Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 528 tematów w tym forum

• 3 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  1. NAD M5 vs M55

• 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  2. Zestaw stereo do 3500 zł

• 9 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  3. Grundig FA CD3 - kaprysy?

• 4 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  4. DENON RCD-N9

• 2 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  5. Monobloki lampowe Culm

• 1 odpowiedź
    • 1,6k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  6. Zwrotnica glosnikowa

• 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  7. Pomocy co kupić??

• 1 odpowiedź
    • 1,6k wyświetleń
  8. Co kupić?

• 2 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,6k wyświetleń
  9. Dobre do kolumny do salonu

• 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  10. Zestaw stereo 2500PLN

• 7 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  11. Musiccast EQ

• 10 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  12. Jakie głośniki na biurko

• 1 odpowiedź
    • 1,6k wyświetleń
  13. Pierwszy komplet do 5k

• 11 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  14. Głośniki do 2500 zł

• 3 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń

• Ostatnie posty

• no w końcu coś ciekawego co rzeczywiście się można zastanowić no więc do normy się liczy, norma mówi że ma nie być silniejszych niż -10 dBFS do 15 ms i tyle, czyli podłoga się wlicza... ale z innej strony mamy leciwą ale z pewnością aktualną publikację LOUDSPEAKER PLACEMENT FOR OPTIMISED PHANTOM SOURCE REPRODUCTION z 1996, autorstwa gości bodajże z Audio Physic, która zaznacza że odbicia poniżej 1 ms nie są tak ważne bo nie powodują tych negatywnych efektów, ze względu na to że ucho ludzkie i tak nie jest w stanie ich odróżnić i uwzględnić, traktuje to jako jeden dźwięk z dźwiękiem bezpośrednim. Ja raczej to kupuję, zwłaszcza że sprawa jest też trochę prostsza z praktycznego punktu widzenia bo po prostu nic nie da się z tym zrobić przecież... zresztą możesz sobie sprawdzić na sobie. Zró sobie test z poduszkami w pierwszym odbiciu na podłodze i bez i zobaczymy czy będzie jakaś duża różnica jeżeli chodzi o sufit to sprawa jest raczej uproszczona bo dopóki tweeter masz na wysokości ucha, a prawie zawsze masz, to również pierwsze odbicia na suficie będą raczej zawsze w połowie odległości między kolumnami a punktem odsłuchowym. To dość dobre uproszczenie. Co do wielkości paneli.... to temat rzeka  na który dokładniej odpowiem CI za 2-3 miesiące bo już go kończymy. Mnie też zastanowił ten temat, ale trochę z innej beczki, bo chodzi o tzw. akustyczny środek źródła czyli rzeczywisty obszar który promieniuje dźwięk, raz że on nie jest punktowy to dwa - może się zmieniać wraz z częstotliwością. W tym momencie to co moja dyplomantka obrobiła na prostej kolumnie dwudrożnej pokazuje że to są różnice 20-30 cm, tak jakby w niższych częstotliwościach kolumna stałą 30 cm niżej niż w wysokich, a to już może powodować przesunięcie, zdecydowanie, i wymusza większy wymiar paneli nie tylko na suficie ale innych pierwszych odbiciach też. No i będzie mocno zależne od kolumny, np. w konstrukcjach typu MTM ten efekt może być minimalny, ale np. w klasycznych trójdrożnych - bardzo duży. 
    • @Pitt39 nie jestem rzecznikiem kapitalistycznego konsumpcjonizmu. Ńiestety w ostatnich latach politycy doprowadzili do pewnej scizofrenii rzeczywistości-wychowano konsumpcyjne i roszczeniowe społeczeństwa i chce się to sfinansować centralnie sterowaną gospodarką z Brukseli. Tak się nie da. Podobnie nie ochronimy środowiska w Europie zasypując kontynent toksycznymi magazynami energii,wiatrakami i panelami z tworzyw o praktycznie zerowej biodegradowalności,za to o krótkim okresie przydatności do użycia. Gdzieś w postach powyżej pisałem o efektach masowej melioracji za komuny,to susza hydrologiczna i zmniejszenie bioróżnorodności związane z brakiem bagien i rozlewisk, o których piszesz. Pytanie brzmi,czym zajmą się Europejczycy jeśli panele i baterie przyjdą z Chin,a jedzenie z Ameryki Południowej? Chyba utylizacją własnych elektrośmieci,tylko kto za to zapłaci? Bezmyślna polityka elit brukselskich upiekła nam niezły pasztet. Żaden z obecnych kandydatów na fotel prezydenta w naszym kraju nie ułatwi rozwiązania tych problemów nawet w ułamku procenta. Są emanacjami swoich partii matek, które chcą rozdzielać,czego nie wytworzyły,tylko inaczej adresują odbiorców. 
    • Pomyśl po co on to zrobił. Jeśli nie wiesz to Ci wytłumaczę  z gw i tvnu się tego nie dowiesz
    • Nie wiem jeszcze.  Zaleję Q-Duming i jeszcze raz wszystko sprawdzę w ustawieniach. Rezonans mam w okolicach 8, 7. Ja rzuciłem robotę jak kurier przywiózł paczkę. Wgram Audiacity i wtedy spokojnie sieczabiore za ustawienie.  Jeszcze dylemat headshell ok.3-4 stówy,  trochę poprawi rezonans lub ramie grafitowe, ktore pasuje prawie idealnie 6 stów.  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...