lpomis Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) @Bo0M gratuluję zakupu Przeczytałem Twój opis brzmienia poszczególnych kolumn. Znam je w mniejszym lub większym stopniu, oprócz Eposów właśnie. Tych nie miałem okazji słuchać. Odebraliśmy brzmienie zupełnie inaczej. Jaspery to dla mnie monitory z dominującym, bardzo miękkim basem, z łagodnym płynnym środkiem i bardzo delikatną górą, ubogą w detale. Elac Vela i "zmulisty bas"? No tu też się nie zgodzę. Sprężysty, podbity, zaokrąglony ale jednak dość skoczny i żwawy. Najbardziej zaskoczył mnie jednak opis Proaców. To raczej spokojne, ułożone paczki, które ciężko sprowokować do ostrego grania. Krew z uszu? Kurczę, nie wiem jak to możliwe Edytowano 20 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, lpomis napisał: Krew z uszu? Wojtek a którą wersję ProAc (tweeter) słuchałeś? Edytowano 19 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Response D2R (monitor), Response D20R i D48R (podłogowe). Monitory łączone z Naimem i Heglem. Podłogowe z Michi i Heglem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Jak napisałeś, że z Naimem to sobie przypomniałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Może to ten specyficzny album Megadeth. Jest ostry i jasny. Sprawdźcie sobie na własnych systemach jak zagra wam kawałek "The Conjuring ". Na proac jak wszedł wokal to chciałem uciekać 😅 Jak przełączyliśmy na Elac po chwili to była ulga i mogłem słuchać dłużej. Natomiast, jak coś było dobrze nagrane to traciło jakość i stawało się matowe po przełączeniu z Proac na Vela. D2r po prostu wyciągało i potęgowało brudy. Wniosek po naszych doświadczeniach jest jeden - absolutnie zawsze słuchać kolumn przed zakupem. Wiem, że czasami jest ciężko i liczy się na doświadczenie innych, ale to powinien być standard. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Szkoda , że mieszkasz w Bydgoszczy Będę na koncercie Schiller -a w 23 mają / Warszawa . Może ktoś w stolicy ma także Eposy , chętnie wezmę Epicony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dnia 4.04.2025 o 20:12, maciek72 napisał: Jednak w tym tygodniu nie dojadą Epicony Ku... @ Rafał S , Twoim zdaniem , po oczarowaniu Menuet , Epicon jest naturalnym skokiem do przodu ? I nie będę już szukał ? Ja pierdziele , jeszcze tydzień Jak żyć ? Jeszcze nie przyszły, a już sprzedajesz? https://m.olx.pl/d/oferta/dali-epicon-2-idealne-CID99-ID15eklL.html?reason=seller_listing|normal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu WTF? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Bo0M napisał: Może to ten specyficzny album Megadeth. Jest ostry i jasny. Sprawdźcie sobie na własnych systemach jak zagra wam kawałek "The Conjuring " Świetny album u mnie brak ostrości, jasnym też bym nie nazwał, góra jest obfita jak i dół dociążony tak jak ma być w takiej muzyce. I tu jest duża rozbieżność w odbiorze bo dla niektórych Rubicon jasny, ostry i męczący, dla mnie czysta przyjemność. Gratuluję trafionego zestawu. 29 minut temu, kaczadupa napisał: WTF? Dobre pytanie. Podobno Epicon łagodniejszy od Rubicon. Czyżby Menuet nie pokonany ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 7 minut temu, rajdek napisał: Świetny album u mnie brak ostrości, jasnym też bym nie nazwał, góra jest obfita jak i dół dociążony tak jak ma być w takiej muzyce. No proszę, ciekawe Zastanawiam się, co nie zagrało w tych ProAc, że to było absolutnie nie do zaakceptowania. Może akustyka, może wzmacniacz, ciężko coś stwierdzić, skoro dla niektórych te kolumny są przyjemne i ciężko z nich uzyskać taki jazgot, jaki ja usłyszałem w salonie... Może to kwestia mojego przeczulenia na pewne zakresy dźwięku? Eposy to wszystko uporządkowały i na prawdę ciężko mi je sprowokować do "krzyczenia", nawet na dużych poziomach głośności. Teraz pozostaje już ostatni szlif, myślę nad testem stopek gaia II. Oczywiście akustyka, ale co najważniejsze płyty, muzyka i otwieranie się na coraz to nowsze gatunki bez irytacji, że coś mi tam nie pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 32 minuty temu, Bo0M napisał: Może to kwestia mojego przeczulenia na pewne zakresy dźwięku? Usłyszałeś co usłyszałeś, dlatego właśnie trzeba dobierać kolumny pod swój słuch i preferencje. Inni słyszeli inaczej - normalne. To jak z Bowersami, jedni mówią, że mają ewidentnie podbite i syczące wysokie, drudzy że grają precyzyjnie i czysto. Każdy musi się przekonać we własnym systemie na własne uszy, w którym jest „obozie”. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, Bo0M napisał: Może to ten specyficzny album Megadeth. Jest ostry i jasny. Sprawdźcie sobie na własnych systemach jak zagra wam kawałek "The Conjuring ". Z jakiego źródła słuchasz tego albumu? Wiesz, że są różne wersje? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, soberowy napisał: Jeszcze nie przyszły, a już sprzedajesz? https://m.olx.pl/d/oferta/dali-epicon-2-idealne-CID99-ID15eklL.html?reason=seller_listing|normal Pewnie jest na to wytłumaczenie, ale przyznaje, ze sam jestem go ciekawy 2 minuty temu, soberowy napisał: Z jakiego źródła słuchasz tego albumu? Wiesz, że są różne wersje? Czasem jakiś kawałek akurat nie trafi w system, a raczej na odwrót, pytanie czy obserwacje się powtarzały na innym repertuarze, najlepiej jak najbardziej różnorodnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 10 minut temu, soberowy napisał: Z jakiego źródła słuchasz tego albumu? Wiesz, że są różne wersje? W salonie z Proac i Heglem słuchałem z Tidal na odtwarzaczu Rose. Na Eposach w swoim systemie sprawdziłem wersję z Tidal przez laptop, ale docelowo słucham na CD i w obu przypadkach jest dobrze, dźwięk nie jest tak rozświetlony i krzkliwy jak z Proac + Hegel. W tamtej konfiguracji nie dałbym rady przesłuchać całej piosenki, nie mówiąc o albumie. 18 minut temu, majkel74 napisał: Czasem jakiś kawałek akurat nie trafi w system, a raczej na odwrót, pytanie czy obserwacje się powtarzały na innym repertuarze, najlepiej jak najbardziej różnorodnym. Sytuacja powtarzała się z gorzej zrealizowanymi albumami. Megadeth, Velvet underground, jakieś szybsze gitary w metalu - zawsze jaskrawo, krzykliwie i jazgocząco. Na dobrze zrealizowanych albumach ProAc grały bardzo dobrze. Sting, Sade, Dire Straits, Pink Floyd itp. było świetnie, ale musiałem słuchać głośno, żeby pojawił się konkretniejszy bas. Inna sprawa to taka analityczność. Wiem, że gdybym kupił te kolumny to znowu bym wsłuchiwał się w dźwięki, selekcjonował gatunki, albumy i po czasie pewnie bym chciał zmieniać na coś innego, zamiast skupiać uwagę po prostu na muzyce. Większość z nas chyba zna to uczucie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 35 minut temu, Bo0M napisał: W salonie z Proac i Heglem słuchałem z Tidal na odtwarzaczu Rose. Na Eposach w swoim systemie sprawdziłem wersję z Tidal przez laptop, ale docelowo słucham na CD i w obu przypadkach jest dobrze, dźwięk nie jest tak rozświetlony i krzkliwy jak z Proac + Hegel. W tamtej konfiguracji nie dałbym rady przesłuchać całej piosenki, nie mówiąc o albumie. Prawdopodobnie na CD masz stare wydanie sprzed remasteringu, który był w 2004 roku. Moim zdaniem ma to duże znaczenie Edytowano 7 godzin temu przez soberowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 minutę temu, soberowy napisał: Prawdopodobnie na CD masz wydanie stare wydanie sprzed remasteringu, który był w 2004 roku. Moim zdaniem ma to duże znaczenie Wydanie CD zremasterowane. Sprawdzałem też Tidal i w obu przypadkach gra to zdecydowanie lepiej na Eposach, niż w salonie z Proac i Hegel. Pokręcone to już wszystko 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu Ogłoszenie zawsze mogę zdjąć , boję się , że nie podejdą . Szukam potencjalnego kupca . Takie zabawki nie sprzedaje się w kilka godzin , dni 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Tego nie grali jeszcze , Batyr to przy tym pikuś 🙃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 36 minut temu, Bo0M napisał: Eposach Moim zdaniem tego Eposa nie da się niczym zmusić do ostrości czy krzykliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) @Bo0M Potwierdzam opinię kolegów, że ProAc D2R absolutnie nie jest monitorem krzykliwym ani o rozjaśnionym brzmieniu. Słuchałem go w sopockim Topie z 2 wzmacniaczami: swoją ówczesną Normą i potem Pathosem (Logos mkII). Z neutralną Normą grało to bardzo równo, z przyjemnym nasyceniem średnicy, słodyczą góry, plastycznością i szczupłym, ale sprężystym basem. Z Pathosem szło już to wyraźnie w stronę przyciemnienia i zagęszczenia, ale w odpowiednim repertuarze naprawdę czarowało - to był dźwięk, jaki wybrałbym do drugiego systemu, gdybym mógł sobie na taki pozwolić. Pan Adam z Topa zdecydowanie odradzał łączenie D2R i ogólnie ProAc-a z Heglem. Z oferty Topa: głównie Luxman, ewentualnie Copland czy Pathos, jeśli ktoś lubi spokojniejsze klimaty. Wszystkie 3 marki słyszałem wcześniej lub później z niższymi modelami ProAc-a i potwierdzam, faktycznie grało to razem b. przyjemnie, każda kombinacja nieco inaczej (z Luxmanem najbardziej neutralnie). Ponoć można też próbować z lampą, ale nie każdą, bo może już być zbyt ciepło i gęsto. Spendor Classic 2/2 - słuchałem tylko ze swoją Normą, ale miałem je w domu przez blisko miesiąc i bawiłem się w tym czasie DSP i podpinałem różne kable, więc coś tam wiem. Potężny bas, obszerny środek, wycofana i lekko suchawa góra. Z Normą grało to z ogromną energią, ale właśnie zbyt skromnie i sucho / surowo w górze pasma. Natomiast z pewnością nie są to nudne paczki tylko do plumkania - potrafią dać czadu i w dobrze zrealizowanym rocku porwały mnie jak żadne inne! Absolutnie nie kwestionuję Twoich wrażeń - zaznaczam tylko, że wszystko jest kwestią warunków i dopasowania reszty toru i mógłbyś wycisnąć z ww. kolumn inny dźwięk. 1 godzinę temu, maciek72 napisał: boję się , że nie podejdą Wyluzuj. Obstawiam, że to usłyszysz taki skok w górę, że nie zechcesz ich oddać. Jeśli właściciele Epiconów 2 z czasem je wymieniają, to zwykle na Epicony 6. Edytowano 6 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Zgadzam się. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że w innych warunkach i na innych wzmacniaczach różne kolumny podobałyby mi się bardziej, albo mniej. Na szczęście trafiłem na bardzo życzliwego człowieka, który udostępnił mi swój pokój i pozwolił na test Eposów. Teraz już nie muszę kombinować z różnymi konfiguracjami, bo kończę te poszukiwania i jestem w pełni usatysfakcjonowany rezultatem 🥰 Muszę powtórzyć pierwszy post - zawsze słuchać kolumn przed podjęciem finalnej decyzji. To powinna być mantra w każdym nowym temacie o poszukiwaniu sprzętu Pozdrawiam 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 11 minut temu, Bo0M napisał: Teraz już nie muszę kombinować z różnymi konfiguracjami, bo kończę te poszukiwania i jestem w pełni usatysfakcjonowany rezultatem 🥰 Bardzo dobrze Cię rozumiem, mam to samo z Bowersem. Powiem więcej, nawet nic mi do głowy nie przychodzi na co teraz mógłbym je zamienić, żeby być chociaż w połowie szczęśliwy jak jestem teraz. A wszystko, tak jak w Twoim przypadku, zapoczątkował dobry człowiek, który pozwolił mi zasmakować to ostateczne, kończące drogę, brzmienie (oraz wyborną pizzę ze Słupska). @MMarek zawróciłeś już z drogi na Szczecinek? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, maciek72 napisał: boję się , że nie podejdą Jak Menuety podeszły, to Epicony na pewno nie odepchną, wspólny mianownik firmowego brzmienia pozostanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Bardzo dobrze Cię rozumiem, mam to samo z Bowersem. Powiem więcej, nawet nic mi do głowy nie przychodzi na co teraz mógłbym je zamienić, żeby być chociaż w połowie szczęśliwy jak jestem teraz. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: A wszystko, tak jak w Twoim przypadku, zapoczątkował dobry człowiek, który pozwolił mi zasmakować to ostateczne, kończące drogę, brzmienie (oraz wyborną pizzę ze Słupska). Bardzo cenię takich ludzi. Jako zupełnie obcy człowiek zostałem zaproszony do innego miasta i mogłem bez pośpiechu słuchać dowolnego repertuaru na prywatnych Eposach. Całe to przedsięwzięcie zajęło prawie cały dzień, ale było warto. I dopiero teraz dokładnie zrozumiałem, że sugerowanie się opisami, recenzjami, żeby kupować w ciemno to tragiczny błąd, który potrafi słono kosztować. Nie dość, że inwestujemy kasę to jeszcze tracimy nerwy jak coś nie przypasuje i proces zaczyna się na nowo, niestety. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts