vermilion rex Napisano Środa o 00:53 Udostępnij Napisano Środa o 00:53 Witam, składam pierwszy zestaw audio i chciałbym poznać wasze zdanie. Mam zamiar kupić Yamahę A-S701 wraz z odtwarzaczem Yamaha CD – S303 i kolumnami Heco Aurora 700, czy taki zestaw pasuje do siebie względem brzmienia czy można coś zamienić w podobnym budżecie zasadniczo zestaw miałby być wykorzystanym do słuchania ciężkiego grania głównie nowy metal od lżejszych odmian po hardcore :). Przesiadam się z głośników komputerowych trust vigor 5,1 i dlatego nie mam za bardzo pojęcia jak się za to zabrać. Pokój do odsłuchu to niestety pokój w bloku, ale zależy mi na podłogówkach, a budżet powiedzmy poniżej 10 k. Posiadam również świeżo wyremontowany gramofon dual z wkładką MM i wtykami rca i dlatego też chciałbym coś zintegrowanego, ale konkretnej jakości w kategorii budżetówek :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Środa o 04:13 Udostępnij Napisano Środa o 04:13 Cześć Sam zestaw jest bardzo przyzwoity jak na początek.Jednak jak zawsze kluczowa jest nie marka producenta,tylko miejsce,gdzie to będzie grało,zwłaszcza jeśli chodzi o dobór kolumn. Dlatego podaj metraż pokoju ,a najlepiej wrzuć dodatkowo fotkę miejsca odsłuchowego i okolicy, może być też jakiś rysunek / schemat. Kolumny podłogowe w zbyt małym pomieszczeniu i/lub złym ustawieniu nie zagrają jak należy,dlatego dobierasz je pod pomieszczenie. Co do samego brzmienia zestawu doświadczeni koledzy pewnie sypną poradami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:52 Udostępnij Napisano Środa o 05:52 Hej, Moim zdaniem tak. Jak najbardziej to pasujący do siebie i fajny zestaw. Jako alternatywe do elektroniki podam Cambridge AXR 100 jest mocniejszy + AXC25. A Heco to lubią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 09:43 Udostępnij Napisano Środa o 09:43 Cześć Do dychy można znaleźć sporo ciekawsze zestawy moim zdaniem Ale pod metal Twoje zestawienie całkiem pasuje, choć sprawdziłbym wspomniane Cambridge Audio. Warto posłuchać też zestawów Audiolaba, a z kolumn Pylonów Sapphire, czy Dali Oberonów. W bardzo dobrej cenie mamy też Polk R600, ale jedynie w bieli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vermilion rex Napisano Środa o 10:03 Autor Udostępnij Napisano Środa o 10:03 No zbyt ciekawie to nie wygląda jest to środkowe mieszkanie, więc jest to pokój troszeczkę większy, al nie zmienia to faktu, że jest tutaj ok. 9 m², a to pewnie będzie stanowczo za mało na podłogówki. Pokój jest na bazie prostokąta z wbudowaną szafą od strony przedpokoju, jeżeli jednak lepszym wyjściem byłoby zaopatrzenie się w podstawki to, co byście zaproponowali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Środa o 10:56 Udostępnij Napisano Środa o 10:56 Chyba wszyscy zaproponują podstawkowe. Jednak nie ma zmartwienia,w takim metrażu spokojnie dadzą radę . Poczekaj chwilę na konkretne propozycje od kolegów i branży. Ustawienie też nie jest złe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 13:22 Udostępnij Napisano Środa o 13:22 (edytowany) 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Poczekaj chwilę na konkretne propozycje od kolegów i branży. Tylko "konkretne propozycje" będą podyktowane albo gustem podpowiadających albo tym co ma na stanie dany salon. To czy ten sprzęt wpisze się w gust autora wątku i akustykę jego pokoju to już zupełnie inna kwestia. Ale budżet 10k na początek, przy założeniu, że używki też wchodzą w grę, to już naprawdę fajna kwota. Edytowano Środa o 13:23 przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Środa o 13:50 Udostępnij Napisano Środa o 13:50 @KrólKiczu,propozycje są do ewentualnego odsłuchania,a nie bezrefleksyjnego kupienia 😁. Pytanie teraz ,co może się dobrze odnaleźć w tym metrażu w zgodzie z gustem autora wątku 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 13:56 Udostępnij Napisano Środa o 13:56 Rega Elex mk4 i ATC SCM7. A jak będzie Ci się chciało ogarnąć ściany to wzmacniacz jak wyżej i Bowersy 607S3. Jednak zacząłbym testowanie od pierwszej propozycji pod metal i w tym metrażu, ustawieniu itd. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 16:12 Udostępnij Napisano Środa o 16:12 9m2 to bardzo mało i zdecydowanie szedłbym w podstawki Poza SCM7 sprawdziłbym KEFy LS50 Meta, Gato FM-8, Diamondy 15 mkII od Pylona, czy Monitor Audio Silver 100 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vermilion rex Napisano Czwartek o 01:22 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 01:22 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi wiele mi to dało do myślenia względem metrażu i mniej więcej wiem, na jaki sprzęt mogę liczyć. Zdecydowałem, że najrozsądniejszą opcją będzie udanie się do salonu audio i ustalenie wszystkiego na miejscu i oczywiście odsłuchanie :). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vermilion rex Napisano Czwartek o 01:22 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 01:22 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi wiele mi to dało do myślenia względem metrażu i mniej więcej wiem, na jaki sprzęt mogę liczyć. Zdecydowałem, że najrozsądniejszą opcją będzie udanie się do salonu audio i ustalenie wszystkiego na miejscu i oczywiście odsłuchanie :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Czwartek o 03:55 Udostępnij Napisano Czwartek o 03:55 Choć to nie do końca wygodne,zwłaszcza monitory najlepiej odsłuchać u siebie. Wyjdą wtedy rożne "kwiatki" w brzmieniu,albo pozytywy związane z akustyką Twojego pomieszczenia. W każdym razie będzie wiadomo jak to gra u Ciebie ,a nie w salonie. Pozdro 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:20 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:20 Sam zaproponowałeś kolumny Heo Aurora ale faktycznie w takim memtrazu mozna by ściało pomyśleć o monitorach. Monitor Audio Silver 100 ATC SCM11 ELAC Carina 247.4 Amphion Argon 0 KEF R3, te pewnie uzywane. Idź do kilku salonów audio , posłuchaj i na końcu wypożycz sprzęt do domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts