Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 658 tematów w tym forum

1. kolumny eltax

• 7 odpowiedzi
    • 37,1k wyświetleń
  2. Nagłośnienie w domu

• 4 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 9,7k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  3. WS502 jakie kolumny 1 2

• 38 odpowiedzi
    • 12,4k wyświetleń
  4. które kolumny wybrać

• 7 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 12,5k wyświetleń
  5. Problem z kolumną 1 2

• 43 odpowiedzi
    • 12,2k wyświetleń
  6. Głośniki do Mildton110

• 8 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 4,8k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
  7. KIMBER KABLE 8VS - pytanie

• 0 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  8. Mini wieża do 400 zł

• 6 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Miałem przez tydzień na  odsłuchach od jednego kolegi forumowicza takiego DACA. U mnie zasilacz to klasyk na diodach. Ten na lampie jakoś tak delikatnie, gładko grał, kompletnie bez ostrości, ziarnistości. Nie wiem czy to zasługa tego prostownika lampowego, ale rzucało się to w ucho.
    • Dzięki @elektron6 i @Wito76 za pouczajacy wykład. Oczywiście  nie wszystko zrozumiałem ale istotę pojmuję na tyle, by wiedzieć, że to nie czary albo jak tu mawiają audiovoodoo. Pozdrawiam.
    • U mnie też zastosowałem TOS od TAGA tyle że ciut większe 415, najpierw były 2 a w końcu 4 sztuki, zdecydowała łatwość montażu do istniejących poziomych kantówek, sufit też mam ze skosami stąd taki pomysł.
    • Dac jak wiadomo, upraszczając, zamienia zera i jedynki na sygnał napięciowy. Wewnątrz mamy jakiś odbiornik tychże zer i jedynek (są przeróżne i to temat rzeka), dalej upraszczając jest tzw logika, która zarządza nimi i w strawny, uporządkowany sposób podaje na kość przetwornika. No i taki przetwornik wypluwa na swoim wyjściu sygnał napięciowy, który należy wzmocnić. Najczęściej są to półprzewodnikowe wzmacniacze operacyjne (opampy) i tutaj kolejny temat rzeka, bo są różne i różnie "grają". Chodzi generalnie o to, by w układzie (już po stronie analogowej) był element wzmacniający. Mogą to być najpopularniejsze obecnie półprzewodniki lub odpowiadając na Twoje pytanie, właśnie lampy. Jest wiele projektów analogów lampowych czyli "wzmacniaczy" sygnału po konwersji D/A. Tak naprawdę to jeden czort czy to będzie opamp czy lampa, bo filozofia w obu przypadkach jest ta sama, wzmocnić sygnał. Lampy to już historia, ich aplikacja, żywotność itd bywają kłopotliwe, stąd ich mniejsza popularność w DACach i zarazem mniej problemów dla producenta W moim przypadku (DAC R2R) za przetwornik robi wg tak zwanych dziadków z Audio Note najlepsza kość czyli AD1865. Oczywiście zaraz ktoś powie, że PCM63, że TDA1541 są lepsze i nie będę się spierał bo nie w tym rzecz. Ta moja kość na wyjściu ma sygnał prądowy, który rezystorami konwersji I/V zamieniamy na sygnał napięciowy. Te rezystory to też  kolejny temat rzeka , bo mogą być jakieś tam druciaki albo audiofilskie niskoszumowe tak jak w moim przypadku tantalowe z firmy Audio Note. I dalej, ten sygnał napięciowy wzmacniają lampy (choć równie dobrze mógłby robić to analog na opampach, tak jak teraz to się robi. U mnie akurat pracują lampy E88cc lub ich ruskie odpowiedniki 6n23P czyli duotrioda. Ten analog lampowy to projekt Łukasza Fikusa czyli Lampizatora.  Jak zwykle, kwestia czy słoń jest duży. Ja mam projekt DIY więc to ułamek kwoty, jaką zapłaciłbym kupując takiego gotowca od AudioNote, od Lampizatora , Muzga i innych.  P.S Widzę, że jak pisałem posta, koledzy powyżej już mnie ubiegli  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...