ELAC BS243.4 - świetne są! Jakoś tutaj naturalnie brzmi dla mnie wokal. Takie ciepło z nich bije i mam wrażenie, że grają równo i są wyważone. DALI będzie po południu, ale coś czuję, że to całkiem inne granie niż taki ELAC. Ciekawe jak USHER S520 vs ELAC BS243.4 Edytowano 10 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Nie znam akurat tego modelu Elaka, miałem ich wyżej pozycjonowane monitory, chyba trzy. Każdy z nich grał ciepło, z bardzo wyeksponowanym basem i ogólnie swobodnie, miękko, spokojnie. Dla mnie to była taka wariacja stylu monitorów Dynaudio i nie bardzo pasowały na mały pokoik. Jeżeli masz żywą akustykę w pokoju a wzmacniacz nie jest typowym, brytyjskim ciepłym Naimem czy inną Regą a raczej neutralny to patrząc czego oczekujesz rokowanie na zostanie u Ciebie Menuet są ostrożne Nie wiem też jak mocno jesteś przyzwyczajony do tonalności swojego poprzedniego systemu. Przy Menuet może Ci brakować rozciągnięcia niskich tonów a wysokie tony mogą lekko dominować, może też „dzwonić” przez gołe ściany. Wiele będzie zależało jak je ustawisz względem ścian, gdzie sam siedzisz no i jeszcze raz napiszę - jak „gra” Twój pokój. Samym wzmakiem można od biedy próbować delikatnie powalczyć (idąc w ekstremalne przeciwieństwa np. Naim/Rega vs Hegel/Rotel) ale akustyki pokoju nimi nie zmienisz, tak samo jak charakteru głośników. Znowu jak dostawisz Menuet na odległość mniejszą jak okolice powiedzmy 60cm od ściany to stracisz ich atut czyli oddanie przestrzeni. Wypatruj kuriera, może to akurat Uszatki okażą się dla Ciebie bardziej uniwersalne. Daj sobie kilka dni na decyzję, olej to co tu wyczytałeś, jak czegoś Tobie będzie brakowało czy coś męczyło a nie zamierzasz nic wieszać na ścianach czy suficie to zwrot i wracać do tego co najładniej Ci grało. Kablami nic nie ugrasz, nie zmienisz poza ewentualnym lepszym samopoczuciem lub odwrotnie - kacem moralnym przez wyrzucone na „gupości” pieniądze. Czekam na wrażenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 47 minut temu, d00 napisał: Miałem okazję posłuchać ELAC BS243.4 - świetne są! Jakoś tutaj naturalnie brzmi dla mnie wokal. Takie ciepło z nich bije i mam wrażenie, że grają równo i są wyważone. DALI będzie po południu, ale coś czuję, że to całkiem inne granie niż taki ELAC. Jeśli podobają Ci się podstawkowe Cariny i odbierasz je jako naturalne, ciepłe i równe, to moim zdaniem ciężko będzie je przebić. Słuchałem ich kiedyś u siebie i uważam, że technicznie są b. dobre w swojej cenie i do tego mało wymagające, jeśli chodzi o ustawienie. U mnie grały wtedy trochę zbyt analitycznie, brakowało mi większego nasycenia średnicy. Natomiast były wartkie, sprężyste i sypały informacjami w całym swoim paśmie. Widocznie z Twoją Yamahą dobrze się dogadują. Skoro tak, to Menuety będą miały trudne zadanie. Czekam na Twoje wrażenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 38 minut temu, kaczadupa napisał: Nie znam akurat tego modelu Elaka, miałem ich wyżej pozycjonowane monitory, chyba trzy. Każdy z nich grał ciepło, z bardzo wyeksponowanym basem i ogólnie swobodnie, miękko, spokojnie. Dla mnie to była taka wariacja stylu monitorów Dynaudio i nie bardzo pasowały na mały pokoik. Jeżeli masz żywą akustykę w pokoju a wzmacniacz nie jest typowym, brytyjskim ciepłym Naimem czy inną Regą a raczej neutralny to patrząc czego oczekujesz rokowanie na zostanie u Ciebie Menuet są ostrożne Nie wiem też jak mocno jesteś przyzwyczajony do tonalności swojego poprzedniego systemu. Przy Menuet może Ci brakować rozciągnięcia niskich tonów a wysokie tony mogą lekko dominować, może też „dzwonić” przez gołe ściany. Wiele będzie zależało jak je ustawisz względem ścian, gdzie sam siedzisz no i jeszcze raz napiszę - jak „gra” Twój pokój. Samym wzmakiem można od biedy próbować delikatnie powalczyć (idąc w ekstremalne przeciwieństwa np. Naim/Rega vs Hegel/Rotel) ale akustyki pokoju nimi nie zmienisz, tak samo jak charakteru głośników. Znowu jak dostawisz Menuet na odległość mniejszą jak okolice powiedzmy 60cm od ściany to stracisz ich atut czyli oddanie przestrzeni. Wypatruj kuriera, może to akurat Uszatki okażą się dla Ciebie bardziej uniwersalne. Daj sobie kilka dni na decyzję, olej to co tu wyczytałeś, jak czegoś Tobie będzie brakowało czy coś męczyło a nie zamierzasz nic wieszać na ścianach czy suficie to zwrot i wracać do tego co najładniej Ci grało. Kablami nic nie ugrasz, nie zmienisz poza ewentualnym lepszym samopoczuciem lub odwrotnie - kacem moralnym przez wyrzucone na „gupości” pieniądze. Czekam na wrażenia. U mnie wysunięcie max od ściany to 30-40 cm. W innym wypadku wygląda to już komicznie i przeszkadza w funkcjonowaniu, bo obok są drzwi wyjściowe z pokoju. Maksymalny rozstaw między kolumnami to z kolei 150-170 cm, a więc nie ma cudów jak widać. Menuety podobno grają OK nawet w dość bliskiej odległości od ściany. Jeden mówi tak, drugi mówi tak. A odsłuch najczęściej na środku pomiędzy kolumnami, w odległości 1,5-3m. Wysokościowo na podstawkach staram się trzymać wysokość uszu. Aczkolwiek zdarza mi się siedzieć na podłodze i słuchać lub leżeć na łóżku. Wtedy jestem pod kolumnami i basują (przynajmniej tak robiły R200 i Oberon 3) - ale tego chyba nie ominę. W pokoju jest trochę mebli, jest dywan, są długie i grube zasłony na oknach + praktycznie zawsze rozwinięte rolety. Wg mojego ucha nie ma tu żadnego echa. Takowe słyszę jak ściągnę zasłony. Co do przyzwyczajania do dźwięku - najwięcej HD600 i AirPods Pro 2 w terenie, mobilnie (tu basu jest więcej). Jako stereo grały mi ELAC Connex wcześniej i nie narzekałem na sposób brzmienia. Potrafiło mnie oczarować i nie powiedziałbym o nich nigdy, że mają jakieś ogromne braki. Chciałem zmianę po prostu na coś z wyższej półki, co zagra z większą starannością i gdzie będą kolumny + wzmak, a nie aktywne kolumny. No, ale tonalnie/strojenie chyba było OK. Edytowano 9 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts