maciek72 Napisano Piątek o 10:59 Udostępnij Napisano Piątek o 10:59 Z czym można porównać , z czym może konkurować Dali Epicon 2 Interesują mnie tylko monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Piątek o 11:10 Udostępnij Napisano Piątek o 11:10 Zerknij na Sonus Faber Olympica Nova I. Podobne klimaty jeśli chodzi o brzmienie. Z pamięci grają troszkę lżej, czyściej na średnicy od Epiconów. Ale nic więcej nie napiszę - słuchałem ich w różnych pomieszczeniach, z różnym sprzętem towarzyszącym. Wiele osób gustujących w brzmieniu Dali lubi też kolumny od Chario. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Piątek o 11:20 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:20 Dziękuję , będę obserwował rynek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Piątek o 11:36 Udostępnij Napisano Piątek o 11:36 (edytowany) A jak wrażenia z Epiconów? Masz je już? /edit Warto jeszcze posłuchać Franco Serblin Accordo (monitory). Ale tutaj już cena może być zaporowa + ciężko z używkami. Zobacz jeszcze Opera Callas. Są na wyprzedaży w @Na Temat Audio. Miał je @Rafał S. Może napisze coś więcej. Edytowano Piątek o 11:46 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Piątek o 11:47 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:47 Będą w niedzielę Szkoda , że nie mam już Menuet do bezpośredniego porównania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 13:55 Udostępnij Napisano Piątek o 13:55 (edytowany) @maciek72 Jeśli szukasz większych i lepszych Menuetów, to sądząc po charakterystyce i opisach, pewnie ciężko będzie przebić Epicony. Opera Callas to zupełnie inny kierunek - monitory strojone raczej pod wzmacniacz po gęstej i ciemnej stronie. Pasują do lampy (również triody) lub hybrydy czy tranzystora o wyraźnie lampowym zabarwieniu. Dopiero wtedy pokażą bogactwo swojej średnicy i naprawdę oczarują. Nie zaszkodzi jak piec będzie grał mocnym dołem, bo same Opery mają bas dość twardy i krótki (choć schodzi on całkiem nisko). Za to ich soprany są zjawiskowe - na poziomie droższych paczek. Jak próbowałem zastąpić je u siebie innymi monitorami, to prawie wszystkie w porównaniu z Operami raziły mnie skromną lub uproszczoną górą pasma. Edytowano Piątek o 13:55 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Piątek o 18:12 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 18:12 Jednak w tym tygodniu nie dojadą Epicony Ku... @ Rafał S , Twoim zdaniem , po oczarowaniu Menuet , Epicon jest naturalnym skokiem do przodu ? I nie będę już szukał ? Ja pierdziele , jeszcze tydzień Jak żyć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Piątek o 19:44 Udostępnij Napisano Piątek o 19:44 (edytowany) @maciek72 A przypomnij w jakim grasz metrażu i jaka elektronika do Dali? Licz się z tym, że basu będzie sporo więcej + dojdzie solidne jego podbicie w średnim podzakresie. Epicony na pewno nie będą tak wybaczające jeśli chodzi o ich ustawienie i ewentualne problemy związane z pomieszczeniem. 5 godzin temu, Rafał S napisał: Opera Callas to zupełnie inny kierunek - monitory strojone raczej pod wzmacniacz po gęstej i ciemnej stronie. Tak też je pamiętam z odsłuchów u Ciebie. Lekko, krótko na basie i delikatnie, czysto na środku. Do tego bardzo ładna, rozdzielcza góra. W żadnej recenzji nie opisują tak tych kolumn. Gdzie bym nie czytał to piszą o mocno podbarwionym, ocieplonym graniu. Dziwne. Edytowano Piątek o 19:45 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 22:07 Udostępnij Napisano Piątek o 22:07 (edytowany) 2 godziny temu, lpomis napisał: W żadnej recenzji nie opisują tak tych kolumn. Gdzie bym nie czytał to piszą o mocno podbarwionym, ocieplonym graniu. Dziwne. Jeśli zestawisz je bezpośrednio z naprawdę neutralnymi monitorami typu RLS Nereida II, to Callas robią wrażenie właśnie podbarwionych i ocieplonych, szczególnie od górnego środka wzwyż. Powiem więcej: nawet moje obecne Dynaudio mają chyba trochę chłodniejszą / bardziej suchą górę niż Opery. Druga sprawa, to że trudno przy ocenie kolumn uciec od brzmienia całego zestawu. Trzecia: design automatycznie budzi skojarzenia z Sonusem faberem, co rzutuje na odbiór. Ale dość o Callas. Czekamy na wrażenia Maćka z odsłuchu Epiconów. 4 godziny temu, maciek72 napisał: Twoim zdaniem , po oczarowaniu Menuet , Epicon jest naturalnym skokiem do przodu ? Nigdy nie słyszałem Epiconów. Ale wykresy sugerują podobne granie, tylko przeskalowane. Wciąż lekka V-ka i wciąż dużo energii. Sądząc z recenzji może być trochę mniej ciepełka, bo zwykle wyższe modele bardziej stawiają na neutralność. Ale jeśli nie te Dali, to co innego? Myślę, że przeskok jakościowy będzie o więcej niż jedną klasę i różnice stylistyczne okażą się drugorzędne w porównaniu z ewidentnym postępem technicznym (wielkość sceny i źródeł pozornych, obrazowanie, zejście basu itd.). Ja bym jeszcze namawiał na sprawdzenie Proac-a D2R - nie dlatego, że podobny do Dali, tylko dlatego, że go lubię. To z kolei będzie barwniejszy, słodszy dźwięk z pięknym środkiem pasma. 10 godzin temu, lpomis napisał: Franco Serblin Accordo (monitory). Mnie trochę zaniepokoiło to, co czytałem na ich temat na AS. Projektanci do tego stopnia postawili na design, że kosz midwoofera niemal dotyka wewnętrznej strony zwężającej się obudowy. Przez to bas ma ponoć skłonność do wzbudzania się przy głośniejszym graniu i utworach z zaakcentowanym dołem. Edytowano Piątek o 22:20 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Piątek o 22:35 Udostępnij Napisano Piątek o 22:35 Słuchałem ich uważnie na AS i jakoś mnie nie przekonały. Taki na siłę „lampowy” dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano wczoraj o 03:02 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 03:02 Mój metraż 25m2 , 2 x mono bloki na IC power. Około 250W / 4 ohm Stary DAC Matrix mini i 2 pro , Oppo 205 i Bluesound Node 2024 . Menuety były cudne w tym zestawieniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:01 Mmi te kolumny tez się bardzo podobały. Biorąc pod uwagę że w Niemczech da się je kupić -50% to pytanie czy warto szukać alternatywy. Ale dla czystej listy Faktycznie Olimpica od Sonusa Spendor 2/3 Monitor Audio Platinum 100 Perlisten r4B Revel M126BE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 07:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:08 8 godzin temu, majkel74 napisał: Taki na siłę „lampowy” dźwięk. Ale które kolumny masz na myśli? Epicony, Accordo, Callas, czy coś jeszcze innego? @Piotr Sonido Ciekawa ta lista, którą podałeś, chociaż Spendor Classic 2/3 moim zdaniem raczej nie do klasy D. 4 godziny temu, maciek72 napisał: Mój metraż 25m2 , 2 x mono bloki na IC power. Około 250W / 4 ohm (...) Menuety były cudne w tym zestawieniu Myślę, że większe Dali tym bardziej zachwycą w tym metrażu. Czy Menuety aby nie znikały aż za bardzo? Przy monoblokach w klasie D można też chyba pomyśleć o Sonusach (również starszych konstrukcjach). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:44 35 minut temu, Rafał S napisał: @Piotr Sonido Ciekawa ta lista, którą podałeś, chociaż Spendor Classic 2/3 moim zdaniem raczej nie do klasy D. Hmm możesz miec rację. Z Drugiej strony wysoka moc? No nie wiem do sprawdzenia. Bo faktyczie może tak być. A jeszcze wyższe linie Focala z Francji ale z drugiej strony one tez nie do D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano wczoraj o 08:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:33 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Ale które kolumny masz na myśli? Epicony, Accordo, Callas, czy coś jeszcze innego? Accordo. Fakt faktem, grały z lampą. To nie był mój dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Ja bym chętnie posłuchał kiedyś Accordo, ale tych większych - Goldberg. Mógłbym je nawet przygarnąć. Nie jestem wybredny, a i miejsce bym dla nich jakoś znalazł. Więc gdyby ktoś chciał mi zrobić miłą niespodziankę, to daję znać, że w czerwcu mam urodziny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu Od ponad 9 miesięcy jestem zwolennikiem klasy D O dziwo Menuety w moim metrażu spisywały się wyśmienicie. Już za nimi tęsknię . Pytam się o alternatywę dla Epicon 2 , bo może jest coś o połowę tańszego o tych samych walorach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu U mnie od jakiegoś czasu grają Epos es14n. Koniec poszukiwania kolumn. Według mnie są genialne. Przestrzeń, detal, niezwykła przyjemność ze słuchania muzyki. Bardzo uniwersalne. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Z czym grają ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Denon pma-2500ne i Dcd-1700ne. Nie są trudne do napędzenia. W końcu przestałem selekcjonować albumy, gatunki muzyczne etc. Jak będziesz miał okazję koniecznie przesłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts