kaczadupa Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Tyle to można machnąć ręką. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca @d00,z dobrych wieści,na tweeterze w Elacach jest siatka zabezpieczająca 😁. Weź do serca rady kolegów,ta ściereczką pod monitorem może oszczędzić niepotrzebnych nerwów 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 12 godzin temu, d00 napisał: Powiem Wam, że Menuet dopiero zagrały przyjemnie jak podłączyłem digitalem (optykiem) WiiMa Ultra pod AXR100. Totalnie inne granie niż z Fosi ZA3, który zresztą wraca jutro do Amazonu. Jeśli ktoś zastanawia się nad tym, czy Fosi zagra podobnie jak Cambridge czy inne wzmaki AB - no to raczej nie. Ten efekt odmienności miałem też przy Audiolabie 6000A. NOOOOO!! Witaj kolego w grupie słyszących dobrze 🥂 10 godzin temu, lpomis napisał: Zmienili DAC i dodali HDMI. Ponoć też jakaś zmiana w trafo i układzie zasilania właśnie. Ciekawe jakby wypadł w starciu z takim AXR100. Zachowają brzmienie na pewno. AXR to inny typ grania. Mocne, otwarte. Audiolab zostawi to co było. łagodnie, Jak naprawia trafo i dodadzą HDMI + 2000 zł to i tak dystrybutor da rade 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 15 godzin temu, kaczadupa napisał: Właśnie Audiolab pokazał następcę, oznaczenie to 6000A mk2. Ja swojego 6000A bardzo miło wspominam, aczkolwiek podobnie chyba jak u innych miał po prostu usterkę techniczną. U mnie nie brumił akurat, ale jeżeli kilka dni był nie używany to nie chciał się włączyć ( ani pilotem, ani z przycisku ). Bardzo fajny funkcjonalny sprzęt, teraz z HDMI to jeszcze bardziej. Musze pochwalić Ibood, przyjęli zgłoszenie po prawie 2 latach, co tydzień wysyłali mi status naprawy czy testów a potem zwrócili całą sumę bo nie mogli usunąć usterki a nie nieli już tych modeli w magazynie. Pełna profeska. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 15 minut temu, Tomasz S. napisał: 6000A bardzo miło wspominam, aczkolwiek Też miałem możliwość poznać na audiofilskiej orgietce (dawne piękne czasy, pasja, podniecenie, gdzie to się podziało…) i byłem bardzo zdziwiony, że zagrało to razem z ATC ani trochę gorzej jak mój Cyrus 8.2. Dopiero dodatkowy zasilacz podpięty pod Cyrusa zrobił robotę. Cena Cyrusa była dwa razy wyższa jak za Audiolaba a z zasilaczem zewnętrznym trzy razy. Tyle w temacie cen w audio. Chociaż Cyrusy były zupełnie ciche a trafo Audiolaba brumiło słusznie… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 8 minut temu, kaczadupa napisał: brumiło słusznie… Jak u mnie w Atollu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 3 Atolle.mialem ,żaden nie halasowal🤷♀️ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 5 godzin temu, Dedal napisał: 3 Atolle.mialem ,żaden nie halasowal🤷♀️ Jednego miałem i hałasował ☺️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 1:3 i tak słabo to widzę 🙆♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 3:3. Cedek i integra brumiły. A właśnie, jaki wynik w meczu naszych ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:06 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:06 Dnia 21.03.2025 o 12:43, Tomasz S. napisał: Ja swojego 6000A bardzo miło wspominam, aczkolwiek podobnie chyba jak u innych miał po prostu usterkę techniczną. U mnie nie brumił akurat, ale jeżeli kilka dni był nie używany to nie chciał się włączyć ( ani pilotem, ani z przycisku ). Bardzo fajny funkcjonalny sprzęt, teraz z HDMI to jeszcze bardziej. Musze pochwalić Ibood, przyjęli zgłoszenie po prawie 2 latach, co tydzień wysyłali mi status naprawy czy testów a potem zwrócili całą sumę bo nie mogli usunąć usterki a nie nieli już tych modeli w magazynie. Pełna profeska. To tylko poakzuję że nie ma co się bać Ibood. A ile Cie wyszła wysyłka do nich? Ja miałem dwa u siebie. Znajomy do tej pory używa zakupionego u mnie w S4 Atolla 100 i nie brumi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 07:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:54 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: To tylko poakzuję że nie ma co się bać Ibood. A ile Cie wyszła wysyłka do nich? Przy zakupie chyba 30 zł, przy gwarancji to przysyłają już list przewozowy bez kosztów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:00 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:00 Przy zakupie to wiem bo tez od nich brałem coś. Ale nie odsyłałem dlatego pytam. Świetnie! Dziękuję! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gzdacz Napisano Wtorek o 11:13 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:13 Dopiszę się, bo mam podobne warunki - mały pokój na poddaszu (jakieś 12 m2), będący pokojem do pracy i miejscem do spędzania sporej części dnia. U mnie sytuację pogarsza ograniczona swoboda umieszczenia kolumn. Jedyne sensowne funkcjonalnie umiejscowienie to uchwyty przykręcane do ściany. To cokolwiek mało optymalne, bo jeden wsunięty jest do rogu i pod skos, oba mocno przysunięte do ściany. O do chodzi widać na tym zdjęciu. Sytuację pogarszają fatalne pozycje odsłuchowe — jedna na kanapie na wprost lewego głośnika (z uszami poniżej woofera), druga za biurkiem, prawie na wprost prawego głośnika (tu akurat wysokość dobra). Miałem Dali Oberon 1 i kilka miesięcy byłem zadowolony, ale trochę brakowało mi basu. Próbowałem z REL T/zero, ale nie udało mi się tego wszystkiego tak ustawić, żeby coś nie rezonowało przy pewnych częstotliwościach. Z czasem zaczęła mnie też męczyć podbita góra (charakterystyka typu V tych kolumn), zwłaszcza z moim wzmacniaczem (o tym niżej). No i pojawiła się okazja do zmiany ;). Zastanawiałem się nad podłogówkami. Jedną mógłbym umieścić wtedy w świetle okna. Nawet wątek na forum założyłem ;). Potestowałem z Dali Oberon 5, które mam na dole i wyszło to średnio. Po pierwsze źle wyglądało, po drugie źle brzmiało. Mściły się zwłaszcza różne odległości i materiał przegrody z tyłu (okno z żaluzją vs ściana), które powodowały dziwaczną asymetrię basu. Nie chciało mi się jeździć na odsłuchy — strawiłbym na to więcej czasu, niż to warte. Ponadto nic by mi to nie dało. Mam specyficzne warunki akustyczne i odsłuch w zupełnie innych warunkach w salonie niewiele powie mi o finalnym brzmieniu. Ostatecznie po dużych oporach kupiłem Elac DBR62. Opory wynikały z dwóch powodów. Po pierwsze kiedyś miałem Elac DB52, które dramatycznie mi się nie podobały. Po drugie słuchałem kiedyś podłogówek z serii Debut Reference, które też mi się nie podobały. DBR62 okazały się jednak strzałem w dziesiątkę. Grają – jak widać – w ciężkich warunkach, a naprawdę dają radę. Szczególnie ładnie wychodzi bas, który sięga wyraźnie poniżej 50 Hz. Dołożyłem do tego DSP i room correction z WiiMa. Przydały się nowe opcje pozwalające robić EQ dla każdego kanału z osobna, ponadto przy powtarzaniu pomiarów wychodzi to lepiej. Mam więc teraz ustawione na pilocie WiiMa presety dla dwóch pozycji odsłuchowych (kanapa i biurko) + odpowiednio balans i opóźnienia w roon (osobny preset mam na słuchawki). Efekt przerósł moje oczekiwania, czyli jest git i nie mogę się nasłuchać. Jeszcze trochę o sprzęcie. Mam WiiM Pro Plus / Fosi ZD3 / Fosi ZA3 / Fiio BTA30Pro. Kilka uwag: – DAC w WiiM Pro Plus (układ AKM) jest OK, ale trochę bardziej podoba mi się granie na ZD3 (ESS Sabre) – Fosi ZA3 brzmi w tej kombinacji OK (zwłaszcza po wymianie Dali na Elac-e). Bardzo fajny jest zapas mocy (zwłaszcza do muzyki symfonicznej). Ale testowałem kolumny Dali (Oberony 1 i 5) z Cambridge Audio CXA61, który mam w innym pokoju i brzmiały znacznie lepiej. Jakoś tak pełniej i soczyściej. Wzmacniacz Fosi zwłaszcza z podłogówkami brzmiał sucho i stukliwie. Ze wzmacniacza klasy D nie zrezygnuję, m.in. ze względu na energooszczędność (u mnie plumka przez cały dzień i obsługuje dźwięk z komputera), ale prawdopodobnie na sesje odsłuchowe kupię sobie za jakiś czas coś tradycyjnego klasy AB. – Fiio jest rewelacyjnym wynalazkiem. Wiem, że to raczej niszowy sprzęt, ale warto o nim wspomnieć. Używam go jako transmitera do słuchawek Sony wx1000xm4. To jeden z nielicznych transmiterów, który stabilnie obsługuje LDAC (i radzi sobie z transmisją dźwięku do częstotliwości próbkowania 96 kHz). Różnica w stosunku do AAC, który jest wymuszany przy połączeniach z macurządzeniami, jest olbrzymia. Po załadowaniu odpowiedniego EQ do słuchawek można mieć (niemal) audiofilskie doświadczenia na słuchawkach bezprzewodowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano Wtorek o 20:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:12 Mały ale przytulny pokoik. A w jakich aspektach Elaci lepiej brzmią od Dali ?- pomijając kwestie pokoju i basu. Sam się zastanawiam czy nie uśmiechać się na testy do jakiegoś Elaca Uni F. Co do poboru prądu jeśli chodzi o klase AB i D to pic na wodę fotomontaż. Nie ma reguły że klasa AB pobiera więcej/mniej prądu od D. To kwestia indywidualna danego modelu wzmacniacza. Z moich pomiarów wynika że przy cichym lub umiarkowanym słuchaniu pobór prądu we wzmacniaczach klasy AB nie różni się znacząco od pracy na biegu jałowym. Dopiero bardzo głośne słuchanie powoduje wzrost- choć wciąż niedrastyczny. Dla przykładu: - Musical Fidelity m2si -16w, M3si 18W. Atolle są bardzo oszczędne np. Atoll IN200 pobiera na jałowym 11W. Exposure też ok. 12. Naim nie pamiętam który model 7W... - A taki Denon 1700 pobiera 70W ... Zwiększenie poziomu głośności np. do poziomu oglądania TV nie powoduje praktycznie żadnego wzrostu poboru, a takie ciut głośniejsze słuchanie w tle to 2-3W więcej. A np. Cyrus One w klasie D pobiera non stop (o ile dobrze pamiętam) 23W. A te nowe Nady ok, 30W. Także jeśli zależy Ci na energooszczędności to nie patrz na klasę tylko na indywidualny pobór danego modelu. Można to zmierzyć zwykłym watomierzem albo sprawdzaj magazyn AVtest- tam zawsze przy teście wzmacniacza podają w tabeli pobory na biegu jałowym. Trochę przeanalizowałem ten temat bo to kwestia dla mnie również ważna. Dlatego chociażby nie został ze mną Arcam A15 (choć był dla mnie ciut ciut za ostry )- pobierał 42W a z włączym DAC 46w i grzał się dość znacznie ... hmm może jednak gdyby nie ta ostrość to przeżyłbym te większe rachunki bo to zaje*.. wzmacniacz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:57 Udostępnij Napisano Środa o 05:57 9 godzin temu, sk91 napisał: A w jakich aspektach Elaci lepiej brzmią od Dali ?- Przejrzystości, otwartości brzmienia 9 godzin temu, sk91 napisał: Sam się zastanawiam czy nie uśmiechać się na testy do jakiegoś Elaca Uni F. Polecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gzdacz Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 20.03.2025 o 18:38, Rafał S napisał: A jak byś opisał podstawowe różnice w brzmieniu? I ja się dopiszę. Mam CXA61 i Fosi ZA3. Mam takie same odczucia - tzn. CA gra pełniej, jakoś tak bardziej okrągło. Jak podpiąłem Fosi pod kolumny podłogowe, to zabrzmiało to sucho, ostrzej, stukliwie, ale... nie testowałem tego w tych samych warunkach akustycznych (innymi słowy Fosi źle brzmiał na źle ustawionych kolumnach). Będę miał trochę czasu, to się pobawię. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gzdacz Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dnia 25.03.2025 o 21:12, sk91 napisał: A w jakich aspektach Elaci lepiej brzmią od Dali ?- pomijając kwestie pokoju i basu. Basu bym nie lekceważył ;). Na papierze różnica jest minimalna (AFAIK 50 vs 44 Hz dla -3dB), ale w praktyce jest bardzo duża. Tu bas jest ładny, przyjemny i zdecydowanie wyraźniejszy. Potwierdzają to zresztą pomiary – na ile jestem to w stanie pomierzyć komórką, a nie skalibrowanym mikrofonem. Poza basem i kwestiami, o których Piotr już napisał dwie rzeczy, bardziej związane z warunkami, w jakich kolumny grają, niż z samymi kolumnami: – zamocowane jak na zdjęciu Elac bardziej "znikają" w pokoju. Tzn. robi się lepsza stereofonia. Nadal wolałbym, żeby scena była bardziej plastyczna, separacja instrumentów większa, ale już jest wyraźnie lepiej niż przy dali. – mam dwie pozycje odsłuchowe (siedzę za biurkiem, albo leżę na kanapie). To ustawia mnie zawsze na wprost jednego z głośników. W Dali przy takiej pozycji odsłuchowej góra jest ostra i trochę męczy. Overall – oberony to nie są złe głośniki, ale te są fajniejsze. Za informacje związane ze zużyciem prądu przez wzmacniacz dzięki - pobawię się. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 36 minut temu Udostępnij Napisano 36 minut temu 9 godzin temu, Gzdacz napisał: I ja się dopiszę. Mam CXA61 i Fosi ZA3. Mam takie same odczucia - tzn. CA gra pełniej, jakoś tak bardziej okrągło. Jak podpiąłem Fosi pod kolumny podłogowe, to zabrzmiało to sucho, ostrzej, stukliwie, ale... nie testowałem tego w tych samych warunkach akustycznych (innymi słowy Fosi źle brzmiał na źle ustawionych kolumnach). Będę miał trochę czasu, to się pobawię. Prawda? Takie samo mam odczucie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts