Reply to this topicStart new topic
> Yamaha MusicCast - problem z AirPlay
ted.one
post 5.11.2016, 13:50
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 5.11.2016
Nr użytkownika: 27 136


Witam wszystkich,

Mam:
- Yamaha NT-670 - podpięte do WiFi (z zestawu GrandPianocraft)
- WiFi jest od UPC - modem Hitron CGNV4
- i wszystko inne od apla - ajfony, ajpady i inne aj.
- moja muzyka jest w chmurze - iTunes Match.

I teraz tak:

Zainstalowałem dedykowaną aplikację od Yamahy - MusicCast. Firmware zaktualizowany.
Wifi śmiga. Aplikacja odpala CD, internetowe radio, co tylko chcę.
AirPlay też działał. Z ikonki "muzyka" wybierałem kawałek, kilkałem airplay i voila.

Problem:
- airplay odpala, dźwięk jest i po chwili znika. Na odtwarzaczu nadal widać "odtwarzane" (to co leci np. z iphone), na iphone też pokazuje, że piosenka jest odtwarzana, ale dźwięku brak.

Przeczytałem chyba cały internet. Nic nie pomaga. Zmiana nazwy sieci, podpięcie mac adresu do modemu.

Może ktoś się z tym spotkał i rozwiązał.
pzdr,
ted.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ted.one
post 6.11.2016, 16:00
Post #2


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 5.11.2016
Nr użytkownika: 27 136


Sam zapytałem, sam odpowiem.

Zrobiłem wszytko, zmieniłem chyba każde ustawienie modemu / odtwarzacza, kombinowałem z filtrowaniem mac adresów, nazwami sieci i wszystkim innym, co w internetach radzono.

Rozwiązaniem okazało się być podpięcie odtwarzacza do modemu kablem eternetowym. Śmiga aż miło.

Co bym jednak zrobił, gdyby router był w innym pokoju / poza zasięgiem kabla? Szczerze nie wiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barry
post 6.11.2016, 16:22
Post #3


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 57
Dołączył: 24.10.2016
Miejscowość: Gdynia
Nr użytkownika: 27 050


Niemniej jednak głównego problemu nie rozwiązałeś... a tak z ciekawości, jak już poszło po kablu to czy próbowałeś odpiąć kabel i sprawdzić czy działa jak dawniej? skoro działało a nie działa, to cos musi być na rzeczy... 🤔
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ted.one
post 6.11.2016, 18:46
Post #4


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 5.11.2016
Nr użytkownika: 27 136


CYTAT(Barry @ 6.11.2016, 16:22 ) *
Niemniej jednak głównego problemu nie rozwiązałeś... a tak z ciekawości, jak już poszło po kablu to czy próbowałeś odpiąć kabel i sprawdzić czy działa jak dawniej? skoro działało a nie działa, to cos musi być na rzeczy... 🤔


Pełna Twoja racja. Popełniłem klasyczne druciarstwo i działam "na patencie" icon_wink.gif

Mogę się tylko domyślać przyczyn problemu - po pierwsze - AirPlay - Yamaha znana jest z tego, że się gryzie (tak piszą w netach). Winię za to Apla i pewnie nic z tym nie będzie. Bezkablowe rozwiązania Apla (np; AirDrop) potrafią nie działać nawet pomiędzy aplowskimi sprzętami.
Po drugie, może być konflikt na linii Yamaha - router - ale na czytanie logów nie mam niezbędnych umiejętności.

Moim szczęściem jest to, że kablowe połączenie urządzeń, w moim przypadku, nie stanowi żadnego problemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 7.11.2016, 14:46
Post #5


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Spróbuj z ciekawości aplikacji Yamaha remote a nie music cast.
Może pomoże
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ted.one
post 8.11.2016, 20:20
Post #6


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 5.11.2016
Nr użytkownika: 27 136


CYTAT(S4Home @ 7.11.2016, 14:46 ) *
Spróbuj z ciekawości aplikacji Yamaha remote a nie music cast.
Może pomoże


Oczywiście, że ją mam. Miałem aplikację zanim kupiłem zestaw icon_wink.gif
Aplikacja działa świetnie, ale nie obsługuje air play - tzn. ma opcję obsługi, która nie działa. Celem odsłuchu muzyki z iPhone należy wejść do Muzyka, wybrać utwór, przerzucić airPlay na zestaw. Wtedy aplikacja pokaże co jest odtwarzane.

Nie ma opcji wyboru muzyki z iPhone'a z poziomu aplikacji. Jest tylko podgląd albumów / utworów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 9.11.2016, 12:00
Post #7


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 792
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


No to się zgadza. Airplay przesyła muzykę z urządzenia do odbiornika a nie na zasadzie wyciągania przed odbiornik danych z nadajnika. Tak działają odtwarzacze sieciowe.

Czyli po kablu działa a po Wi-Fi już nie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ted.one
post 9.11.2016, 12:09
Post #8


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 5.11.2016
Nr użytkownika: 27 136


CYTAT(S4Home @ 9.11.2016, 12:00 ) *
No to się zgadza. Airplay przesyła muzykę z urządzenia do odbiornika a nie na zasadzie wyciągania przed odbiornik danych z nadajnika. Tak działają odtwarzacze sieciowe.


czy wszytkie? sonos / heos chyba mają dostęp do plików na urządzeniu.

CYTAT(S4Home @ 9.11.2016, 12:00 ) *
Czyli po kablu działa a po Wi-Fi już nie?


po kablu działa bez problemów. po wifi działał - przestawał - działał - odmawiał - i tak w kółko.

oczywiście iphone z odtwarzaczem łączy się wifi. Kabel jest pomiędzy odtwarzaczam a modemem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 03:24
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!