Skocz do zawartości

Magnetofon do 300-350 zł

Recommended Posts

Witam mam w planach sobie zakupić jakiś magnetofon do mojego amplitunera kenwood KR-710.

Będę sobie rozwijał swoją kolekcję retro ;) 

Macie coś ciekawego do polecenia i najlepiej w kolorze srebnym i chyba z autorewersem w tej cenie to nic nie znajdę ;)

Jestem początkującym amatorem, ale pasjonują mnie takie sprzęty.

Edytowano przez Damiano9412

Cześć @Damiano9412, jeżeli mogę doradzić to szukaj w pieszej kolejności kaseciaków z głowicami GX ( szklanymi ) unikniesz problemu w przyszłości z wymianą, z kalibracją nowych głowic, a to jest problem i nie każdy zrobi to odpowiednio.

Na pewno mogę polecić AKA z serii GX, lub JVC  KD-A7, KD-A66.

Technicsy raczej nie polecam.

Czasami warto dołożyć kasy, zwłaszcza że chcesz zostawić go dla siebie.

Pozdr.

Jedna rada, odbieraj wyłącznie osobiście i sprawdź magnetofon całościowo przed zakupem. Weź ze sobą jakąś oryginalnie nagraną kasetę w dobrym stanie, by sprawdzić stabilność obrotów przy odtwarzaniu. Przyda się też czysta, pewnej jakości kaseta do sprawdzenia czy równo nagrywa. Tego nagrania też posłuchaj pod kątem równomierności odtwarzania. Mechanizm musi działać pewnie, bez zacinania i niezbyt głośno, żeby rzężenie napędu nie przeszkadzało w słuchaniu muzyki.

Sprzęty są wiekowe, miewają różne usterki. Uważaj na "miny", jeśli ktoś unika możliwości sprawdzenia to lepiej odpuść.

Dnia 16.03.2025 o 20:26, Sipo napisał:

JVC z tamtych lat to dobre spprzety, niedoceniane niestety.

@Sipo Na olx dodałem sobie kilka JVC do ulubionych.  Czyli JVC KD A33 oraz JVC KD-D2. Co sądzisz na ich temat ? Jeden kosztuje 600 a drugi 400. Wydaje mi się że do 500 zł znalazł  bym coś lepszego. Nie chciałbym aż tak dużo wydawać.

Dnia 17.03.2025 o 10:07, Karol64208 napisał:

Cześć @Damiano9412, jeżeli mogę doradzić to szukaj w pieszej kolejności kaseciaków z głowicami GX ( szklanymi ) unikniesz problemu w przyszłości z wymianą, z kalibracją nowych głowic, a to jest problem i nie każdy zrobi to odpowiednio.

Na pewno mogę polecić AKA z serii GX, lub JVC  KD-A7, KD-A66.

Technicsy raczej nie polecam.

Czasami warto dołożyć kasy, zwłaszcza że chcesz zostawić go dla siebie.

Pozdr.

@Karol64208 do kwoty 500 zł ciężko coś znaleźć, a wolałbym nawet troszkę mniej wydać. Znalazłem Akai GX-M10. Co sądzisz na temat tego modelu ? Wiadomo 2 głowicowy, ale chyba aktualnie 3 głowicowe kaseciaki będą musiał sobie odpuścić bo raczej do 500 nic nie znajdę 

Dnia 17.03.2025 o 10:25, michaudio napisał:

Jedna rada, odbieraj wyłącznie osobiście i sprawdź magnetofon całościowo przed zakupem. Weź ze sobą jakąś oryginalnie nagraną kasetę w dobrym stanie, by sprawdzić stabilność obrotów przy odtwarzaniu. Przyda się też czysta, pewnej jakości kaseta do sprawdzenia czy równo nagrywa. Tego nagrania też posłuchaj pod kątem równomierności odtwarzania. Mechanizm musi działać pewnie, bez zacinania i niezbyt głośno, żeby rzężenie napędu nie przeszkadzało w słuchaniu muzyki.

Sprzęty są wiekowe, miewają różne usterki. Uważaj na "miny", jeśli ktoś unika możliwości sprawdzenia to lepiej odpuść.

Jestem dosyć zachowawczy ;) zwracam uwagę na takie rzeczy.

No i do sprawdzenia obowiązkowo - funkcję przewijania najlepiej na kasecie “90” bo wtedy sprawdzimy kondycję pasków i kół ciernych. Kaseta “60” to na wszystkim pójdzie:).

Wizualna ocena głowic oraz rolek dociskowych ( te często są zużyte a ich wymiana nie jest taka prosta)
Sprawdzić nagrywanie bo to często niedomaga. 
Akai i głowice szklane - takie sobie dźwiękowo a i trwałość nie musi być wyższa niz dla dobrej klasy japońskich głowic utwardzanych ax. 

Dnia 18.03.2025 o 23:29, Damiano9412 napisał:

Na olx dodałem sobie kilka JVC do ulubionych.  Czyli JVC KD A33 oraz JVC KD-D2. Co sądzisz na ich temat ? Jeden kosztuje 600 a drugi 400. Wydaje mi się że do 500 zł znalazł  bym coś lepszego. 

To dość niskie modele JVC, a firma ma w swoim dorobku wiele lepszych. Ogólnie to jednak napisanie "Tylko jednak JVC to ostateczność" to brzmi trochę jak żart-albo raczej zupełna nieznajomość tej firmy. Ale to już sprostowali koledzy. 

Podałeś też kilka modeli Technicsa-te z głowicami MX są mniej trwałe niż z amorficznymi.

Chcesz mieć starszy model decka - z "wycieraczkami", czy nowszy z wyświetlaczem poziomu sygnału?

W okolicach 500zł da się trafić trzygłowicówkę (raczej z wyświetlaczem, bo za sprawne starsze modele to już tysiąc poleci) ale może być problem ze srebrnym kolorem.

Pozdrawiam 

18 godzin temu, RoRo napisał:

To dość niskie modele JVC, a firma ma w swoim dorobku wiele lepszych. Ogólnie to jednak napisanie "Tylko jednak JVC to ostateczność" to brzmi trochę jak żart-albo raczej zupełna nieznajomość tej firmy. Ale to już sprostowali koledzy. 

Podałeś też kilka modeli Technicsa-te z głowicami MX są mniej trwałe niż z amorficznymi.

Chcesz mieć starszy model decka - z "wycieraczkami", czy nowszy z wyświetlaczem poziomu sygnału?

W okolicach 500zł da się trafić trzygłowicówkę (raczej z wyświetlaczem, bo za sprawne starsze modele to już tysiąc poleci) ale może być problem ze srebrnym kolorem.

Pozdrawiam 

Nie powiedziałem że nie mogą być JVC, tylko też ja np patrzę na design i taki magnetofon musi mi ładnie wyglądać w pokoju ;)  Nie trzeba od razu ta agresywnie odpowiadać, każdy ma swoje preferencje.

Podałem Technicsa, bo mam sentyment do tej marki, ale nie jest to konieczny wybór.

Wolałbym model z wycieraczkami, jakoś one mają dla mnie swój klimat.

No chciałbym coś w okolicach 500 zł, ja naprawdę nie jestem jakimś zapalonym audiofanatykiem i nie musi to być sprzęt za grube miliony i najlepszy. Tylko musi to być koniecznie srebny kolor.

Zerknij też na decki Pioneera  z epoki (seria BlueLine) czy podobają Ci się ich wyświetlacze (to nie  są "wycieraczki"; ale fajnie wyglądają), bo to niezły sprzęt i wielu osobom się podoba.

Przykładowy model z tej serii to CT -F750 lub F850. Przykładowy-bo tylko do zasięgnięcia Twojej opinii na temat wyglądu, z uwagi na to że cena zdecydowanie przekracza Twój założony budżet. Ale są też tańsze modele z tej linii.

Późniejszy i zdecydowanie tańszy jest np. CT-520, ale tu już inny wygląd i taki trochę ani vintage ani nowoczesny 😥 A do tego cena 540zł na OLX za prosty model tylko z Dolby B jest zbyt wysoka... Jest też CT-720 w podobnej cenie, ale już z autoreversem.

Pozdrawiam

12 godzin temu, RoRo napisał:

Ta "jedynka" to najniższy model w gamie JVC, proponuję jednak szukać ciut wyższego modelu. No chyba że by był za połowę ceny-to wtedy można się przymierzyć.

Wspomniałeś że nie śpieszy się Tobie-i to będzie najlepsze rozwiązanie 😎

Pozdrawiam 

PS. Bez przesady-agresji nie było...

Może źle zinterpretowałem, ale tak jak byś miał do mnie pretensje odpisałeś ;) 

10 godzin temu, elektron6 napisał:

Szukałbym poczciwego i dobrze grającego Panasonic RS611 lub 619. Srebrny jest do znalezienia a i Panasonic to brand Technics. 
Z wyglądu może się podobać 

Ten Panasonic RS-619 mi się podoba. Wezmę go pod uwagę ;) Podobają mi się jeszcze właśnie takie kaseciaki jak podesłałeś i jeszcze najlepiej jak by miały jakieś błękitne, turkusowe podświetlenie to już by była bajka, ale nie wymagajmy za dużo. Ten mi nawet siedzi :D

7 godzin temu, Sipo napisał:

Widzialem tez model z wyzszej polki: JVC KD65 na OX, ladny. No ale przekracza zalozony budzet i trzeba odebrac osobiscie.

Bardzo piękny magnetofonik, też kiedyś może taki zakupię, bo liczę kupywać sobie taki sprzęcik raz na jakiś czas, bo mam zajawkę. Oczywiście ten już troszkę kosztuje :)

5 godzin temu, RoRo napisał:

Zerknij też na decki Pioneera  z epoki (seria BlueLine) czy podobają Ci się ich wyświetlacze (to nie  są "wycieraczki"; ale fajnie wyglądają), bo to niezły sprzęt i wielu osobom się podoba.

Przykładowy model z tej serii to CT -F750 lub F850. Przykładowy-bo tylko do zasięgnięcia Twojej opinii na temat wyglądu, z uwagi na to że cena zdecydowanie przekracza Twój założony budżet. Ale są też tańsze modele z tej linii.

Późniejszy i zdecydowanie tańszy jest np. CT-520, ale tu już inny wygląd i taki trochę ani vintage ani nowoczesny 😥 A do tego cena 540zł na OLX za prosty model tylko z Dolby B jest zbyt wysoka... Jest też CT-720 w podobnej cenie, ale już z autoreversem.

Pozdrawiam

Bardziej mi siedzą te wyższe modele co podałeś, bo ten CT-520 już mi nie leży.