Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 969 tematów w tym forum

1. Dynaudio audience 62

• 0 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  2. kruger matz km0501

• 1 odpowiedź
    • 1,1k wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
  3. Cała prawda o Mission 774

• 4 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  4. Konserwacja sprzętu

• 6 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  5. Subwoofer WH-S10E

• 3 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  6. Audiolab czy Audiolab M-One

• 19 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  7. Arcam A29+BK Gemini II

• 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
  8. Jakie kable do głośników

• 9 odpowiedzi
    • 15,3k wyświetleń
  9. Nowe stereo

• 19 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  10. Jbl xtreme aktualizacja

• 1 odpowiedź
    • 5k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 17,2k wyświetleń
    • 168 odpowiedzi
    • 43,7k wyświetleń
  11. Kabelki. 1 2 3 4 18

• 431 odpowiedzi
    • 97,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 7,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,9k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Mariusz, ile bierzesz za godzinę korepetycji?  
    • Zabawę polegajacą na zmianie impedancji wyjściowej wzmacniacza prowadzono już wczesniej, między innymi Nelson Pass. W tym dwuczęściowym artykule opisuje jak dokładając dodatkowy szeregowy opór na wyjściu wzmacniacza można przekształcić go, w pewnym uproszczeniu, z źródła napięciowego na źródło prądowe czyli takie o wysokiej impedancji wyjściowej, w którym prąd na wyjściu mniej zależy od impedancji obciążenia.  Te zmiany amplitudy obserwowane na filmiku są efektem wzrostu impedancji wyjściowej wzmacniacza. Szkoda, że autor nie pokazał co się dzieje z prądem bo tam gdzie przy najniższej impedancji wzmacniacza jest płaska odpowiedź amplitudy napięcia prąd zachowuje się odwrotnie czyli mocno się zmienia w zależności od impedancji obciążenia.  Przekształcajac źródło napięciowe w prądowe odwracamy mechanizm "obrazowania mocy". Amplituda napięcia na wyjściu zaczyna falować, ale prąd zaczyna się w uproszczeniu wyrównywać czyli przestaje być zależny od obciążenia. Mocowo będzie to samo tylko mechanizm "odpracowania" zmian obciążenia odwrotny. Za zmianą impedancji obciążenia będzie podążać prąd (źródło napięciowe) przy stałym napięciu lub podążać będzie napięcie (źródło pradowe) przy sałym prądzie. Nic nowego w tym filmie nie odkryto. Mechanizm jest stary, ale fajnie, że do tego powracamy. U podstaw tego zjawiska leży jeden z odwiecznych dylematów audio dotyczących wad i zalet wzmacniaczy, w tym lampowych o topologii zbliżonej do źródeł prądowych i tego jak odpracowują impedancję obciążeń np. w basowym rezonansie 😉 Pozdrawiam. M
    • Jak kupiłem Qobuz, to w ciągu tych trzydziestu dni testowych, porównałem kilka pozycji które mam u siebie z tymi samymi wydaniami na Qobuz - różnic nie stwierdziłem.
    • Po pierwsze, nie mam potrzeby wykonywania pomiarów - moje gramofony nie wykazują żadnych nieprawidłowości (nie piszę tu o klamotach Fonicy). Można też np zmierzyć czas trwania poszczególnych utworów i porównać z zapisanymi na płycie, a jak koniecznie chcesz dokonać pomiarów to użyj odpowiedniego sprzętu, nie zabawkowej aplikacji na telefon. Pojedynczy, pewnie niemal nie używany, a do tego regularnie serwisowany, czyszczony,  smarowany itd  gramofon o niczym nie świadczy, rynek używanych sprzętów wyglada nieco innaczej. 😁
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...