Skocz do zawartości

Co widać na niebie? Aktualne zjawiska astronomiczne

Recommended Posts

14 minut temu, DiBatonio napisał:

Miałeś Celestrony SkyMastery chyba co?

Tak. To nie były dobrze wydane pieniądze.

15 minut temu, DiBatonio napisał:

Ale ja piszę o ostatnich Celestronach ze szkłami ED,

Tej wersji nie miałem przy oczach.

17 minut temu, DiBatonio napisał:

Mnie starcza Nikon 10x50 EX CF

A to są akurat dobrze wydane pieniądze na lornetkę.

18 minut temu, DiBatonio napisał:

APMa na jakimś montażu już trzeba co?

Dla mnie już wszystko powyżej 50mm obiektywu trzeba na czymś postawić. Ale ja nie mam kątowej. Tylko taką: https://www.astroshop.pl/instrumenty/apm-lornetka-ms-25x100-ed/p,62239?utm_medium=cpc&utm_term=62239&utm_campaign=2504&utm_source=froogle&gclid=EAIaIQobChMIw7TU5NDnjAMVCZODBx0rgCpbEAQYASABEgKfePD_BwE&utm_content=

Jest świetna! Miałem wcześniej przereklamowaną kątową japońską Miyauchi. Nie. Tor optyczny ma być jak najkrótszy, ma być porropryzmatyczna, powłoki jak najnowsze, lornetka ze szkła i metalu. A do podglądania ptaszków i przeglądu nieba, lekka co najmniej sześciostopniowa dachówka :)

17 minut temu, lpomis napisał:

ISO 2500, 26mm, F1.5, naświetlanie 2 sekundy. Automat z ajfona.

3 ścieżki, 2 sekundy i ogromny kawał nieba. To raczej nic naturalnego.

Dziś w prawej kolumnie zauważyłem ten ciekawy temat 🙂. Jako że od około ~40 lat "zerkam" więcej lub mniej (niestety ostatnio to drugie przeważa) na nocne niebo to pozwolę sobie przyłączyć się do dyskusji. Przeczytałem wątek od początku i widzę, że pojawia się bardzo różna tematyka (od obserwacji nieuzbrojonym okiem po astrofoto). Niektórzy koledzy posiadają jak widzę lornetki tudzież teleskopy, a i jakiś sprzęcik do focenia też się pojawia. Dal kolegów zainteresowanych zakupami sprzętu obserwacyjnego (bo tacy widzę też są) najlepszym rozwiązaniem na początek przygody/zabawy jest moim zdaniem lornetka - mobilność, poręczność, a w razie braku potrzeb wejścia na wyższy poziom zawsze można ją wykorzystać również w obserwacjach naziemnych.

Jeśli chodzi o montaże to jestem zwolennikiem "tubek" zawieszanych na montażu paralaktycznym (równikowym). Nawet dla początkujących - oczywiście o ile dysponują miejscem w przydomowym "ogródku" lub nie będzie dla nich problemem zatransportowanie montażu w miejsce obserwacji (na balkon raczej się nie nadają). Zawsze podziwiałem ludzi korzystających z montażu Dobsona czy horyzontalnego (azymutalnego) - w pierwszym przypadku ciągłe korygowanie pozycji całą tubą, w drugim pokrętłami w azymucie i wysokości (oczywiście pomijam wersję z napędem i sterowaniem komputerowym), jakoś mnie zawsze wkurzało to "gonienie" i celowanie w obiekt, o chwilach przerwy na napicie się kawki tudzież herbatki zimną nocą i ponowne szukanie obiektu nie wspomnę. Paralaktyczny mimo swojej największej wady jaką jest masa montażu i przeciwwag(i) pozwala na bardzo wygodną obserwację i podążanie za obiektem kręcąc tylko gałeczką rektascensji. Wymaga jednak wyrównania osi deklinacji z osią ziemską inaczej mówiąc musimy widzieć Gwiazdę Polarną i w nią "wycelować" oś. Ale można napić się kawki wrócić do teleskopu, delikatny ruch jedną gałeczką i obserwowany obiekt wraca w pole widzenia teleskopu. Oczywiście od paru lat mamy stosunkowo niedrogie i dostępne (o czym dawniej nawet się nam nie śniło) montaże z automatyką prowadzącą również wyposażone w GPS. Ale to jak z nawigacją samochodową - na tyle wyręczyła nas (ogólnie) z pewnych umiejętności, że niektórzy dziś nie potrafią (bo nigdy nie mieli takiej potrzeby) odczytać mapy samochodowej. Więc jestem zwolennikiem na początek manualnego szukania i orientacji, a po nabraniu wprawy dla wygody doposażenia się w takie cuda - no chyba że astrofotografia - tutaj automatyka w mniejszym lub większym stopniu staje się niezbędna jeżeli chcemy zająć się tym na poważnie.

W kwestii teleskopów reflektor czy refraktor, do tego jeszcze Schmidt-y (Cassegrain-y) i Maksutow-y - każdy z typów ma swoje "wady" i zalety i odpowiednie zastosowania w których się sprawdzi. Na początek myślę że niewielki refraktor (soczewkowy) o aperturze do 80mm - powinien być w pełni zadowalający lub reflektor (zwierciadlany zwany też od nazwiska twórcy Newton-em) średnica na początek do 6 cali (150mm) myślę jest wystarczająca. Tu są zdania podzielone co do zalet i wad jednych i drugich. Najważniejsza jednak będzie światłosiła (jasność) - bo bardzo jasny teleskop np. F5 sprawdzi się w obiektach mgławicowych, galaktykach, gromadach natomiast planety o księżycu nie wspominając wypadną w nim słabo - jaśniejsze obiekty tu ciemniejszy teleskop da lepszy obraz. Ale na początek chcemy spróbować wszystkiego więc jasność na poziomie F10 powinna być idealna pod względem uniwersalności, teleskopy powyżej F10 będą się sprawdzały do obserwacji jasnych obiektów jak planety i księżyc nie pokażą nam jednak tak ładnie słabo świecących i rozległych obiektów.

Oprogramowanie - atlasy nieba tutaj jest sporo darmowego oprogramowania zarówno na komputery jak i urządzenia mobilne, ja od lat korzystałem z Cartes du Ciel (SkyChart) i KStars, później pojawiło się wspomniane wcześniej Stellarium, SkySafari (iOS) i parę innych. Z ciekawostek jeżeli chodzi o "ruch" na nocnym niebie to od lat korzystam z strony https://www.heavens-above.com/, a także ich aplikacji mobilnej.

No może się zmobilizuję i wrócę do trochę "porzuconego" hobby, chociaż w astrofoto już bawił się raczej nie będę, ale teleskop odkurzę, wyczyszczę i skolimuje 🙂. Natomiast tym którzy chcą rozpocząć swoją przygodę życzę bezchmurnych nocy i mimo że obraz w teleskopie nie jest kolorowy i odwrócony, w astronomii nie ma to znaczenia - a jedna soczewka (odwracająca) mniej to (jak w audio im krótszy tor tym lepiej) jeden element mniej wpływający na obraz, chociaż ktoś wcześniej pisał, że dotyczy to teleskopów zwierciadlanych - soczewkowe też mają odwrócony obraz, a do obserwacji naziemnych stosuje się dodatkową soczewkę odwracającą.

Pozdrawiam i bezchmurnych nocy 👍